lördag 22 juni 2019

Mest skam vinner?

Antar att de flesta läst om familjen Ekerhult i Älvsjö som anser sig ”klimatradikala”. Jag tänkte försöka lämna miljöaspekten åt sidan så mycket det går. Visst är det märkligt att mamma Vanja tror att ekologisk mat skulle innebära lägre koldioxidutsläpp och att hon säger sig vilja handla svenskt och lokalt för att i nästan andetag titta snett på hela landsbygden och säga:
Om man nu tänker på miljön då bosätter man sig inte så att man inte kan åka kollektivt till jobbet.

Dö – jävla miljömarodörer!

Hon är inte den första att ha åsikter om isbjörnar och koldioxid utan att veta mer än hon läst i kvällspressen, så låt oss istället fokusera på hur deras ekonomiska val marknadsförs i artikeln. De odlar potatis, sparris, sallad och äpplen, tillreder vild lök, maskrosor och annat. Till detta används egenkomposterad jord. De tänker till kring konsumtion, värme och resor. De borde kort sagt kunna spara ihop en nätt buffert att använda till att gå ner i arbetstid eller till ett hus med ännu bättre odlingsmöjligheter.

Men av detta ses ingenting i artikeln. På samtliga bilder i artikeln ser alla familjemedlemmar ledsna, oroliga och rentav deprimerade ut. Hålögt stirrar de in i kameran medan de lastar upp gråbrun klet på sina tallrikar. I väntan på att jorden ska gå under, får man förmoda.


Artikelförfattaren lyckas förmedla en bild av att familjen både är sur på övriga världen, de som inte lever som dem, samtidigt som de tycker synd om sig själva. Barnen är i konflikt med skolkompisar som får fler leksaker. Föräldrarna är i konflikt med släkten som vill ge deras barn saker. Mamman blir deppig på kafferasterna på jobbet eftersom hon känner sig ”lite kufig”, och mest av allt tycker hon synd om sina barn.

En del frågar mig hur jag kan snåla så, om inte livet vore bättre om jag unnade mig mer saker, lyx och bekvämlighet. Men jag sparar med ett leende på läpparna, säljer mitt överskott, vattnar min balkongodling och optimerar mina investeringar. Den dag jag stirrar hålögt utan livsglädje hoppas jag att jag ändrar mig. Eller, om man vänder på det, ifall allt ändå är skit, vad gör det då om jorden går under?

30 kommentarer:

 1. "Politikerna gör ju inget. Och de som tycker att ansvaret ligger hos politikerna är ju oftast de som röstar på KD. Det tycker jag är lite konstigt. Jag röstar på Miljöpartiet, säger Vanja."

  Vore kul att veta vilken källa hos har som så tydligt vet att alla som röstar på Kd enbart vill att politikerna ska göra allt. Medans Mp är miljöhjältar allihopa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker tvärtom. MP startades som ett icke-etablissemangsparti, men på senare år är det knappast något parti som velat ge mer befogenhet till politiker (så sent som igår kom denna: https://omni.se/bolund-ett-resurssloseri-som-inte-ar-rimligt/a/AdJrRM). Möjligen Liberalerna.

   Radera
  2. Herregud vad tragiskt, som du säger. Och det värsta är att det är rätt många människor i vårt avlånga land som faktiskt börjat tro på miljöextremisterna.

   En bekant kläckte nyligen ur sig iden att klimatalarmismen även har ett starkt samband med finansiering av massmigration. Och ser vad man som hänt och vart pengarna går, så ligger det mycket i det.

   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Nja, de fortsätter nog pendla mellan 4 och 8 procent, så länge de lyckas kläcka en ny miljögrej inför varje val, vare sig det är klimatalarmism eller säldöd.

   Radera
 2. Kan inte begripa varför hon röstar på MigrationsPartiet om hon värnar miljön. Hade jag haft ett sånt miljöengagemang hade jag nog röstat blankt.

  Ja att värja sig från släktingars leksaker är ingen lätt match. Det är helt omöjligt att få dem att sluta köpa leksaker för det "är ju så roligt". VI har bett dem om ett vitt kuvert med en slant i, eller en upplevelse som en dag på leklandet, men nej då det ska köpas trumset, dockor, dockvagnar och gud vet allt. Antalet kubikmetrar med leksaker som knappt leks med bara växer och växer. Då ska vi inte ens tala om alla dessa barnkalas och mängden billiga produkter som regnar in då...

