onsdag 1 november 2023

Vindkraftsmuta

Jag vet inte om det var fler än jag som reagerade på nyhetsrubriken ”Danskt bolag satsar 50 miljonerpå att rädda torsken i Östersjön – om de fårvindkraftstillstånd”. Sedan beskrivs, nästan lite roat, hur det danska företaget Ørsted mitt i en upphandling om vindkraft vill ”sockra anrättningen” med 50 millar.

Kom igen nu, ”sockra anrättningen”?! Vanligare ord är besticka, muta, smörja eller varför inte det tydliga ordet korruption? För oavsett om man tror att torsk (eller för den delen människor) kan bromsa klimatförändringar är det väl inget snack om vad som pågår här?

Men kanske inte så oväntat. Vart ska sleven vara om inte i grytan? Jag kommer att tänka på när de vidriga investerarna i tv-serien Exit (som alla borde se) kom på att det finns många härliga skattekronor i vindkraft.

Nu är ju det fiktion, men det vore inte märkligt om den här typen av människor flockas i ”det gröna skiftet”. Fenomenet har ju allt som är intressant för den som vill sko sig – massor av skattepengar, politiker med dålig koll, men intresserade av bra press och godhetspoäng, och inte minst journalister som gärna tillhandahåller gratis marknadsföring och inte precis gräver ihjäl sig. För hur ska man annars tolka ”sockra anrättningen”?

16 kommentarer:

  1. Jag avskyr vindkraft, särskilt till lands. Men jag kan ändå inte hålla med om att detta skulle vara vara sig muta eller korruption. Det är ju inte någon politiker som stoppar dessa 50 milj i fickan, utan en förhandling med staten. Ungefär som när facebook/google erbjuder sig att bygga en serverhall om de får gratis el. Ingen korruption egentligen, bara inkompetenta tjänstemän/politiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, bättre upp. Politikerna får istället möjlighet att säga att "de" har satsats 50 miljoner på "klimathotet".

      Min varningslampa för korruption ringer även när Google får ström till sin serverhall och justitieministern strax efter kallar på dem för att se till att "rätt" information från rätt partier kommer ut inför valet.

      Radera
  2. Så nån miljömupp får 50 miljoner extra i budgeten.
    Det är förmodligen en ineffektiv muta då det går till någon som med stor sannolikhet redan är för vindkraften.

    Det hade nog varit klokare att muta motståndarna.

    SvaraRadera
  3. Dom där personerna i Exit ser jag bara som några typiska kapitalister, inget anmärkningsvärt överhuvudtaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du sett hela serien? Finns sådana människor blir jag mörkrädd.

      Radera
    2. Jag ocksa! Serien är bra, men det är verkligen inga människor jag vill ha i min bekantskapskrets. Men norrmännen gör en del andra bra serier nuförtiden, Skam t.ex. tycker jag var intressant att följa trots att den handlade om ungdomar. Lars Monsen pa tur, Där ingen kunde tro att nagon kunde bo. Det finns säkert fler. Danmark är ocksa duktiga pa bra tv. Aven SVT tycker jag har mycket att bjuda pa.
      /Annika

      Radera
    3. Norge gör underbara serier, både fiktion och reality, och jag tycker Exit var riktigt bra även om den spårade ur lite på slutet. Beforeigners är också en ny, bra serie. Är man mer lagd åt komedi rekommenderar jag Dag, liksom filmen Elling.

      Radera
    4. Verkligheten är alltid värre, och ja, jag har sett hela serien.

      Radera
    5. Att verkligheten skulle vara värre än Exit har jag mycket svårt att tro på. Inte minst eftersom varenda norsk finansman och finansjournalist har fått frågan de senaste åren och inte en enda säger sig känna igen sig i Exit. Jag fattar att det skulle vara kontroversiellt att säga något annat, men vore det sant skulle åtminstone någon antyda att det fanns verklighetsbakgrund.

      Radera
  4. Jag har ägt aktier i Örsted. Men i takt med hela branschens affärsupplägg där man endast vill prata om total elproduktion över längre tider (gärna över ett helt år) och inte vad man faktiskt kan leverera kontinuerligt samt ej heller verkar vilja ta ansvar för effekt- och frekvensstabilisering samt distributionen utan skjuta över det på någon annan så svalnade mitt intresse.
    Sålde av aktierna häromåret och det verkar jag ha gjort rätt i med avseende på aktievärdet. Och det här upplägget i inlägget ovan känns också väldigt märkligt, så nej jag håller mig borta från branschen även fortsättningsvis.
    /G (ingenjör i elektroteknik)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Tror även att det finns en annan aspekt som gör det obehagligt att äga - media och allmänhet lär inte bli mer blinda för oegentligheter i den branschen än de varit fram till nu.

      Radera
  5. Det har gått bra långt när de är så pass öppna med sina mutor. Men, det har ju fungerat väl hitintills, förmodligen pga rejäla mutor via Bryssel? För det flödar gigantiska bidrag till branschen, nu senast i Sverige där alla förutsätts betala högre skatt för att vindkraften ska fortsätta destabilisera hela systemet. Fast ännu värre är kanske den skadliga inverkan vindkraft haft på miljön. Under skenet av motsatsen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det jag reagerade på. Jag fattar att det förekommer hela tiden, även med så pass stora belopp. Men att det kommer fram och ändå ses som en kul anekdot stör mig.

      Radera
    2. Även om vi bortser från själva vindsnurrorna i sig tillkommer stora kostnader för anslutningar och alla nya mindre decentraliserade elnät som komplicerar eldistributionen till slutkunderna.
      Det är många miljarder som hamnat/hamnar på skattsedeln samt fakturan från elnätsbolaget för denna finansiering. Många är inte medvetna om detta och det pratas givetvis tyst om sådant bland vindkraftsförespråkarna.
      /G

      Radera
    3. Och flest miljarder hamnar väl där pga att vindkraft funkar ganska dåligt jämfört med i stort sett alla alternativa energikällor.

      Radera