torsdag 30 november 2023

Odlingsåret 2023 – sponsrat av Impecta

Årets sista odlingsinlägg, om att alla grönsaker nu är skördade, frysta, konserverade eller torkade. Men också om Impecta, en av Sveriges största frödetaljister. Häng med så kommer kopplingen att klarna.

I början av november blev den sista skörden av årets odling bärgad. Det sista som plockades in var morötter. Jag har skördat morötter hela hösten, men när det började bli frost på nätterna tömde jag odlingslådan helt.


Före och efter grovtvätt utomhus.

Morötter var en av de mer lyckade odlingarna. Det blev riklig skörd och smaken är otroligt mycket bättre än på de jag köpt i butik. Att spara pengar är en av de största anledningarna för mig att odla. Jag skulle hellre köpa färdigt om det inte blir billigare eller bättre att göra det själv. Morötter blev tveklöst både och.

Detsamma kan sägas för dill och rödbetor – lyckat, gott och billigt. De stora flopparna var grönkål och majs. Rädisor och ärtor någonstans emellan, de har potential. Det där vet man aldrig innan och man måste ju börja någonstans, vilket leder oss till dagens sponsor, Impecta.

Precis som med annat hantverk, som finsnickeri och målning, är det viktigare för oss amatörer att jobba med bra råvaror och verktyg. Odlingsgurus som Sara Bäckmo kan säkert driva upp gamla torra frön till en djungel, medan jag som glad amatör behöver all hjälp jag kan få. Den odling som misslyckas, som årets grönkål, innebär att det tar ett helt år innan jag kan försöka igen. Om jag ens gör det, när jag misslyckats med en gröda blir jag mindre sugen på den. Synd, ifall allt som behövdes var bra fröer som hade passat mig och min jord bättre.

Impecta är ett familjeföretag som sålt fröer, odlingstillbehör och trädgårdsredskap i snart 50 år. De har tre sorters grönkål, dessutom palmkål, purpurkål och en massa andra kålsorter, samt kålnät för att skydda växterna från fjärilar och flugor.

Jag tänkte inte så här innan jag började odla. I våras köpte jag fröer på Europris, en norsk lågpriskedja med liknande utbud som svenska Rusta. Kända för att vara billiga, men inte butiken man går till för kvalitetens skull om man struntar i vad det kostar. Nu inser jag att inte heller priset skiljer så mycket, kanske ingenting. Impectas billigaste grönkål kan köpas för 33 kr/påse. Det är billigt!

Åter till mina morötter där uppe. Jag fick flera skottkärror fulla av härligt knapriga och smakrika morötter för några tior. En tia till hade inte gjort någon skillnad, det blir bara några ören per morot. Hade jag lagt en tia till på grönkål kanske jag hade kunnat skörda kål i ett halvår, nu blev det ingenting mer än en dyrköpt läxa att en misslyckad odlingssäsong tar ett helt år att reparera. Sparo handlar om sparsamhet, men främst om att handla klokt. Jag tror att kvaliteten per krona är hög hos Impecta.

OBS! Inlägget är ett reklamsamarbete med Impecta Fröhandel, men åsikterna är mina.

31 kommentarer:

  1. Ah! Har handlat från Impecta från Impecta tidigare, även om det var innan internettiden … Får se vad som går att göra på en balkong i förorten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att göra mycket på en balkong. När jag bodde i lägenhet hade jag en framgångsrik squashodling i tunna. Sedan testade jag med rabarber och det gick sämre (kanske borde ha isolerat runt tunnan på vintern). Och så kan man ju odla väldigt mycket i krukor som går att ta in när vädret är ogynnsamt.

      Radera
  2. Det där är knepigt när man bara har en balkong, men jag har försökt mig pa rädisor i stor kruka (gick ganska bra), hallonbuskar som växte sig för stora och fick aka i gröna tunnan (gav nagra hallon men inte manga). Rosmarin köper jag som liten planta, men den är talig och brukar överleva nagra ar. Gott att strö pa potatis i ugn. Men har börjat odla kattgräs, förut köpte jag färdig men den varade inte sa länge, och det jag odlade för säkert tre manader sen växer och frodas. Chili gav jag upp sedan bladlössen invaderade, men torkad köpe som iofs var dyrt har nu varat i flera ar och det är hälften kvar. Har en fin liten kvarn (present) som maler och som används ofta.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en plasttunna som jag sågade av, så den rymde ganska mycket jord. Hallon hade känts lite stort, men mycket annat gick att odla där. Med ett skåp längs ena väggen hade jag lätt kunnat odla i 20-30 krukor också.

