tisdag 18 juni 2019

Hemester i år?

Det är tio år sedan ordet hemester fanns med i Språkrådets nyordlista (på den tiden behövde inte nyord vara politiskt statstrogna och helt oanvändbara), men det har väl aldrig riktigt etablerats. Jag har själv svårt för sådana hopskrivningsord, de får mig bara att tänka på kändispar som Brangelina.


Men hemester, hemmasemester, borde väl vara i ropet nu med all flygskam och när den svenskan pesetans köpkraft är sämre än någonsin? Ändå känner jag nästan ingen som tänker fira semester på hemmaplan. Jag tycker att det är lite synd och vill slå ett slag för de lokala besöksmålen. Alla har vi väl en kvarn eller ett hembygdsmuseum i närmiljön? Eller ett naturreservat eller åtminstone en skog som vi tänkt tillbringa tid i, i framtiden, aldrig i nutiden.

När man bara har några ynka veckors ledighet fattar jag att man så långt det är möjligt vill garantera sig ett bra väder, men det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga människor. Att dricka kaffe i snålblåst under en uppspänd presenning kan vara nog så trevligt som att hänga på barer i Ayia Napa och visst vore det väl bedrövligt om man på ålderns höst konstaterar att man inte ens utforskat sitt närområde för att man haft fullt sjå att flänga jorden runt?

Sture, ser du någon ledig solstol?

Så var ska jag fira sommarens semester? Ingenstans, det blir ingen semester i år. Eller rättare sagt, när tiden tillåter ska jag slänga mig i havet, när blåbären är färdiga ska jag hänga i skogen och så blir det en och annan löprunda. Övrig tid spenderas inomhus, med hemarbete. Harbete... Nej, nyord får andra hålla på med, jag använder gamla.

42 kommentarer:

 1. Instämmer helt Micke, men underskatta inte den svenska narcissismen och the endless search for the best insta-pick – kan driva människan till ofattbara ”bedrifter” ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar så. Trots att jag förstått att många Instagramkonton (de flesta?) har fler uppladdningar än tittningar.

   Radera
  2. Är det så? Det är ju otroligt kul, narcissismen i sin fulla meningslöshet.

   Radera
  3. Jag undrar om det inte t o m är så tragiskt att genomsnittsbilden har mindre än en visning, men det ska jag låta vara osagt.

   Radera
 2. Klocka ord, Sparo! Jag tror det helt enkelt handlar om att man vill "maximera" (vad det nu innebär) sin semester, givet att man bara har 3-4 veckor på sommaren. Då ska man hinna med allt, så man i september kan drömma sig tillbaka och börja se framåt mot nästa sommar. Tror det kallas för ekorrhjul, nu när jag tänker efter :)

  Sen kan jag i och för sig förstå de som föredrar baren på Cypern framför kaffe under presenningen, även om jag kanske skulle valt det senare också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekorrhjul var ett bra ord ;-).

   Jag har också förståelse för dem som väljer Cypern, men undrar om inte deras liv skulle berikas av att någon gång välja skogen, när man de fem senaste åren valt Cypern, Mallorca, Phuket, Italien och Mallorca igen.

   Radera
 3. Vi kör hemester som vanligt. Svenska sommaren är grejt. Vill inte lägga en massa tid på att transportera mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ska man göra det skulle jag hellre sikta på jul- eller sportlov än att rata den enda tiden med lite rimligt klimat i Sverige.

   Radera
 4. Jag ägnar mig åt geocaching, vilket ger massor av turistande på hemmaplan, och ofta står det mycket historia och information om platserna. Diskuterade det med en kollega, lite saker jag lärt mig om grannorten (där han själv var uppvuxen) och han kände inte till någonting. Slutade med att vi bokade in ett besök i stans museum, som dessutom var gratis.
  Jag har själv också lagt ut en gömma i ett naturreservat som få hittar till och det har ju visat sig i kommentarerna att flera är uppvuxna på orten men har aldrig hört talas om just den platsen, trots att den har både kajakparkering, grill och vindskydd :)

  Det bästa är ju att gå in på turistsidan för kommunen man bor i och se vad som rekommenderas för de som kommer utifrån, där hittar man oftast en del saker man inte hade en aning om att de fanns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ofta jag tycker att smartphones fyller en funktion, men här gör de det, även om jag själv föredrar att gå ut och uppleva naturen helt oelektroniskt.

