Undrar om det bara är jag som försöker få ut sista droppen ur alla livsmedelsförpackningar. En slickepott är ett utomordentligt verktyg för att enkelt dra ut det sista, både ur förpackningar och kastruller/bunkar. Matoljan ställs uppochned för att med hjälp av tyngdlagen kunna använda allt innehåll jag faktiskt betalat för. Ketchup och senap häller jag några droppar vatten i när det bara är slut kvar. Skakar man duktigt tjänar man en droppe.
Mjölkkartonger håller några droppar
bara genom förpackningens utformning. Öppnar man dem i toppen (det
ska ju ändå göras för att sopsortera vettigt) trillar det ur en
skvätt. Sedan slår jag ändå i vatten för det sista. Nu ska sägas
att jag i stort sett aldrig dricker mjölk och inte har det i kaffet,
och när det handlar om matlagning gör det inget om det blir lite
utspätt.
Filmjölk och yoghurt är ännu värre.
Här snackar vi om ganska stora mängder betald mat som riskerar att
gå till spillo. Där slår jag mjölk i kartongen när filen slutat
rinna. Mjölken löser upp bottensatsen så att den går att hälla
ner i en mjölkbaserad sås som därigenom blir tjockare än om jag
hade använt ren mjölk.
Jag inser att detta beteende ger mig både dumstrut och knäppisstämpel, men jag vill varken köpa eller tillaga mat för att sedan kasta bort den. Om jag är en 10:a på ”knäppisskalan”, vart skulle du placera dig själv? Har du några tips på temat? Berätta gärna om hur du kavlar ut tandkrämstuben eller lägger sirapsflaskan i vattenbad för att bärga slumpen.