Erkänn att du
läste kanin och tänkte att inlägget skulle handla om så kallade
”kaninkokerskor”? Nej då, det är jag som är galen här. Eller
smart, beroende på hur man ser det.
Jag har alltid en stor
kastrull med vatten på mina kaminer. Vatten har väldigt bra
värmebevarande egenskaper, så om jag eldar på kvällen är
kastrullen fortfarande varm på morgonen och höjer således
temperaturen i rummet. Dessutom gör upplägget att jag denna årstid
alltid har varmt vatten att använda till att diska eller tvätta
något, fotbad osv.
När jag kokat chaga-te av sprängticka har
jag också gjort det på en kamin för det tar någon timme och när
jag ändå har en varm platta kan jag lika gärna låta teet stå och
puttra som att koka upp en gryta som sedan får kallna.
Men igår drog jag detta ett steg till
när jag skulle koka ärtsoppa.
Det gör jag i en stor gryta eftersom jag brukar koka soppa på ett
kilo ärtor åt gången, och koktiden brukar ligga runt två timmar.
Onödigt att göra det på spisen för 6 kr/kWh när kaminen ändå
är igång.
Så medan jag satt vid datorn puttrade
soppan i bakgrunden. Hur länge vet jag inte, men eftersom det tog
längre tid än på spisen innan soppan nådde kokpunkten fick den
stå längre än vanligt. Tre timmar? Det spelar ingen roll, få maträtter är
så lätta att lyckas med som ärtsoppa. Efter ett dygns blötläggning
får ärtorna koka tills konsistensen är den rätta. Under tiden har
jag också hällt i buljongtärningar, timjan, lök och eventuellt
någon rotfrukt i små bitar, som morot.
När soppan var klar lyfte jag av den
från kaminen och lyfte på den vanliga ”kamingrytan” igen. Soppan häller jag över i plastburkar som får svalna till rumstemperatur (och på så vis värma upp rummet), sedan fryser jag ner burkarna genom att ställa dem utomhus så att de redan är frusna när de ska in i frysen.
Veden
kostar, men det gick inte åt en enda träpinne mer än jag ändå
eldat för att hålla huset varmt. Det kan tyckas lite knäppt att
koka soppa i sovrummet, men jag gillar låga elräkningar bättre än
höga, så det struntar jag i.