måndag 27 november 2023

Folk som gör saker

Jag tycker mig se ett trendbrott, eller också umgås jag bara med rätt sorts människor. För några år sedan snackades det mycket om Youtubekanaler som alla hade det gemensamt att de inte gjorde något vettigt. Vi hade t ex hon med det jättekonstiga namnet Margaux Dietz som filmade när hennes son petade på ett blodigt fyllo, och en uppsjö av ”tuttlisor” som släpper kändisskvaller, marknadsför skit och gnäller över hur tufft livet är för just dem. Tolka inte detta sexistiskt, i den kategorin finns våp av bägge könen.

Själv tittar jag på biodlingsvideos för jag vill gärna lära mig saker, och nu tycker jag mig se att det blir fler kunskapskanaler och att dessa får större publik. Några svenska exempel:

Erik Grankvist

En ung kille som bygger timmerhus, ofta i ganska långa videos där han inte pratar överhuvudtaget. Det låter inte jättekommersiellt, men han har 1,4 miljoner prenumeranter och en av hans videos har fått 36 miljoner visningar! Det är lite mer än Äntligen hemma.

Erik Normark

En annan tystlåten Erik som campar året runt, paddlar kajak till en ö där han slår upp sitt tält och kokar kaffe över öppen eld. Han har sällan miljonpublik även om det händer, men uppemot hundratusen kan titta på hans campingturer och det tycker jag ändå är imponerande.

Nils Ögren

Yxsmide låter extremt smalt, men denne smed kom på att det var himla mycket lättare att sälja yxor med en Youtubekanal i ryggen. Nu kollar hundratusentals på videos med titlar som ”Traditional Folded Axes: An Introduction to Symmetrical Fold Technique”.

Kan det vara så att mänskligheten ledsnat på den aldrig sinande floden av förströelse och istället vill lära sig saker? Man kan hoppas, men samtidigt konstaterar jag att det är rätt få som själva bygger timmerhus, för att inte tala om att smida yxor. De flesta verka tycka att det är överkurs att ens byta däck på bilen. Som jag berättade i kommentarsfältet häromveckan såg nyligen ett reportage om en man i trettioårsåldern som köat i fyra timmar på att däckbytare skulle sätta på hans vinterdäck. Han tyckte det var segt att vänta, ”men det finns inget annat sätt”. Okej...

43 kommentarer:

 1. Tyvärr så är det med största sannolikhet algoritmerna som har anpassats efter ditt beteende på nätet, och du får upp mer förslag som du är intresserad av! Tror inte Jenny, 17år tittar så mycket på dessa videos...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller att hon gör det, men tror ändå inte att det bara handlar om algoritmer. Jag (som har samma beteende nu som för ett par år sedan) får upp mer vettiga grejer nu. Inte alltid sånt som är vettigt för mig, men åtminstone vettigt för någon.

   Radera
  2. Tror du har fel i din spaning tyvärr, precis som Anonym skriver här ovan så är det algoritmerna. Dessa förfinats ständigt och är mycket träffsäkrare jämfört med några år sedan, vilket gör att du får upp fler klipp som är relevanta för dig.

   Radera
  3. Ni kan ha rätt, men generellt är jag inte så imponerad av algoritmers exakthet, varken på Youtube eller annorstädes.

   Radera
  4. Jäklar detta måste nästan printscreenas. Sparo erkänner för första gången vad jag sett att någon annan ”kan ha rätt”. Det var stort!

   Radera
  5. Då har du allvarligt talat många skärmdumpar att göra. Det "erkänner" jag (som om det skulle vara något dåligt) flera gånger i veckan bara på bloggen.

   Radera
 2. Jag är intresserad av matlagning och träning. Det finns tusentals och åter tusentals timmar av recept, kostlära, träningsteknik mm. på Youtube. Det mesta är dock på engelska men finns även på svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, mycket skulle kännas svårt om man inte kunde engelska. Men när jag ska laga mina gamla bilar hittar jag ofta svenskspråkiga instruktionsvideos, vilket är praktiskt eftersom det är svårt att leta bildelar på engelska.

