lördag 4 januari 2020

Sosseknappen

Jag har bara sett något avsnitt av Solsidan och har ingen relation till karaktären Ove Sundberg, men den här scenen ger stor igenkänning.


Jag pantar sällan burkar eftersom jag inte köper några, men de få gånger det händer tänker jag alltid på Ove Sundbergs kritik mot ”sosseknappen” som leder till att pantpengarna går till den politiska aktivistorganisationen Rädda Barnen, känd för höga styrelsearvoden, kamp för illegala invandrares rättigheter till svensk välfärd och för att i det längsta blunda för att vuxna asylsökanden ljuger om sin ålder.

Joråsåatte...

Slutet av filmen känner jag ännu mer igen mig i. Inte för att jag tryckt på ”sosseknappen” utan för att det känns kymigt att blockera en kassa för att kräva tillbaka några futtiga kronor. Jag går alltid igenom kvittot när jag packat ner min mat. Ser jag att jag fått betala för mycket för att kassörskan slagit in mina rödbetor som tomater eller inte gett mig den rabatt butiken annonserat går jag tillbaka.

Någon gång kan det hända att jag hinner märka hur lite pengar det rör sig om. Fick jag betala 2 kr/kg för mycket för en påse frukt och därmed fått betala en krona extra bjuder jag gärna på det, men jag vill ju samtidigt klaga så fort som möjligt och inte stå där och räkna på det. Ibland har jag tjänat en femtiolapp på att stoppa upp kassan och det har jag inga problem med. Rätt ska vara rätt.


Men när kassörskan slår in en retur av felet, lägger till den korrekta varan, skriver ut två nya kvitton, ber mig skriva på det ena och ett par minuter senare ger mig en tvåkrona kan jag riktigt höra kön stöna över den småsinte jäveln som sabbat deras eftermiddag. Jag bjuder på det också.

27 kommentarer:

  1. Haha! Jag kan vara lite disträ när jag går och handlar så jag är väldigt tacksam för att den där tredje knappen, "Skjut mig i huvudet", inte installerats ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå kul när resonemang dras till sin spets. Hade jag varit några decennier yngre kan jag mycket väl kunnat rita en "Skjut mig i huvudet"-knapp på en syltetikett och smugit upp den på en pantmaskin i närområdet ;-).

      Radera
  2. Idag får jag möjlighet att klaga på ekonomibloggosfärens gullegris #1; Willys. Varenda gång jag handlar där gör deras kassa personal något fel, och det blir alltid åt det dyrare hållet. Okej, det blir misstänkt ofta fel på Ica och Coop också men på Willys är det VARJE gång. Jag är helt övertygad om att det är systematiskt för kunna verka billiga på prislapparna. Dessutom har de alltid lite för få kassor öppna, så kön gör att man ogärna protesterar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag handlar mycket på Willys och håller med dig. På Ica handlar jag inte alls (men sista gången försökte de blåsa mig), men tycker att det blir fel lite varstans. Och - märkligt nog - alltid i butikens favör, så mitt spartips är att alltid memorera priserna och kolla igenom kvittot:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/las-kvittot.html

      När det händer ställer jag mig rakt framför kassörskan så att det blir min tur efter innevarande kund (jag har ju redan köat).

      Radera
  3. Haha rädda barnen! :) Staten borde rädda barnen med våra skattepengar inte privatpersoner som har knappt råd själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man inte råd bör man inte trycka på "sosseknappen", men Rädda Barnen får skattepengar också. Sen undrar jag på vilket sätt barn räddas av att gynna flyktingsmuggling över Medelhavet, de borde kanske byta namn.

      Radera
  4. Hade den gjorts nu hade det naturligtvis funnits en JÄTTEstor klimatknapp att trycka på, möjligen med valet
    att även få klimatpoäng direkt på sitt Facebook-konto. Den med flest insamlade poäng per år får naturligtvis träffa Steffe & Greta till den samlade svenska pressens jubel. God, Godare, årets knappare - här är årets Svensk helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när du säger det är det himla märkligt att det inte finns ett val att göra ett inlägg direkt till sitt Facebook- eller Instagramkonto. "Pantar burkar på Vivo Fältöversten", så att alla vänner kan "lajka".

      Radera
  5. Nä ge pengar till Rädda Barnen kan väl den som skrämt dom göra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Jag var själv jävligt rädd som barn, men inte fick jag några pengar för det!

