lördag 30 maj 2020

Behåll det som funkar

Eftersom alla jag känner vet om min vurm för pengar (att jag helt enkelt är en snål jävel) erbjuds jag ofta deras gamla grejer när de köper nytt. ”Behöver du en mikro?”, ”Vi fick en kaffebryggare över och det känns fel att slänga”, ”När jag rensade ur ett skåp hittade jag några gamla mobiler”...


Samtliga dessa exempel är från mitt eget liv. Jag tar inte längre emot saker slentrianmässigt, men förbrukningsvaror tenderar att gå sönder. Min första fråga är alltid varför de ska göra sig av med sakerna när de är fullt fungerande, ibland helt oanvända. Jag har till och med erbjudit mig att sälja dem och så har vi delat på vinsten.

Svaret är ofta lite svävande. Det är som att de känner sig tvungna att byta ut sina saker trots att de funkar. För så gör man liksom. Men nej, så gör inte jag och därför är det kul att höra om andra som inte heller gör så. Som Grace Braeger som köpte en ny Cheva för 2250 dollar 1957. Sedan behöll hon den. När hon ägt bilen i 53 år gjordes ett tv-reportage och den ser banne mig fortfarande ny ut.


Okej, hon har inte kör mycket, troligen ännu mindre på slutet, men hon har skött om bilen, bytt olja regelbundet och verkar ha mer koll på bilar än alla gamla tanter jag träffat. Efter ytterligare några år, när hon hade ägt bilen i 60, bestämde hon sig ändå för att sälja den.


Bilar av den kvaliteten tillverkas inte längre. Inte tanter heller, tror jag. Jag var tvungen att kolla och hon lever fortfarande, fyllde 91 för ett par veckor sedan.

44 kommentarer:

  1. Trodde ett tag att jag var den enda som har en gammal Ericssonknappmobiltelefon utan internet värt namnet (hänger på sista versen men ska nog kunna klara ytterligare något år till). Men det borde man ju ha räknat ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör med Nokia. Nååågon ordning får det vara ;-).

      Radera
  2. Buy and hold en bra strategi även för vanliga prylar. :-)

    SvaraRadera
  3. Har en micro (som jag använder) från början av 80-talet i mitt kök, kör en bil från -92. Köket i min boning är från byggåret på 70-talet, vitvarorna är dock bytta....

    Kan inte annat än hålla med om att återanvänd så mycket som möjligt....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va, byter du inte bil vart femte år?! Tänker du inte på miljön? Du vet väl hur mycket avgaser gamla bilar avger? Exakt så galen har bil/miljö-debatten varit.

      Mikrougnarna som kom innan man hittade på att de måste ha en roterande tallrik verkade hålla nästan hur länge som helst.

      Radera
    2. Ang bil/miljödebatten, när min nuvarande bil inte längre går att övertala till att fungera så köper jag förmodligen nån elbil. Begagnad såklart... Dit är det än så länge många år om inte den nuvarande bilen krockas till skrot...

      Radera
    3. Känns som att det fortfarande är svårt att veta hur begagnatmarknaden på elbilar kommer se ut när andelen elbilar är större av den totala bilparken. Och hur länge de funkar. Jag har svårt att tro att det blir videos i framtiden med gamlingar som kört samma Tesla i 60 år.

      Radera
  4. Vårt hus är över 100 år gammalt. En fördel med riktiga material i huset är att de kan repareras. Därmed kan huset bli hur gammalt som helst. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra exempel på ett område där utvecklingen gått bakåt.

      Radera
  5. Kvalitetstanter håller på att dö ut, kanske finns några trettiotalister kvar, sen är det kört. Det är väl lika med gubbar skulle jag tro.
    Har inte heller den senaste mobilen utan kan bara ringa och messa på min. Det finns fler områden, jag inte plockar poäng på...inget körkort eller bil, bor i hyresrätt o s v. Å andra sidan har jag varken lån eller skulder och skulle klara mig flera år om det knep utan inkomst.
    Ibland kan det kännas lite sådär att gå den egna vägen mot "strömmen"och inte köpa något alls nästan. Det värsta är att med stigande ålder tror folk att det beror på att man blivit äldre och inte klarar av att hänga med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller så är det juniorerna som inte klarar av att stanna upp och njuta av nuet....

      Radera
    2. Inget fel att bo i hyresrätt om man vill. Visst, det blir dyrt, men prioriterar man det så kan det vara värt det också.

      "Inte klarar av att hänga med" - jag ser det snarare som "inte har lust att hänga med".

      För att försvara juniorerna, har man inte upplevt en bra grej är det svårt att uppskatta den och ge den chansen. Då är det lätt att anamma slit- och slängsamhället eftersom man inte vet bättre.

