onsdag 27 maj 2020

Spritallergi

2017 räknade Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning ut att det fanns 310000 alkoholberoende personer mellan 17-84 i Sverige. Lite beroende på hur man räknar tror jag att den siffran är alldeles för låg.

Dels finns de riktiga alkoholisterna som har svårt att fixa ett normalt liv, om de ens försöker. Men så är det alla andra. De som jag skulle beteckna som spritallergiker. De har jobb, lämnar ungarna på dagis och betalar sina räkningar. De skulle aldrig gå med på att kallas alkisar, men hade de inte ett beroende skulle de inte dricka, för det är helt uppenbart för alla att de inte mår bra av det.

Jag är glutenallergiker!

Här finns t ex kvinnorna som använder alkohol som ångest på flaska och börjar gråta redan vid andra glaset och killarna som ser varje ledig kväll utan öl som förlorad, och som varje fredag sitter hemma och super framför tv:n och tillbringar varje lördag på krogen med kompisarna de aldrig träffar nyktra.

Spritallergikerna har kanske inte supit bort jobb och familj, men ofta rätt mycket av sin ekonomi och inte minst tid. Tänk vad mycket vettigt de hade kunnat göra alla de där kvällarna när de satt upptagna av någon idiotdiskussion som inte lett till något mer än de hundra gånger tidigare de haft den, och alla de förmiddagar som de såsat runt med lätt huvudvärk, yrsel och ett illamående precis så stort att de inte orkar annat än att sitta i soffan och tycka synd om sig själva, alternativt ta en återställare.


Jag är inte nykterist, men dricker alltmer sällan och skulle inte ha några problem att helt låta bli, inte bara fredags- och lördagskvällar utan även jul, nyår, midsommarafton osv. Jag märkte hur praktiskt det var att kunna ta bilen hem och slippa vakna klockan 4.25, 6.10 och 7.52 av akut muntorrhet.

Och inte minst efter att ha träffat alla grupper beskrivna ovan, det har vi nog alla. Alkisarna som tappat både familj och fotfäste, tjejerna som måste dricka för att våga öppna munnen och killarna som intalar sig själva att fem starköl till middagen är vardagslivets guldkant. Jag kan inte förstå varför de inte spolar kröken på stubinen, men det beror kanske på att jag inte har deras beroende.

27 kommentarer:

  1. Vad jag kan förstå är alkohol allt mindre intressant för generation Z. Det är ju positivt eftersom samhället bygger på de som är yngre.

    Jag har inga synpunkter på om någon dricker med det uttalade målet att bli full men jag ogillar starkt kulturen runt drickandet. Kulturen som får även den som egentligen inte är intresserad, att prova. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill absolut inte förbjuda alkohol eller ens införa fler restriktioner, men det är många som borde märka att sprit inte är en plusdeal för dem hur de än räknar.

      Radera
  2. Svensken har gudomlig rätt till öl på sin semester. Och en fredagskväll utan en öl (eller fem) är inte en riktig fredag. Tricket är att lära sig att dricka precis så mycket/lite att man inte är seg dagen efter. Jag längtar efter självkörande bilar så att jag kan ta en öl i bilen direkt efter jobbet på fredagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hamnade allt oftare i läget att jag drack så lite att jag inte kände av det på kvällen, men ändå var seg dagen efter. Jag kan möjligen dricka ett glas vin, men tar jag två kan jag lika gärna tömma hela flaskan.

      Radera
  3. Håller med om allt du skriver!

    Jag dricker inte alkohol själv eftersom jag inte gillar smaken men har verkligen ingenting emot att någon annan gör det. Däremot verkar alla andra ha väldigt mycket emot att jag inte gillar alkohol. Jäklar vad det ska tjatas och ifrågasättas VARJE GÅNG.. Hur orkar folk? Jag bryr mig inte alls om vad folk har i glasen, förstår inte att de blir så provocerade av vad jag väljer att dricka? Sic!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt irriterande. Jag möter samma fenomen som vegetarian och vill bara skrika att min tallrik inte är ett politiskt utspel, "så dra era trötta skämt om gräsätare så kan vi umgås och ha trevligt sedan" ;-).

      Radera
    2. Haha exakt så! :)

      Radera
    3. Typ, en död gris är en lycklig gris. Dö ung och bli en vacker entrecôte?

      Radera
    4. Då har man ju i alla fall försökt, men den hundrade gången någon föreslog "Du som är gräsätare kan väl gå ut och beta av gräsmattan?" började jag undra om hela världen är i maskopi för att knäcka mig med dåliga skämt.

      Radera
    5. "Du vet att jag bara äter barr, för jag är frisör"

      Radera
    6. Uuh, den var riktigt usel!

      Radera
  4. Det är väl lite grand som med socker. Jag vet att det inte är bra för mig men jag tycker det är gott. Jag själv håller mig i största möjliga mån borta från sockret, men smyger kanske i mig någon öl till helgen då och då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns helt klart likheter, men går man upp 30 kilo för att man äter för mycket är det svårt att låtsas som att man inte tar någon skada (även om den del försöker). När det gäller alkohol kan människor med dårars envishet hävda att uppsidan trumfar nedsidan. Vilket det ju dessutom gör för väldigt många.

