söndag 9 juni 2019

Världens starkaste valuta

Vilken är egentligen världens starkaste valuta? Det är inte guld. Ej heller schweizerfranc och definitivt inte US-dollar. Nej, den mest stabila valutan är fika, helst hembakt.


Låt mig utveckla. Alla har vi drabbats av hantverkaren eller myndighetspersonen vars händer på något konstigt sätt alltid är bakbundna. Ingenting går att ordna. Inte på så kort varsel, kanske om du varit ute tidigare. Men troligen inte. För då hade det stupat på något annat.

Backa bandet. Inled kontakten med att bjuda på kaffe (och backa upp med te och en kall dryck, av outgrundlig anledning finns det människor som inte dricker kaffe) och schysst fikabröd. Helst hemgjort, som sagt. Inte för att det nödvändigtvis blir bättre utan för att det visar att du tänkt till.

Jag tänkte att du kanske skulle vara hungrig när du suttit en timme i rusningstrafik. Ta hem till frugan också vetja!

Det kostar bara några kronor, men den där kanelkransen eller hembakta limpan visar sig inte sällan bli skillnaden mellan att istället för den minsta service man kan begära, eller ännu mindre, få det där lilla extra som gör att ditt liv flyter på. Målaren lämnar kvar en halv burk som du kan ha i reserv, så slipper han släpa ner den till bilen, och snickaren slänger soporna i säcken du plockat fram istället för att sprida dem runt i hela bostaden. Försök få den servicen för kronor eller euro – går inte!

19 kommentarer:

 1. Medmänsklighet och omtänksamhet förgyller tillvaron. Och det bästa är att det smittar. Den vänligt bemötta målaren blir vänligare mot andra, en vänlig busschaufför gör passagerarna vänligare mot andra de möter.

  Därför är det sorgligt att se kända "förebilder", som t.ex Trump, uppträda arrogant och själviskt. Han må ha rätt i sak men mobiliserar krafter som inte gagnar mänskligheten.
  //nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Trumps fall ser jag det ofta mer som förhandlingsstrategi. Och i några fall, som när enskilda journalister uppenbart försöker sabotera hans presskonferens (https://www.youtube.com/watch?v=BDQPPBRW2ik) ser jag det som självförsvar. Bara för att man är världens mäktigaste man ska man inte behöva tåla vilket beteende som helst.

   Radera
 2. Du har helt rätt! Jag jobbar som teknisk projektledare och hur får man en svetsare att hålla tidplanen när jobbet som ska göras är utomhus i svinkalla januari? Man tar med fika på mötena. Hur får man driftpersonal att prioritera mina frågor framför alla andra tusen grejer de har att göra? Smörgåstårta! Smörgåstårta är för övrigt den andra valutan inom alla industrier när det kommer till att bygga relationer. Värt sin vikt i guld.
  /AK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig riktigt kommit överens med smörgåstårta, men det beror nog på att jag är vegetarian och tårtorna är sällan vegetariska. Men även när de varit det har jag inte gillat dem. Men gesten gillar jag, absolut!

   Radera
  2. Jag gillar dem inte heller, hela grejen med vitt bröd och massor av majo blir som en massa som bara växer i munnen. Men det är det som gäller, sjukt uppskattat!
   /AK

   Radera
  3. Jag var en gång på Stefan Einhorns föreläsning om att vara snäll, där han drog en massa exempel på allt positivt som händer när man är snäll, t ex en grupp läkare som presterade bättre efter att ha blivit bjudna på karameller, hur man nu kan mäta det �� Det verkar i alla fall finnas vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig.

   Radera
  4. Lustigt att just Stefan Einhorn föreläser om att vara snäll (ska inte utveckla det vidare), men jag tror säkert att det finns sådana undersökningar. Även om det är svårmätt är det ju så påtagligt.

   Radera
  5. Jag har också hört Stefan föreläsa om snällhet, men gick före det var slut på föreläsningen. Hos mig ingav han inget förtroende alls. Tycker att han är banal och har ett stråk av undertryckt ilska i sin personlighet och vinner poäng på en massa mumbo jumbo, precis som Kay Pollack som inger samma känsla hos mig. Människor som lägger ut dimridåer för att dölja sitt egentliga jag eller förehavanden. Samtidigt tjänar de förmodligen en hel del pengar, inget fel i det, om de hade varit ärliga i sitt uppsåt, något som jag inte tror att de är./Elsa

   Radera
  6. +1 på Kay Pollack :-).

   Radera
 3. Fast det gäller att välja sina tillfällen. Cheferna på jobbet hade lyckats göra de anställda sura i höstas på grund av att de överreagerade på en tillfälligt sjunkande debiteringsgrad, vars orsaker de borde ha varit medvetna om. Nästa månad när siffrorna var bra igen hade de uppenbarligen "försökt smöra med tårta" som min kollega uttryckte det.

  I övrigt håller jag med om fikats magiska effekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju inte bete sig illa och täcka över det med tårta. Åtminstone inte mer än en gång.

   Radera
 4. Ojojoj.

  Du pratar "illa" om smörgåstårta och vi som inte dricker kaffe.

  Jag blir så upprörd att jag kommer slutta läsa denna blogg....
  ...
  ...
  ...
  I alla fall tills imorgon ;)

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sa att jag inte kommer överens med smörgåstårta, det betyder inte att jag hatar dem och alla som äter dem. Bara att jag inte gör det.

   Att det finns vuxna som inte dricker kaffe förundrar mig bara, det som är så gott. Rent objektivt alltså.

   Radera
 5. Kaffe luktar underbart men smakar blä....objektivt?

  Jag är naturligtvis inte upprörd. Bara hade lust att retas lite.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod att det inte var jätteallvarligt. Ville bara vara tydlig med att jag inte ser ner på er som inte dricker kaffe. Jag tycker bara lite synd om er.

   Radera
 6. Dricker varken te eller kaffe och närmar mig 40. Har även svårt för lukten av kaffe vilket ingen verkar kunna förstå, ”kaffe som luktar såååå gott”, får jag jämt höra. Vatten är däremot gott och gratis i kranen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vatten luktar bra tråkigt ändå ;-).

   Radera
 7. Har en galen och påhittig kompis som skulle bygga lådor och behövde hjul som passade, och som inte skulle bli alltför dyra. Kom på att de där hjulen som sitter på soptunnorna skulle nog bli bra.
  När hon frågade sopgubbarna ifall att de låg några hjul och skräpade och att hon var villigt betalade för dem, blev det nähä. Då prövade hon med att bjuda på kardemummabullar och kaffe. Nästa dag låg det en hel hoper med hjul på tomten och inte behövde hon betala något.
  Lite off topic, men denna människa har också på sitt praktiska eget frugala sätt snickrat ihop sin begravningskista som bara är att rulla fram underifrån den upphöjda sängen när tid kommer. Vet inte om det är soptunnehjul som har används och funderar på om det skulle vara passande eller inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis det jag satt och tänkte, är det soptunnehjul på kistan? Inte ett dugg opassande i mitt tycke. Sopor är just vad kroppen är den dag vi inte längre använder den. Tack för en bra story oavsett!

   Radera