fredag 28 juni 2019

FIRE-religionen nr 1

Jag är ingen religionsexpert, men har en känsla av att nästan alla religioner förordar ett bättre ekonomiskt tänk än snittet bland icke-religiösa. Kanske är det så enkelt att ”vi” som inte har någon annan gud att hylla ofta lägger vår tilltro hos mammon och konsumerar mer ogenomtänkt.

Om jag skulle försöka utse en favorit bland de religiösa grupperna får det bli amishrörelsen. När jag berättar om mitt förhållningssätt till elektriska prylar tror folk att jag redan är amish. För jag håller med dem om att tekniken ibland gått för fort och för långt även om jag inte skulle vilja åka häst och vagn.


Men det är så mycket mer. De handlar kontant, även mark och hus, eftersom de ogillar lån. Check på den med! De strävar efter självförsörjning och köper inte en massa onödigt skit. Lyssna på detta:
They do not buy things that are not needed, such as electrical gadgets, electronic gizmos, cars, insurance, etc. The money is saved for the purchase of farm land or to start an Amish business. So while the average non-Amish becomes a slave to the debt master and the task master, the average Amish owns land and/or a business and their only master is God.

Sparsamhet, självhushåll, teknikfientlighet och skägg! Om de bara kunde släppa det där med Gud skulle jag gå med direkt.

37 kommentarer:

 1. Övertygad om att Larsson hade trivts som en fisk i vattnet:-)))

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite tveksam till hästen som transportmedel. Är helt för i teorin.

   Radera
  2. Haha. Såklart för du hade ju kutat istället...

   Snacka om att göra sig till utböling bland amish.
   Micke: Ni är alldeles för teknikvänliga. Vad är det för fel på ett par skor? Jävla hästar....

   ;)

   Radera
  3. Nja, jag tycker nog att bilen fyller en funktion i samhället på ett mer effektivt sätt än hästar.

   Det vore rolig kritik för att kolla reaktionen. Som att gå in i en valstuga och säga att politiker ljuger för lite :-D.

   Radera
  4. Folkhatarpartiet håll käften goes amish

   Radera
  5. Nej, vi är fortfarande religiöst obundna i och med att vi hatar alla.

   Radera
 2. Sparsamhet, självhushåll, teknikfientlighet, skägg och gud. De har ju 80 % rätt. KÖR!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag är rädd att den där sista punkten är ganska viktig för många av dem. Förutom i Svenska kyrkan skulle jag säga att den kanske är allra viktigast.

   Radera
 3. Jag har stött på en del personer som var anslutna till amish-rörelsen. Det var på Newark och de hade tagit sig dit med flyg. Där stod de och ville låna mobiltelefoner för att kunna ringa efter vidare transport, utan att lyckas något vidare bra. Så de verkade inte rabiata med avseende på transporter i all fall och de hade inget emot att använda tekniska prylar såsom mobiler bara de slapp köpa dem själva. Så kanske kan de göra avsteg på det där med gud också? Då blir det ju en 100% match ;-)

  R, originalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har jag förstått också, och i deras fall tycker jag att det är positivt. Behöver de t ex en dator i sitt företag så skaffar de en. De tar inte hem den på kvällarna, men de använder teknik om de bedömer att de måste.

   När det kommer till gud tror jag att de är mer kompromisslösa.

   Radera
  2. Har för mig att det varierar mellan olika sekter.

   Men var det yngre amish ni mötte så var de kanske på ”rumspringa”, som det kallad när ynglingar får ge sig ut och leva bland ”the English” en tid då man får pröva på det moderna livet. Efter det får man välja att återgå till Amishlivet för alltid eller skära banden och ansluta sig till resten av världen

   Radera
 4. Intressanta människor, och de har absolut ett lägre "koldioxid-fotavtryck" än gemene man i Sverige. Dock undrar jag hur de ska bära sig åt i den hysterin i Sverige gällande kontantlöst samhälle.

