onsdag 12 juni 2019

Det är skillnad på avdrag och bidrag

Högstadieelever kan blanda ihop avdrag och bidrag, men när ekonomiskpolitiska talespersoner gör tabben blir inte resultatet ett dåligt betyg på provet utan i värsta fall snurriga lagar.


Jag utgick ifrån att Ulla Andersson förstår att RUT är ett avdrag, men hon gör vad hon kan för att blanda bort korten genom att uttryckligen skriva ”RUT-bidrag”, och på en direkt fråga om hon inte förstår skillnaden mellan bidrag och avdrag skriver hon:
Jag skriver så eftersom borgarna/ högern kallar ers från socförsäkringar för bidrag”.
Okej, så för att socialbidrag kallas socialbidrag (eftersom det är det och inte ett socialAVdrag) väljer Ulla att kalla RUT-avdraget för bidrag. Fattar ni? Det gör inte jag. Kan det vara så att hon ser allt privat ägande som en stöld från staten och därför tycker att det är att jämställa med bidrag när människor får behålla en del av sina egna pengar?


Till sakfrågan då. ”De med högst inkomst” har alltid haft råd med städerska, läxhjälp, fönsterputsning osv, även innan RUT. Vad RUT-avdraget främst gör är att underlätta för gamla och sjuka att ha råd att ta hjälp (och för dem som jobbar med hushållsnära tjänster att kunna försörja sig).

Mina föräldrar hade hemtjänst på 80-talet eftersom min pappa satt i rullstol och behövde mycket hjälp. Hemtjänst var i princip mammas möjlighet att lämna hemmet ensam, kunna göra inköp utan att göra det till en rullstolsutflykt, men också att kunna strosa på stan helt själv några timmar. Sånt där som de flesta av oss ser som helt självklart.


Idag hade de inte fått tillnärmelsevis så mycket hjälp som då, utan att köpa på den fria marknaden. Och vem tusan har råd att betala full lön inklusive sociala avgifter för att få privat hjälp? Svaret är givetvis inte mina föräldrar utan de riktigt rika. Den grupp Ulla Andersson säger sig vilja bekämpa med sin politiska gärning, men hon missar målet rejält. Som så många gånger förr.

56 kommentarer:

 1. Ullas och resten av vänsterns retorik är stundtals helt obegriplig. Jag har (av misstag) hamnat i debatt med vänsterfolk och det är helt omöjligt att få dem att förstå vissa grundläggande samhällsekonomiska begrepp. Att kunna göra avdrag för RUT-tjänster är ju precis som du säger ett sätt för vanligt folk som inte är byrådirektör eller varuhusägare att kunna ha hemhjälp av olika de slag. De som har de stora slantarna har råd med detta oavsett. Nu sänker de ribban så att detta ska vara nåbart för de med lägre inkomster. Men det spelar som du märker ingen roll för vänstern. De är så insnöade i sitt hat mot "de rika" att retoriken kommer att låta likadant oavsett vad de får för motargument.

  Vänsterpartiet har alla dessa märkliga argument trots allt en ganska stor följarskara även om det var längesen de fick över 10% i något riksdagsval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå att man anser att alla som har råd med någon privat hem-, städ- och läxhjälp är rika knösar. Jag håller inte med eftersom den kommunala hemtjänsten numera är så knapp att många inte klarar sig med den, men jag förstår argumentet.

   Att däremot kalla avdrag för bidrag och ifrågasätta om bidrag är bidrag är ett väldigt ohederligt sätt att debattera. Kanske är det som du är inne på, att retoriken inte ändrar sig efter motargument eftersom de väljer att inte ta in vad de som inte håller med dem har att säga.

   Radera
  2. Även sjukpensionärer behöver köpa till RUT-tjänster pga hemtjänstens minimala hjälp. Trots läkarintyg på försämring pga otillräcklig hjälp fås ej mer hjälp (inte heller i domstol). Skamligt som det är nuförtiden!

   Radera
  3. Exakt! Vill de ha något annat gjort än den absolut mest grundläggande städningen blir de tvungna att betala det ur egen ficka och då ska de hånas och hindras av Vänsterpartiet som inte längre kan se skillnad på storbolagsdirektörer och sjukpensionärer.

