Jag skulle vilja baka mer matbröd. Jag är nog inte särskilt bra på det, men det är ju tacksamt eftersom nygräddat bröd i stort sett alltid blir gott. Mina brukar inte bli så snygga, men när Matgeek marknadsför ”frallorna ALLA lyckas med” ville jag se om det går att få dem lika bra som hans, om jag följer receptet slaviskt. Jag bara ökar lite för att få mängden att passa med min ugn.
Det som behövs då är:
22 dl mjöl
9 dl vatten
9 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
1 isbit
någon form av frön, eventuellt
2 tsk salt
1 isbit
någon form av frön, eventuellt
Vi börjar med att värma upp vattnet
till kroppstemperatur och blandar i jäst och salt. Kul att se att
han också vispar jästen för att det garanterat ska lösa upp sig.
Jag vispar alltid ut jäst, men det här var nog första gången jag
sett ett proffs göra det.
Sedan gör jag som Matgeek och väger upp 1320 gram vetemjöl istället för att mäta. Och ja, jag nollställde vågen först ;-).
Sedan gör jag som Matgeek och väger upp 1320 gram vetemjöl istället för att mäta. Och ja, jag nollställde vågen först ;-).
Normalt hade jag använt elvisp för att slippa kladda ner mig, men nu gör jag exakt som han föreslår, bearbetar degen med slev och händer.
3-4 minuters knådning, säger Matgeek, så jag knådade i fem minuter för att jag tror att han gör det lite effektivare. Sedan fem minuters paus och ytterligare lite knådning. Jag försökte vara återhållsam med att tillsätta mer mjöl, för det känns som ett nybörjarfel som är lätt att göra. Kanske blev det en halv matsked.
Sedan fuskar jag lite när han föreslår olivolja i bunken. Det har jag inte, så det fick bli raps. Å andra sidan sa han att ”olivolja tillför en massa god smak” och det stämmer ju inte, olivolja är inte särskilt gott. Nåväl, huvudpoängen verkar vara att brödet inte ska fastna, så då funkar rapsolja lika bra.
Plastfolie är en produkt jag i stort sett aldrig använder, men nu följer jag slaviskt (igen), så toppen av bunken plastas.
Att få upp degen i dubbel storlek ska
ta mellan en halvtimme och sex timmar. För mig tog det en och en halv.
Första gången någonsin som jag väger
bullar, men det lät smart att ha bullar som är exakt lika stora. Jag siktade på 90 gram, +/-1.
Att rundriva, försöka spänna degen
med kupad hand, var lättare än jag trodde. Varje bulle tog 10-20
sekunder att göra. Sedan mer jäsning, en halvtimme, under ännu mer plastfolie.
Vattenpensling. Vallmofrön hade jag
inte, men väl lite skalade sesamfrön som jag köpte för att göra
egen hummus.
Eftersom jag har varmluftsugn kör jag
230 grader, annars kunde man blåsa på med 250. Till och med isbiten
har jag lyckats fixa (även om jag undrar hur mycket skillnad det gör
för smaken). Fast 20 minuter hade varit för mycket för min ugn,
jag tog ut dem efter en kvart.
Upp till bevis! Matgeeks överst, sedan
mina.
Inte så illa även om jag såklart
förlorar den ”kampen”. Som synes sprack många av mina lite.
Tror inte att det gör något för smaken, men nästa gång ska jag
försöka spänna degen mer i finishen.
Och så ska jag försöka ta till mig idén om att variera receptet. Jag ska testa att minska mängden jäst eftersom jag fick det tipset i kommentarsfältet när jag bakade vörtbröd, att mindre jäst ger längre jästid som gör brödet godare och möjligen lite nyttigare också.
Matgeeks avslutande försök till
världsrekord i feminism kan ni med fördel stänga av om ni i likhet
med mig är helt ointresserade av svenska youtubers navelskåderi.
Jaja, han kanske var nominerad till något PK-pris (finns det andra?)
och ville förbättra oddsen. Men ett gott bröd blev det!
Priset då? 7 kr för mjölet, 1 kr för jästen. Salt, en skvätt olja och ett knippe sesamfrön - 1 kr sammanlagt? Och så elen för ugnen. Säger jag en femtioöring per fralla har jag åtminstone inte sagt för lite, och femtioöringar finns ju inte.