      Radera
  6. Haha! Har inte sett det där med sosseknappen tidigare. Världsklass! :D


     Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje gång jag ser en pantautomat tänker jag på "sosseknappen". Undrar om inte de som servar Tomras maskiner själva använder den benämningen nu.

      Radera
  7. På Coop använder jag deras automatkassor, som jag tycker är bekväma och snabba, om jag inte råkar ut för en stickprovskontroll och måste packa upp alla varorna i en manuell kassa. Där blir det ofta fel. Kassörskorna missar returglaskvitton och slår fel på oförpackat bröd. Returglaskvittona försvinner ju i automaten och det felinslagna brödet gör att jag registreras som opålitlig och måste kontrolleras flera gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För egen del skulle jag säga att det är större risk att jag glömmer pantkvittot själv, att jag kommer på att jag håller det i handen på väg från affären. Det där med självscanning tycker jag ändå verkar besvärligt.

      Radera
    2. Om man ska självskanna ska man ha extra rabatt, för att man utför kassörskans jobb. Hon får betalt för det. Så det vill jag också ha om jag ska göra hennes/hans jobb.

      Radera
    3. Lite så känner jag också. När man "fick äran" att göra bankens jobb genom att skriva in sina räkningar själv fick man i alla fall fördelen av att kunna lägga in räkningen i förväg så att man slapp lägga räkningarna på hög alternativt betala för tidigt, men att göra butikspersonalens jobb ser jag ingen direkt uppsida med.

      Radera
  8. Det var ett bra namn, Sosse-knapp :)
    Jag har för övrigt alltid tyckts att vi borde ha en Sosse-knapp när man deklarerar. Att de som stödjer det alltså självmant kan skicka in sådär tio procent extra i skatt. Men det är nog för mycket att begära, eller?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vissa områden tycker jag absolut att det skulle funka, t ex U-hjälp. Där skulle varje skattebetalare kunna bestämma hur mycket vi vill ge. Kanske vill vi hellre välja en egen organisation än Sida, eller inget alls. Det borde vara upp till var och en.

      Tyvärr går det ju snarare åt andra hållet efter att man precis tagit bort denna valfrihet gällande SVT-avgiften.

      Radera
  9. Tänk på att inte använda pantkvittot som betalning i kassan. Inköpssumman blir då lägre och man förlorar bonuspoäng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dum fråga, men hur använder man dem då? Jag vet att vissa butiker har som policy att inte betala ut kontanter (antagligen för att slippa tiggare och a-lagare) för pantkvitton.

      Frågar inte åt mig själv för jag hamnar under 10 kr/år i pant och den enda bonusgräns som är aktuell på min stambutik är extra erbjudanden om jag skulle hamna över 1000 kr/månad i totala inköp och det skulle jag inte klara även om jag gjorde alla mina inköp där.

      Radera
  10. Bäst är när jag tar två säckar ölburkar (och det är inte jag som köpt dem) och åker till återvinningen till stora pantautomaten, tömmer dem och några minuter senare kvitterar ut ca 250kr som sätts in på mitt Pay-Pal-konto där jag senare för över dem till mitt sparkonto för vidare investering!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, hade ingen aning om att man kunde föra över dem till ett konto, nu lärde jag mig något nytt.

      Radera
  11. Micke!
    Videon funkar inte längre, men jag har redan set knappen.

    Fick upp en video om "the switch" Brandposten blir tydligen längre än själva brandslangen..Kan det stämma ? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, då har du klickat galet :-). Av någon anledning gick denna video inte att bädda in på andra sidor, men du borde ha fått upp en fråga om du vill se den på Youtube och i så fall skickas vidare hit:

      https://www.youtube.com/watch?v=v2m4V6FUseQ

      Radera
  12. Nu när du nästan nämner det... Visst är det märkligt att många spartips på olika "ekonomisidor" nämner "glöm inte att panta tomflaskor"? Ett större spartips vore väl att inte alls köpa flaskorna med sitt innehåll?

    Har den senaste tiden sett nån ekonomibloggare, ett par tidningsartiklar och en facebookgrupp om ekonomi nämna just det: Glöm inte att lämna in pantflaskor som du köpt.
    (alltså inte "leta upp pantflaskor i papperskorgar och tjäna en 50-öring")

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är onekligen ett bättre tips. Och visserligen är 50-öringarnas tid över, nu får man 1-2 kr per flaska/burk, men även omräknat till dagens penningvärde tror jag samla burkar var en mer lönsam bransch när jag var liten än det är nu.

      Radera