   Radera
 2. Klassisk och såklart helt felaktig retorik från vänstern. Även ränteavdraget får ibland heta räntebidraget (oavsett vad man nu tycker om själva avdraget).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har full respekt för att man är emot avdragen (jag tycker själv att ränteavdraget borde avvecklas skyndsamt), men att kalla ett avdrag för bidrag är inte tillspetsad retorik, det är ren lögn. Okej, hon är varken den första eller sista politikern att ljuga, men det gör det inte mer rätt.

   Radera
 3. Undrar om hon tycker att fackavdraget således är ett fackbidrag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Skulle inte förvåna mig om hon tycker att exemplet är irrelevant :-).

   Radera
 4. Om avdrag är detsamma som bidrag, ja då är väl även partibidragen egentligen avdrag, för att inte tala om Partistödet om 13,4 Mkr till vänsterpartiet, som verkligen är ett bidrag. Eller som det nog heter på vänsterpartispråk: Avdrag för säkerställande av demokrati och för bekämpande av [infoga valfri pk-floskel här].

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onekligen enklast om vi kallar bidrag för bidrag och spadar för spadar.

   Radera
 5. Att Ulla ofta verkar ha en skruv lös när hon uttalar sig i ekonomiska frågor är kanske inte så konstigt när man tittar närmare på målgruppen. Hon håller helt enkelt på med politisk mobilisering (av de egna anhängarna) mot kapitalismen. Då spelar varken fakta eller korrekta termer så stor roll så länge opinionssiffrorna stärks. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en teori så god som någon för det är klart att hon egentligen begriper skillnaden på bidrag och avdrag. Sedan håller jag det ändå inte för otroligt att hon innerst inne tycker att varje sänkt/borttagen skattekrona är en stöld från staten.

   Radera
  2. Nu är vi där igen. ;)

   Du tror för gott om folk helt enkelt. Det finns gott om folk som inte begriper skillnaden mellan avdrag och bidrag, Ulla är sannolikt en av dem.

   Radera
  3. Jag tror ändå inte det. Betänk att hon är ekonomiskpolitisk talesperson för det (c:a) fjärde största partiet och det har hon varit under lång tid. Även om hon saknar ekonomisk utbildning är jag övertygad om att hon fattar grundläggande ekonomiska begrepp.

   Radera
  4. Jag tror det är en kombination. Om en ens ekonomiska skolning består av partiboken är man givetvis ofantligt färgad av den vokabulär, tro och sanning som partiet hävdar.

   Sen passar det tänket bra in för att locka med sig och till sig de väljargrupper man hoppas på röster från.

   Har man hållit på så där under lång tid flyter det mesta ihop och man skulle må bra av att rannsaka sig själv och få influenser utifrån.

   Radera
  5. Partiboken är definitivt inblandad, men troligare än att hon själv blandar ihop begreppen kalkylerar hon med att tillräckligt många potentiella väljare gör det.

   Radera
 6. Avdrag, bidrag; det ska vara draaag under galoscherna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vem fan använder egentligen galoscher ;-)?

   Radera
 7. Nu är jag så långt ifrån Vänsterpartiet man kan komma, men är inte Ulla inne på något här? Dvs, eftersom de rika kan betala för rut-tjänst utan avdrag och Sparos föräldrar, som exempel, inte hade råd med hemtjänst utan avdrag, hade det då inte varit bättre om Sparos föräldrar fått bidrag till kostnaden för hemtjänst? Statens pengar allokeras på så sätt mer till de som faktiskt behöver hjälp med att täcka kostnaden för rut-tjänsten. Så, ta bort avdraget, sänk inkomstskatten, och låt personer som behöver lite hjälp på traven få bidrag.

  I alla fall var det nog det hon menade, tror jag. Inte enkelt att fatta vänstermänniskor alla gånger. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bättre att vi alla får behålla så mycket som möjligt av våra pengar och sedan välja hur vi spenderar dem? De rika kommer alltid att kunna det, det är inte dem man kommer åt genom att stöka med RUT-avdraget. Istället är det de som är i mina föräldrars situation, fast nu, när kommunerna inte längre har råd med riktig hjälp utan på sin höjd kommer in och städar en kvart och slänger in en kartong med mikromat.