   Radera
 3. Visst tittar även jag på roliga kattvideos eller mera sällan sådana där folk gör tokigheter. Ofta går de dock ut på att de slår sig brutalt och då blir jag klemig och stänger av, gör spökont även i mig när jag ser dem…

  Men absoluta merparten är längre videos om politik, fysik, kemi, matematik, statistik, teknik, datateknologi hårdvara, datateknologi mjukvara med programmeringsutbildning. Samt motorsport, då gärna med inriktning för att förstå allt intressant med teknik och fysik bakom.

  Sedan har jag några personliga favoriter vars videos jag försöker se allt med. Randall Munroe, Ricky Gervais, Richard Feynman, James Veitch.

  Alla känner väl till TEDtalks om jag ska tipsa om något, men RI, Royal Institute kanske inte är lika känt. Fantastisk ingång till föreläsningar inom hel det vetenskapliga spannet av de mest lysande individerna inom sitt fält. Testa om intresse finns, det är inte alls lika torrt o tråkigt som man först kan tro. Egen kanal på YouTube.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ps. Hur kunde jag helt glömma musik. Både låtar samt alla delar av musikproduktion plus allt som har med synthezisers att göra. Även en del om gitarrer trots att jag är en usel gitarrist. Ds.

   Radera
  2. Jag har bara kollat kattvideos ihop med katterna för de kan ge lite roliga reaktioner när någon jamar på dem från skärmen :-)

   TEDtalks har en del bra. Musik lyssnar jag däremot inte alls på.

   Radera
  3. Har en liten gratisapp på telefonen där man kan trigga några dussin olika kattljud, hsteriskt kul för både husse och katterna när det blir för mycket stiltje hemma. Aä bara en av mina tre katter som verkar se och förstå bilder på tv, hon går igång på både katter o fåglar och kan smacka till med en högerkrok på rutan så det sjunger om det! =)
   /JB

   Radera
  4. En av mina katter tycks faktiskt uppskatta videos på telefonen om jag ser något innan jag somnar. Lite oklart om hon lägger sig på mitt bröst för att kolla på filmen eller bara gillar platsen, men jag får en känsla av att hon kollar.

   Radera
  5. Men! Det där lät ju jättemysigt. =)
   /JB

   Radera
  6. Har vi (jag) missat något, en smarttelefon verkar du ha tillhanda ;) / Therese

   Radera
  7. Lat mig paminna om Sparos allra första inlägg: https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/valkommen.html
   "små gulliga jävla kattungar!". Haha.
   /Annika

   Radera
  8. Therese: Ja, det har jag erkänt tidigare, men kanske inte skrivit jättemycket om. När jag flyttade till Norge var mobilt bredband enda rimliga internetlösningen och till det behövde jag en smartphone. Så jag köpte en Samsung för 1400 kr och efter två år känns det fortfarande som en ny telefon.

   Annika: Det där var ändå inte så farligt. Jag trodde att jag sagt något ännu elakare, för detta var flera år innan jag insåg fördelarna med att ha katter i sitt liv. Men jag har inte tänkt att det ska bli en kattblogg, nu blev jag lurad av JB.

   Radera
  9. Lömsk som jag är ser jag oförtrutet och mycket intrikat till att få in katter i vart möjligt och omöjligt sammanhang… 🐈‍⬛ 🐈 🐈‍⬛
   /JB

   Radera
  10. Det låter kattlikt. På något vis ser de till att jorden snurrar runt dem.

   Radera
  11. Jag kanske lärt mig mer av mina katter än de har av mig… 😉

   Det där med att se till att jorden snurrar runt dem är nog en klart mindre mysig sida av min personlighet, något jag är extremt medveten om och något jag verkligen försöker kväva i sin linda var gång det poppar upp.

   Ja, jag utgår alltid från mig själv och mina erfarenheter då jag kommenterar här i bloggen, men det är inte samma sak.

   Det är väl det jag har att komma med i en sammanslutning där de flesta ligger på en högre nivå av ekonomiskt kunnande och strävan mot FIRE än vad jag plockat upp.

