måndag 18 maj 2020

Datorköp

En del gillar att shoppa, nästan vad som helst. Jag funkar tvärtom. Små, obetydliga köp retar mig för att de inte borde behövas (och antagligen inte heller gör det). Dyra köp är jobbiga för att det kostar mycket att göra fel.


Värst är köp som riskerar att kosta mig mycket irritation. För jag backar inte heller. Har jag köpt något dumt står jag mitt kast. Löparskor t ex, de håller 120-200 mil. Det är över 100 timmar effektiv tid och eftersom jag har några par att växla mellan tar det flera år, oavsett om de är sköna eller inte.

Datorer är nästan ännu värre, men nu var det dags. Vet inte vem som hällt sirap i den gamla, hur de kommit in i lägenheten och hur de fått in sirapen i maskineriet, men när det tar 30 sekunder att öppna en bild eller annan enkel fil är jag på väg att kasta ut fanskapet genom fönstret.


Eftersom jag ofta sitter vid datorn 10-15 timmar per dag och räknar med att den ska hålla några år (helst ett decennium, men den tiden tycks förbi) är det ytterst viktigt att det blir rätt. Jag gör så mycket researcharbete jag kan, men jag inser också min begränsning. När jag ska köpa teknik känner jag mig som i denna klassiska sketch från Not the Nine O´Clock News:


Jag vet i alla fall vad jag kräver av en dator och vad som är helt onödigt, så jag tar reda på vilken prestanda jag har, försöker hitta ett lagom uppgraderat alternativ, samlar länkar, visar vänner som både förstår sig på datorer och fattar mina krav, även om de inte delar dem.

Vanligtvis sågar de allihop, och så börjar jag om. Till slut hittar vi en som funkar och då har den troligen utgått så att jag får börjar leta igen. I helgen har jag i alla fall köpt en datamaskin och hoppas att det var rätt val. Annars sitter jag och svär varje dag några år framåt.

29 kommentarer:

  1. Enligt min erfarenhet är bästa förslaget för att slippa sirapen att inte köra windows utan någon lättviktig variant av Linux.

    Har själv en över 15 år gammal laptop som kör Linux och fungerar felfritt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testade Ubuntu och möttes av den värsta sirap jag någonsin upplevt. Blev lite skeptisk efter det, men tror säkert att Linux kan vara bra om man hittar rätt i djungeln. Jag har bara inte tid att plöja igenom den djungeln just nu.

      Radera
    2. Ubuntu är nog inte att klassa som lättvikt, men att det var sirap låter lite mysko. Beroende lite på ditt behov så finns det mkt mer lättviktiga varianter att utforska. Tyvärr kan Linux vara lite av en uppförsbacke till att börja med. Sen när man lärt sig basen så undrar man varför inte alla system är byggda som Linux ...

      Radera
    3. Att det var just Ubuntu jag testade var för att flera personer tyckte att det var rätt ingång i Linuxvärlden.

      Mina behov är ytterst modesta. Jag använder nu Mozilla Thunderbird för e-post, Open Office för ordbehandling och kalkylblad och kan tänka mig nästan vilken webbläsare och vilket bildredigeringsprogram som helst så länge de är gratis.

      Dock har jag ett par udda program för manus och sånt som inte finns stöd för (eller alternativ till) hos Linux, så ibland måste jag kunna koppla förbi Linux och använda Windowsmiljö. Just nu kör jag Windows 10, men jag har kunnat leva med Windows från 3.1 och framåt, givetvis med undantag för Vista.

      Radera
    4. Sparo, beskriv lite om hur du gjorde när du provade på Ubuntu, om du hade någon separat hårdisk ansluten (och windows inte inblandad alls) eller hur det gick till - om du kommer ihåg.

      Radera
    5. Jag tog en dator (eller två faktiskt) som inte användes till något annat och ersatte Windows (7?) med Ubuntu version 18 eller 19 (om jag minns rätt) helt och hållet, så inget Windows inblandat. Läste in Ubuntu från USB-sticka.

      Radera
  2. Innan du springer iväg och köper en ny dator har jag ett tips: tryckluft på burk.

    Jag har en extradator m/ä som gått och blivit väldigt långsam med åren, men jag kom att tänka på att den trots allt varit med ett tag. Jag skruvade loss skalet och såg att det fanns stora (!) mängder damm inuti. Det gör att fläkten inte orkar kyla = processorn arbetar långsammare för att inte inkråmet ska överhettas.

    Blåste rent med tryckluft på burk (använd absolut aldrig dammsugaren), och nu känns min "gammdator" dubbelt så snabb. Håller flera år till.

    Finns för en hundralapp på till exempel Kjell & Co: sök på Air duster.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag var oklar när jag skrev "I helgen har jag i alla fall köpt en datamaskin", men så är det.

      Den gamla är en laptop. Vet inte om tryckluftsidén därmed faller, men åtminstone skulle inte jag fixa att öppna den själv.

      Vad är det förresten för fel på dammsugare? Jag har sugit ren många stationära datorer med dammsugare och tycker att det går utmärkt. Man får vara lite försiktig såklart.

      Radera
  3. Hej

    Berätta gärna vad det blev för någon.

    Min har också lagt av och jag tar gärna rygg på dig!

    Hälsn
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en Acer Aspire XC-886.

      Vet inte hur klokt det är att ta rygg på mig i datorsammanhang, men eftersom jag inte hittade den själv kan det kanske funka :)

      Radera
    2. Kör själv en snart sex år gammal bärbar Aspire E15 (8GB RAM/1TB HD) som ny kostade 4000 kr. Modellen säljs tydligen fortfarande och var bästa budget-PC i test i fjol.

