söndag 12 mars 2023

Matpriserna fortsätter att stiga

Sverige, ”Landet Lagom”, är värst i Norden igen. Denna gång på att höja matpriserna. Under 2022 steg de med 18,6 procent att t ex jämföra med Norges 11,5 procent.

Som orsaker nämns lite av varje. Bl a en omfattande torka för fem år sedan och den där förkylningen som var som värst för två år sedan, men som aldrig tycks bli för gammal att skylla precis vad som helst på. Och så Ukrainakriget nu, vilket blir mer begripligt, men det borde ju inte ge samma utslag på mat som inte ens produceras i Ukraina eller Ryssland.

En chef på Konkurrensverket säger i reportaget att de inte vet varför Sverige sticker ut med stora prisstegringar. Samtidigt säger han att Sverige har ett mycket litet antal stora matkedjor och även om han inte säger det rakt ut är det uppenbart att han menar att konkurrensen inte funkar på den svenska oligopolmarknaden.

Artikeln avslutas med förhoppningen att inflationen avtar i slutet av året, men det låter mer som ett försök att sluta med en ljusglimt än en reell tro på sjunkande matpriser. Själv har jag inte de ambitionerna. Därför kan jag säga att priserna nog aldrig kommer sjunka. Har konsumenterna en gång visat att de är villiga att betala ett högre pris får de fortsätta att göra det. Detsamma gäller för exempelvis el och bensin.

Om det inte blir riktig konkurrens istället för tre samarbetande grossistkedjor måste konsumenterna göra riktigt motstånd. Vi kan t ex odla egen mat i mycket högre utsträckning, handla direkt från bönder, vara otrogna mot våra vanliga matbutiker och handla billigare mat istället för att betala ett högre pris för det vi brukar handla. På dessa sätt slutar Ica, Coop och Axfood tjäna mer pengar för varje prishöjning.

När lågpriskedjorna Willys och Lidl etablerade sig gick priserna även ner hos dåtidens giganter Ica och Coop, så även om det ibland verkar hopplöst är bevisligen inte heller denna bransch okänslig för marknadskrafterna. Så blev det ett försök till ljusglimt även i denna text.

27 kommentarer:

  1. Jag försöker själva vara en medveten konsument, i den mån att jag planerar min matinköp veckovis för att undgå dyra spontanköp samt spara massor av tid. Jag tittar alltid aktivt efter pris, även om jag aldrig nyttjar idiotiska kuponger eller skitappar i butiker, för där går min gräns för idioti. Intressant nog ser jag dock i stort aldrig andra konsumenter ens titta efter kgpris eller erbjudanden när jag handlar. Gissar att deras matkasse, av samma kvalite, lätt blir 35% dyrare än min sjukt nog. Folks lathet kostar massor av pengar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tydligaste exemplet på den där latheten ser jag vid bensinmackarna. I Norge kan det lätt skilja 3 kr/liter mellan två mackar bredvid varandra, vilket aldrig kan kompenseras av kundprogram. Man borde därför inte se någon tanka vid den dyrare, men det gör man.

      Radera
    2. Norska bensinpriser är helmysko. Enorm variation under en vecka och följer exakt samma mönster varje vecka. Lågpunkt Måndag/Tisdag och Maxpris Torsdag/Fredag. Och 4-5 kronors skillnad. Det du beskriver att de skiljer flera kronor mellan olika mackar har inte jag sett, förutom några timmar när veckodagspriset inte ändrats samtidigt. Hursomhelst borde de allra flesta kunna vänta in lågprisdagarna (eller skaffa ett par reservdunkar).

      Radera
    3. Det är naturligtvis ytterligheter, men två mackar med flera kronor i prisskillnad är absolut ingen ovanlig syn.

      Reservdunkar var något av det första jag köpte när jag flyttat hit.

      Radera
  2. Det där med mackarna låter ju helgalet för mig. Här i landet följer ju mackarnas pris varandra närmast på öret som du vet. Skulle självklart åka till billigaste macken om soppan räckte och det gav en reell vinst inräknat resväg o restid.
    Matpriserna då är ju en eskalerande "utmaning" som dagens modeord är. Nu handlar jag det absolut mesta på Lidl där eländet inte är lika stort, men de små stödköp jag lämpligtvis gör i kommunens stad när jag är där eller i byns matbutik börjar bli absurt dyrt.
    Nu påstår jag ej att det är vital mat, och jag köpte ej, men reagerade på 40:- för en påse chips senast...
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte sällan kan man tjäna en hundring eller mer på att åka till nästa mack. Själv har jag en app som berättar vart jag ska åka, men det lönar sig också att ta en extrasväng. I alla lägen borde man inte tanka på en dyrare mack när man ser bort till grannmackens pristavla.

      40 kr för en påse chips lät rätt hysteriskt.

      Radera
  3. Jag är egentligen inte sa priskänslig längre, men kan av födsel och ohejdad vana inte lata bli att kolla extrapriser, trots det har även jag reagerat pa t.ex. vetemjöl, som här gatt upp fran ca 12 till 15 kr för ett kg. Jag vet inte vad det kostar i Sverige.
    Jag undrar ocksa för de som kör bil till butiken om det lönar sig att aka längre för att handla billigare. Själv bor jag ju pa gangavstand fran tre butiker, sa för mig är det inte ett problem.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. 8,38 kr/kg på Willys. För ett år sedan kostade det 5,40 kr/kg.

