torsdag 20 juni 2019

Lyckad spritinvestering

Vet inte om det här är tillåtet, men dels är det preskriberat och dels var det inte jag som gjorde det. Men här är berättelsen om när det (och det är ytterst sällsynt) var en ekonomiskt bra affär att köpa sprit. ”Based on a true story”, som de säger i Staterna:


En kompis skulle flytta inom sitt bostadsområde. Han skulle åtminstone på lägenhetsvisning och då vill man ju ha oddsen på sin sida. Skadar inte om man även kan skruva lite på oddsen. Han bodde som sagt i området och visste att killen på nedre botten i det aktuella huset var av den typ som dricker vid högtidliga stunder, och högtidliga stunder är när det finns något att dricka.

Så min kompis sa till den potentielle grannen att bara han och hans kompisar kunde garantera att drickandet skedde ute på gården skulle han hålla dem med sprit. Sagt och gjort, de bjöds på öl, vin och sprit av olika styrka och kulörer. Alkoholen inmundigandes nedanför balkongen på den utannonserade lägenheten, först på söndagsvisningen, sedan på andravisningen på måndag kväll.

Balkongen är i söderläge och ...

Övriga bostadsintressenter tappade liksom sugen när de kände att denna gård var det lokala dryckeslagets hemmaarena med match sju dagar i veckan, så budgivningen kom av sig och efter det var det lugnt på gården. Det fanns inte längre någon anledning att sitta ute och dricka. Dessutom var spriten slut.

Plötsligt kommer jag att tänka på Angne & Svullos sketch om VM i alkoholism.

16 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart kille, gjorde själv något liknande när jag köpte hus för åtta år sedan, betalade mina brorsöner och deras kompisar att köra mopeder runt kvarteret under bägge visningarna. En (1) budgivare, dvs undertecknad, blev det bara.

   Radera
  2. Rätt osmakligt att ge alkohol till en som verkar ha alkoholproblem. Moppeversionen är ju asbra.

   Radera
  3. Jag säger inte att något är moraliskt, konstaterar bara fakta. Fast om man bjuder en 50-åring som druckit hela livet (nu gissar jag bara) på alkohol känns det inte direkt som att man drar ner honom i skiten. Han hade troligen ändå druckit den dagen, bara sämre sprit och inomhus.

   Radera
 2. Oschysst mot dem som säljer, tror inte någon som som utsätter andra för den sortens manipulation, skulle vilja råka ut för det själva. Verkligen elakt gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljaren som har anlitat ett
   professionellt ombud, och som han betalar tiotusentals eller hundratusentals kronor för att framställa objektet i så fördelaktig dager det bara går. Ombudet har även hand om prissättningen, och ombudets betalning är direkt avhängig slutresultatet. Den här ringningen på svensk fastighetsmarknad skulle jag verkligen kalla för manipulerad, ja riggad till och med. Det är detta som är elakt, du har fått saker helt om bakfoten Ano 13:24

   Radera
  2. Jag lägger som sagt inga moraliska aspekter på detta, men ni har intressanta synpunkter bägge två. Klart att man kan se det som manipulation att bjuda grannarna på sprit, men på samma sätt borde ju då alla former av homestyling kunna ses som manipulation. För att inte tala om mäklarfotografierna som ofta ger intryck av att ytorna är dubbelt så stora.

   Radera
 3. Alla som har sålt en lägenhet eller fastighet har väl varit med och budat, det är tillåtet i Sverige. Eller ska vi kanske säga till och med uppmuntras?

  På Köpsidan är ju klassikern som är vida bekant vid lägenhetsvisningar när det talas lite halvhögt mellan olika personer "jag talade med grannen som sa att det är lite oroligt i huset, och att det är en granne som för oväsen från och till, på olika tider på dygnet". Inte lika utstuderat som med alkisen och mopeder, men i krig och kärlek så.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv brukar jag nog mer tala högt med medföljande person om alla skavanker och hur mycket jobb och pengar de innebär att rätta till, så att andra ska tänka att det här verkar vara ett besvärligt renoveringsprojekt.

   Radera
 4. Lite kul story, Micke, även om min egen moral kanske inte gått riktigt såhär långt hur sugen jag än varit på att testa...

  Jag tycker din story helt klar ännu :-). Jag blir supernyfiken på att veta lite mer om hur mkt priset pressades ner av 'spritbjudningen'. Utgångspris? -10%? -20%?

  Trevlig midsommar!

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Procentsatserna vet jag inte, men på den tiden såldes nog ingenting under utgångspris. Det var nog snarare vanligt att det steg med 40 % så att en uppgång på "bara" 20 % sågs som fyndläge.

   Trevlig midsommar själv!

   Radera
 5. Ha ha ha... Läs Fredrik Backmans "Folk med ångest" som bl a just handlar om hur en visningsförstörare hyrs in.

  SvaraRadera
 6. Läste om en sådan händelse i Sthlm i nån tidning, typ Metro, för ett par år sen. Var det din kompis den gången eller var det betydligt längre sen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var betydligt längre sedan.

   Märkligt, har själv aldrig hört eller sett fenomenet. Däremot tänkte jag tanken när jag själv var på visning och en "hjälpsam" drängfull granne kom in och berättade att det var ett kanonhus att bo i.

   Radera