   Jag tror inte att Ulla för ett ögonblick vill förbättra hemtjänsten, den verkar inte vara ett dugg bättre i kommuner där V är med och styr. Hon vill bara ha mer pengar. Annars kunde hon ju jobba för att sänka arbetsgivaravgifterna så att det går att köpa tjänster utan avdrag även för dem som inte är snorrika.

   Radera
 8. Det är tyvärr lite svårt att veta huruvida Vp(k) och Ostkroks-Ulla faktiskt förstår vad hon säger. Eller om det vara är ren dumhet. Kan vara både och. Men, som du säger, hon försämrar enbart för de som har det sämst ställt genom denna retorik.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att Ulla är idiot, hon vet nog precis vilka ord hon ska använda för att locka potentiella väljare.

   Radera
 9. Jag tycker det kan vara kul med din galghumor ibland men för guds skull skriv aldrig mer om den där människan igen! Vet inte vad det är men hon är nog den mest provocerade människan vi har i landet. Att man kan vara ekonomisk talesman och så totalt tappat koncepten är helt obegripligt. Usch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag svårare för Annie Lööf, Annika Strandhäll, Morgan Johansson och ett par till. Att vara justitieminister och inte förstå demokrati provocerar mig mer än Ulla Andersson klarar.

   Radera
  2. Jo det är en fin trio. Lööf tror jag på riktigt är genuin (dvs tror verkligen på det hon säger). De andra två vet själva att de ljuger, vad jag inte förstår är deras agenda. Tror förresten du skulle bli nog så provocerad av Ulla när hon tar Sparos pengar och ger de till "Slöso", tex Sara Larsson när karriären är slut och pengarna borta. 😉

   Radera
  3. Hur skulle Annie Lööf kunna tro på det hon säger? Ta t ex när hon körde en personvalskampanj med motstånd mot FRA-lagen som främsta argument för att sedan vända 180 grader och rösta ja till lagen. Trodde hon vad hon sa strax innan valet eller strax efter? Bägge känns helt orimligt, om hon inte var Sveriges första 28-åring att drabbas av demens.

   Jadå, om Ulla Andersson får reell makt skulle jag absolut kunna provoceras. Några mindre lyckade tweets räcker inte.

   Radera
 10. Tjo! Det finns enligt mig en avgörande poäng i de här debatterna som vänsterfalangen helt missar, eller möjligen bara mörkar. Det som Rut och Rot gör är inte i huvudsak att dela ut pengar till rika människor. Dessa avdrag skapar vita jobb istället för svarta. Jag är helt övertygad om att en mängd av dessa tjänster skulle ha utförts ändå och säkert till ganska stor del betalats av samma människor, men det hade varit svarta pengar i mycket högre utsträckning. Sen tror jag också att den marknaden ökat rätt mycket i omfattning, då vanliga medelsvenssons tycker att det faktiskt är värt att anlita någon istället för att göra jobbet själv, när priset för hantverkarens eller städarens timmar inte längre är dubbelt så dyra som ens egna.

  I slutändan kommer varenda krona ändå tillbaka till staten i bolagsskatt och arbetsgivaravgifter och moms och fan och hans moster på de pengarna som nu plötsligt omsätts på ett lagligt sätt.

  Men det är kanske inte bra för vänstern om det skapas arbetstillfällen, finns en risk att deras väljarbas börjar se sig om efter andra partier...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det som Rut och Rot gör är inte i huvudsak att dela ut pengar till rika människor."

   Nej, de delar inte alls ut pengar eftersom det inte är bidrag utan avdrag. Om man lägger pengarna på dessa tjänster får man behålla lite mer av sina egna pengar som annars hade konfiskerats av staten.

   "Men det är kanske inte bra för vänstern om det skapas arbetstillfällen".

   Ibland undrar man, när de kallar anställda för slavar och gör en grej av att jobben inte är tillräckligt bra.

   Radera
 11. Jag tycker de kan slopa RUT och ROT. Jag kan betala vanligt pris eftersom jag är välbeställd. Bättre då att subventionera för de som verkligen behöver lite rabatt som ex. handikappade, sjukpensionärer etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De satt precis med luren i handen, men nu la de på när du avskaffade RUT och ROT för då har de inte råd längre.

