fredag 4 juli 2025

Äntligen induktion!

Jag har saknat min induktionsspis ända sedan jag flyttade för snart fyra år sedan. Det fanns betydligt mer akuta problem att ta tag i, hål i tak och sånt, men från att jag köpte ett hus med glaskeramikhäll har jag tänkt att jag skulle byta ut spisen.


Där kan du sitta och skämmas ihop med övriga elsopor!

En utmaning med det är att ugnen var sammankopplad med hällen på ett sätt som övergick mitt förstånd. Jag tänkte inte att jag skulle behöva engagera en utbildad elektriker för jobbet, men min ”el i hemmet”-kurs från högstadiets NO-timmar var definitivt inte tillräckligt för att få till det.

Och så vill jag ha ett bra pris för att köpa spis. Jag har köpt en del ”outletvaror” från Power och Elkp, t ex en mobiltelefon som hade varit ute och vänt hos en kund innan mig. Tjänar jag pengar på att inte få originalkartongen gör jag gärna det. Jag kan även leva med en liten repa ingen ser, men ofta måste jag då dyka upp på rätt butik vid rätt tidpunkt. De skickar inte dessa reavaror mellan olika filialer i samma kedja, så då får man inte ha bråttom utan bör invänta lite tur.

Vanligtvis har induktionshällarna legat runt 4000 kr om man inte kan leva med ett okänt alternativt kasst fabrikat, men så hittade jag en Senz för 2700 kr som jag lyckades få ner till 2400 kr genom att samtidigt byta elbolag. Nu har jag fått hjälp med att installera spisen (det var precis så bökigt som jag trodde), så att jag slipper svära över min usla gamla spis som dessutom hade en spricka.

Eftersom jag bara lagar mat ett par gånger om dagen tror jag inte att köpet går att motivera med att strömförbrukningen är 20-30 procent lägre med induktion. Tidsvinsten är nog ett bättre skäl, men vet man på ett ungefär hur snabbt spisen kokar upp en kastrull eller värmer en stekpanna tar man ju höjd för det och slår igång spisen i tid till att löken är hackad. Då återstår bekvämlighet, eller irritationsminimering. Jag tycker helt enkelt att det är trevligare att laga mat på induktionshäll. Det är värdefullt, om än svårvärderat i kronor.

26 kommentarer:

  1. Jag har alltid tänkt att jag aldrig skulle lägga pengar på induktionshäll. Det kändes totalt bortkastad när gamla plattor värmer maten precis lika bra (men lite långsammare). Men när jag köpte hus fick jag induktion på köpet ändrade jag mig. Skulle aldrig nöja mig med vanliga sorten igen, oavsett pris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, när jag väl hade haft induktion räckte det åtminstone inte med 3,5 år för att vänja mig av med det.

      Radera
  2. T Boone Pickens4 juli 2025 kl. 09:30

    Grattis till återkomsten till induktion! En revolution varje gång, men också en återgång till precision som nästan bara gasspisar kunnat erbjuda tidigare.

    Måste ändå nyansera entusiasmen med ett par tekniska påpekanden. Till exempel – de flesta missar att moderna induktionshällar med full zonflex inte använder traditionell spolteknik utan har överlappande ferritplattor styrda via halvledarmoduler (oftast IGBT:er i kombination med PFC för effektoptimering). Detta gör att temperatursvängningarna kan hållas inom +/- 1°C i realtid vid låg effekt, vilket i praktiken är mer exakt än vad Michelin-krogar fick ut av sina gamla franska gasspisar från Molteni.

    Men en varning: billigare modeller saknar aktiv kylning av styrkortet och kan utveckla hotspots runt gate-drive-sektionen, särskilt om man kör mycket gjutjärn på hög effekt. Jag har själv bytt MOSFET på en Siemens EX875LX67E efter att kondensatorn i snubberskyddet smälte (!) – och det var ändå en premiumhäll.

    Slutligen: kul att du nämner att vattnet kokar fort. Men det är inte bara effekten i watt – det är frekvensmoduleringen i spolen som avgör hur snabbt energiöverföringen sker. Billiga hällar kör ofta låst 20–25 kHz, medan high-end har adaptiv modulation mellan 18 och 40 kHz beroende på kokkärlets material och volym. Det är där magin ligger.

    Men oavsett – välkommen tillbaka. Livet utan induktion känns som att laga mat över värmeljus i efterhand.

    För övrigt tjänar du inte pengar på "att inte få originalkartongen", du sparar pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det.

      Dina tekniska påpekanden måste du översätta till svenska om jag ska förstå dem ;-). Men det är nog ingen idé, det där går långt över mitt huvud.

      Helt rätt om spara/tjäna, det var dåligt av mig.

