lördag 25 november 2023

Hyresboende får dig att åldras i förtid?

Med statistik kan man visa lite av varje. T ex att vegetarianer har bättre hälsa än köttätare. Det betyder inte att en vegetarisk diet är mer hälsosam än en blandad utan hänger ihop med att fler köttätare än vegetarianer ger fan i vad de stoppar i sig. Alltså är den genomsnittlige vegetarianen mer hälsomedveten, vilket ger en orättvis bedömning om man jämför grupperna rakt av.

Undrar om inte det är samma sak som hänt när Illustrerad vetenskap påstår att boende i hyresrätt får kroppen att åldras betydligt. Man påstår i artikeln att stress och ”psykosociala problem som hög hyra” spelar in, men de egnahemsägare som upplevde 500 procents ränta 1992 fick antagligen också lite stresspåslag.

Det man vet, och som också nämns i artikeln, är att ekonomisk oro, såsom vid arbetslöshet, är en riskfaktor, liksom dålig hälsa i största allmänhet. Rökning, alkohol, övervikt, lite eller ingen träning påverkar också.


Snart börjar jag använda hantlar också!

Då är det väl inte för djärvt att koka ner hela eller en stor del av skillnaden till ekonomisk? Ekonomiskt välbärgade människor är mer måna om sin hälsa, det vet man. Skulle olyckan ändå vara framme kan de köpa sig bättre vård och gå förbi den ”vård i världsklass” som låter människor dö i vårdköer. Jag tror faktiskt inte ett dugg på att hyresboende i sig skulle göra att man åldras i förtid. Instabil privatekonomi däremot, och inte sällan sammanfaller det. 

28 kommentarer:

  1. Där tror jag att du har rätt. Som hyresgäst slipper man ju att betala för sant som gar sönder t.ex. plus att man slipper ansvaret som ägare till en bostadsrätt eller ett hus.

    Och ja, jag upplevde 500% ränta där i början av 90-talet, fast det varade väl bara nagon dag vill jag minnas. Men ränteläget generellt var jättehögt, hade själv 16% i ett fastlan, det sved, men jag amorterade sa fort jag kunde.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inspel: som hyresgäst slipper du inte undan betalningen, för den är inbakad i din hyra ;) däremot slipper man tänka på det, men man betalar för den servicen. Inget är gratis.

      Radera
    2. Klart det, men man slipper pölet med att ordna med reparation eller ersättning av vitvaror etc. Och yes, there is no such thing as a free lunch ;).
      /Annika

      Radera
    3. Ja, man slipper mycket av osäkerheten som hyresgäst, lättare att förutse vad det kommer att kosta. Men visst betalar man, oftast mer.

      Radera
  2. Skulle säga att bostadsrätt fick mig att åldras i förtid eftersom jag tog hiskeligt massa ansvar och lämnade allt i ordning. Vanligt att folk köper bostadsrätter men beter sig som hyresgäster och vill ha allt servat. Har ägt 4 bostadsrätter och sålt med vinst varje gång så på det sättet har jag haft tur. Jag är glad över pengarna men vill inte sitta på dem i en bostadsrätt framtill min död, då har jag ju ingen glädje av pengarna medans jag lever (barn har jag inga). Älskar min hyresrätt för jag har inga bekymmer med renoveringar och underhåll. Dessutom privat värd som inte tar in vilka som helst./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är intressant, för när man petar in pengar i en bostadsrätt är de mer eller mindre låsta i den. Någon garanterad vinst över tid finns inte heller.

      Radera
    2. När jag flyttade från hyresrätt till bostadsrätt gladdes jag åt att kunna renovera. Samtidigt var det ett himla slit eftersom jag köpte en bostadsrätt i riktigt dåligt skick.

      På lång sikt i större städer (där inte plötsligt den enda stora arbetsgivaren försvinner) har bostadsrätter alltid stigit på sikt, men jag tror att det kan ändra sig. Jag kände att jag hade tur som kom ur när jag sålde 2020-2021.

      Radera
  3. Stod något om folktäthet eller liknande i artikeln. Det kan jag förstå om det stressar, men det fenomenet borde vara lika oavsett hyres- eller bostadsrätt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hanna, jag har funderat pa det där. Min erfarenhet är dock att bostadsrätter är mer välbyggda än hyresrätter, bättre isolerade osv. Vad tror du?
      /Annika

      Radera
    2. Och generellt (nu hårdrar jag rejält) bättre människor i bostadsrätt, som inte svinar och lever om lika mycket.

      Radera
    3. Jag bodde i en bostadsrätt i södra Stockholm för några år sedan, med antingen professionella gnällare eller WT som festade järnet på helgerna. (Nej, ingen störningsjour, det fanns det inga pengar eller intresse till.) Grannen ovanför lyckades tända eld på träfasaden en gång med en av sina dagliga fem, sex fimpar. Först vid hot om polisanmälan lyckades han sluta fimpa som en höna sprätter. Så det finns ingen garanti för att det är bra folk i bostadsrätter, även om det antagligen stämmer i de flesta fall.