  Artiklar likt den du skriver om blir det ofta pannkaka av, jag vet inte om journalisterna är så pass lata eller om de helt enkelt från början har "valt sida". Jag tycker det lätt blir så vare sig man läser om FIRE eller elbilar, fördomar och dåliga kunskaper står som spön i backen.

  Ett hett tips till alla miljöängsliga svenskar är att resa runt lite i vida världen (utanför turisthålorna där allt är så fint och snyggt) och titta på den misär och elände som finns i t.ex. landsbygdens Kina eller utanför Manilla. Då kanske man börjar fatta att det är inte Sverige som är problemet i världen om man endast ser till utsläpp och nedskräpning. Den i särklass största åtgärd miljöängsliga svenskar kan göra är att sluta shoppa som om det inte fanns någon morgondag. Köp begagnat är helt toppen, samt köp grejor som håller lite längre. Det är vårat shoppingbehov som skapar utsläppen och nedskräpningen långt borta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som svar på din partifråga tror jag problemet är att hon inte kan så mycket om miljön. Jag tvivlar inte på att hennes engagemang är äkta, men utan kunskaper kan det bli så där, att man röstar på Miljöpartiet för att man värnar miljön, Kristdemokraterna för att man är kristen, Sverigedemokraterna för att man gillar Sverige osv. Som att partinamnet i sig skulle vara en garant.

   Beträffande släktens leksaker är jag helt på din och Vanjas linje. Släkten behöver inte gilla ens liv, men acceptera och respektera.

   Dels tror jag journalisterna är lata, men mest att tiden inte längre finns att gräva. Innan hon åker ut till familjen är vinkeln i artikeln redan bestämd. Att det skulle kunna finnas en djupare eller en helt annan historia där är inte intressant. Chefen skulle bli tokig om hon kommer tillbaka till redaktionen med något annat än vad som beställts.

   Visst är det märkligt att man å ena sidan menar att miljön är ett globalt ansvar, å andra sidan tror att Sverige kan fixa det på egen hand.

   Radera
 3. Så det är alltså miljövänligt att färga håret såsom Vanja uppenbarligen gör? Ja, för miljöpartister möjligen, då det är helt ok att köra dieselbil om man ska flytta tunga stenar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om Vanja färgat håret. Hon är ju en ungdom i min ålder, så det behöver inte vara grått ;-). Men visst finns det där dubbeltänket där rätt ofta. När jag skrivit om politikers taxiresor har MP legat i topp. Jag minns t ex den kvinna som bodde ett stenkast från Upplands Väsbys pendeltågsstation (25 minuter till Stockholm C) och ändå konsekvent tog taxi till riksdagen.

   Radera
  2. Det går att färga håret med växtbaserade färger.

   Radera
  3. Jag tänkte också på det, att det måste väl gå att göra miljömässigt korrekt.

   Hur som helst är ju miljö ett sånt där område där ingen kan vara perfekt, det går alltid att förbättra sig lite även om man skulle vara bäst. Min lilla (för den är liten) miljökritik mot familjen är att de inte är bäst även om de tror det. Är det CO2 de anser vara problemet borde de snarast sluta äta ekologiskt.

   Radera
 4. Men, men... de har ju barn - ytterst miljöovänligt med fler människor på vår redan överbefolkade planet!

  Fint att de tänker på miljön, men som du skriver verkar det ha gått lite för långt. Hur man kan rösta på Miljöpartiet övergår mitt (lilla) förstånd.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överbefolkad, men samtidigt tycker nämnda parti (och många andra) att vi måste importera arbetskraft för att rädda pensionerna. Precis som i fråga om miljön kan det vara för mycket på vissa delar av klotet och mindre på andra.

   Radera
 5. Visst den familjen verkar ha problem, miljön ser ut att vara ett svepskäl. Jag saluterar de som gör en insats vad det nu månde, dock så skall man inte lida. Tagelskjortornas tid är över.

  Jag gick med reklamtygpåsar och ryggsäck till affären redan som 18 åring för trettio år sedan, ansågs då som kuf. Idag ses jag som en ovanligt miljömedveten medelålders vit man.

  Egentligen är jag snål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast varannan dag är det tygkassarna som är den stora miljöboven. Jag tycker, precis som du tror jag, att om alla levde som jag skulle miljön klara sig utmärkt. Kanske skulle vi ha andra problem, men inte det.

   Radera
 6. Det finns ju en anledning till att bara 1 av 5 på landet funderar på att övergå till kollektivtrafik och det är att den oftast är obefintlig. Det funkar oftast inte att pendla med den.

