1-2 gånger i månaden köper jag mjölk
och ägg av grannen och senast kom hon med en pumpa som hon undrade
om jag ville ha. Hon hade satt några frön på måfå och tydligen
hade skörden blivit riklig. Hon var osäker på om just det här
exemplaret blivit tillräckligt moget, men eftersom den utsatts för
frost var det inget att vänta på.
Jag har en känsla av att anledningen
till att folk skär ljuslyktor av pumpor är att de är rätt
värdelösa livsmedel, men de lär vara nyttiga med höga
nivåer av A- och C-vitamin, kalium och lite annat. Jag tackar inte gärna nej till gratis mat, så det är klart jag ville ha den. Jag började söka
på nätet vad man faktiskt kunde använda den till och fick förslag
som pumpasoppa, pumpapaj, pumpacheesecake, pumpavåfflor (det var
familjen Mandelmann) och pumparisotto.
Jag hade (som vanligt) ont om tid och
valde en enkel utväg. Eller två faktiskt. Det man ”ska” använda
av pumpan är fruktköttet medan man skär bort det trådiga
”kärnhuset”, men när jag gjorde det kom jag på att jag hört
någon äta rostade pumpakärnor. Så jag tog vara på dem och
ställde dem på kaminen med lite olja och salt. Funkar lite som chips.
Fruktköttet mixade jag och blandade
till en färs med tomatkross, matolja, vetemjöl och kryddor. Det formade jag till biffar jag stekte. Först på spisen för att ge dem
stekyta, men eftersom jag tyckte att de blev lite degiga i
konsistensen la jag därefter biffarna på plåtar som jag satte i
ugnen i en kvart.
Jag kommer inte att börja odla egna pumpor för att göra en årlig tradition av detta, men de blev ändå helt okej. Antagligen serverar jag dem med stekt lök och pasta eller potatis. Vad jag vill säga med detta är inte i första hand att här har ni två kanonrecept på pumpa utan att när ni blir erbjuda något gratis, vare sig det är mat eller något annat, tacka ja och försök göra något bra av det.