  Har försökt använda swish 4 gånger i år, ofta när vi köper nåt begagnat. Vid 3 av dessa 4 tillfällena har det inte fungerat pga fel i tjänsten. Tur man hade cash med sig. Kanske i framtiden kan detta vara bra, men det är på tok för instabilt för att våga använda enbart. Det behövs någon low-tech" betalning också, för kanske mindre belopp under 2000 kr eller nåt, t.ex. NFC eller något som inte kräver internet vid betalningstillfället.

  Tror inte Amish använder Swish så de slipper det problemet, undrar om de ens har ett bankkonto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om fler tänkte så här i Sverige (där jag inte tror att amish överhuvudtaget existerar) kanske det inte skulle vara lika hysteriskt kring kontanter här.

   Ett problem med Swish är att det är ett privat företag. De kan (precis som Facebook och Google) välja sina kunder och regler och i förlängningen göra det nästan omöjligt för någon att leva i Sverige.

   Amish kommer såklart införa sitt eget system Amswish :-).

   Radera
 5. Visst är det så, se bara på de frireligiösa. Skandalen på Skandia för länge sedan var väl det yttersta beviset på hur extremt giriga de frireligiösa oftast är. Det beteendet bland religiösa har jag sett upprepas allt för ofta. De gör oftast vad som helst för pengar och skulle obehinrat sälja sin mormor om ett bra pris gavs.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns absolut girighet både bland religiösa och oreligiösa, men den aningslösa "shop 'til you drop"-konsumismen tror jag är vanligare bland icke-religiösa.

   Radera
 6. You're on FIRE! (höhöhö)

  Jag har alltid vara fascinerad av amish, de lever så annorlunda i en modern värld. För ganska många år sedan fanns det ett program där man fick följa ett gäng ungdomar som befann sig på rumspringa i LA och hur deras uppväxter krockade med alla deras nymodigheter. Ganska intressant att se hur de tänkte och kände inför denna kulturkrock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ett svagt minne av den där dokumentären för jag delar din fascination. Det är ju ingen dålig kulturkrock heller eftersom de är så "off". Har för mig att de har ett idealår runt 1850 där de valt att förhålla sig skeptiska till allt som kommit senare. Det vore nog enklare om de vore exempelvis muslimer som ju också lever rätt annorlunda mot oss för då vore de ändå någon miljard som kunde känna samhörighet. Amish är totalt trehundratusen i hela världen.

   Radera
  2. Intressant, de är verkligen inte många! Undrar hur många ungdomar som väljer att lämna amish i samband med rumspringa? Kan ändå tänka mig att det är många som väljer att stanna när de väl fått se hur många problem den moderna världen innebär.

   Radera
  3. Gissningsvis kommer minst två barn per familj tillbaka för annars skulle gruppen snabbt försvinna, men jag har ingen aning.

   Radera
 7. En munk inom buddhismen måste vara en perfekt FIRE-utövare och borde kunna utmana Amish-gänget.
  En buddhistisk munk får endast äga 8 ägodelar...(En matskål, en vattensil, en rakkniv, tre klädkåpor, en nål och ett bälte av tyg.) :-). Borde vara ganska lätt att bli "oberoende" då.
  Ha en fin helg!
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å ena sidan. Fast han kan ju inte heller skaffa sig dra-åt-helvete-pengar. Amisharna uppfattar jag däremot som ganska näriga. Så fort de har råd så köper de mer mark för att tjäna mer pengar. Allt medan buddistmunken sitter i lotusställning och räknar sina åtta grejer.

   Ha en fin helg själv!

   Radera
 8. Skaffar de inte väldigt många barn också?Skulle vilja se dig komma dragandes med en sjutton ungar i släptåg. Gillar deras inredningsstil, verkar som att de säljer och tillverkar möbler. Måste vara en återförsäljare, så indirekt verkar de inte ha något emot att använda den nya tekniken, bara de inte vidrör den själva,det kan ju ifrågasättas/Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. 6-7 barn verkar vanligt och även om det är färre än sjutton är det ju väldigt många.

