söndag 2 juni 2019

Guldförvaltare lämnar skutan

Många av oss intresserade av ädelmetaller har lyssnat på förvaltaren Eric Strands profetior om marknadsutvecklingen. Jag har alltid upplevt honom som duktig och påläst. Frisyren hade jag däremot inte velat ha även om jag hade haft möjligheten.


Men nu ska vi inte snacka hår, snarare ryggrad. En ny avgiftsmodell hos arbetsgivaren Pacific Fonder gav en dubbling av förvaltningsavgifterna på de fonder han förvaltade, vilket ledde till att han hastigt och lustigt lämnade jobbet.
Dessvärre har nu bolaget bestämt sig för att höja förvaltningsavgifterna på mina fonder från och med 1 juni 2019, vilket är något jag inte kan acceptera eftersom det blir en dubblering av den fasta förvaltningsavgiften för investerare i fonderna. Detta överensstämmer inte med min grundläggande syn och det var inte på dessa premisser som jag startade fonderna.

På sin hemsida skriver han:
Då jag sagt att jag investerat privat fullt ut i mina fonder - meddelar jag också nu när avgifterna höjs och förvaltaren (jag) byts ut att jag - idag 1/6 - säljer allt i de fonder jag förvaltat (Pacific Precious & Pacific Multi Asset)”.

Att han säger att han inte vet vad han ska göra nu tyder på att uppbrottet skedde rätt plötsligt. Layouten på hemsidan likaså. Vart tredje ord mer versal begynnelsebokstav, och centrerad text trodde jag bara analfabetiska modebloggare höll på med.


Men så är det heller inte hemsidor som är Strands expertis. När det gäller guld är det få som slår honom på fingrarna och det faktum att han verkar stå på småspararnas sida talar ännu mer till hans fördel. Jag vet ingenting om bakgrunden utöver det han säger själv, men det skulle förvåna mig om inte uppsägningen kostar honom en hel del pengar. Det är inte lätt att ta ett sånt beslut. Heder, kudos och hatten av!

18 kommentarer:

 1. Wow! Kan detta vara sant?! Nominera killen till årets ryggrad och gör honom till politiker!

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att han har rätt kvalifikationer för att bli politiker.

   Radera
  2. Sant, han har en ryggrad och vågar stå upp mot sina chefer om vad han tror på vilket betyder att han inte har någon chans att få en politisk position.

   Radera
  3. Nej, precis. Stöt dig med fel person och du är "olämplig" i minst fem decennier oavsett kompetens och arbetsvilja.

   Radera
 2. Bra jobbat Eric Strand. Klart att han koppar av då hanhar egna pengar i fonden. Han vet själv vad dyra fond avgifter gör långsiktigt. Äter upp en stor den av avkastningen. Hålla sig till en billig index avg och då är man vinnare långsiktigt. Han är en ärlig människa. Han kunde lika väl sålt egen innehav i fonden och fortsatt få fin provision lön månadsvis som förvaltare. Hatten av Eric och han hittar ett nytt jobb snart. Men det blir svårt med hans moral med låga avg och på småspararnas sida. Tummmen upp mannen.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utifrån det som framkommit verkar han vara en hederlig typ som dessutom är villig att ta konsekvenser för att upprätthålla moralen. Ovanligt!

   Radera
 3. Man måste väl ändå vara lite naiv om man tror att hela exiten kommer sig av det här med avgiften? När PPM fick nya regler så att Pacific kastades ur därifrån så försvann ju mycket av affärsunderlaget tyvärr. Samtidigt som ju fonderna inte har presterat så där jättebra över tid. Då blir det svårt att växa till lönsamhet och meningsfull förvaltarlön, när tex Avanza ska ta halva arvodet för distribution.
  Vad ska nu alla svenska guldtokar göra? Gräva ned fysiskt i trädgården kanske? :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att jag varit ganska tydlig med att jag inte vet det. "Jag vet ingenting om bakgrunden utöver det han säger själv".

   Själv har jag mina guldinvesteringar på annat håll. Hur andra guldtokar gör vet jag inte, men det var ju inte så att Pacific hade monopol.

   Radera
  2. Ok, så hur gör du med guldinvesteringarna, hur har du skaffat exponeringen?

   Radera
 4. Det vill jag också gärna veta. Själv äger jag en del aktier i guldproducerande bolag, men det räknas kanske inte riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknas gör det väl, men jag vill hellre vara investerad i själva råvaran.

   Radera
 5. Hahaha! Håller med dig Micke, jag har heller aldrig förstått hans frisyr men ryggrad det har han!

  Aktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska väl inte säga något som har en icke-frisyr, men jag förstår inte killar på 50+ med frisyrer som möjligen vore rimliga på gymnasiet. Jaja, trivs han med den ska inte jag kasta sten.

   Radera
 6. Såg du notisen från fondbolaget idag? Det var inte riktigt samma versioner av situationen, om man säger så :) Gud så pinsamt egentligen, när det blir sådan pannkaka av alltihop att man går ut offentligt i media och smutskastar varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den har jag inte sett, men det måste ha varit en sjukt liten notis för nu har jag scannat av minst fem ledande affärstidningar utan att hitta den.

   Radera
  2. https://www.realtid.se/eric-strands-forvaltningsstil-passade-inte-pacific-fonder

   Radera
  3. Tack! Märkligt! Jag kan köpa alla argument, men de har ju inte agerat så. "Fick han sparken?" Nej. Eller "Det vill jag inte kommentera", men det betyder ju nej. Så om han nu var så dålig, varför sparkades han inte? Då måste ju bolagets ledning vara inkompetent och/eller helt handlingsförlamad.

   Jag tror hur som helst att det är en dålig taktik. Just nu har Strand mer tillförlitlighet hos spararna än vad Pacific har.

   Radera