   Bra tips om kommunsidorna. De är ofta rätt usla på att berätta vad som händer i kommunen, vart man kan slänga sina sopor och annat praktiskt, men sevärdheter har de bra koll på.

   Radera
  2. gick en stadsvandring hemmavid för några år sedan. nog för jag visste en del, men mycket var nyheter som var riktigt intressanta att höra på. här finns även en ö utanför landskrona jag aldrig varit på trots den ligger typ 100m bort från kajkanten :-)
   https://www.hd.se/2008-05-20/graen---sista-bastionen-mot-dansken

   Radera
  3. Stadsvandring minsann! Så ambitiös har aldrig jag varit.

   Radera
 5. Minns sommarsemestrarna på landet i Roslagen.Bland det jag minns mest var bilen vi tog hos dit med, en Saab som lät något otroligt, och alla saabar av den modellen lät likadant, kommer inte ihåg om det kallades tvåtaktare eller om det var fyrtaktare. Huset var på 10 kvadrat, där sov 4 st + katt.
  Poängen var efter ett år med hårt arbete, att koppla av, inte att det skulle hända en massa.Meta, bärplockning och bada var det som gällde, sen kunde ju vi barn sysselsätt oss själva, bara det var ju ett äventyr, friheten.
  Något jag retar mig på nuförtiden, istället för att fråga hur det är eller hur man mår, så är alltid första frågan - vad gör du eller vad har du gjort på sistone, alternativt,vad gör du nuförtiden? Helst ska det var något extra, inte en slät kopp kaffe med grannen eller att följa anförvanten till sjukhuset. Nä det skall vara något med extra krydda, komma dragandes med en kopp kaffe i Säffle går helt bort./ Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvåtaktare, Saab V4 (risk att jag blir häcklad av någon bilkännare nu).

   Mina föräldrar drog inte in el och vatten på sommarstället eftersom de ville uppleva något nytt där, inte samma som de redan hade hemma. Jag tycker det är sunt och funderar på om inte de som ser till att ha tvättmaskin, torktumlare, 60-tums-tv och annan lyx t o m i husvagnen tänkt lite galet.

   En kopp kaffe i lugn och ro är underskattad.

   Radera
 6. Jag kommer tillbringa min semester (i september) med att röja ut huset ordentligt, så jag förhoppningsvis kan sluta ödsla min tid på att greja med huset/oroa mig för huset och äntligen få det sålt istället. Längtar till 2020 då jag kan vara hemma och njuta hela semestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ungefär samma längtan, men undrar om jag är där innan 2021.

   Radera
 7. Jag gör en kompromiss iår. Tänkte resa till Thailand och Tiveden. I mitt arbete har jag naturligt lite längre sammanhängande ledighet och jag brukar passa på med minisemestrar i närområdet. Åker ofta längre bort på den riktiga semestern. Det gäller att välja sina ögonblick. Party på Cypern är bortkastad tid medan en kopp kaffe på en stubbe i skogen kan vara guld värd. Men sen kan också en helikoptertur runt Manhattan vara en upplevelse...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omöjligt att inte tänka på kombinationen Thailand och Farsta tunnelbanestation:
   https://www.youtube.com/watch?v=A5Zg8T-ZE1U

   Radera
 8. Men är det inte så att svenskar har det väldigt bra förspänt med sommarstugor/vintersugor av olika slag jämfört med resten av världen. Sen har vi ju väldigt mycket båtar och husvagnar så procentuellt borde svensken ändå vara ganska bra på att semestra i Sverige? Om det är nån gång man ska vara i Sverige så är det ju på sommaren! Vi väljer hellre att åka bort på hösten / vintern. Vi är i för sig en av de familjer som har tillgång till sommarstuga. Sen är det säkert så att många inte vill ha stuga längre för det innebär jobb, det ska klippas och målas mm. Fast är man som våran familj att man inte klarar av att ligga på en strand en hel vecka så passar det ganska bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver ju inte använda sommarstugorna bara för att vi har dem. Lite på samma tema som alla människor med äppelträd som låter den egna frukten ruttna medan de köper godare sorter på Ica.

