torsdag 16 mars 2023

”FIRE funkar inte”

Planen att bli ekonomiskt oberoende (Financially Independent, Retire Early=FIRE) attackeras ganska ofta. Några av attackerna har jag tagit upp här i bloggen. Främst är det statsmedia som vevat, inte sällan uppbackade av skattefinansierade ekonomer.

Jag tror inte att staten behöver vara rädd för att massor av människor hoppar av ekorrhjulet, men den rädslan kan jag åtminstone förstå. Då är det märkligare när människor som själva testat vill varna andra. Åtminstone utan rationella argument. Några exempel:

App-entreprenören TechLead berättar i en ganska lång video varför FIRE inte var hans grej. Först säger han att det nästan är omöjligt att nå oberoende med nuvarande inflation. Sedan ändrar han sig till att det mer handlar om att han skulle vara en tråkig person att hänga med om han skippade lyxen.

Finansrådgivaren Colin Exelby skräder inte orden utan säger att FIRE är den dummaste ekonomitrenden någonsin. Varför? Jo, för att kunna leva så snålt som du måste göra för att nå ekonomiskt oberoende får du göra en massa uppoffringar du antagligen inte har lust till. Hur är det ens möjligt att generalisera så mycket?!

Sist ut den hawaiianska influensern Sophie vars röst borde säljas på insomningskassetter. 632000 Youtube-prenumeranter håller inte med (eller har svårt att sova). Hennes berättelse går ut på att hon och maken offrade en massa de hade velat ha för att kunna bli ekonomiskt oberoende, och när de väl uppnådde det sörjde de allt de gått miste om. Så ja, där fick Exelby möjligen rätt.

Detta var bara ett axplock. Youtube är fullt av ”FIRE är värre än cancer”-videos och jag fattar inte. Visst, FIRE är inte för alla. Nästan ingenting är det. Men varför lägga energi på att berätta för andra vad man tycker att de inte ska göra? Jag kan varna vänner för dåliga böcker eller filmer, tråkiga föredragshållare eller överskattade racketsporter, men jag gör inte en video eller bloggserie om det.

57 kommentarer:

  1. Snåla personer är väldigt tråkiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enig. Människor som spenderar sina resurser effektivt är dock otråkiga.

      Radera
    2. Det tycker jag kräver en definition av ordet "snål", men jag är ändå inte beredd att generalisera på det viset.

      Radera
    3. Då är ju människor som spenderar sönder planeten jätteroliga... Det är ju kontentan av resonemangen.

      Radera
    4. Inte nödvändigtvis. Man kan också tycka att de flesta människor är tråkiga.

      Radera
    5. "spenderar sönder planeten"?

      Radera
    6. Jag tolkade det som "konsumerar en massa skit som de varken behöver eller som gör dem lyckliga och resulterar i miljöförstöring".

      Radera
    7. Det finns ingen miljöförstöring eller klimatförstöreing, bara en massa trams från bakåtsträvare som vill att vi ska leva på stenåldern och livnära oss på kottar. Hur skulle hela världens ekonomi fungera utan konsumtion?

      Radera
    8. Jag tycker att det är två väldigt olika fenomen. Det var ingen här som nämnde klimatet (eller för den delen antytt att det inte ska finnas konsumtion), men att det finns miljöförstöring tycker jag är ganska klarlagt. Det finns sjöar och hav som inte mår bra och utsläpp från fabriker som gör luften i närområdet sämre. Jag är helt övertygad om att det inte gagnar jorden att det tillverkas en massa plastskit i Kina som sedan ska fraktas till Europa. Alternativet är inte nödvändigtvis att livnära sig på kottar.

      Radera
    9. Anonym: snacka om att vara hjärntvättad bortom all räddning😆😆😆

      Radera
  2. Många av de bloggare som jag ser har i alla fall gett upp fire eller kom alrdig dit på riktigt (pga tex partnern jobbar fortfarande) tex fruEB, Mi30, farbror fri

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte lägga ord i munnen på dessa bloggare men jag uppfattar inte Fru EB eller Farbror Fri vilja uppnå RE (Retirement) -delen. Ett liv utan arbete är inte stimulerande enligt mig och jag uppfattar det som att de tycker det också.