      En snabb blocket-googling visar att det finns liknande på blocket för 500-2000 kr, dock sällan med mer än 4GB minne och mindre hårddiskar.

      Tydligen var mitt mest-prestanda-till-lägsta-pris köp på Elgiganten helt rätt. Ska jag ge något köpråd så är det köp så mycket minne (RAM) du har råd med, både vad det gäller datorer och mobiltelefoner, det kommer att gå åt. ;-)

      Radera
    3. Lägsta pris på Elgiganten? Wow! Kollade mitt datorköp nu och konstaterar att jag hade fått betala en tusenlapp till om jag valt Elgiganten. Mindre än vanligt, är min bild.

      Radera
    4. Nu får jag skämas, menade så klart Mediamarkt.

      Radera
    5. Det lät rimligare. Men till saken så är det där mitt mål med datorköp. Jag vill ha den som håller längst tid för mina ganska små krav. Jag kommer inte köpa en ny dator för att det finns en ny, ball modell på marknaden. Jag vill bara slippa problem (och ett av dem är att byta dator).

      Radera
    6. Har haft samma dator sedan 2008 fast i o för sig byter jag ut innehållet i den bara plåtburken/chassit och hdisken kvar,mycket billigare så.

      Radera
    7. Du skulle ha åkt till en datoråtervinnare för kontorspersonal dom har krav på sina inköp att dom kasserar sina datorer efter x tid och be om "gratis" pc delar sedan kan du köpa moderkort (500 spänn?) och så som inte har samma Mac adress samt uppdatera vad du behöver tex ram kort kostar ju typ 100-200 styck grafikkort e dyrare ,en SSD 700 kr

      Radera
    8. Men då får jag lägga till kostnaden att få någon att hjälpa mig med att köpa delar, sätta ihop grejerna och få dem att funka, för inget av det klarar jag själv.

      Radera
    9. Titta på https://m.youtube.com/watch?v=N4gU8BdloDE

      Du har ju en gammal pc att plocka isär

      Radera
    10. Ja, i teorin går det, men jag vet knappt skillnaden mellan en hårddisk och en fläkt.

      Radera
  4. Rätta mig gärna om jag har fel men du använder väl datorn till att surfa, gå på banken och som skrivmaskin?
    Du använder den väl inte till att klippa i filmer eller omkodning av jättefiler (många GB eller TB) och inte heller spelar du (moderna) spel på datorn eller annat (som tex bitcoin mining) som ställer höga eller extrema krav på maskinen?

    Funkar inte det mesta i prisklassen 5000-7000 kr utomordentligt för dig? Kan man ens göra ett felköp här?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Typ se (se min kommentar till ",," som jag skrev här uppe kl 12.56 för en mer detaljerad beskrivning av mina behov).

      Klippa i filmer händer, men inte ofta och det är inte värre än att jag kan svära lite över segheten just då.

      Men ja, visst kan man göra felköp. Alla datorer jag haft har inte varit klockrena. Framförallt inte på lite sikt. Av outgrundlig anledning tar ju nästan alla program lite mer kraft i anspråk för varje ny version, så även om mina datorbehov inte blir större kräver de bättre och bättre datorer.

      Radera
  5. Har en stationär på jobbet från 2013 med Windows 7. Lika snabb som den när den var ny.
    Har även en nyare laptop med Windows 10. Den blir bara segare för varje uppdatering.
    Allr var bättre förr... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att argumentera emot det när man ser hur mycket mer kraft som krävs för att driva datorerna. Min första PC hade Windows 95 och det ansågs allmänt att man borde ha ett ramminne på 16 MB för detta operativsystem som i mitt tyckte inte var ett dugg sämre än nuvarande Windows som kräver mångdubbelt mer.

      Radera
  6. Läste jag inte det här inlägget för några månader sedan också? Då skröt jag om Mac så det kan jag göra igen. Dyr att köpa men den tappar inte prestanda som Windowsburkar gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det här inlägget skrevs igår kväll, men funderingar kring datorer och dataanvändande har jag haft sedan jag köpte en Vic-20 1982. Då var jag inte skeptisk till Apple-produkter, det har jag blivit senare ;-).

      Radera
  7. Ny dator är en av få saker jag är villig att lägga mycket pengar på. Använder min väldigt mycket och jag har även intressen som kräver bra prestanda, tex videoredigering och inspelning av video på datorn och liknande.

    Men ofta går det att spara pengar på genom att köpa under någon av de stora reorna. Jag köper komponenterna var för sig och kan då fokusera på riktigt bra men nersatta delar. När jag var yngre byggde jag dom själv, men nu som gammal har jag blivit för bekväm och låter butiken bygga åt mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också köpt i delar någon gång, men för mig bygger det på hjälp att sätta ihop dem, och det känns inte helt bra.

      Jag är sparsam, men inte snål kring dator. Jag använder den också mycket så om det behövs får den kosta. Dock känns det inte som att man löser problemet genom att ösa fram pengar. Det kan ändå bli fel.

      Radera
  8. Det verkar inte bättre än att tillverkarna idag ställer in datorerna på att krascha vart 5 år eller så. Det är alltså ifall man har tur som de håller så länge till de enklaste uppgifter.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror mer det har att göra med mjukvarutillverkarna, vars program tar mer och mer plats och kräver bättre prestanda utan att programmen blivit bättre.

      Radera