   Jag var tvungen att kolla amishindredningsbilder nu för det visste jag inget om. Verkar vara stora robusta möbler och inte en massa prydnader - helt i min stil.

   Min känsla är som sagt att de även kan använda ny teknik om de måste, men då just i yrkeslivet, aldrig privat. Det kan jag sympatisera med. Jag skulle själv acceptera att gå runt med en smartphone på arbetstid om någon betalar mig för att göra det, bara jag slipper släpa runt på den på min egen tid.

   Radera
 9. Jag tvekar inte ett ögonblick på att det finns en gud. Däremot ogillar frun både religiösa och skäggiga typer så om jag odlade skägg och gick omkring och citerade bibeln så skulle vi troligtvis snart bli särbo och två boendekostnader har vi inte råd med. Så nej jag blir nog kvar här hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför i guds... all sin dar har du skaffat en fru som ogillar skägg?! Vad ska man med en sådan kvinna till liksom?

   Radera
  2. Skulle du vilja bo och leva med nån som hade skägg? Inte jag. Jag kan förstå henne.

   Radera
  3. Nej, där har du en poäng.

   Radera
 10. "Man ska inte köpa det man behöver utan det som man absolut inte kan undvara" (citat: min morfar)

  Å andra sidan finns det människor som Robert Kiyosaki som i sin populära bok "Rich Dad, Poor Dad" förordar att vi ska låna maximalt och köpa fasta tillgångar, typ fastigheter, och minimera sin skatt. Han må ha rätt i sak om målet nu är att bli stormrik men han framstår som väldigt självgod och egoistisk. Men människan är antagligen rätt självgod och egoistisk så kanske är han bara ärlig. Men ändå motbjudande på något vis.

  Amish är lite mindre motbjudande. De köper ju bara sånt som de absolut inte kan undvara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan absolut argumentera för att låna pengar till investeringar, men i det fallet går jag helt på amishlinjen. Jag har aldrig lånat och vill inte göra det.

   Radera
 11. Hej!

  Den här videon vore väldigt intressant att få din syn på. En kritisk syn på ränta-på-ränta:

  https://www.youtube.com/watch?v=YgtZfYby6EY

  /Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att han har fel i nästan allt. Inte i att det finns inflation och att det finns människor som tjänar pengar på att förvalta våra pengar, men det har heller ingen sagt emot.

   "I teorin funkar det", det kommer han tillbaka till hela tiden, men sedan menar han att folk ändå misslyckas med sitt sparande. Där är det mer oklart varför. Troligen för att de inte är konsekventa, men att det finns risk att man gör något dåligt kan ju inte vara ett argument mot att försöka göra det bra.

   Radera
 12. Är det det här du har tänkt när livet i bostadsrätten blir lite för mycket, att du ska dra iväg åt extremhållet och bli en Amish. Och vad spelar lite religion för roll om du ändå placerar dig i uddafacket så pass mycket, lite gud på köpet gör väl inget.
  Skulle sakna dig och din blogg, Kan du inte tänka dig ett annat alternativ som inte är fullt så knasigt?/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte tänkt bli amish :-). Jag är bara fascinerad av människor som tänker annorlunda. Det betyder inte att jag vill bli som dem.

   Radera
 13. Å jag med, me2! https://efficientbadass.blogspot.com/2018/06/frueb-far-en-diagnos.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Det inlägget hade jag missat. Extra festligt att det är nästan exakt ett år gammalt, som om det finns ett särskilt fönster sista veckan i juni då "vanliga" människor goes amish.

   Radera
  2. Haha, ja det är ju skördetid, då rycker det lite extra i amishtarmen.

   Radera
  3. Haha! Det ligger något i vad du säger.

   Radera