fredag 22 maj 2020

Någon parkerar, du betalar

Att hamna i klammeri med rättvisan trots att man är hederlig och oskyldig är mångas skräck. Ett sätt det kan hända är att man får sin identitet kapad och sedan kommer räkningar på köp någon annan gjort.


En kompis fick sina registreringsskyltar stulna av någon som inte vill betala för parkering och vägtullar. Stölden polisanmäldes, men räkningarna hamnar ändå hos ägaren. Hur gör man då, bestrider och inväntar att byråkratin ska hinna ikapp? Nej, enligt polisen bestrider man och betalar.
Tänk på att du måste betala felparkeringsavgiften, även om du tänker bestrida (klaga). Du får tillbaka avgiften om ditt bestridande godkänns. Det är fordonets ägare som ansvarar för att avgiften betalas.

Jag kan inte tänka mig att det blir problem att få tillbaka pengarna, åtminstone för alla avgifter genererade efter att stölden polisanmälts, men det är ju inte självklart att man kan ligga ut med pengarna under obestämd tid.

Polisen har kameror som läser av regnummer på mötande bilar och direkt uppfattar om skylten eller hela bilen är stulen, så då borde det vara självklart att parkeringsvaktens handdator plingar till när de bötfäller en stulen bil. Den träffprocenten är gissningsvis mångdubbelt större och skulle resultera i fler uppklarade brott.


Brott är nämligen förbjudna. Jag vet att många gjorde sig lustiga över Annie Lööf när den juristutbildade partiledaren på knackig skolengelska med småländsk brytning fastslog att ”In Sweden, it is forbidden by law to be a criminal”. Men det värsta i soppan är att det vore mer korrekt om hon sagt ”In Sweden, criminal acts are primarily insurance matters”. Och i väntan på att polisen, försäkringsbolaget, inkassobolaget och kronofogden pratar med varandra får brottsoffret försörja brottslingen.

42 kommentarer:

  1. Läste igenom din länk till polisen men det står inte, vad jag kan se, explicit att betalningsansvar kvarstår efter stöldanmälan. Men antar att du har rätt, vilket sjukt system. Man blir lite sugen på att skriva över bilen på en målvakt faktiskt...

    Tänk om övriga rättssystemet tillämpade samma metod? Skyldig tills motsatsen bevisats...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så skatteverket jobbar med företagare iaf.

      Radera
    2. Jag tycker att citatet är mer än nog för att understryka det:

      ”Tänk på att du måste betala felparkeringsavgiften, även om du tänker bestrida (klaga). Du får tillbaka avgiften om ditt bestridande godkänns. Det är fordonets ägare som ansvarar för att avgiften betalas.”

      Ja, draget till sin spets kan hela ditt liv hinna krascha innan du får rätt och pengarna tillbaka. Vet inte om det hänt för just p-böter, men hänt har det.

      Radera
    3. Jag tror Kafka gjorde sin research i Sverige...

      Radera
    4. Jag läste faktiskt Processen för några år sedan och tänkte att den historien förmodligen sågs som mer osannolik för några årtionden sedan.

      Radera
    5. Det står ju att det är FORDONETS ägare som är ansvariga för att betala böter, inte registreringsskyltens ägare.

      Borde vara intressant att få detta prövat i något slags prejudicerande mål.

      /Surgubben

      Radera
    6. Sant! De som fått böter för sin stulna bil får ingen hjälp av det, men har man fått skyltarna stulna borde man inte ens behöva bry sig.

      Radera
  2. Fullfölj din idé om parkeringsvaktens plingande dator. Vakten kallar på polis och en bärgare och beslagtar bilen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vore lämpligt. Någon på Twitter berättade att hon fått sin bil stulen och den stod sedan parkerad med dörren på glänt i fjorton dagar under tiden p-vakter lappat bilen flera gånger, men inte förrän efter två veckor tänkt att det kanske var läge att kontakta polisen.