      Radera
  6. Det finns en intressant bok om att bara köpa produkter som håller för ett helt liv: A life less throwaway - the lost art of buying for life
    Författaren sparade massa pengar på att sluta köpa en massa billigt skit och övergå till att köpa kvalitetsprodukter.
    Jag gillar tanken och försöker att köpa sådant som inte går sönder i första taget. Sedan startade hon en butik med dessa produkter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Senast jag köpte en hårtrimmer frångick jag min taktik att alltid köpa billigaste skiten. Istället köpte jag en Moser där man kan byta ut knivar och annat, men Moserägare jag pratat med har inte behövt byta ut något och de har ändå hållit i decennier. Ändå inte tokdyr. Några hundra mot typ 99 kr för billigt skit på Jula.

      Radera
    2. Köpte Moser gick sönder efter en månad, antog att det var ett skräp märke?

      Radera
    3. Jaha, vad lustigt! Jag hörde två olika Moserägare som var helnöjda innan jag bestämde mig att nästa gång min går sönder får det bli en sådan. Och det blev det.

      Men är du säger på att det var en äkta Moser då? Youtubar man "fake moser clipper" får man upp flera filmer på hur man skiljer en riktig Moser från en kopia. Det var inget jag visste innan jag köpte min, men jag verkar ha fått tag i en riktig.

      Radera
  7. Gillade verkligen hennes kommentar om vikten av "preventive maintenance", att man sköter om sina prylar innan något händer. Skriver det här på en maxad MacBook Air från 2011 som jag gullat med under alla år; den hänger nog med ett bra tag till.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns helt klart ett samband mellan att ta hand om sina grejer och lång livstid. Det gäller allt från kroppen till hemelektronik.

      Radera
    2. Jag har en MacBook Air som var i grundmodellen som är 7-8 år gammal. Jag har glömt vilket år jag köpt den. Nu funkad det inte att göra den senaste programuppdateringen pga utrymmesbrist men datorn funkar utan problem. Jag kommer nog precis som du använda den i ett antal år till.

      Radera
    3. Det där är ett märkligt och tråkigt fenomen med datorer. Utan att programmen blir särskilt mycket bättre kräver de hela tiden mer och mer utrymme. Troligen för att man ska tvingas att byta ut dem.

      Radera
    4. Jag raderar min MacBook Air varje år (ja, verifierad backup på alla dokument först), installerar om systemet + enbart verkligen nödvändiga program (tar ett par timmar). Då håller den måttet oväntat bra ett år till.

      Wien-Lars

      Radera
    5. Jag tyckte att det var lättare att formatera om datorer när man hade en installations-cd för varje program. Nu verkar det inte vara meningen att man ska göra det utan hellre köpa nytt och kasta.

      Radera
  8. Jag tror jag har högst lön i villaområdet där jag bor. Men det tror nog inte grannarna. Jag har en bil från 2001. Alla andra kör Tesla och splitter nya Ranger Rovers. Jag tycker det är oerhört komiskt. Men ingen jag känner förstår inte min humor. Borde jag skaffa en klisterremsa att sätta på bakrutan där det står Risig men betald?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sven Hagströmer fick frågan varför han körde Volvo och inte Jaguar som alla börsmäklare på HQ och svarade: "För att jag har råd. Jag behöver inte visa upp mig på samma sätt som ungtupparna."

      Jag tycker man kommer långt med vetskapen. Kör själv en 88:a, betald och skattebefriad.

      Radera
    2. Dom har tjänstebil, det borde du också ha rimligtvis om du nu tjänar så bra

      Radera
    3. Det är väl inget självändamål att ha tjänstebil bara för att man tjänar bra? Dessutom tänker jag att man som anställd blir lite mer livegen för varje grej man får från arbetsgivaren. Hellre bara en anställning än en anställning plus bil, dator, telefon och annat. Så tänker jag, men det kanske är därför jag valt att inte ha en arbetsgivare.

      Radera
  9. Oftast köper man väl något nytt för den/det gamla inte klarar av det man vill. Du väger sällan in produktivitetsaspekten i ditt sparande. Tid är trots allt pengar. Framför allt om man säljer just sin tid. Om man blir mer effektiv med en telefon från 2020 istället för 2010 så bör man väga in det. Alla sparade kronor är inte bra pengar, framförallt inte om man förlorar på det netto pga tidsförlusten. Typ exempel, beställa mat på nätet vs att handla själv. 10% dyrare men tjänare minst 30min.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktig aspekt, men inte alltid så lätt att räkna hem. Själv tycker jag mig exempelvis bli effektivare med en telefon från 2005 än en nyare. Och i de 30 minuterna antar jag att du räknar med en bilresa. Jag åker i princip aldrig och handlar bara för att direkt åka hem igen. Jag ser till att utföra minst ett annat ärende samtidigt, eller också går/springer jag och handlar och får motion på köpet.

