fredag 3 november 2023

Håkan bråkar

Gabriel Odenhammar, kanske mest känd som Håkan-Bråkan och Max Svensson, verkar vara en trevlig kille, men jag undrar hur han tänker när han vill införa något slags obligatoriskt psykologstöd för utrangerade barnskådisar. Varför just dem, ingen tog hand om mig när jag var för gammal för att dela ut reklam. Svensk Direktreklam tog inget ansvar för min mentala hälsa.

Skämt åsido. Enligt egen uppgift gick han på en (1!) audition som vuxen, bröt ihop när han inte fick rollen och utbildade sig istället till flygledare. Han kanske kan glädja sig åt att han inte är den mest misslyckade Håkan-Bråkan i historien. Odenhammar i nutid:

När jag själv gick från att vara någon som var behövd och eftertraktad som barnskådis till att sedan en dag bli vuxen och telefonen slutar ringa – där hade jag behövt ett helt annat stöd än det jag fick, nämligen ingenting”.

Jag tror inte att ordet/personen han söker är barnkoordinator utan förälder. Det kan omöjligt vara tv-producenternas fel eller ansvar att en barnskådis inte tacklar verkligheten. Alla utmaningar, problem och sorger en människa ställs inför är ett paket vi kallar livet, och stötarna man får i det går inte att lagstifta bort. Men ska jag försöka bli lite filosofisk tror jag att vi hittar en del av problematiken här:

För många skådisar har det gått hundra nej på ett ja, men jag hade fått hundra ja och aldrig ett nej. Så när jag fick ett nej tog jag det otroligt personligt. Jag hade inget självförtroende i skådespeleriet. Det gjorde att det blev en ohållbar situation.

Det här tror jag gäller det mesta. Man mår bra av att få kämpa för saker. Det gäller inte minst ekonomi. Ös pengar över ett barn och du kan vara ganska säker på att du skapar en privatekonomiskt oansvarig vuxen.

16 kommentarer:

 1. Jag känner alltför manga som curlar sina avkommor. Ett par hade ett skap fyllt av godis, och dessutom serverade de onyttig mat som t.ex. makaroner med smält smör. Inget protein och inget grönt. Leksaker i överflöd. Det straffade sig när 11-aringen fick anorexia och varken föräldrarna eller skolan reagerade i tid när hon gick ner 30 kg (fran 70 till 40) pa bara nagra manader. Det har varit fram och tillbaka sedan dess, men nu verkar tjejen ha aterhämtat sig. Det ska ocksa sägas att föräldrarna blev erbjudna mycket hjälp, men tog inte emot den. Tror att hon kommer att ha det knepigt framöver, trots ett intellekt utöver det vanliga. Nej, jag haller med Sparo. Det ska vara lite tufft sa att man vänjer sig vid motgangar, för de kommer förr eller senare.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om en elvaårig tjej vägde 70 kg (som jag, 185 cm lång man) väger nu tycker jag att de borde ha reagerat redan då på att något inte stod rätt till.

   Det är säkert svårt att lägga sig på en rimlig nivå med barn, men i ditt exempel verkar de inte ens ha försökt.

   Radera
  2. Vi var nagra i omgivningen som prövade att ge rad, men det var franskyllning hela tiden, och det är svart att lägga sig i som utomstaende, särskilt när man inte har egna barn.
   Med det sagt har jag andra vänner som är helt annorlunda. Da tycker jag det är roligt att ge presenter när jag besöker dem, da far jag en bild när de sitter och kramar en nalle som jag gett dem. Hos dem är barnen aktiva och äter sunt, helt annorlunda och de kommer det att ga bra för, det är jag säker pa.
   /Annika

   Radera
  3. Jag håller med. Det är tufft att se barn lida och/eller inte utvecklas till sin fulla potential, men det är inte mycket man kan göra som utomstående.

   Radera
 2. OT - tips att ta upp som ett eget separat inlägg? - allas vår favoritkommunist Johan "presstödet" Ehrenberg på en av alla de ETC-utgåvorna han ger ut, ska nu ge ut aktier istället för att lura staten på presstödspengar.
  Köp aktie för 10tusen styck och de "...har en avkastning och den kommer fastställas varje år av styrelsen. Målet är att de som är med ska ha en inflationssäkring på sitt kapital" . Men max 49%, för man vill ju ha stålarna, inte förlora makten över megafonen.

