tisdag 28 april 2020

Vad förmedlar de?

Jag fick ett mejltips från Nemo om en DN-intervju med Arbetsförmedlingens nytillsatta generaldirektör Maria Mindhammar.


Arbetsförmedlingen är ju myndigheten som alla tycks vilja reformera, men som ändå rullar på ungefär som tidigare, i ur och skur. Jag blir nästan full i skratt när Mindhammar säger att de ska vara ”väldigt flexibla i det här läget”. Mycket tror jag om Arbetsförmedlingen, men flexibilitet är inte deras grej. I nästa stycke står det att ”digitaliseringen underlättar”.

Javisst ja! AF har ju digitaliserat. Eller ska göra det. För tre år sedan sa de: ”Ärligt talat är vi än så länge bara i början av vår digitala utveckling.”. Hur är det ens möjligt för en svensk organisation 2017 att vara i början av sin digitala utveckling?!


Den riktiga höjdaren är ändå när Mindhammar från en fråga om hur lång tid det tar efter att man skrivit in sig som arbetslös innan man får hjälp och svarar: ”Du kommer i stort sett direkt få beskedet att du kan höra av dig till din a-kassa.” Det är alltså generaldirektörens uppfattning om vad Arbetsförmedlingen (!) kan göra i närtid för den som vill få ett arbete förmedlat till sig.

Jag börjar tro att Arbetsförmedlingen överlever allt i sin nuvarande form och aldrig någonsin kommer att reformeras, men kunde de inte byta namn åtminstone? Praktiskt taget vad som helst vore mindre missvisande än dagens namn – Sysselsättningsakuten, Bidragsslussen, Olssons Bygg & Frakt...

24 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, där sitter väl många av hennes mindre lyckade företrädare med mer eller mindre påhittade utredningsuppdrag, men till min glädje ser jag att Angela Bermudez-Svankvist sedan ett par år tillbaka jobbar som tandläkare.

      Radera
  2. Extra bidrag utbetalas i demokratins tjänst - arbetsfritt
    Är verkets nygamla devis/strategi

    Finns det någon människa född i Sverige som överhuvudtaget tror att man kan få jobb på arbetsförmedlingen annat än att jobba som arbetsförmedlare? Det är som att ringa polisen och tro att de skulle dyka upp. Nej Sparo, nu får du sluta att försöka få oss att tro att myndigheter och verk faktiskt gör något produktivt för den enskilde. De är ju till för politikerna och är instrumentella för att få dem omvalda eller åtminstone säkerställa att de har fortsatt inkomst - utan att blanda in arbetsförmedlingen hos den enskilde politikern. Det var ju bla därför de ordnade med egen gräddfil till livslånga bidrag/"ersättningar" enligt devisen: jag först, sedan populasen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att målet ändå måste vara att myndigheter ska tillföra något, och någon slags arbetsförmedling borde kunna göra det genom att sammanföra arbetsgivare och arbetssökande. Men någonstans längs vägen slutade den delen av verksamheten och man gick över till att BARA förmedla hittepåjobb och kurser, samt fungera som kontrollstation.

      Radera
    2. Jo, att förmedla hittepåjobb och kurser stämmer bra och de gör de främst till de grupper som just politiker pekat ut som mest behövande - och då är det inte vanliga skattebetalare som blivit av med jobbet som räknas i här.

      Sverige är ett rikt land. Det fattas aldrig medel i statens kassa för om det mot förmodan skulle så vara är det bara att höja skattetrycket (då gärna kamouflerat som något annat) och/eller se till att låna på kreditmarknaden - ännu ett sätt att säkerställa att Sverige är rikt (på skatter alltså).

      Att det finns mycket att göra är ett understatement, frågan är om det är någon/några som är valbara till riksdagen som kan åstadkomma något dylikt? Det är sannolikt enbart yttre omständigheter som kommer att medföra att förändringar görs ("göra det politiskt möjligt" som det heter på deras fikonspråk) som att ytterst BNP minskar ordentligt, för inte ens höjda skatter eller ökade krediter kan i under en tid längre än en vanlig riksdagsperiod bibehålla den minst sagt vildvuxna offentliga sektorn i det läget

      Radera
    3. Det där hör man ibland, "Sverige är ett rikt land", och i någon mån stämmer det väl. Eller, rättare sagt, allting är relativt. Det finns många länder som har det mycket sämre. Men det är ju en klen tröst för den 75-åring som blir utan respirator för att det saknas resurser.

      Radera
    4. Sparo, jag tror du har missuppfattat uppgiften som Arbetsförmedlingen har. Deras enda uppgift idag är att dölja den faktiska arbetslösheten, bla genom aktiva åtgärder som hittepåsysselsättning. Det är ngt som har blivit än viktigare idag, för att dölja politrukernas misslyckanden med ma(s)siv bidragsmigration.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Då borde de inte heta Arbetsförmedlingen.

      Radera
  3. Jag upprepar att arbetsförmedlingen med hjälp av sina datorer enkelt skulle kunna para ihop ett antal arbetslösa med Lantbrukare och trädgårdsmästare, som nu inte kan få hjälp från utlandet. Om de inte vill - meddela bidragsgivarna. Pengar är trots allt ett bra påtryckningsmedel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara lugn, det kommer ett helt blogginlägg om det så småningom, så jag ska också upprepa det.

      Radera
  4. Såg du inte programmet "Sveriges bästa arbetsförmedlining" som gick på SVT för något år sen? Den gav en ganska intressant bild över vad man gör där. En fyrkantig myndighet, helt utan tvångsmedel, jobbar främst med att administrera arbetslösa med mål att få in dem på nån sorts "sysselsättning", kurs eller liknande. jag uppfattade det som att varje handläggare hade alldeles för många "klienter" för att kunna göra ett vettigt jobb med varje individ. Bristen på handlingskraft i kontakt med lokala företag var också slående.