      Dock kan arbetet ske på frivillig basis, vara styrt av en själv, ge mindre pengar etc etc. Det handlar väl till att styra sitt liv själv och ha kontrollen.

      Radera
    2. Fast de gör åtminstone inte videos för att berätta för hela världen att det är en dålig idé även för dem.

      Radera
    3. Anonym 9:15: Varför skulle man inte kunna vara FIRE bara för att partnern (frivilligt) jobbar menar du? Man kan ju fortfarande försörja sig själv utan att leva av den andre.

      Radera
    4. Anonym 10:01 ja det är sant -jag menade nog mer i fall som Mi30 där partnern täcker kostnaderna. Jag menar han fick aldrig testa om upplägget funkade egentligen

      Radera
    5. @IGMR ja absolut men jag menar att arbetet är inte längre frivilligt för dem - och det är inget fel med det - bara konstaterar att FIRE kan vara svårt att uppnå.

      Radera
    6. Jag tänkte inte heller prata om andras bloggares ekonomi, men som svar på 10.22, så jo, det fick han.

      Radera
    7. Jag håller med om RE-delen. För mig är den obegriplig. Är det då man bara sitter vid en pool med en paraplydrink i handen och dör inom två år?? Jag söker endast FI-delen och sedan göra jag vad fan jag vill. Enkelt.

      Radera
    8. Jag vill inte döma någon. Det fina med FI-delen är ju att man då kan göra vad man vill med RE-delen. Man behöver inte ens bestämma i förväg hur man tänker göra.

      Radera
  3. Det finns väl lika många sätt att göra "FIRE" på som det finns människor. Jag är inte förtjust i RE-delen om den innebär att inte göra någonting. Dessutom upplever jag att jag inte går miste om saker utan tvärtom. Resan går inåt och vi spenderar där det gör skillnad, resten kapas.

    Sedan måste jag också säga att nu med världsläget är det fantamej skönt att inte leva upp hela sin lön. Diskussionerna går i kafferummet och på fikan. "6000 kronor extra i boränta, vem har sådana pengar?". "Jag vet inte hur vi ska klara oss". Vi däremot kan leva på som vanligt om än spara lite mindre. Det är frihet bara där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varken pengar eller frihet är väl fel även om man inte tänkt använda upp dessa resurser.

      Radera
    2. Frågan är om man ska ens kalla det för FIRE om man inte vill ha RE biten?

      Radera
    3. eftersom det är kanske begreppet 'FIRE' som gör att folk kritiserar den - om man beskrev det mer 'rätt' så skulle det nog inte vara så mycket kritik

      Radera
    4. Jag tolkar det som att man vill ha möjligheten, vilket inte betyder att man måste utnyttja den. Kritikerna tror jag inte behöver den uppbackningen för att kritisera, men jag kan ha fel.

      Radera
  4. Jag var FIRE en bra stund innan ordet var pa var mans eller kvinnas läppar (och innan jag kände till uttrycket), och det utan att jag tycker att jag försakat nagonting. Jag hoppade av redan 2011, det var en liten risk men eftersom börsen betett sig fint under 10-talet, ja utom de senaste aren da nu pa 20-talet, har jag först nu börjat knapra lite pa mina besparingar.
    Jag minns att jag redan som ung tänkte att jag ville spendera mina surt förvärvade pa det som jag tyckte var roligt da, nämligen att resa. Aldrig pa krita, först ha pengar, sedan spendera. Senare i livet hade jag tur som hade ett jobb som innebar en del resande, sa när tiden kom för att sluta jobba var jag färdigrest.
    Det har säkert ocksa hjälpt till att jag är helt ointresserad av dyra grejer som smink, kläder, spa-vistelser och annat som manga verkar tycka är värt pengarna.
    Jag inser ocksa att FIRE inte är för alla, manga jag känner har bra jobb och gillar att arbeta, men för mig funkar det fint. Jag är glad att jag hade möjligheten.
    /Annika
    PS. Heter det inte financially independent, eller financial independence?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att vilja ha pengarna innan man spenderar dem kallar jag inte ekonomiskt oberoende utan sunt förnuft :)

      Jag använde den definitionen av FIRE som fick flest träffar på internet, men jag tycker bägge funkar.