      Radera
    2. Varför skulle en parkeringsvakt som tjänar 140 kr timmen bry sig om din bil är stulen? Jag skulle då fan inte orka med det extra jobbet som hade krävts för den skit lönen. Jag hade bara sprungit runt och skrivit lappar till allt och alla.

      Radera
    3. Sedan hade jag ringt chefen efter ett år och visat mina 50000 böteslappar jag skrivit och krävt att min lön höjs med 100% annars slutar jag. Kåt som han är på pengar som jag drar in skulle han aldrig låta mig gå

      Radera
    4. Varför ska någon bry sig om någonting? Vore jag parkeringsvakt (som jag för övrigt tycker är ett viktigt jobb) skulle jag vilja göra ett så bra jobb som möjligt. Orkar man inte det har man fel jobb och borde byta.

      När man väl är på jobbet blir det inte jobbigare ifall handdatorn plingar till att "det regnummer du just nu skriver ut en bot till har stulits, klicka här så kommer polisen". De jobbar väl sina åtta timmar oavsett.

      Radera
    5. Hade en bil varit stulen och stått på samma parkering i 14 dagar hade jag gått dit och lappar kassagrisen varje timme

      Radera
    6. Hade jag sett att den hade ena dörren öppen hade jag tänkt tanken att den troligen är stulen långt tidigare än efter två veckor.

      Radera
    7. Varför skulle du vilja göra ett så bra jobb som möjligt för? i Sverige styr ju kommunistförbundet lo med sina kollektivavtal så du kommer ju inte få någon belöning för det, speciellt så är ju parkeringsvakter hatade ändå så du kommer inte få någon karma från folket.

      Radera
    8. Det enda som hjälper dig som arbetare i förhandlingar om lön är att skarpt visa att du tjänar in kosing och att hota med att sluta och sjukskriva sig på uppsägningstiden så att dom inte kan använda dig för att lära upp någon annan.

      Radera
    9. För att jag är en stolt människa som inte vill ta betalt för att göra något halvdant. Om jobbet är dåligt är det mitt ansvar att hitta ett nytt, inte att devalvera min arbetsinsats.

      "Och sjukskriva sig på uppsägningstiden så att dom inte kan använda dig för att lära upp någon annan".

      Eller också kan man se till att göra ett så bra jobb att de vill betala en lön man är nöjd med. Du vet, "Gör din plikt, kräv din rätt", inte tvärtom.

      Radera
  3. Fast nu gällde det ju stulna skyltar, inte en stulen bil. Och P-vakten kan ju inte säkert veta om det är den faktiska bilen han lappar, eller en annan med de stulna skyltarna på sig. Vore det så enkelt att en P-vakt med automatik inte skulle lappa en bil med ett nummer vars skyltar rapporterats stulna skulle nog många rapportera stöld av sina egna skyltar för att slippa P-böter...

    Och ja, jag är medveten om att man kan tänka sig en lösning där P-vakten förutom information om att ett regnummer registrerats för stulna skyltar och då kan kolla om det är "rätt" bil numret sitter på. Men ärligt talat är mina förväntningar på de flesta människors förmåga att se skillnad på en Nissan, Mitsubishi eller Toyota, eller skilja en Audi från en BMW, faktiskt är begränsade...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kräver jag inte att P-vakten ska veta, men om skyltarna är stulna borde P-vaktens handdator pipa till när han/hon skriver ut en bot till ett fordon med det registreringsnumret. Oavsett på vilken bil skylten sitter.

      Och då ska man naturligtvis inte riva boten utan ringa polisen (som i en perfekt värld avbryter innebandymatchen för att åka dit och göra sitt jobb).

      Radera
  4. Polisens handläggningstid vid överklagande av parkeringsböter är 12-18 månader!!

    Jag parkerade via app men fick böter som jag överklagade. 18 månader senare kom beskedet att jag inte fick bifall. Men det visste jag redan. Jag kom nämligen på att jag skrivit en bokstav fel i regnumret. Även om vi vill tro det så är det inte alltid någon annans fel. Men handläggningstiden är fortfarande intressant. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handläggningstiden är helt galen!

