lördag 4 november 2023

Lingonlimpa

Dags för matbröd igen. Jag bakade nyligen limpor och tyckte att det blev så pass gott att jag skulle göra det igen och då passa på att förnya mig lite. Jag fick lingon av en granne som blivit liggande i frysen (lingonen alltså, inte grannen, det är sånt som norrmän i Sverige håller på med, inte svenskar i Norge), så då försöker jag mig på en lingonlimpa. Detta behövs:

85 g smör
2 dl mjölk
3 dl vatten
25 g jäst
5 dl rågsikt
1 dl havregryn
12 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
1 msk socker
2 dl frysta lingon


Smält smöret, blanda med vatten och mjölk och värm upp till 37 grader. Lös upp jästen. Blanda i mjöl, gryn, salt, socker och, precis på slutet, lingon. Har du inte färska/frysta lingon kan du använda lingonsylt, men är den köpt ska du nog skippa sockret för då har du fått det på köpet.

Låt jäsa i bunken i en timme. Rulla sedan till två limpor, i formar eller löst på en plåt.

Ytterligare en timmes jäsning, under bakduk. Sedan in i ugnen på 200 grader, i runt en halvtimme (kolla alltid färgen och utgå ifrån det). Pensla med kaffe eller vatten om du har lust.

Ett helt okej bröd även om jag nog inte hade plockat lingon om jag inte ändå hade haft dem hemma. Undrar om det hade funkat med blåbär. Det får jag testa någon annan gång.

21 kommentarer:

  1. Det ser gott ut. Tyvärr finns inga lingon här sa jag far aka till Ikea och köpa lingonsylt. Det är inte lika gott som färska eller rarörda lingon förstas, men en del far man försaka när man lämnar Sverige. Det enda jag saknar är faktiskt en del mat. Mycket kan man laga själv, men inte allt.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske går det att köpa privat? Jag såg en del annonser i somras för både blåbär och lingon och det är ju möjligt att de kan lägga några påsar i ett paket och skicka?

      Radera
    2. Det blir svarare när man gjort sig av med alla kreditkort. Finns det fortfarande postförskott? Men visst, jag kunde fraga vänner i Norden men frysta blir svara att skicka.
      /Annika

      Radera
    3. Postförskott tror jag blir väldigt dyrt. Jag tänker att de ska gå att skicka färska. Om man packar dem bra borde de hålla några dagar åtminstone.

      Radera
    4. Och vad ska de skriva pa innehallsdeklarationen? Matvaror som inte är konserver är nog svara att skicka utomlands. Jag försökte med kryddor men det var blankt nej hos posten. Da gick jag hem, öppnade kryddpaketet, plattade till och la i en plastpase och latsades att det var dokument och la direkt pa brevladan. Det gick bra.

      När en kompis skulle skicka mediciner fran Osteuropa (25% av priset här) tog det nio dagar innan paketet kom fram.

      Jag far nog nöja mig med lingonsylt fran Ikea.
      /Annika

      Radera
    5. De ska skriva samma som jag alltid skriver när jag skickar honung eller tomma gasolflaskor: "trycksaker"

      Radera
    6. Inom EU behövs faktiskt ingen innehållsdeklaration - inga problem att skicka livsmedel. Och även till UK funkade det (fast då med detaljerade listor och uppskattat värde) när jag skickade hemlagad sylt till sonen. :-)

      Radera
    7. Fick mig att tänka pa när min faster skickade pocketböcker till mig fran Sverige. Hon hade skrivit värdet pa paketet (300) men inte angett valutan. Fastnade i tullen, och jag fick en räkning för att värdet översteg det tillatna (enligt tullen da). Jag ringde och fick räkningen annullerad, men det tog ett tag att övertyga surgubben som jobbade där.
      Sen undrar jag varför man skickar tomma gasolflaskor med posten?
      /Annika

      Radera
    8. Njae... Många transportbolag och tjänster förbjuder diverse varor, såsom matvaror. Även inrikes.