      Radera
    2. Men det som du skrivit är väl grammatiskt fel?
      /Annika

      Radera
    3. Det har du rätt i. Jag tror att jag ändrar oavsett.

      Radera
  5. Förvisso uppskattar jag att du förlöjligar diverse pajasekonomer som vet "allt" om ekonomi men ändå inte klarar av att gå i pension innan 70, men i övrigt är detta ett fruktansvärt uttjatat ämne. Och det sista jag vill använda min fria dagar till är att läsa vad diverse löneslavar har för åsikter om FIRE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fina är att du bara kan hoppa över inlägget om du inte är intresserad. Imorgon klockan 9.00 kommer det en ny text om något helt annat.

      Radera
    2. Den var klockren! :-) FI = att vara fri. Till motsats mot vad Göran P. sa... Den som satt i skuld är icke fri.

      Radera
    3. Märkligt att inte Persson fick mer uppmärksamhet/cred för den formuleringen med tanke på hur bra den har stått sig. Nästan alla minns det där. Jämför med Lars Leijonborg, jag minns inte ett skit av vad han sa eller tyckte.

      Radera
    4. Det var Ernst Wigforss som myntade det uttrycket redan 1932.
      https://sv.m.wikiquote.org/wiki/Ernst_Wigforss

      Radera
    5. Ja, men det var ju Persson som gjorde det känt i vår tid.

      Radera
  6. Tidigare var det bara avkomlingar till rika personer, eller änkor till dessa, som kunde leva utan att jobba, sk rentierer (eller något liknande ord) och ingen ifrågasatte deras leverne, som tvärtom ansågs eftertraktansvärt. Men nu när vanliga arbetare kan pensionera sig i förtid kommer kritiken. Ofta från personer som själva är förmögna. Elitism, tror jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elitism, avundsjuka, okunnighet... Det sistnämnda av människor som tänker "Det funkar inte för mig, så då kan det inte göra det för någon annan".

      Radera
  7. Jag blev FI i augusti 2022. Har ännu inte hittar något att beklaga mig över avseende det. RE blev inte av som planerat utan jag blev kvar i tjänst. Tror dock inte att RE är så väldigt långt borta i dagsläget även om inga konkreta planer finns just precis nu (på samma sätt som det gjorde för ett år sedan).

    När jag blir RE tror jag inte att den mesta tiden kommer att ägnas åt att "göra ingenting". En liten del av tiden kommer säkert att ägnas åt det eftersom den icke-aktiviteten är underskattad enligt mig.

    Resten av tiden ska jag ägna åt att göra sånt jag vill och tycker om att göra.

    Svårare än så behöver det väl inte vara ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att gå och skrota, flanera, strosa eller göra ingenting är undergörande för livskvalitén.

      Radera
    2. Måndag gör jag ingenting, ingenting ingenting....

      Radera
    3. Ja, en viss mängd ingenting tror jag är nyttigt, bara det inte blir för mycket.

      Radera
    4. Anonym 18.10: håller med, jag skrotar runt hela dagarna… ☺️ fantastiskt för stressnivån och humöret. Sedan jobbar jag när resten är på väg hem dock. Passar mig alldeles underbart bra, då jag jobbar med något jag älskar.

      Radera
    5. Det är väl det som är viktigast, att göra saker man älskar. Om det sedan är jobb eller inte spelar inte så stor roll så länge man får in mer pengar än man gör av med.