   Radera
 12. Skulle hon inte kunna sitta och beställa hem varorna i telefonen istället för att strosa runt på stan till skattebetalarnas bekostnad? Varför ska jag behöva betala för din mammas behov av att vara borta från sin självvalda karl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den tiden fanns inget internet och utbudet på postorder var ganska begränsat. Lagstiftaren har dessutom bestämt att även människor med funktionshinder ska ha rätt att leva ett fullgott liv.

   Radera
  2. Det lär ju bara vara den svårt skuldsatta medelklassen som nu tror sig kunna ha råd med lyxtjänster. Någon behöver dock påminna den om att de före att låta andra diska och städa åt dem så kan de börja betala av sina bostadslån och konsumtionskrediter först och främst.

   Radera
  3. Människor med funktionshinder ja. Nu var det din funktionsdugliga mamma du pratade om och inte din funktionshindrade pappa. Sänk bänken i köket så han kan hjälpa till att diska och laga mat tänker jag.

   Radera
  4. Okej, jag trodde att du drev med mig, visste inte på allvar att det fanns så empatistörda människor. Men utan hemhjälp, hur tror du han hade mått medan mamma var ute ur huset några timmar? För nej, han kunde inte diska, han kunde nämligen inte använda sina armar. Han kunde heller inte gå på toaletten själv, men det är klart att mamma hade kunnat torka upp det när hon kom hem.

   Jag undrar fortfarande vad du menar med "Frihet" i ditt nick. Frihet från eget ansvar har jag ju konstaterat tidigare, men kanske också frihet från tankeverksamhet och privat ägande.

   Radera
  5. Nej men ursäkta att man uttrycker vad jag tänker utan att vara skitnervös för att det kan tas emot på fel sätt. Hur ska jag veta att han inte kan använda armarna det sa du ju inte. Sen finns det ju diskmaskin och städrobot idag. Varför inte stoppa in en sån istället för att ropa på underbetald städerska varje gång det finns ett behov?

   Radera
  6. Du behöver inte vara rädd för att framstå som ett skithål - det kan jag garantera att jag och förhoppningsvis nästan alla andra tycker att du är.

   Radera
  7. Jaja visst både har och är jag väl ett skithål. Men du är nog ingen moder Teresa du heller om jag ska vara ärlig. Förlåt min fråga men kunde inte du ha städat, lagat mat och diskat där hemma då? Jag lyfter inte själv gärna på armar och ben där hemma om ungarna kan göra jobbet åt mig gratis.

   Jag tycker nog att du ser ner på folk som har funktionshinder och tror att de inte duger till någonting men det är precis tvärtom ska jag säga dig. De gör större nytta än många av idioterna som bara rusar runt och ställer till med oreda åt andra.

   En fråga: Vore det inte trevligare om pappa din kunde följa med modern ut på stan istället för att hemtjänst skulle ta och komma och passa en vuxen karl som om han vore ett barn?! Ja, och hur framåt tror du att butiker är att låta rullstolar ta sig in? Det hade inte hänt ett djävla skvatt om ingen satt lite press på näringslivet att anpassa sina lokaler åt alla och inte bara de onormala som har både ben, armar, välavlönat jobb och pengar i portmonän. Låt pappan följa med ut och kommer han inte in så ska butiksägaren och alla dess aktieägare ta mig fan inte ha hans pengar heller.

   Radera
  8. Jag var ett barn! Jag hjälpte till, men man kan inte lägga ansvaret för att sköta om sin pappa på ett barn. Nog för att vänstern inte brukar skämmas för att vilja dra klockan tillbaka, men måste vi tillbaks till 1800-talet med barnarbete och ren misär?

   Jag har aldrig påstått att folk med funktionshinder inte duger till någonting. Jag konstaterade bara att min pappa inte klarade sina toalettbesök själv.

   Men ärligt talat, jag orkar inte förklara hur vanligt, icke-privilegierat folk har det för en som varken kan eller vill begripa någonting utanför det egna synfältet. Kan vi inte bara göra så här att du lämnar mig ifred i resten av ditt liv så lovar jag att göra detsamma?

   Radera
  9. ”En av de basala reglerna i universum är att inget är perfekt. Perfektion existerar helt enkelt inte… Utan brister skulle varken du eller jag existera.”

   Stephen Hawkings

   Totalt förlamad under en stor del av sitt liv. Men uträttade ändå mer än de flesta.