      Radera
    2. Att alkoholhaltiga drycker skulle vara gott? Jag kan inte för mitt liv ta in den tanken i mitt medvetande. Det är snarare lite granna motbjudande smak på det hela, oavsett pris dessutom.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Vin kan absolut vara gott, tycker jag. Öl har jag aldrig förstått poängen med och även om det finns goda drinkar är de garanterat godare utan sprit.

      Radera
    4. Öl börjar bli riktigt gott när man letar sig över gränsen 60-70:-/liter. Under det så är det bara fylledryck.

      Radera
    5. Jag är ledsen, men i valet mellan öl och nykter vinner nykterheten oavsett prislapp. Jag hade svårt att fyllna till på öl ens som 16-åring, då man inte precis kunde välja på Systembolagets hela sortiment.

      Radera
  5. Har inte druckit alkohol på många år,på senare år har det varit lättare socialt sett men har tyckt överlag att folk har stört sig på att man inte dricker alkohol,det har varit ett hiskligt tjat.
    Många söker inte sällskap för umgänget skull utan för att få en orsak att dricka, tycker det har varit påtagligt hos en del i min bekantskapskrets.
    Man hittar alltid en anledning för att få ta sig ett glas om man är riktigt begiven, men inte hunnit till parkbänksnivå än,för då har alla spärrar försvunnit och det går bra med t-röd och handsprit.
    Alkohol löser tungans band och det uppstår konflikter och det blir mycket skitsnack.
    Det kan säkert vara trevligt ibland under lagoma former men det gäller bara att alla håller sig där, för när gaggigheten och tjatigheten bryter in hos en del,är det fan inte roligt längre. För inte tala om segheten som inträder dan efter./Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det där, att umgänget blir ett alibi för att få dricka, borde ju verkligen vara en varningssignal, men genom att alkohol är en så central del i svenskens levnadssätt accepteras det som helt naturligt att man "vill ta sig en fylla ibland", som ett egenvärde.

      Radera
  6. Gillar goda viner till god mat, men dricker sällan öl då jag (eller magen) inte tycker om kolsyran. Det är nog väldigt individuellt, jag kan t.ex inte med söta saker som sliskiga drinkar, godis och sånt, men gillar att smådricka ett jordigt rödvin.

    Vet inte när jag drack vin senast, nån gång förra året tror jag det var. Som småbarnsförälder måste du ha huvudet på skaft på morgonen, då duger det inte att vakna med sprängande huvudvärk kl 10. När jag var yngre (säg i 20 års åldern, 20 år sen) var det en helt annan femma, då kunde jag festa med 7-8 rejäla drinkar, sen 3 timmars konstant dans på nåt uteställe till 03:00, sen hem o sova 3-4 timmar och sen upp igen för en ny dag, helt bakfullefri. Tog några glas vatten innan jag gick o somnade, det var allt. Hade jag gjort samma sak idag hade det varit akuten nästa...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, få ålderstecken är så tydliga som förmågan att tackla bakfylla. Jag minns att jag, också i tjugoårsåldern eller tidigare, kunde gå på fest både fredag och lördag och dricka på bägge. Nu har jag svårt att tänka mig att dricka två gånger samma månad.

      Radera
  7. Vi har aldrig haft alkoholen som en del av vardag eller fest hemma hos mina föräldrar så att dricka på julafton skulle vara mig helt främmande. Midsommar har inte heller varit någon fest i vår familj och jag inbillar mig att det är en betydligt större högtid i södra Sverige än i de norra delarna av landet där påsken istället är den tid folk ses. Däremot kanske inte så mycket med alkohol med tanke på att det är helg för uteaktiviteter. Däremot kan det bli ett glas vin eller två nu när vi är vuxna. Min systers sambo däremot brukar tillhöra den ölpimplande skaran för de kommer ofta med systemkasse.

    Min finska mormor däremot var nykterist och negativt inställd till alkohol. Några av hennes mindre smarta barnbarn tog henne till parkeringen hos Systembolaget i Haparanda och trodde inte hon skulle fatta det. Även när hon blev dement kunde hon redogöra för besöket och de inte trodde att hon skulle fatta. Därav fick jag också frågan om jag drack öl, vilket jag ärligt kunde svara att jag inte gjorde för jag gillar inte öl. Lyckligtvis frågade hon inte om jag drack vin för då hade jag fått ljuga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ha ljugit för min farmor, men jag tror att hon utgick ifrån att jag tillhörde den "skötsamma andelen" av befolkningen som inte hängav mig åt dryckenskap. Bara det att hon nog trodde att den delen var 90 procent när väl sanningen snarare är 9, eller ännu lägre.

      Det var enklast så. Jag minns att mina föräldrar gömde kortlekarna när hon skulle komma på besök eftersom hon även associerade kortspel med "dåligt folk". Annars var hon en vettig tant, bara lite för osunt kristen.

      Radera
    2. Min farmor frågade om jag hade baksmälla när jag kom en dag på söndagsmiddag och hon visste att jag varit ute på party. På den tiden hade jag dock aldrig baksmälla.

      Radera
    3. Det var tider det! Minns den vagt även om det är längesedan. Numera är det blykeps varje gång.

      Radera
    4. Nu är det väl ett antal år sedan jag testade men för mig brukar den enda bieffekten vara trötthet och gränsen brukar gå vid 2 vinglas om detta ska undvikas.

      Radera
    5. Det är ingen större fara för mig, men jag må illa hela dagen därpå även om jag inte druckit särskilt mycket. Känns för det mesta inte värt det.

      Radera