  Jag gör mer och mer val baserat på miljövänlighet och kände väl inte egentligen att deras val var speciellt uppoffrande speciellt eftersom de verkar bo i Stockholmsområdet så de har närhet till lokaltrafik etc med undantag av 17 grader inomhus för då skulle jag få gå med täckbyxor och täckjacka inomhus. Däremot hade en ganska martyrliknande inställning som verkar avskräckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är tre mil till busshållplatsen där det går en buss på morgonen och en på kvällen är det inte lätt att kollektivpendla.

   17 grader ser jag som en ren anpassningsfråga. När jag stått för värmen själv har jag snittat lägre än så.

   Radera
  2. Jag tror att många bara är lata. Själv bor jag i en mindre stad och det tar inte mer än 20 minuter att cykla genom hela stan. Ändå tar det stora flertalet alltid bilen till jobbet, till affären till träningsanläggningen...

   Radera
  3. Så är det också. Jag tänkte mer på människor som bor utanför staden eller pendlar från en annan. Skulle jag bo på Norrmalm i Stockholm och jobba på Söder hade jag gått eller sprungit, längre är det inte.

   Radera
 7. Har du någon gång räknat på ditt ekologiska fotavtryck? Du borde ju klassas som klimathjälte utifrån din sparsamma och kostnadsmedvetna livsstil oavsett om du vill eller inte.

  Tycker själv att klimatskamdebatten är rätt tröttsam eftersom den tenderar lägga fokus på person i bägge ytterligheter och därför tenderar ta fokus från själva sakfrågorna - hur man kan minska miljö- och klimatpåverkan på ett konstruktivt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag en gång konstaterat är jag "miljömupparnas våta dröm utan att ens bry mig":
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/snaljapars-ekologiska-fotavtryck.html

   Ja, mer konstruktivitet och mindre plakatpolitik vore önskvärd på detta område.

   Radera
 8. Usch det var väl inte direkt upplyftande precis, även om man bryr sig om miljön behöver man ju inte se som att världen ska gå under även om den gör det. Då blir jag mera inspirerad av din frugala livsstil, där det som är bra för miljön kommer på köpet eller på det man inte köper. / Mutter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är många sidovinster med att leva sparsamt och genomtänkt. Familjen Ekerhult verkar fokusera på allt negativt istället. Jag ser framför mig att pappan i familjen får nog och flyttar, mamman går in i en djup depression och barnen revolterar genom att bli Slösa och Slöso.

   Radera
 9. Sparo skulle du inte kunna köra repris på vissa inslag som du har skrivit, som det där med att du är miljömupparnas våta dröm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du med repris? Jag länkar ofta tillbaka till gamla inlägg, både i själva inläggen och i kommentarsfältet, när jag tangerar ett ämne jag redan varit inne på så att den som vill kan läsa om det (eller läsa det för första gången om de inte sett det tidigare). Jag vill ju heller inte upprepa mig för mycket, de gamla inläggen finns ju kvar att läsa även nu.

   Radera
 10. Så fantastiskt entusiasmerande (heter det ens så???) artikel! Eh, eller inte. Känns inte som att jag blev sugen på att hoppa på samma vagn som henne i "miljö-tåget" även om jag försöker tänka till och spara på resurserna. Trevlig fortsättning på midsommarhelgen Micke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så heter det, och jag håller med. Vore artikeln en film hade den regisserats av Roy Andersson:
   https://www.youtube.com/watch?v=SyhJdX5VguU

   Tack detsamma!

   Radera
 11. Hahaha... Underbart skrivet, Micke! Dagens garv från mig!
  Läste upp det du skrivit för hustrun men kunde inte fullfölja hela meningarna för mitt skrattande avbröt mig :-) :-).
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var ett fint betyg!

   Själv blir jag mest bedrövad av alltihop.

   Radera
 12. Något deprimerande familj och hemskt reportage. Eller kanske tvärt om, jag vet inte. Vad gör de ens för miljön som gör att de ska kallas radikala? äter maskrosor och köper ekologiskt och går till skolan 200 meter bort? Eller bara är radikalt deprimerade över att jorden ska gå under snarare. Sen framstår de som värsta självhushållande familjen för att de har kompost och äppelträd, med de måtten mätt är ju jag rena urbonden som har både rabarber, ärtor och fläder att tillgå förutom alla vanliga bärbuskar som finns på alla tomter..

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där frågorna hade gjort reportaget intressant - "Vad konkret gör ni för att jorden inte ska gå under? Är det ens möjligt, eller är allt hopp redan ute, enligt er, och varför gör ni det då?"

   Radera