   ”Tack vare hjälpmedel levde Hawking ett aktivt liv. Han använde sig av tekniska redskap i sin vardag - förutom en högteknologisk rullstol, en digital röstmaskin för att kommunicera med omvärlden.”

   Vad hade han blivit utan tillgång rätt utrustning? Se till att alla får möjlighet att uträtta storverk oavsett förutsättningar. Då handlar det inte om att bli beroende av RUT-avdrag.

   Radera
  10. https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/14/fysikern-och-forfattaren-stephen-hawking-ar-dod

   Radera
  11. ”Människan är lat av naturen. Har man assistenter räcker ofta inte viljan till att förbättra sig själv på egen hand.

   Lars Andersson säger att han knappast skulle gått på krogen som 18-åring och träffat tjejer, om han hade haft en assistent med sig. I dag har han fru och barn och bor i villa, som dessutom inte är handikappanpassad fullt ut. Personlig assistans är i längden dyrare för samhället än att ge den all rehabilitering som krävs för en självständig tillvaro, bedömer han.”

   Citat från en människa som blev förlamad i mitten av 80-talet.

   https://www.dt.se/artikel/lever-som-vanligt-trots-forlamning

   Radera
  12. Jag vet att Stephen Hawking är död. Däremot hade jag ingen aning om att han använt RUT eller svensk sjukvård och utrustning.

   Radera
  13. Tyvärr är ett liv utan en massa assistenter inte särskilt lönsamt för assistansföretagen. Istället för att satsa skattemedel på rehabilitering och tekniska hjälpmedel och annat som kan hjälpa funktionshindrade personer till ett mer självständigt liv så blir de snabbt beroende av assistentföretagens personal, familjens inkomster och RUT-avdrag för hushållsnära tjänster livet ut - vilket kostar oss skattebetalare väldigt mycket mer pengar - pengar som skulle kunna stoppas in att förbättra livet för ännu fler som är i behov av det. Jag tycker nog att folk bör få chans till ett drägligt liv. En funktionshindrad pappa ska kunna ta hand om sina barn som alla pappor.

   Radera
 13. RUT-avdrag är dock inte till för att funktionshindrade människor ska ha råd med mer hjälp. Det är först och främst till för överbetalda men odugliga latmaskar som vill bli sponsrade av skattebetalare och där vinsten först och främst går till näringslivstoppar i storföretag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så härligt naiv när du tror att funktionshindrade människor får den hjälp de behöver av det kommunala systemet. Världen vore onekligen enklare om den vore så svartvit som ni inom den extrema vänstern vill göra gällande, men faktum är att det inte alls främst är de rika knösar ni hatar som använder RUT. Och även om så vore är det inte dessa man slår mot för de kommer alltid ha råd att låta någon annan göra deras "skitjobb".

   Radera
  2. ”Och även om så vore...” ja det är det är. Ja, men om de ändå låter någon annan göra deras skitjobb så får de ju åtminstone betala skatt för det och skattepengar används bl.a. till att låta personer med funktionsnedsättning få det lite lättare i livet än vad de hade under 1800-talet då högerns makt var som starkast och då folk svalt och flydde utomlands.

   Radera
  3. Fattar du verkligen inte eller låtsas du? För funktionsnedsatta och gamla personer som inte är stormrika kan RUT vara skillnaden på ett värdigt eller ovärdigt liv. De rika kommer ha råd ändå, det är inte dem du jävlas med genom att ta bort RUT.

   Radera
  4. Och hur kunde din pappa få sådan värdefull (som du beskriver det) hjälp på 1980-talet när inkomstklyftorna var mindre och skattetrycket var mycket högre än idag?

   Radera
  5. Kanske för att vänstern styrt landet sedan dess och att vänstern skiter i sjuka människor så länge de kan skriva på Twitter att vi har "sjukvård i världsklass" och få några idioter att tro dem. Fast att skattetrycket skulle ha varit högre på 80-talet tror jag inte ett ögonblick på. Samma sak med statsskulden.