      Radera
    2. I min förra lägenhet med balkong pa 4m2 hade jag nagra tomatplantor som ganska kvickt tog över halva utrymmet. Jäklar vad tomater växer, det borde du pröva om du gillar tomater förstas.
      /Annika

      Radera
    3. Jag gillar tomater. Tyvärr är det inte ömsesidigt. Jag vet inte vad jag gör för fel, men tomatodling går alltid åt skogen för mig. Senaste (sista?) gången jag försökte var jag tomatvakt åt en kompis och som tack för att jag vattnat hans plantor fick jag ett par av dem och resten tog han hem till sig. Hans plantor blev nedlusade av stora tomater, mina fick någon enstaka tomat i ärtstorlek. Och jag blev inte ens förvånad för så funkar tomater för mig varenda gång.

      Radera
    4. Mina grannar under (med trädgard) har byggt ett litet skjul med tak, öppning pa en sida, där frodas tomater varje ar. Och när jag odlade pa min förra balkong hade den tak. Kanske maste tomatplantor sta lite mer skyddat? Bara en tanke, jag är ingen expert.
      /Annika

      Radera
    5. Jag vet inte. Mina föräldrar odlade tomater i egenbyggt växthus mot södervägg på huset och jag tror att det gick jättebra trots att det måste ha blivit riktigt varmt och soligt där.

      Radera
  3. Hos mig misslyckades både grönkål och purjolök. Grönkålen blev som en miniminitall och av 20 purjolökar blev de sammantaget inte kraftigare ihop än en tuschpenna. Mao små magra krakar.
    Nu har jag lärt mig att jag har haft för dålig jord + att jag var snål med vattningen när det var för lång tid regnfritt, nu blir det till
    att samla hönsskit och gödsla med till våren och minnas det där med vattning.
    Att jag inte kan gödsla tidigare beror på att hönsen inte har
    anlänt än, de är bara i beställningsfasen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trist! Jag försökte vattna ordentligt varenda dag när det var torrt, så det tror jag inte var något problem här. Däremot har jag dålig koll på vilken gröda som ska ha vilken typ av jord.

      Du har inga bönder med kor i närheten? Jag har en känsla av att de bara blir glada av att bli av med koskiten. Min granne kom hit med flera traktorskopor med koskit.

      Radera
    2. Jag ska se om jag kan tigga lite koskit hos grannen, han har många amkor. (hmm att jag inte tänkt på det tidigare, tack)

      Radera
  4. Det är härligt att odla. Nästan allt man stoppar ned i jorden kommer upp tiofalt. Tänk om man kunde få den avkastningen på börsen. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även ganska misslyckade odlingar ger oftast pengarna tillbaka, till skillnad mot börsen.

      Radera
  5. Tomat har jag gett chansen för sista gången, en satans massa pyssel för en minimal skörd, tomat är inte min favorit och mina egenodlade blev inte ens bättre än butikens.

    Morötter blev jag däremot riktigt sugen på att offra en pallkrage på, det tycker jag jättemycket om, även om de vanliga i butiken verkar bli torrare och bittrare för vart år.

    Någon pallkroge morötter, en eller två med potatis, någon med lite olika lök, kanske en med pak choi om odlingsnätet kan hålla traktens kamikazerådjur borta. Låter som en inte speciellt utsvävande men basic o matig odling.

    Ja, så har jag en rejäl bukett rabarber i ett hörn samt flera kvadratmeter vild oregano i gräsmattan, men det sköter sig självt. Oreganon inte bara finfin som färsk krydda utan som bonus drar den till sig främst fjärilar men även andra sorters insekter till kortsidan av huset där jag låter mycket växa fritt o har lite insektshotell o så.

    Stör inte mig då de mest hålls där utan tycker tvärt om det är kul när det är en rackarns aktivitet på hela kortsidan. Katterna uppskattar att titta på de ofångbara fjärilarna men inte sådant som sticks…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns hemodlade tomater som bättre, men det bygger ju på att de går att odla och jag känner som dig där.

      Mina morötter blev väldigt bra. När jag smakade på dem mindes jag smaken på min mammas morötter för 40 år sedan. "Javisst ja, det är ju så här morötter ska smaka!"

