1-2 gånger i månaden köper jag mjölk
och ägg av grannen och senast kom hon med en pumpa som hon undrade
om jag ville ha. Hon hade satt några frön på måfå och tydligen
hade skörden blivit riklig. Hon var osäker på om just det här
exemplaret blivit tillräckligt moget, men eftersom den utsatts för
frost var det inget att vänta på.
Jag har en känsla av att anledningen
till att folk skär ljuslyktor av pumpor är att de är rätt
värdelösa livsmedel, men de lär vara nyttiga med höga
nivåer av A- och C-vitamin, kalium och lite annat. Jag tackar inte gärna nej till gratis mat, så det är klart jag ville ha den. Jag började söka
på nätet vad man faktiskt kunde använda den till och fick förslag
som pumpasoppa, pumpapaj, pumpacheesecake, pumpavåfflor (det var
familjen Mandelmann) och pumparisotto.
Jag hade (som vanligt) ont om tid och
valde en enkel utväg. Eller två faktiskt. Det man ”ska” använda
av pumpan är fruktköttet medan man skär bort det trådiga
”kärnhuset”, men när jag gjorde det kom jag på att jag hört
någon äta rostade pumpakärnor. Så jag tog vara på dem och
ställde dem på kaminen med lite olja och salt. Funkar lite som chips.
Fruktköttet mixade jag och blandade
till en färs med tomatkross, matolja, vetemjöl och kryddor. Det formade jag till biffar jag stekte. Först på spisen för att ge dem
stekyta, men eftersom jag tyckte att de blev lite degiga i
konsistensen la jag därefter biffarna på plåtar som jag satte i
ugnen i en kvart.
Jag kommer inte att börja odla egna pumpor för att göra en årlig tradition av detta, men de blev ändå helt okej. Antagligen serverar jag dem med stekt lök och pasta eller potatis. Vad jag vill säga med detta är inte i första hand att här har ni två kanonrecept på pumpa utan att när ni blir erbjuda något gratis, vare sig det är mat eller något annat, tacka ja och försök göra något bra av det.
Pumpa var inget som stod pa menyn när jag växte upp, och jag fick för mig att det inte smakade mycket. Manga ar senare blev jag inbjuden pa en halloween-fest där det serverades pumpasoppa som var sa in i helvete god. Och ja, gratis är gott!
SvaraRadera/Annika
Jag vågade inte köra pumpasoppa för hade jag gjort soppa på hela den hade jag haft hundra liter, och det är jobbigt om den inte blir god. Lättare med sextio biffar.
RaderaPumpasoppa är gott. Det får du testa nästa gång du får en gratis.
SvaraRaderaDå delar jag nog upp och gör soppa av halva. Det blir så jobbigt om man misslyckas med soppa.
RaderaJag har ätit pumpa ett antal gånger, både som soppa och gratäng det blev gott men den har lite speciell smak så det är inte något man vill äta dagar i rad. Den är mycket lik sötpotatis till smak och konsistens.
SvaraRaderaJag tror inte att jag ätit sötpotatis, men jag tror absolut att du har rätt.
RaderaFast ljuslyktor gör man ju bara av skalet, det går ändå inte att äta. Men jag misstänker att höns skulle gilla det också om du skaffar det nångång. Innehållet verkar du hittat mycket recept på. Kärnorna är min favorit, blandar dem i müsli. Nyttigt och hållbarhet ända till nästa säsong.
SvaraRaderaMen det hade varit mycket krångligare att spara skalet, nu kunde jag skala hela pumpan.
RaderaVet inte hur det blir med höns. Från början kändes det självklart, men nu tänker jag att det är bättre att jag utvecklar bigården.
Man skär ut ett hål i toppen och gräver ut slafset. Sen lägger man tillbaka locket. Har aldrig provat din metod att skala utifrån, kanske är det lättare…
RaderaJa, det måste vara mycket enklare att skära utifrån, det gick på några sekunder.
RaderaSom vanligt mycket förståndigt. "när ni blir erbjuda något gratis, vare sig det är mat eller något annat, tacka ja"
SvaraRaderaJag tycker det.
RaderaSom tidigare talare så pumpa påminner om sötpotatis i smaken och kan med fördel även användas på samma sätt, dvs gratäng, mos, ugnstekt osv. Själv älskar jag just att göra ugnstekta/rostade rotfrukter i ugn. Pumpa som bas, men släng även på lite färska rödbetor, morötter, zucchini och lök. Allt delas i lämpliga bitar. Släng på lite favoritkrydda (salt och peppar samt lite vitlök räcker ofta gott) och blanda i rikligt med olivolja. Lägg ut på plåt och in i ugnen. Pumpan ska vara mjuk, men inte mosig för godast smak. Ät som det är, eller servera med någon vit yoghurtsås, gärna spetsad med lite honung, citron och basilika, eller tsatsiki, gräddfil eller creme fraishe. Den som är stor maten kan ju även servera nån köttfärsbiff eller kyckling vid sidan om.