      Radera
    2. Vad kostar det pa de större kedjorna? Och hur kommer det sig att billighetskedjorna kan sälja till sa förmanliga priser?
      /Annika

      Radera
    3. Det vet jag inte. Jag har aldrig förstått varför man ska handla dyrare än nödvändigt.

      Radera
  4. Råder det större konkurrens på den norska livsmedelsmarknaden? I gränsområdena kan jag tänka mig att just Sverige är prispressaren för norska butiker då en del åker över hit för att handla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste nu i veckan att det börjat gränshandlas åt andra hållet nu också. Framförallt var det frukt o grönt som var billigare i Norge. Onyttigheter som godis, läsk, tobak och alkohol var självklart billigare i Sverige...

      Radera
    2. Jag tror inte att det prispressas mer i norska än i svenska butiker. Jag läste också den där nyheten att svenskar nu åker till Norge för att handla. Jag tvivlar, men visst finns det varor som alltid är billigare.

      Ett tag var diesel, men även bensin, väldigt mycket billigare i Norge än i Sverige, men jag tror inte ens då att svenskar åkte hit i någon större utsträckning. Andra saker jag handlat mycket billigare i Norge än i Sverige är motorolja, bildelar och vissa byggvaror.

      Radera
  5. Check på både vara otrogen mot butikerna o handla där det är bäst rabatt eller låg pris, samt odla mat hemma o ha egna höns. Varit självförsörjande på ägg i två år nu. Grönsaksodling kräver mer jobb o kunskap, men jag lär mig så sakteliga. Hoppas fler konsumenter väljer att köpa direkt från bönderna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att det skulle kräva mer kunskaper att ha höns än att odla grönsaker, men jag skulle gärna göra både och.

      Radera
  6. Jag hade sådan tur att Lidl öppnade där jag bor i höstas. Som gammal Tysklandbo hyser jag inga fördomar utan handlar glatt där. Väldigt glatt idag när jag såg att de hade Smak av Gotland nötfärs :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Har man tagit några stop
      blir man sneglad åt på Coop
      och på ICA har de gofika för rika.
      Till och med i gettots Netto
      ser man ett å annat pretto,
      men på Lidl är vi allesammans lika."

      https://www.youtube.com/watch?v=P17TKapj2P4

      Radera
  7. Jag frågar mig hur Axfood kunde tillåtas ta över City Gross för bara något år sedan om vi nu har problem med bristande konkurrens i sektorn...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det var ju inte en klockrent fri och fungerande marknad innan dess heller.

      Radera
  8. Att leta bästa pris, undvika dyra varor, handla veckovis, ta med matlåda till jobbet, äta huvudsakligen vegetariskt och i säsong, vara otrogen kedjorna, ha kreditkort med bonus och vara med i alla kedjors kundklubbar, baka eget bröd. Jag gör all detta av egennytta (lägre matkostnad) men också som en protest mot vad jag tycker ser ut som omotiverade prishöjningar. Men som någon skrev: kedjorna slänger nog hällre osåld mat än sänker priserna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör också allt det där (utom kreditkort med bonus) av egennytta. Inte bara lägre matkostnad utan också bättre mat. Till en gräns slänger de säkert hellre maten, men alternativet är att vi konsumenter låter oss köras över.

      Radera
  9. Willys drivs ju av Axfood så de ingår ju också i "Big Three". Det enda som är annorlunda mot t.ex. Ica är att Axfood har separata medlemsprogram för Hemköp och Willys och inte ett och samma. Märkte det när jag drog Hemköpskortet på Willys och maskinen tolkade det som ett Visa Electron - dessvärre gick det inte att betala med det ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, Willys har blivit en maktfaktor, men jag vill ändå ge dem att de var med och införde begreppet lågpriskedja i Sverige.

      Radera
  10. "Samtidigt säger han att Sverige har ett mycket litet antal stora matkedjor och även om han inte säger det rakt ut är det uppenbart att han menar att konkurrensen inte funkar på den svenska oligopolmarknaden."

    Sedan Sverige gick med i EU har utvecklingen av matpriserna bromsat in. EU öppnade upp för lågpriskedjor (Lidl och Netto). I samma veva sänktes matmomsen. Att Sverige har höga matpriser är inget nytt. Vi har haft högst matpriser i hela EU under flera decennier.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser inte riktigt kopplingen. Om Sverige inte gått med i EU hade man väl ändå kunnat välkomna Lidl och Netto, även i Sverige.

      Radera
    2. Att Sverige "hade kunnat välkomna Lidl och Netto" är inte samma sak som att Sverige hade gjort det om inte EU hade krävt det. Politikerna samtyckte till oligopolet. Annars hade inte oligopolet existerat innan Sverige gick med i EU.

      Karl Marx mamma

      Radera
    3. Det kan stämma, även om jag tror att EU ofta bara gör saker ännu sämre.

      Radera