      Radera
  8. Jantelagen. Visst är det vackert att den tydligen finns i fler länder än Sverige ändå. Detta behov av att tala om för andra att det är tråkigt att vara snål? De fattar tydligen inte ens att det inte handlar om det. Det handlar om att prioritera vad man lägger sina surt förvärvade slantar på. Det är vad ekonomi är och betyder. Sen om andra inte förstår friheten i att ha pengar, ja det får stå för dem. När de går där och jobbar till 75+ trots att kroppen inte bär. Eller just det ja, de tänker ju inte mer än tills just nu och behovet här just nu.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige brukar det alltid framhållas att jantelagen minsann är dansk och norsk (skriven på norska av en man född i Danmark). Jag tycker att det är lite humor, att inte ens det ska svenskar få uppleva som svenskt. Eller: Svenskar är så värdelösa att de till och med behöver hjälp med att formulera sin värdelöshet.

      Radera
  9. Låter ej negativa röster om frugala livsval röra mig i ryggen.

    Jag VET att jag är lugnare och gladare som medveten sparare med betalt boende och ett halvdussin års leverne undanstoppat än då jag sprang armkrok med den stora massan som tanklös konsument vars handlingshorisont var max en månad.
    Men predikar om det gör jag ej, förutom på ett par sidor som denna... :-)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker som du, bara jag är nöjd med mitt sätt att leva behöver jag varken försvara det eller missionera för någon som inte vill höra.

      Radera
    2. Sedan finns det ju grader också. Jag har aldrig aspirerat, däremot inspirerats av nivån på bloggarens effektivisering. På vissa delar påstår jag att jag närmar mig. På vissa delar ej alls, jag unnar mig fortfarande snus, pilsner o lakrits (rena livsförhöjare som kan rensas om livet blir redigt kärvt) och någon gång per år ett PS5-spel till fullpris, annars bara "gratisspel" via abonnemang man ändå behöver. Ett fungerande mobilt bredband utan mängdgräns behöver jag. Utan dessa extravaganser och minus att jag inte är lika duktig på att laga mat o baka bröd från grunden är jag nog inte mil från den ärade bloggarens nivå. Men vist är jag fortfarande en livsnjutare som kostar på mig, men numera mera i det lilla och med mål o mening... =)
      /JB

      Radera
    3. Det låter sunt att inte försöka kopiera andras mål och metoder. Vi har alla olika intressen och viljor och så bör det vara.

      Radera
  10. Surt sa räven kanske. Med tanke på att fransmän går man ur huse för att ha kvar rätten att pensionera sig någonstans efter dryga 50 visar väl att många (de flesta) vill göra något roligare än att lönearbeta. Sen kräver det uthållighet och fast blick för att nå FIRE, särskilt i tider med "skakig" (finns det intet annat adjektiv) och inflation, och kapitalet då inte växer tillräckligt. Men bättre tider skola komma, det visar ju all erfarenhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, förslaget var väl att den allmänna pensionsåldern skulle höjas från 62 till 64 år.

      Visst kräver det mer när det är hög inflation och skakig börs, men omöjligt är det inte.

      Radera
  11. '"skakig" börs' skulle det stå.

    SvaraRadera
  12. Jag vet, men jag överdrev lite. Men vissa grupper inom t ex järnvägen kan pensionera sig ännu tidigare än 62 (64 snart), och det verkar ju vara mer åt det hållet som demonstranterna siktar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är onekligen märkligt att fransmän ska kunna pensionera sig flera år tidigare än andra européer, men ännu mer stötande när länder som Grekland, som hjälps och subventioneras av övriga EU, har låg pensionsålder.

      Radera
  13. Jag och frugan fokuserar på "FI" i "FIRE". Att gå i pension tidigt men den inflation som Riksbanken skapar är helt omöjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, omöjligt är det inte, men det kan kräva att man sänker sin ekonomiska levnadsstandard mer än man tycker att det är värt.

      Radera
  14. Skillnad på snål och ekonomisk, snål drabbar andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar nästan finnas lika många definitioner av dessa begrepp som det finns människor, så jag vet inte. Och (som påstås av en av videomakarna) om sparsamhet gör en människa tråkig drabbar det ju på sätt och vis alla i umgänget. Jag har dock träffat ganska tråkiga slösare :)

      Radera