Jag ser ibland brödrecept (oftast på
Youtube) som inte kräver ugn. Jag har aldrig försökt baka efter
dem, men här är ett bröd som varken kräver ugn eller jäsning.
Glödhoppor är ett slags mjukt, lite sött tunnbröd som min mamma
bakade i min barndom, så receptet är hennes, men jag ser alla
möjliga varianter på nätet. Med eller utan filmjölk eller
yoghurt, och någon gång med jäst, men detta använde min mamma:
filmjölk, 1 liter
bikarbonat, 1 msk
salt, 1 tsk
strösocker, 1 dl
sirap, 1/2 dl
rågsikt, 25 dl
Blanda alla ingredienser till en lös,
men inte kladdig deg.
Kavla ut tunna bröd i en storlek som
passar i stekpannan. Tjockleken på degen ska vara ungefär som
pepparkakor, men även här finns variationer. Mjöla både bord och
kavel så att inget fastnar. Jag har aldrig riktigt blivit vän med
min kavel. Det är inte rymdfysik, kan tyckas, men ett tag var jag
sugen på att bli fysiker. Bagaryrket har däremot aldrig lockat.
Sedan gräddas glödhopporna, bröd
för bröd, i en stekpanna på spisen, utan fett. Ett par minuter på
vardera sidan, tills de får lite färg. Läser på nätet att detta
bröd med fördel kan gräddas över öppen eld under skogsutflykten.
Jag föredrar nog att inte baka när jag är i skogen, men det gör
man som man vill.
I köket är det lite som att grädda
pannkakor. Lyckas man få brödet från bakbordet till stekpannan är
man hemma.
Jag äter dem med smör och ost, men
antar att allt man kan ha på tunnbröd också skulle funka här.
Surströmming, ägg, skinka, kokt potatis...