      Radera
    2. Nej just handlingen så räknade jag med att jag gick, i mitt fall. Du har dock rätt att jag missar lite motion jämfört med att beställa hem maten online. Jag skriver alltid en matlistan innan och den görs numer direkt på mat.se vilket gör att hela handlingsmomentet tjänas in i tid. Dock tar listan lite längre tid men jag tjänar minst 30min

      Radera
    3. Själva handlingen i butik tar mig max en kvart, max en gång i veckan. Tycker det är överkomligt även om det säkert skulle gå att pressa.

      Radera
  10. Fantastisk video. Kommer att tänka på vår brödrost som vi använder nästan dagligen. "Made in West Germany" står det på den. Ingen aning om hur gammal den är men funktionen är det inget fel på. Ett par gånger var det nåt krångel så den skruvades isär och lite smulor skakades ur. Sen var det bra igen. En kanin tuggade av sladden en gång också så då bytte vi till en ny sladd. Som en bonus var den nya lite längre. Dessa gamla prylar som man haft länge värmer hjärtat tycker jag. Bidrar till att det känns som hemma runtomkring en. (Från en som läst din blogg ett bra tag och inspirerades till att berätta om sin brödrost)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blev lite glad av att se och höra den här tanten, liksom jag blir av att höra om din brödrost.

      Min egen brödrost har funkat i över 20 år. Häromveckan lossnade knappen som reglerar värmen, men jag har limmat tillbaka den och hoppas på 20 år till.

      Radera
  11. Cool tant!
    På sommarstället har vi en brödrost från ca 50-talet. Den har värme element i mitten och så fäller man ut en hållare med gångjärn på vardera sida och sätter fast brödskivorna. När man är nöjd med rostningen på den sidan får man snällt vända brödskivan om man vill ha båda sidorna rostade. Min bror och jag såg en sådan på Nationalmuseum i en utställning över gamla bruksföremål. (Min Nokia är från 2004). /Babette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annars brukade de ha en funktion där man vek ut gångjärnet varpå brödskivan gled förbi gångjärnet och sedan vändes när man stängde luckan igen:
      http://citiboard.se/nacka/vintage-och-unik-elektro-helios-typ-18401-brodrost-med-sladd,3777051

      Kan verka lite stenålder, men å andra sidan kunde man välja att få brödet hårdare rostat på ena sidan. Det går inte med moderna tråkrostar.

      Radera
  12. Samma som med aktier, man ska behålla sina vinnare. De flesta gör dock inte det, för människan tycks skapt för nytt, nytt och lite nytt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om nya saker generellt var bättre skulle jag nästan förstå det, men jag tror inte att jag träffat någon över 20 år som inte anser att kvalitet prioriterades högre förr.

      Radera
    2. Håller med, när jag var kanske 7-8år så köptes vår första micro, en husqvarna som sedan bytes ut när föräldrarna renoverade köket 12-13 år senare. Då fick en vän den att ha i garaget. Några år senare så pajade min som bara var några år gammal och jag fick den gammla husqvarnan som vännen inte använde längre. Sen hade jag den 3-4år till innan jag flyttade och den fick ingå i köpet. Om den inte blivit slängd så funkar den nog fortfarande, nu ytterligare 5år senare

      Radera
    3. Mikrougnar var definitivt bättre förr. Som jag skrev i ett inlägg i förmiddags tror jag att den roterande tallriken är en bov i dramat. Och vad ska den vara bra för, mat blev varm i mikron även innan den snurrade.

      En kompis föräldrar hade en riktigt tidig modell där ugnsluckan gick framåt, som vanliga "spisugnar" brukar göra. Tror den hängde med många år också.

      Radera
    4. Det var roterande tallrik på husqvarnan kan tilläggas, och så hade den en funktion aå att den alltid stannade där den startades. Så att muggens öra hamnade så som man ställde in (ifall man micrade en mugg). Sambons mormor har fortfarande en sån du beskriver men luckan som öppnas frammåt :)

      Radera
    5. Hittade en bild.
      https://live.staticflickr.com/3219/2969430827_8dcf12c39b_b.jpg

      Radera
    6. Att få örat på rätt ställe - snacka om onödig funktion :-)!

      Härlig enkel modell. Inte en massa grillar, timers och annat som riskerar att gå sönder, bara tid och energi, i analoga, lättmanövrerade rattar!

      Radera
  13. Men vadå du hade ju precis köpt en ny dator för typ en vecka sedan? Den fungerade ju fortfarande

    SvaraRadera