      Rabarber odlar jag, men det går trögt. Det sägs att den ska växa som ogräs, men trots att jag duttar och vattnar vill den inte ta sig rejält.

      Kryddor ska jag ta tag i. Jag hade dill i somras, men skulle vilja ha basilika, oregano, citronmeliss och en massa annat.

      Radera
    2. Det var några år sedan nu så jag kan minnas delvis fel, men jag är rätt säker på att rabarber fick jag bara några stänglar o blast från någon som hade mycket mer än vad som gick åt och bara tryckte ned dem i jorden i princip, nära tegelväggen och den kortsidan fick massor av sol.

      Det såg inte så lovande ut ett par år innan det blev sprutt på tillväxten och nu är det precis lagom för husbehov, blir det mera blir det att glädja grannarna eller gallra.

      Sedan måste jag säga att egenodlade tomater tom kan få skeptiker som jag att mumsa belåtet, en bekant är kung på tomatodling i det lilla med mängder av goda sorter i sitt automatiserade växthus.

      Ja, så har jag ju Karintorps Tomaters växthus ett par kilometer bort där jag gärna handlar fantastiska grönsaker, men då är det dyrare än butik men värt det när man prioriterar något riktigt bra.
      /JB

      Radera
    3. Så där säger alla om rabarber. Det låter som ett självspelande piano, men inte i min jord. Jag har dem på tre olika ställen så lite olika sol- och värmeförhållanden.

      Radera
    4. Vad knepigt. Men det kan säkert vara som du säger då, jord som inte alls passar rabarber, jag har ingen aning om vad de trivs eller vantrivs i för mylla.
      /JB

      Radera
    5. Inte jag heller, men jag ska gör allt jag kan för att få dem att trivas. Rabarberpaj är en mänsklig rättighet.

      Radera
    6. Blåbärspaj är 1000 ggr pyssligare att fixa…. Ja, jag får hålla med, rabarberpaj balanserat med varken för mycket eller för lite socker med vaniljkrän (inte grädde!!!) är en kung bland pajer.

      Men jag dör inte av en blåbärspaj.
      /JB

      Radera
    7. Jag håller nog äppelpajen som tvåa, men rabarberpaj är ohotad etta.

      Radera
    8. Förutsatt, gäller alla när jag tänker paj, att det är smulpaj och inte den mycket tristare degiga varianten med liknande sockerkaka med frukten nedstucken i, hur kunde jag glömma att nämna äppelpaj?

      Nog deladförstaplats med rabarber för min del!
      Nu blev jag nyfiken på om det blir gott eller korvgräddtårta om man har i både äpple och rabarber?
      /JB

      Radera
    9. När jag gör rabarberpaj är det alltid smulpaj. Äppelpaj kan jag variera lite. Jag har drygat ut rabarberna med äpplen när jag haft för lite rabarber. Det funkar, men blir lite sämre än ren rabarberpaj, tycker jag.

      Radera
    10. Bra, då struntar jag i det experimentet! =)

      Radera
  6. Rabarber behöver mycket vatten .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försökte ge dem det, vattnade varenda dag när det inte regnade. Men det är möjligt att jag borde gett dem mer ändå.

      Radera
  7. Du beh inte vänta så länge på att odla grönkål igen. Vintersådd funkar prima. Så ett gäng frön i en sk bredsådd i tex en gammal vindruvsask, januari blir det nog sådd för mig. Ställ i växthus eller på annan skyddad plats. Vattna med snö framåt våren. Här i Småland, zon 4 gror det nog i början av mars. När plantorna går att hantera plantra om i enskilda krukor. Välgödslad jord, jag bottnar med lite kaningödsel och sen planteringsjord. Plantera på växtplats när det börjar gå mot frostfritt kanske i april för min del, gärna under fiberduk till en början sedan kålnät. Gödsla rejält både innan utplantering och med tex guldvatten under säsongen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul, då får jag prova det! Just nu känns det dock för kallt för ens tänka på att odla. Men det ska väl vända.

      Radera
  8. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/arets-gronkalsskord-bland-de-samsta-pa-30-ar-en-vackarklocka--r10yk0

    Kanske inte bara du som haft problem med grönkålen. Ge det ett år till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter faktiskt lite hoppfullt. Jag testar den gärna igen.

      Radera