  Då det är få företag som verkar vilja annonsera hos Ehrenberg innebär det att antingen tas den kommande utdelningen från aktieförsäljningen eller så får de som prenumerar eller skänker pengar till den ständigt tiggande Ehrenberg stå för notan.

  "Självklart vill Tidögänget tysta de som avslöjar deras alltmer rasistiska och nationalistiska inriktning. Deras hån mot utsatta, deras egensinniga girighet." - Lika bra att slänga in lite kampretorik så att inte läsarna/potentiella aktieköpare börja tänka för mycket.

  Själv ska han väl smörja kråset för pengarna som ramlar in från aktieförsäljningen. Eftersom aktierna ska användas för att mjölka ut pengar så anges naturligtvis ingen handelsplats för dessa aktier, då man kan befara att det enda som skulle hända är att blankarna tar positioner och blir väldigt rika - ja förutom Ehrenberg då förstås...

  https://www.etc.se/ledare/vi-ska-goera-det-som-andra-saeger-aer-helt-omoejligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. På åttiotalet skulle han byta kön men ångrade sig antagligen var det bara en bluff för att komma in i den "världen" som var mycket slutnare då, på den tiden. Han fick sitt reportage men många kände sig lurade av hans ångerbyte. ETC borde läggas ner, dåligt underbyggda reportage. Hörde en intervju av en ETC- journalist. skrämmande dåligt. /o

   Radera
  2. Jag är osäker på om jag har något mer att säga om ETC, men jag ska fundera på det.

   Radera
  3. Ja och han har ju obotlig cancer (sydsvenskan) och sjuk sedan 2010, SVT anger 2016 att han har "ett antal år kvar" , Expressen anger att "Johan Ehrenberg är döende i svår cancer" samma år.

   Själv såg jag honom i somras promenerande på stan, såg hälsomässigt ut som folk i allmänhet.
   Ja vi ska alla dö, även de som ännu inte födda, och de flesta kommer att dö av cancer. Kan det vara en journalistisk vinkel?

   Radera
  4. Jag vill inte spekulera i Ehrenbergs hälsa, men snarare än en journalistisk vinkel gissar jag att OM hans cancer inte är obotlig betyder ju inte det att journalister vet hur det ligger till, det vet bara han.

   Radera
 3. Du som nu bor i Norge kanske kan svara? Hur är det egentligen med den så kallade offerallen som man ser så ofta i svensk media? Är det en typiskt svensk företeelse, detta att den där någon annan bör ta ansvaret för allting, i sann Socialistisk Palme anda? Eller förekommer samma helidioti i Norge med (svårt att tro det faktiskt)?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns absolut här med. Svårt att säga om det är lika illa. Inte värre i alla fall, det är jag säker på.

   Radera
 4. Tycker det är rätt drygt att gnälla över en refusering i sin nyupptagna skådespelarkarriär om man är utbildad trafikledare, drömjobb.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att han var trafikledare då, men jag vet också människor som haft flygledare som drömjobb.

   Men jag tycker att det är drygt ändå. Om han nu "fått hundra ja och aldrig ett nej" borde han inse att han haft extrem tur dit fram istället för att bryta ihop över nejet på 101:a försöket.

   Radera
  2. Flygledare menade jag ja, skriver fort o fel som brukligt. =)
   /JB

   Radera
 5. //Off Topic: Dristar mig att komma med ett tips för kommande inlägg, triggat av en reklam sedd för två minuter sedan.

  Flora; ”Skippa kossan, inte smaken”.

  Kluven, förstår att det möjligtvis riktar sig till hardcorevegetarianer som inte vill få i sig något som har med animalia att göra. Samt alla vegetarianer är inte skygglappsförsedda miljöpartister, definitivt! ;-)

  Men om även mjölkkor ska vara i skottlinjen och undvikas av allmängiltiga miljöskäl, bortseende från metanutsläpp, vilka landskap får vi då om tillräckligt många köper narrativet och känner sig ”goda”?

  Ingen bonde skulle hålla kor utan en inkomst och vildkor som anno dazumal tror jag knappast skulle återvända. Eller överleva.

  Miljörörelsen som utrotningsdrivande? End Off Topic//
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant ämne där jag gärna hör andra diskutera, men jag tror att jag har svårt att tillföra något själv.

   Radera