    Man blir lite fundersam när man på nyheterna i ena reportaget hör att skogsbruk, bönder, bärplockare etc skriker efter arbetskraft och i nästa reportage "arbetslösheten spås bli över 10%", med precis rätt typ av folk, dvs lågkvalificerad arbetskraft med max gymnasieutbildning och i många fall ännu sämre som utan problem kunde plantera skog, blocka bär etc medans hotell, resturanger och Bamses värld står still. Varför förmedlar AF inte dessa jobb?

    Tyvärr säger många företagare att deras kontakter med AF är katastrofala, man lyckas inte matcha ens enklare jobb trots ett stort antal inskrivna. Största problemet tror jag är att folk får ett val "vill du ha detta jobbet?". Är svaret nej borde akassa dras in med omedelbar verkan.

    Det är för lätt att tacka nej till sånt som är tråkigt eller för jobbigt, och AF kan inte göra ett skit åt det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den såg jag inte, men är inte förvånad. Och då gick den alltså ändå på SVT, propagandakanalen nr 1 för svenska staten.

      Jag tror inte att de kan förmedla jobb längre. Det är så få inom AF som hållit på med det, och i mycket liten omfattning.

      Radera
  5. Var arbetslös för ca 15 år sen och blev kallad på ett möte,bor i en mindre stad så inte så många jobb tillgängliga.är snickare o då hade dom några som sökte folk sa han,men det sista han sa var att ni behöver inte söka dessa jobb om ni inte vill.man undrade ju hur han kunde säga så.man tyckte väl att dom som inte sökte överhuvet taget skulle bli avstängda från a-kassan.men så var inte fallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan företagen ha saknat kollektivavtal? För åtminstone på den tiden tror jag inte att man behövde söka jobb på sådana företag för att slippa avstängning. Annars har jag ingen aning.

      Radera
  6. Hallå! Med risk för att låta mainstream i inläggen så måste jag bara berätta om egen upplevelse när det gäller kontakten med arbetsförmedlingen. Försökte hitta en timanställd (till att börja med och med förhoppning om mer kontinuerligt jobb framöver). Fick noll hjälp av arbetsförmedlingen! Helt vansinnigt dåligt bemötande! Tragiskt... Nu fick lösningen bli analog lapp i lokala butiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hört massor av sådana historier, både från arbetsgivare och arbetstagare. När AF verkligen skulle behövas och kunna göra nytta verkar de helt ointresserade.

      Radera
  7. Tillhör också dem som skulle vilja lägga ned AF men jag tror alla hittills i flödet missat en viktig uppgift för AF. Det stora antal personer som har någon form av psykiskt eller fysiskt handikapp eller funktionsvariation och behöver utredas för att fastställa vilken typ av arbete de skulle kunna klara av. Denna uppgift är nog svår att lägga ut på någon privat aktör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I den mån de fortfarande gör det och inte bara uppgivet ger dem pengar håller jag med om att det är svårt att lägga just den uppgiften på en privat aktör. Jag kan inte bedöma om man bör behålla ett hundratal personer i organisationen eller helt enkelt pytsa över dem till Försäkringskassan eller annan myndighet, men denna detalj kan ändå inte få stoppa upp hela reformationen.

      Radera
    2. Håller med men det är ändå en uppgift som måste ligga på någon myndighet. FK är inget dumt alternativ.

      Radera
    3. Eller inrätta en ny. Vi har 551 myndigheter, så vi kan lika gärna gå för 552 innan vi lägger ner AF och är tillbaka på 551.

      Radera
  8. Lustigt med alla som ondgör sig över Arbetsförmedlingen med tanke på att de faktiskt bedriver sin verksamhet utifrån de lagar, förordningar och regleringsbrev som regeringen ger. Gå på politikerna istället för myndigheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du följt min blogg ser du lätt att jag både gjort det också och fått kritik för att jag gör det. Indirekt gör jag det även här, men tycker ändå att "Jag lydde bara order" är ett lite för lätt sätt att slippa undan för myndigheten. Klart att Arbetsförmedlingens personal, från generaldirektör till förmedlare kan hållas ansvariga för sitt jobb.

      På samma sätt som den som ger mig ett dåligt bemötande på ett företags kundtjänst kan kritiseras även om det delvis handlar om att högsta chefen anställt en som anställt en vars företrädare anställt en som anställt denna medarbetare.

      Radera
  9. Arbetsförmedlingens historia är mest sorglig. Trots att jag vet bättre kom jag på mig själv med att tänka "om arbetslösheten förväntas gå upp mot tio procent hur ska AF klara detta?" men sanningen är ju den att AF numera huvudsakligen är en kontrollinstans. Att få människor att skriva in sig och formellt tilldela dem en handläggare är nästan gott nog givet deras nuvarande uppdrag. Självklart uppskattar svenska staten dock också om AF lyckas ordna någon typ as sysselsättning för människor. Som Sparo vet skrev Roland Paulsen i "Vi bara lyder" om hur AF förändrats. Även jag missade tyvärr serien "Sveriges bästa arbetsförmedling" 2018 - när jag sökte på SVTplay fann jag dock ett (från YouTube) bekant roligt klipp "De arbetslösa" av Crazy Pictures ...

    //Nemo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är därför jag inte tror på att reformera organisationen. När ett hus har för dålig grund hjälper det inte att putsa fasaden, det måste rivas och byggas nytt.

      Radera