   Så jag sitter här o fladdrar lite om mig o mitt liv som har samma inriktning.
   /JB

   Radera
  12. Svårt att utgå från någon annan än sig själv, men som människa har man ändå förståelse för att andra inte har mitt perspektiv. Katter tycks ha en helt annan ingång där, och i mitt fall slutar det ofta med att jag sitter på en liten pall bredvid datorn eftersom någon av katterna ligger och sover i min kontorsstol.

   Radera
 4. En som bygger (modernt) hus från grunden, alltså även inklusive grunden:
  https://www.youtube.com/@mindsparx1/videos

  Han jobbar vanligen som snickare, men att bygga hus kräver mycket mer än bara snickarkunskaper. Det är en upplevelse att se någon som helt uppenbart inte har tummen mitt i hand och som både kan och vill något.
  Riktigt njutbart, ungefär 19 avsnitt på youtube, med en varierad tittarskar mellan 10tusen och någon miljon.

  Kan rekommenderas, om inte annat för att för att få tips och input för alla er som snickrar i villa eller fritidshus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även han är svensk och talar ytterst sparsamt, det verkar vara något gemensamt för de som gör videos där bilderna visar att det har något med händerna att göra - dvs konkret handfast tillverkning/lagning.
   De jag sett är klart övervägande män som gör, undrar om det är något som kvinnor gör, alltså liknande "stumfilmer", eller om de kommer att haka på "trenden" om några år?

   Radera
  2. Intressant! När det kommer till bygg behöver jag all hjälp jag kan få.

   Radera
  3. Anonym 12:28 jodå, kvinnor gör också egna filmer där man kan lära sig hantverk. Det finns säkert tusentals om olika sätt att sticka så man får fantastiska mönster, jag har själv suttit med en och tittat om och om och om igen för att få kläm på en liten detalj (den var dessutom på utrikiska så jag hade inte så stor hjälp av det hon sa).
   För att virka små figurer enligt japansk tradition "amigurumi" finns också en hel del att titta på. Vilket är tur, för nedskrivna beskrivningar i böcker är värdelösa på att visa hur man startar! (Det förutsätts tydligen vara självklart).
   För några år sedan var det jättepoppis bland barn med "Loom bands", dvs små färgglada gummisnoddar som man flätade ihop till allt möjligt som tex armband, nyckelringsfigurer, mobilskal(!) mm. Då var youtube en räddning regniga sommardagar, vi hade barn i alla åldrar (förutom de egna så var det även kusiner och grannar) sittande runt köksbordet petandes i djup koncentration på nya skapelser.

   Någon kan säkert skriva en avhandling om könsroller och traditioner på detta.

   Spargrisen

   Radera
  4. Särskilt när det gäller mindre bygg- och inredningsprojekt finns det flera kvinnor som gör dem på Youtube, men det är nog sant att de oftare pratar och förklarar vad de gör (vilket jag egentligen föredrar).

   Radera
 5. Det kan säkert vara algoritmerna som profilerar som ni säger, vissa tycker det är jättebra att de blir serverade rätt saker på nätet men försöker själv hålla låg profil på nätet och minimera mitt avtryck. Personligen tycker jag det är obehagligt ”big tech” skall samla information om folk och deras beteende.

  Det finns en bra och gratis bok som heter ”Total övervakning” som mullvad givit ut som jag kan rekommendera om någon är intresserad. https://mullvad.net/pdfs/Total_overvakning.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels är det obehagligt, dels är det opraktiskt. Jag gör ibland sökningar eftersom saker jag ska skriva om för kund och sedan aldrig mer kommer vara intresserad av. Då vill jag inte få rekar åt det hållet, vare sig det handlar om basketskor eller jordfräsar.

   Detta är en stor anledning till att jag använder Duckduckgos sökmotor istället för Google.

   Radera
  2. Vad skriver du för typ av texter till kund? Hade varit väldigt intressant veta mer om ditt arbete.

   Radera
  3. Vet inte om jag orkar skriva om det på fritiden. Det kan vara allt möjligt, men mycket SEO, alltså sökmotortext i syfte att komma högre upp i Googleranking, reklam och produkttexter i största allmänhet.

