Jag berättade att jag var orolig för
mitt stora äppelträd förra året eftersom den sammanlagda skörden
blev ett tiotal sorgliga äpplen. Problemet (eller ett av dem)
verkade vara att trädet aldrig torkade upp. Det var fullt med mossa
i trädet och det känns inte som ett bra tecken.
Jag fick
massor av tips från er, bl a att jag skulle gräva bort gräsmattan
i en cirkel runt stammen och gödsla marken. Nu har det börjat växa
igen, men stammen har ändå blivit klart torrare. Som gödsel spred
jag ut koskit jag fick från grannen.
Sedan var jag medveten om att trädet
behövde beskäras och fick rådet att göra det nu på hösten.
Eftersom det jobbet kändes lite för avancerat för mig pratade jag
med en biodlarkompis som jobbar som trädgårdsmästare. Nu bar det
sig inte bättre än att hon blev gravid och även om jag erbjöd mig
att själv såga och klättra bara hon säger hur jag ska göra mår
hon för dåligt för att komma hit.
Dessutom var hon väldigt tydlig med
att beskärningen helst görs på våren. Jag är osäker på om jag
kan lura hit henne då (småbarnsföräldrar verkar ganska upptagna),
men den dagen, den sorgen. I höst kan jag åtminstone glädja mig åt
en riklig skörd. Det sitter flera hundra stora, saftiga äpplen på
trädet och det här är en skörd jag inte tänker missa.
Främst ser jag fram emot äppelpaj,
men med dyra syltpriser och en lite svag blåbärsskörd får det bli
en hel del äppelmos också, och
till det funkar även fallfrukt. Moset fryser jag in och plockar fram
efter hand så slipper jag konserveringsmedel.
Jag borde kunna lagra äpplen i källaren också, men eftersom jag har gott om frysutrymme kan jag skära dem i lagom stora portionspåsar och frysa in även det. De är fortfarande aningen för syrliga, men om ett par veckor är de perfekta. Målet är att inte ett enda äpple ska gå till spillo.