      Radera
  3. Vad gör folk med alla gamla fina kopparkärl som är obrukbara på induktionsspis? Hänger upp på väggen som prydnad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. ser att skrotvärde är ca 80 kr/kg för koppar

      Radera
    2. Jag kan inte svara för andra, men själv sålde jag dem på Tradera förra gången (nu var det bara en kantstött kastrull jag gick miste om). En av dem minns jag alldeles särskilt eftersom det var en s k kändis som köpte den, till betydligt högre pris än 80 kr/kg.

      Radera
    3. En av de mest meningslösa "investeringarna" folk sysslade med förr (även numera?) och de användes aldrig utan hängdes upp där på väggen...

      Radera
  4. Jag för min del bor i hyreslägenhet med induktionshäll och svär över den hela tiden. Saknar min gamla hederliga spis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför? Förutom det där med att man fick byta ut något kokkärl ser jag verkligen bara fördelar.

      Radera
  5. Jag orkar inte byta ut min gamla häll till induktion så länge som den fungerar, men ibland hoppas jag nästan att den ska ge upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det hjälper dig att ta steget, men när jag bytte till induktion i Sverige hade jag haft en glaskeramikhäll med inbyggd ugn och den sålde jag begagnat för mer än jag hade hoppats på, men ändå mindre än jag hade kunnat. Det ringde fem pers första kvarten.

      Radera
  6. Hej, försökte leta efter lösningen du landade på efter att ha frågat efter hjälp 2021 när du skulle flytta pengar från Sverige till Norge, men fann inget facit - hur gjorde du till slut?

    Ska köpa hus i Oslo så måste överföra stora summor, lutar åt Wise just nu iallafall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pengarna för huset förde jag över direkt från mitt konto i SEB, men med ett bättre pris än deras listpris genom att ringa dit. Efter det växlade jag ganska mycket pengar privat med människor som hade NOK och önskade SEK. Så pass mycket att den norska banken hörde av sig och frågade vad jag höll på med:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/01/misstankt.html

      Men så blev det någon vända med Wise också.

      Lycka till med husköpet, og velkommen til Norge!

      Radera
  7. Du ville alltså jättegärna har en ny spis men var för snål för att lägga ut 2400nok så du väntade fyra år. Tragiskt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det snarare som att jag prioriterade annat. Det var inte så att jag grät mig till sömns varje kväll och spisen som ingick i huset funkade.

      Radera
  8. Har alla såna här moderna spisar? Själv har jag en med gjutjärnsplattor, såna som rostar när det kommer vatten på dem. Electrolux.
    Jo, ugn finns, men inget sånt dänt modänt som varmluft, utan gammal vanlig - kanske dags för tekniska museet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på att jag brukar vara sist med det mesta och inte haft en sådan spis sedan 2005 lär det åtminstone inte vara vanligt med gjutjärnsplattor och ugn utan varmluft. Å andra sidan, trivs det med det så kör på. Jag har en över 50 år gammal bil och jag har inte tänkt byta ut den bara för att grannarna har elbil :-)

      Radera
  9. Du bara lagar mat ett par ganger om dagen? Haha, om jag lagar tva ganger i veckan är det bra. Föredrar att laga extra och förvara i kylen alternativt frysa in, da är det bara att tina och mikra. Och jag gillar min keramikhäll, valde bort induktion.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte mer att jag inte använder den professionellt. Som kock åtta timmar per dag kanske det går att räkna hem priset på den minskade elförbrukningen, men inte för mig som bara lagar lunch och middag där.

      Jag ser inga fördelar alls med keramikhäll.

      Radera
  10. Ser faktiskt inte stora fördelar med induktionshäll och all elektromagnetism man får på köpet, det går väldigt bra med kokplattor fortfarande... så lång tid tar det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elektromagnetism är ett argument jag förstår. Och visst klarar man sig utan induktion, jag har levt över halva mitt liv utan. Fast man kan ju också hävda att man klarar sig helt utan spis.

      Radera
  11. Finns dem som lyckas ladda mobilen på en induktionshäll …

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske ska testa det för jag börjar få svårt att ladda min mobil med mobilladdare.

      Radera
    2. Det finns plats för otroligt mycket mer fickludd och dylikt bös än man kan tro i telefonernas laddportar. Använd en plasttandpetare eller liknande och spendera några minuter på försiktigt (men inte överdrivet försiktigt) luddfiske och du ska se att den laddar finfint igen. När du tror att du har fått ut allt ludd de första två gångerna har du sannolikt fel och kan fortsätta lirka lite till.
      Det har räddat flera telefoner som jag trott varit döende.

      Radera
    3. Tror att det är sågspån i mitt fall. Har tidigare fått ordning på den med tryckluft, men hört andra som förstört sina telefoner på det viset, så jag är inte sugen på att göra det igen. Får försöka med tandpetare och se om det funkar. Tack för tipset!

      Annars får det bli induktionshällen ;-)

      Radera