      Radera
    2. Tog mig cirka 6 månader att få tillbaka pengarna när jag överklagade en bot. Jag flyttade och anmälde och betalade för boendeparering i det nya området. Uppenbarligen hängde inte handdatorerna med för det dröjde bara ett par dagar så hade jag en bot. Jag anade direkt varför men det var lite jobbigt för jag kunde i princip fått en bot varje dag tills p-vakterna datorer hade uppdaterats med att jag faktiskt hade giltigt tillstånd.

      jag fick dock bara en som jag betalade, överklagade och fick pengar tillbaka.

      Radera
    3. Jag tycker att två veckor vore rimlig återbetalningstid för ett företag eller myndighet som gjort fel.

      Radera
    4. Problemet är att så fort det handlar om myndigheter gäller inte vanliga konsumentlagar, lagar om ocker, skälig tid etc.

      Ta t.ex. trängselskatten, där man i Stockholm nu kan ha en så liten skuld att betala en månad som 11 spänn om man passerat en tullstation under betaltid en gång (tror jag i alla fall, tidigare var det lägst en tia för en passage). Betalar man en sån faktura en (1) dag för sent åker man på 500 spänn i tilläggsavgift utan någon som helst pardon. Vilken privat näringsidkare tror ni hade fått rätt i tingsrätten för ett sånt påslag?

      Det värsta är att Skattemyndigheten inte ens ansvarar för att man får fakturan i tid. Hade ett tillfälle förra året när jag bara plötsligt fick en faktura på en missad betalning där det handlade om 25-30 spänn för ett par passager och där aldrig ens fått originalfakturan, så det vara bara att slanta upp tilläggsavgiften. Jag insåg självklart att det var kört men roade mig med att mailväxla med en handläggare på Skatteverket - där det enda svar jag fick förstås var att det var mitt eget ansvar att hålla reda på vad jag var skyldig och varken Skatteverket eller Posten (som rimligen slarvat bort fakturan) bryr sig det minsta. Jag försökt ihärdigt i ett antal mail få kvinnan ifråga att yppa vad hon själv ansåg om rimligheten i att få 500 i straffavgift för en faktura på 30 spänn jag aldrig fått, men hon gömde sig envist bakom byråkratiskt snömos tills jag inte iddes längre.
      Har självklart registrerat e-faktura på trängselskatten nu...

      Radera
    5. Ja, straffavgiften för missade vägtullar är grotesk. Jag åker väldigt sällan genom vägtullar (försöker göra eventuella Stockholmsresor kvällar och helger), men varje gång skriver jag upp och håller koll eftersom jag är livrädd för att drabbas av det du beskriver. Man är ju helt rättslös.

      Fick själv en räkning från Transportstyrelsen i måndags, 18/5, daterad 8/5, fredagen innan. Nu hann jag betala ändå, men meningen med betalningsvillkor är rimligtvis att den skyldige ska ha den tiden på sig att betala, inte att pappret ska ligga på lager hos en myndighet i nio dagar innan vaktis masar sig till Posten.

      Radera
    6. Köp en monstertruck och kör av vägen in till stan hehehe

      Radera
  5. Det är alltid jag som betalar....

    SvaraRadera
  6. Ja, och numera har det ju gått så pass långt att den svenska polisen enbart gör något i det fall de ser att de kan plocka lite billiga pr poäng. Som tex att sätta dit en kändis och sedan götta sig rejält i glansen tillsammans med fake news media. Det kan de tom ta paus från innebandyn för att göra, tydligen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för dålig koll på polisens verksamhet för att veta de exakta avvägningarna, men det vore ju tusan om inte 20000+ poliser skulle lyckas sätta dit någon NÅGON gång.