SvaraRaderaPumpa är för övrigt roligt att odla då det blir så enormt mycket mat och de är väldigt lätta att skörda.
Skulle jag "drabbas" av pumpa igen kan jag kolla sötpotatisrecept också.
RaderaKanske kan man peta ner några kärnor i jorden i vår och få nya pumpor, jag har ingen aning.
Jag är en storkonsument av pumpa och äter 10-tals kilo varje höst. Olika sorters pumpa lämpar sig för olika saker, man bör veta vilken sorts pumpa man odlat/köpt innnan man bestämmer vad man ska laga av den. Men i regel kan man anväda pumpa på samma sätt som potatis dv.s kokt, ugnsbakad, gratäng, soppa osv. Din ser inte ut som någon av de vanligare matpumporna...
SvaraRaderaJag har verkligen ingen aning. Tror knappt hon som odlade den vet vad det var för sort.
RaderaÄgg, kantareller, bär, torkad björksopp, frysta murklor, älgfilé, starköl, hembränt och frukt har jag fått gratis någon gång. Men där finns det många kända användningsområden så det var inte svårt att göra något bra av.
SvaraRaderaPumpa har jag nog aldrig tillagat själv.
Svamp är aldrig fel, förutsatt att den som plockat har koll. Pumpa var första gången för mig.
RaderaOm du blir erbjuden svamp försäkra dig om att den som plockat verkligen kan sin sak. Får du stenmurklor, ta emot dom och kasta bort dom för att undvika eventuell organsvikt hos dig eller någon annan.
RaderaUsch, det där lät som en jobbig erfarenhet. Den enda jag fått svamp av skulle kunna ha skrivit svampböckerna och själv plockar jag aldrig något annat än vanlig kantareller.
RaderaHar aldrig ätit pumpa, bara tänkt att färgen ser väldigt aptitlig ut.
SvaraRaderaSkulle en pumpa landa i mitt knä skulle jag nog följa min första tanke, att skära ut ett kilo, fusktitta på recept och ge mig på att testa att tillverka en soppa.
/JB
Hade jag haft tid hade jag kunnat testa att göra soppa av en liten del, men jag hade inte vågat göra det på allt.
RaderaMenar att jag skulle följt minsta motståndets lag för att testa smaken, du har gjort det mycket mera avancerat och all-in, kudos! =)
Radera/JB
Jag kände att jag fegade som inte testade soppa, cheesecake eller något annat.
RaderaPumpapaj är antagligen det jag misstänker jag skulle gilla mest som paj-tokig. Men skulle testat något enklare (ja, inte för att paj är svårt, bara mera pyssel) först för att se att jag inte tyckte illa om smaken.
Radera/JB
Svårt att se vad man då ska blanda pumpan med, men det finns väl bra recept.
RaderaJag fattar inte att du har tid att sitta o blogga när du inte har tid !
SvaraRaderaBlogga kan jag göra mer sporadiskt, jag behöver inte skriva exakt ett inlägg om dagen. Pumpan kunde däremot inte vänta, det var givaren tydlig med, och då hade jag inte tid att göra något avancerat.
RaderaÅh, bloggens egna troll är tillbaka! Vore jag bloggägare skulle jag se det som ett tecken på att spridningen är god. Så många fega mindervärdeskomplexare finns det inte bland oss, får man önska.
SvaraRadera/JB
Nu tycker jag att du drar lite mycket av detta. Det kan ju faktiskt vara frågan om ett genuint intresse. Jag ser frågan som berättigad.
RaderaDu må mycket väl ha rätt och då ber jag om ursäkt, kan vara snabb att trigga. Avhåller mig framledes.
Radera/JB
Definitivt pumparisotto, gjorde det igår och det blev väldigt gott!
SvaraRaderaIntressant! Jag är inte säker på att jag någonsin gjort risotto, men någon gång ska det ske, med eller utan pumpa.
RaderaJag gillar Butternutpumpa. Släng det i en gryta, tärna upp och lägg i ugnen. Man kan tilll-och-med använda en potatisskalare för att få "tagliatelle" som man kan steka och ha krämig sås till.
SvaraRaderaJag har aldrig smakat butternutpumpa, så smaken kan jag inte säga något om, men det där sista var kreativt.
Radera