   Radera
  6. Nej landstingen slösade väl inte bort någon miljard eller två på managementkonsulter åt alla chefer i borgarnas prestigeprojekt Nya karolinska.

   https://amp.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/nks

   Radera
  7. Är ansvarsfrågan väldigt viktig för dig? Jag konstaterar att välfärden nedmonterats steg för steg åtminstone sedan 80-talet. Jag röstar varken vänster eller höger och är ungefär lika lite imponerad av regeringen Löfven som av regeringen Reinfeldt, borgarna i Stockholms landsting och de livstidsanställda sossepolitrukerna i korruptionens Göteborg.

   Radera
  8. Ja, det där med ansvarsfrågan är givetvis viktigt för mig. Rätt ska vara rätt och när någon gör fel så bör det få konsekvenser för den som bär ansvaret. Hur ska någon annars lära sig något?

   När en vanlig människa skiter i att betala en enda ynklig skiten räkning så får det snabbt konsekvenser och fortsätter man skylla ifrån sig så växer den lavinartat. Fortsätt att skita i räkningen så kommer till slut kronofogden och plockar med sig både bilen och stereon bara för att man ska förstå att man har ett visst ansvar. Varför ska det vara annorlunda bara för att man är nån moderat politiker?

   Radera
  9. Eller vänsterpolitiker. Ohly, 3D-klitoris-Björk, Sahlin, Snecker...

   Radera
  10. Ja precis. Girighet och egoism vet inga gränser.

   ”Jag är det [demokratisk socialist] med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyrets år.
   Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret.
   Jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni har skildrat som elak socialism men sedan slåss ni om att få äran av.”
   (Olof Palme)

   https://sv.m.wikiquote.org/wiki/Olof_Palme

   Den allmänna rösträtten (även för kvinnor), rätten till semester och den allmänna pensionen är några historiska exempel som högern motsatt sig. Allt som vi idag på ett eller annat sätt betraktar som självklarheter är på ett eller annat sätt på god väg att förlora.

   ”Det beslut som riksdagen nu står i begrepp att fatta, innebär att makten lägges i deras hand som är minst kompetenta att hantera den.”
   Hjalmar Hammarskjöld (konservativ statsminister, 1918)

   https://sv.m.wikiquote.org/wiki/Hjalmar_Hammarskjöld

   ”Konservatismen måste tjänstgöra som pådrivare och undan för undan mala sönder den demokratiska ideologin och ersätta den med sina egna positiva begrepp.”
   Jarl Hjalmarsson, 1928. Högerns partiledare)

   https://sv.m.wikiquote.org/wiki/Jarl_Hjalmarson

   ”Avskaffa rösträtt, inte rösträttsålder [...] Det finns alltså möjlighet för inkompetenta människor att genom att bara lägga sin röst, enligt sin dumma åsikt, få inflytande över mina pengar, mina möjligheter, mina barns fostran? Vad är det för ett vedervärdigt system? Ett sådant system borde vi väl rimligen arbeta för att avskaffa?”

   https://www.mises.se/2012/05/28/avskaffa-rostratt-inte-rostrattsalder/

   ””Vad detta betyder ifråga om konkurrenskraft på England, det säger sig självt” sa en riksdagsman Nisser 1938, då Högerpartiet gick emot två veckors semester.”[...] ”Vi får problem när det gäller att ge ett meningsfullt innehåll åt denna 4-veckorssemester” sa riksdagsman Hamilton 1963, då Högern sa nej till fyra veckors semester.”

   https://www.aftonbladet.se/debatt/a/XwArMo/varfor-tar-du-semester-ulf-kristersson

   ”Vi anser därför att Sverige, som ett första steg, bör stryka paragraf 12 som föreskriver sammanhängande semester under sommaren [...] På sikt måste såväl nationell som överstatlig reglering av semestervillkor avskaffas.”
   (Marknadsliberala tankesmedjan Timbro, 2017)

   https://www.aftonbladet.se/debatt/a/XP36W/avskaffa-semestern--vi-tvingas-vara-lediga

   Radera
  11. Sverige har förresten fortfarande sjukvård i världsklass - men givetvis beror det på vad man menar. Att rädda patienter från att dö för tidigt är vi ju rätt bra på. Det är troligtvis baserat på att vi tidigare hade ett utbildningssystem i världsklass och som vi fortfarande bär frukt av.

   https://www.svd.se/vardrankning-andorra-i-topp-sverige-fyra-i-varldsranking

   Radera