måndag 24 juni 2019

Attendo – hiss eller diss?

Åldrande befolkning, ökat vårdbehov... Vi har alla hört argumenten för investeringar i privata vårdbolag. Jag hade Capio-aktier som jag gjorde bra vinst på när företaget köptes upp av en fransk vårdjätte. Ovannämnda argument gjorde att jag stoppade in pengarna i konkurrenten Attendo där det också viskats om uppköp. Den som följt aktien vet att den inte precis rosat marknaden och i förra veckan drogs bottenpluggen ur.


Orsaken var en vinstvarning för deras finska verksamhet och att ledningen passade på att prata ner framtidsutsikterna generellt och som ni ser på grafen fanns det ingen tid att komma ur. Aktien öppnade ner drygt 20 procent och har inte rört sig så mycket sedan dess.

Så själv är jag kvar i aktien och här kommer tiotusenkronorsfrågan (det är ett uttryck från ett gammalt tv-program, på den tiden var det vansinnigt mycket pengar) – vad göra nu? Att det kommer att ta tid för företaget att vända på ekonomin är jag övertygad om, inte minst för att de säger det själva.


Så har ju aktien gått ner också och de riktkurser som kommit därefter har legat några kronor över 40. ”Köp när det gör som ondast”, sa någon överoptimistisk jävel. Det ondaste i detta fall var nog ändå förra veckans ras. De där uppköpsryktena kanske kan komma igen nu när det (kanske) är billigt. Och det där med åldrande befolkning stämmer fortfarande. Själv åldrades jag flera månader bara av att titta på grafen här uppe.

Borde jag riva av plåstret och sälja skiten eller får vi se en da capo på Capio?

16 kommentarer:

 1. Eftersom du frågar: Jag skulle riva plåstret nu. (men det är ingen rekommendation utan du får ta dina egna beslut osv osv. ;) )

  Om Finlandschefen säljer aktier för 240 miljoner i maj och det sen en månad senare visar sig att Finland har kraftiga problem.. Har svårt att se ett tredje scenario utöver fusk eller inkompetens.

  Dessutom är det tredje gången i år som det rasat ordentligt. Visst kan det komma ett uppköp men om det är enda skälet till att äga..

  Cheers,

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du gör "podd-disclaimern". Fattades bara att "alla investeringar innebär risker och det är inte säkert att man får tillbaka investerat kapital" :-).

   Beträffande åsikterna ligger nog en del i vad du säger.

   Radera
 2. Finlandschefen var väl tvungen å sälja eftersom aktierna var belånade. Så när de föll ... ja ni fattar.

  Jag tror på Attendo, de byter succesivt ut ledningen i Finland. VDn tar problemen på allvar och är ärlig med att det är problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att låtsas som att man inte har problem när man får vinstvarna. Eller rättare sagt, det är värre ändå om det inte finns en förklaring. Men bra om du har rätt och att de visar handlingskraft nu.

   Radera
  2. "inte en tvångsförsäljning" enligt Attendo själva.

   https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/06/19/attendo-finlandschefen-kande-inte-till-situationen-i-maj-ir.html

   Nu verkar det som att han sålt till annan storägare och inte på marknaden, men belåningen borde fått sig en ny törn nu när värdet rasat ännu en gång. Jobbigt om det blir ytterligare "tvångs"-försäljningar och Nordstjernan inte vill ta fler. Då ska aktierna ut i flödet.

   Cheers,

   /P

   Radera
  3. Det är väl som när chefer "avgår på egen begäran" dagen efter att de sagt att de inte har några som helst planer på att lämna företaget/myndigheten.

   Radera
 3. Känns allmänt riskfyllt att vara i branscher där staten är inne och pillar. Betting, skola och sjukvård vet man aldrig vad de hittar på med, lynniga som våra politiker är. Jag tycker du ska låta bli Attendo. Även innan fanns inte någon direkt omsättnings- eller vinsttillväxt. Antar att du köpt den som värdecase från början med låg värdering. Tyvärr verkar det blivit en värdefälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Samtidigt är ju alla branscher i någon mån beroende av politiker. Det "fina" här är att svensk (troligen även finsk) vård skulle braka ihop i morgon utan de privata företagen så inte ens de mest hårdnackade motståndarna i politiken kan få bort dem nu.

   Radera
 4. Företag som satsar på smarta digitala lösningar inom vården/äldreomsorgen som är verklighetsförankrad och bra för både vårdtagare och personal och ekonomin, såna skulle jag satsa på om jag köpte aktier. Dessvärre inget svar på din frågeställning utan mer ett råd inför framtiden ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter smällen med Aino Health som jag köpte just av den anledningen kommer det dröja lång tid innan jag investerar i digitala vårdlösningar, men egentligen tror jag att du har rätt.

   Radera
 5. Finland har haft ett antal skandaler inom äldrevården där gamlingar farit illa de senaste året som kan påverka det hela. Dock är jag inte insatt om det är inom kommunala eller privata verksamheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller. Inte beträffande Sverige heller, men min känsla är att det varit ganska jämt fördelat mellan kommunala och privata boenden när det kommit till skandaler med försummade och vanskötta gamlingar.

   Radera
 6. Tråkigt för dig. Men du är i gott sällskap med tex Öresund här. Hoppas dock du inte även var inne i Leo Vegas, MQ och CMT som de. Du får väl räkna av det mot dina fina vinster i Bitcoin?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, Global Gaming är den enda spelaktie jag fått en käftsmäll av. Inte heller har jag Qvibergs volymer, så jag har inte mycket att gnälla över.

   Radera
 7. Jag brukar ligga för länge men jag gissar att jag blir bland de få som säger behåll. Anledningen är som du redan pekat ut att vården inte skulle klara sig utan dem och de bör komma tillbaka igen men det kommer ta tid. Frågan då blir om du kan hitta ett bättre alternativ eller inte på samma tidsrymd för pengarna och kan sälja av något annat för att utnyttja förlusten för att kvitta mot vinster.

  Ett alternativ att titta på om du vill hålla dig inom samma sektor (och som jag själv äger) skulle vara GHP Specialty Care. Mer fokus på specialist vård (oftast inte lika mycket politik om expert vård jämfört med äldreboende), lite internationellt sjukhus management samt teknik (distans vård i samarbete med försäkringskassan). Kursen har dock dragit iväg senaste tiden p.g.a. ett nytt kontrakt i Kuwait för att driva ett sjukhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det både och. Ibland säljer jag för tidigt, ibland för sent. Ibland - ytterst sällan - ger jag upp vid rätt tillfälle.

   Jag får kolla på GHP. Osäker på om jag ens hört namnet tidigare.

   Radera