      Det trista med att ange värde är att de kan få för sig att ta ut moms på värdet.

      Tomma gasolflaskor vill man skicka man för att de betingar ett värde och därför går att sälja.

      Radera
  2. Jag brukar köra Matbröd med både lingon, blåbär, palsternacka, morot och annat "grovt" material. Som vanligt höftar jag bara ihop en deg, efter vissa grundprinciper naturligtvis, men det blir i princip alltid väldigt gott och smakrikt. Nyttigt oxå, inbillar jag mig iaf....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Morötter har jag kört, men palsternacka vore nytt. Nu har jag en pumpa stående här, så kanske pumpabröd funkar :-)

      Radera
  3. Jag som trodde brottsligheten i Sverige var exceptionell, men nu försöker norrmännen alltså trumfa detta?
    Lingon i brödet. Ja jag tror det finns en del i frysen, kanske får ösa i det i nästa deg. Eller så är det rödavinbär, men det går lika bra med selleri kanske.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brottet jag refererade till var i Sverige. Årjäng närmare bestämt. Bara det att det var en norrman som hade sin kärring i frysen. Hon var också norsk, ska tilläggas, så det var inte brottslighet som drabbade svenskar, mer än att ni betalade ut hennes pension i några år.

      Röda vinbär går nog lika bra. Selleri skulle jag vara mer tveksam till i bröd eftersom den är så trådig.

      Radera
  4. Morsan var inte världens bästa kock, förutom hennes korv stroganoff som fortfarande är det godaste jag ätit.

    Men hon bakade gärna mycket och bra, tyvärr har de generna inte följt med till mig. Jag kan om Halleys komet är på ingående göra ett par plåtar kuvertbröd m flingsalt, där ligger min kunskapsnivå, eller snarare ambition.

    Förstått det som att bakning är närmast att likna med kemi, håller man sig bara till proportionerna av ingredienser så är det svårt att misslyckas?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ska man göra något avancerat kaffebröd med flätat deg osv behöver man nog träna, men matbröd är det svårt att misslyckas med, och även när man misslyckas blir det ofta helt okej. Så det är bara att ta ett recept med grejer man har hemma och sätta igång.

      Radera
    2. Aldrig gillat fikabröd, men älskar matbröd, inte minst nybakat, så då är det bara upp till mig att göra mina försök med det som ej går att fetpajja antar jag. =)
      /JB

      Radera
    3. Det är väldigt svårt att misslyckas med matbröd. Ta något enkelt.

      Radera
  5. Har nu äntligen lärt mig att baka luftiga semlebullar eller rågbullar med russin. Ett problem som ajg fortfarande brottas med är den där segheten som köpta bullar har. Mina bullar är luftiga och lite sega, men långt ifrån så sega som de man köper är, de faller sönder ganska lätt när man försöker bre kallt smör på dem t.ex. Vet du något knep för detta? De knådas rejält och när jag gör glutentestet med degen så kan man dra ganska rejält innan degen spricker. Nåt annat mjöl kanske? Eller någon hemlig ingrediens jag saknar? Kör med jäst, mjölk, ett ägg, vetemjöl, rågsikt, smör som skivas i allt eftersom, salt, socker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske (men nu är jag ute på hal is) borde du byta ut en del av rågsiktet mot mer vetemjöl eftersom det är mer gluten i vete. Annars har jag inga idéer, men det finns några läsare med mer kunskaper om detta så jag håller tummarna för att "Älskar deg" eller någon annan kommer in med visdom nu.

      Radera
    2. Okej tack. Tycker dock att det behövs ca 60% rågsikt för att få den där godare smaken. Vetemjöl enbart smakar tråkigt. Får fortsätta experimentera med jäsning, det är en vetenskap det med.

      Radera
    3. Kanske kan du köra en mindre mängd av något ännu grövre som motvikt. Rågflingor, kli?

      Radera