      Vi var kanske tolv medlemmar, varav hälften inte ville och resten inte hade någon geist. Shit vad jag vantrivdes, men sålde efter ett år. Nu hyresrätt, och kan bada varmbad flera timmar varje dag …

      Radera
    4. Det finns ingen regel utan undantag, i alla fall inte denna. Jag har en kompis som sitter i styrelsen för sin BRF och DET verkar vara ett säkert sätt att åldras i förtid så mycket idioter han måste hantera.

      Radera
    5. Skrattar! Stackars din kompis. Jag satt själv i styrelsen som ordförande (det var bland det första jag blev tillfrågad om när jag flyttade in). En styrelsemedlem ägnade stora delar av sin fritid att sitta hemma och gå igenom gamla styrelseprotokoll för hitta "fel". Sedan kunde han (pensionär plus) ta upp tid på möten med att kräva att tidigare omröstningar gjordes om, ifrågasätta varför vissa insatser gjordes för andra lägenheter men inte hans (olika väderpåverkan), tjafsa i flera månader om att bygga en enkel sittplats på gården, absolut inte göra ett fristående trädäck med grillmöjligheter och så vidare.

      Ju mindre förening, desto större risk för hjärnsmälta.

      Radera
    6. Det där har jag sett i andra föreningar, människor med mycket tid som mest bara vill ta plats.

      Och ja, min kompis förening är ett enda hus, typ tio lägenheter.

      Radera
    7. Ungefär det jag menade, sitter man i styrelsen för en bostadsrättsförening så kan man få stå ut med en del jobbiga personer, tror snarare att det är mer en regel än ett undantag. I det avseendet så är det bra mycket bättre i en hyresrätt/Em

      Radera
    8. Min gamla förening var stor, 600+ lägenheter. Då inbillar jag mig att man hittar tillräckligt många som vill sitta i styrelsen och står ut med att ta eventuella strider. Men det är en gissning för jag gjorde det inte, jag gick inte ens på årsmötena.

      Radera
    9. Jag tror att det har en del att göra med priset pa bostadsrätten. Ju högre pris, desto "bättre" medlemmar. Jag tycker det är viktigt att delta i styrelsemötena, har själv suttit i tva, den nuvarande och en annan. Det är lite som att rösta i val, om man inte bidrar med sin asikt kan man inte klaga senare.
      /Annika

      Radera
    10. Stockholms innerstad med de allra dyraste bostadsrätterna kan ha riktigt djupa konflikter, ingen skillnad enligt de jurister jag mött och naivt trott att där inne på Östermalm är det väl inga större problem. Riktigt skitjobbiga kan de vara tydligen. Sunt förnuft kommer inte med mer pengar,/Em

      Radera
    11. Det är möjligt att du har rätt Em, min empiriska erfarenhet är inte stor.
      /Annika

      Radera
    12. Ja, jag vet kompisar som köpt bostadsrätter i småstäder för under tiotusen kronor och då är det ju nästan en annan boendetyp än den man betalar miljoner för. Och visst, engagerar man sig inte kan man inte säga så mycket. Men det är som med politiken, det verkar svårt ändå, så då sparar man åtminstone tid genom att låta bli.

      Skitjobbiga människor finns överallt :-(

      Radera
  4. Det är mycket intressant det där med orsak och verkan, orsakssamband, kausalitet och korrelation.

    När man väl börjar tänka kritiskt finns det hemskt många tillfällen där statistik och händelsekedjor vantolkas, av okunskap eller för att passa någons syften.

    Statistik är som en bikini, visar det mesta men döljer det väsentliga.

    Rolig artikel med bizarra orsakssamband:

    https://www.svd.se/a/4275f246-827f-4c8b-a278-8f265b960212/10-bisarra-samband-du-inte-kunde-dromma-om

    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofta tror jag just för att det passar ens syfte. Det går att hitta det mesta i statistik, så då letar man tills man hittar det man vill.

      Den artikeln var låst för mig, men liknelsen gillade jag.

      Radera
  5. Däremot är det vederlagt att det finns ett orsakssamband mellan reglerad hyresmarknad och antalet sossar som fått dessa i besittning central i Stockholm. Där har du svart på vitt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag absolut på.

      Radera
    2. Eller våran kreminella och folkmordsförespråkare, dvärgen kristersson som roffade åt sig ett hyreskontrakt i Stockholm som han fick genom korruption.

      Radera
    3. Lägenheten minns jag, det var ruttet. Men "folkmordsförespråkare", tog du inte i lite mycket nu?

      Radera
  6. Hur gick det med honungsförsäljningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första dagen gick lite trögare än förväntat och jag har tyvärr ingen större förhoppning om att det ska gå bättre idag :-(

      Radera