   Jag har också svårt för det där, att ligga och steka. Jag måste göra något.

   Radera
 9. Vi körde faktiskt Aiya Napa i maj, det var få barbesök pga småbarn, men polerna påminnde om i bilden i texten :( Innan dess var det Kläppen och i sommar blir det nästan hemester med en road trip uppåt Åre, Umeå, Vasa, Åbo. Varför förneka sig? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni ska åka runt hela sjön alltså? Coolt!

   Radera
  2. Ja, det blir spännande. Man är som sagt för dålig på att turista i närområdet.

   Radera
  3. När- och när-... Det blir ju trots allt en utlandssemester.

   Radera
 10. Det jag gör varje år, åker upp till Kälarne för att ta hand om farfars grav över en helg. Det är hela semestern då projekten inte tillåter så mycket mer och vi inte hade några planer att åka någonstans i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får erkänna att jag aldrig hört talas om Kälarne förrän just precis nu.

   Radera
  2. Det enda de hade var ett litet sågverk som lade ner för flera år sedan (tåg stationen drogs in något år senare) och samhället är döende i praktiken; men det är där han är begravd så det blir en 8+ timmar enkel resa.

   Radera
  3. Och en löpare som tog sig namnet Kälarne. Tyvärr inte Käl-Arne som förnamn utan som efternamn.

   Minneslundar är bra grejer :-(.

   Radera
 11. Blir nog till att ta båten ut till nån kobbe med fiskespöt och hoppas på att ingen fisk kommer och stör lugnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, irriterande när de äter upp masken för en :-).

   Radera
 12. Jag har många grannar i vårat bostadsområde som knappt vet vad som finns 100 meter ifrån huset. Jäkla pinsamt, 600 meter promenad till havet. Aha vi kör allt runt hela området med bilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ta bilen precis överallt är ett perfekt sätt att inte se något annat än vägar och skyltar.

   Radera
 13. Det ser ut att bli Sverige-semester här med. Blir nog en sväng till mina föräldrar, lite fjällvandring och en del löpning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spring i fjällen med föräldrarna så sparar du tid :-).

   Radera
 14. Hemester här med! Börjat den med blöjträning, då föredrar jag hemmaplan. Smultronplockning och skogspromenader har vi också hunnit med. Sedan är planen att hälsa på folk och få besök själva, läsa böcker och bloggar, besöka badhus eller stränder i närheten och kanske sova i tält om andan faller på. 5 veckor kommer bara flyga förbi :) Glad sommar!

  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som schysst "batteriladdning". Glad sommar själv!

   Radera
 15. Sommaren 2019 = 1) läsa företagsekonomi på distans, 2) plugga tyska, 3) hjälpa farsan att städa så att han "får plats" hemma (morsan är redan i himlen) och 4) lära mig inse när jag skall lyssna på andra eller när det är läge att be dem ta en lång promenad på en kort brygga. Ungefär så. Kan bara bli väldigt bra.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min sommar har klara beröringspunkter. Punkt 4 hade jag inte satt upp, men borde nog.

   Radera
 16. Tänker köpa bil om nåt år igen när passiva inkommester börjar rulla in på allvar. Då blir det bilsemester i Sverige, fjällvandring osv. Lite låst med cykeln och alldeles för snål för att hyra en bil. Men vi vill helt klart utforska Sverige ordentligt innan vi flyr landet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara Göran Kropp som cyklar några hundra mil för att klättra i berg, och det gick ju till slut inget vidare.

   Radera