      Radera
  7. Jag har jobbat några år hos en myndighet med deras IT, och jag kan säga att deras digitaliserings-resa har bara börjat. Det är låååång väg kvar innan detta med samkörningar och integration i realtid med andra myndigheters system är en verklighet. Men du har helt rätt som du skriver, det borde plinga till både här och där när folk ansöker om sitt fjärde uppehållstillstånd, eller när man vabbar samtidigt som man har a-kassa, samtidigt som man jobbar svart osv osv. Det finns åtskilliga miljarder att spara när man har kommit så långt att ovan är verklighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde det, men i fallen om VAB och uppehållstillstånd finns det ju integritetsaspekter. När det gäller stulna nummerskyltar borde man inte behöva ta sådana hänsyn.

      Radera
  8. Det är lite som att parkeringsbolagen är en form av godkänd maffia. Säg att jag skickar en faktura till dig micke på nytt kök. Du måste betala den innan du kan bestrida, verkar ju helt skevt. Kanske kan det gå om man polisanmäler dem istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ungefär lika logiskt även om ju den som skriver ut boten gör det i god tro medan du skulle skicka en ren bluffaktura om du vill ha betalt för ett kök du vet att du inte levererat.

      Men det är vansinnigt att man ska behöva betala p-böter efter att skyltarna blivit stulna. Det är ju uppenbart vad som hänt.

      Radera
  9. verkar vara enklare med tullarna då. Bara ringa och säga till vad det verkar. Äh jag har inte varit i Göteborg på fem år ?? Men det är kanske mer mängd på dessa avgifter.

    Jag skickade inte bluff faktura, kunde bara inte komma ihåg vilket nummer på adressen. så jag skickade till nr: 5,7,9 så nån av dina grannar borde ju bytt kök iaf :)

    Det som är grejen är att folk blir lite rädda för att få en anmärkning så i många fall betalar man och sen skitar man i att ta det vidare.
    Gör tvärt om sätt åt hårt direkt istället. Dvs anmäl maffian till polisen utan att betala

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig drabbats av felaktiga tullavgifter, så det vet jag inte.

      Om du bytt ett kök och skickar tre fakturor har du garanterat skickats minst två bluffakturor som jag ser det.

      Ja, får man en betalningsanmärkning kan det ju stöka till det övriga livet rejält. Behöver man ett abonnemang idag kan man inte köpa ett retroaktivt om ett halvår.

      Och har man riktig otur är det polisen som skrivit ut p-boten. Tror att det är ovanligt numera, men de har nog fortfarande befogenheten.

      Radera
  10. Vad är det för skillnad på en "bluffaktura" och en medveten felaktig skickad faktura?
    Då en P-bot ligger med säkerhet under gränsen för beloppet bluff. Annars har jag svårt att se skillnaden på dessa maffia metoder med bluff och inkasso som krav,

    Det går väl även att anmäla polisen, då de kriminella gör det hela tiden.
    Lyssnade för en liten tid sedan på podden snutsnack:https://www.radioplay.se/podcast/snutsnack?episode-id=63748

    Lyssna på avsnitt nr 125 o 126 om du har nån timme till övers.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En p-bot till en falskskyltad bil är inte medvetet felaktig.

      Just nu känns en timme till övers flera år bort :-(

      Radera
  11. nej men den är fel o du ska inte behöva betala först e sen överklaga, det är det som är grejen det är maffia.
    Hur många felaktiga böter skriver de ut per dag?
    Även om det är felskyltat eller ej.

    Är flytten på G? eller är den på framtiden lagd nu i dessa C-tider?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om. Bifogar man polisanmälan när man bestrider fakturan borde skulden frysas tills det är utrett. Fram till i förrgår var jag säker på att så var fallet.

      Ja och ja. Mycket kan man göra på distans, men inte flytta :). Men jag jobbar på det dagligen.

      Radera
  12. Gott Micke, kämpa på! Hoppas vi får lite rapporter sen. Ser fram emot att höra allt om denna flytt framöver. Vart o varför och hur det hela till slut löste sig. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Känns som att jag behöver alla tänkbara lyckönskningar efter det senaste halvåret där allt som kunnat gå åt helvete också gjort det. Men jag är en envis jävel när jag bestämt mig.

      Radera