   Radera
  4. Tack för lästipset SparaPengarna! Och alla andra också för den delen, massa tips på roliga youtube kanaler :)

   Radera
 6. Du glömde Rose! Som efter att ha backpackat ett tag, köpte en stuga i Sverige och renoverar den helt själv. Utan någon erfarenhet och lär sig under tiden. Hon äger enbart en cykel! https://www.youtube.com/@wildrosie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, henne har jag sett, men följer inte slaviskt eftersom en del är ointressant och så tycker jag att avsnitten är i längsta laget. Dock skulle jag vilja veta 1. varför hon inte tar körkort och 2. varför i hela friden hon valde Sverige.

   Radera
 7. Du menar att Aftonbladet snart kanske ansöker om konkurs då ingen läser dynga längre? Fantastisk framtid isåfall.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så positiv är jag inte, skit flyter. Men kanske fler upptäcker att livet blir bättre om de inte uppsöker sånt som inte ger dem något egentligen.

   Radera
 8. Jag är i processen att renovera ett fritidshus. Som skrivbordsarbetare försöker jag ha visdom nog att lämna det jag inte klarar till proffs, men stryka färg kan jag i alla fall göra. Här finns kanske en öppning för en kanal med filmer på när jag stryker falu rödfärg på en trävägg - med bonusmaterialet "titta på färg som torkar" 😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske gör en sådan film i sommar med den slagkraftiga titeln "Lada sprutas faluröd!".

   Men överväg att göra mer själv än att måla. Till skillnad från att titta på torkande väggfärg är det otroligt tillfredsställande att titta på ett färdigt byggprojekt med vetskapen om att man gjort det själv, för mig funkar den utsikten i många år.

   Radera
 9. "Kan det vara så att mänskligheten ledsnat på den aldrig sinande floden av förströelse och istället vill lära sig saker?"

  Nej det är inget trendbrott. Det säger mer om ditt umgänge och youtubes algoritmer än det säger om mänskligheten. Ta en titt på den här listan och liknande listor och du ser att nästan alla populära youtubers är ”tuttlisor” som släpper kändisskvaller, marknadsför skit och gnäller över hur tufft livet är för just dem.
  https://ocast.com/se/articles/sveriges-storsta-youtubers

  Richards garage och Motornörd är undantagen i topp 50.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen ingen hoppfull lista, men (om jag ändå ska försöka vara positiv) den är ett år gammal och även om den mest innehåller dravel är det ingen garanti för att det inte går åt rätt håll.

   Radera
  2. Här är en lista för 2023 (visa 100 rader och klicka på "Rank 2023" för att visa listan i fallande ordning). https://medieakademin.se/maktbarometern/maktbarometern-2023-youtube/

   Den stora skillnaden mellan då och nu är att webben skapar ett fantastiskt utbud av "TV-program". De som är intresserade av "tuttlisor" kan titta på sådana kanaler och de som gillar "folk som gör saker" kan titta på sådana kanaler. Detta kommer att forma vår verklighetsuppfattning. Vi lär bli alltmer olika varandra. Utvecklingen är på gott och ont men leder ofrånkomligen till att våra liv kommer se alltmer olika lika ut beroende på vilket läger man tillhör.

   Jag tror att utvecklingen talar emot kollektivistiska ideologier som fascism, nationalism, nationalsocialism, socialism och kommunism. Kollektivism förutsätter gemensamma moraliska, politiska och sociala perspektiv.
   Webben "kommer från" USA och Sveriges befolkning blir alltmer som USA:s befolkning. Det kan finnas ett samband.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. *kommer se alltmer olika ut

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. År 1990 beslutade Socialdemokraternas kongress att tillåta reklam-TV i Sverige. Jag tror inte att kongressledamöterna i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig dagens TV-tittande. Den underliggande tekniska utvecklingen kommer att smitta av sig på vår omvärldsbevakning och i förlängningen på politiken.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Jag har inte sett mer än enstaka videos av någon av dessa kanaler, så jag kan inte uttala mig om kvaliteten, men det viktigaste är ju egentligen att alla får möjligheter att se på vad de vill.

   Vet inte om det kan bli så mycket mer kollektivistiskt än nu. Det som kallas liberalism i Sverige är ju såväl kollektivistiskt som totalitärt, och det är ju den ideologin majoriteten av riksdagspartierna helt eller delvis ställer sig bakom.

   Radera