söndag 5 november 2023

Skärmtid

Att minimera barns skärmtid känns som en rekommendation som kommit minst en gång om året under hela 2000-talet, men det framställs alltid som nytänkande att barn mår bäst av minimalt med – eller helst ingen – skärmtid. Den här gången är det Barnläkarföreningen som avråder föräldrar från att sätta sina ungar framför en Ipad. Det försenar språkutvecklingen och försämrar koncentrationsförmågan. Kort sagt, ungarna blir lite trögare av att uppfostras av skärmar istället för föräldrar. Men:

Vi förstår förstås att det här är jättesvårt, för det handlar ju om vad man har för vanor och vad vi har för vanor som vuxna också.

Så typiskt! Webbsök ”skärmtid” och du märker att alla är överens om att det inte är bra att använda paddor som barnvakter, men om föräldrarna är vana vid att göra det så förstår Barnläkarföreningen om de fortsätter. Gäller det även föräldrar som slår sina barn? Jag menar, det kanske också blir vanebildande och har man väl börjat misshandla är det lätt hänt, ”så då kan man kanske överväga att åtminstone drar ner lite grann på misshandeln”.

Nej, så klart inte! Varför är det då inte samma med skärmtid? Man vet att det inte är bra att sätta barn under fem år framför en dataskärm. Gör inte det då. Verkar det vara enda sättet att få ditt liv att gå ihop tidsmässigt – ändra då på något annat. Förslagsvis något som inte påverkar ditt barns utveckling negativt, för skillnaden mellan det och misshandel är marginell.

Nu får jag kanske ”motargument” av typen ”Hade du haft barn hade du förstått att det inte är så lätt”, men jag köper inte det. Hade jag haft barn hade jag kanske känt mig tvungen att kompromissa mellan logik och samvete, men det rättfärdigar exakt ingenting. För övrigt borde även de allra flesta vuxna släppa skärmen mer och ge sig ut i verkligheten. Blicka framåt, inte nedåt!

30 kommentarer:

  1. Jag är ocksa glad över att jag växte upp när inga skärmar fanns. Sedan pa 80- och 90-talet tyckte jag det var spännande när datorerna och mobilerna kom och jag omfamnade den nya tekniken. Därefter tycker jag att det gick överstyr, och numera är mina tva telefoner nästan aldrig paslagna. Jag har tva för att en gammal används för nödvändiga kontakter med myndigheter, sjukhus etc och den nyare för att jag ska kunna använda whatsapp pa datorn för att lätt kunna kommunicera med vänner i andra länder.

    Men jag har äldre vänner som heller inte kan lata bli telefonen. När jag bjuder pa middag vill jag umgas irl, inte att nagon sitter och pillar pa telefonen mellan för- och varmrätt. Och alla dessa människor som gar omkring pa gatorna och pratar rätt ut i luften, jaja, de snackar i mobilen med en öronsnäcka förstas.

    Men visst, tekniken gar framat vare sig jag vill eller inte, och det finns manga bra funktioner. Fast jag tycker ända att ungar borde vara ute och röra pa sig mer, snarare än att sitta med näsan i en skärm.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också att mycket av tekniken var spännande när den kom, men jag är tacksam att jag växte upp innan internet fanns.

      Och visst går det att bli telefonberoende även som vuxen. Jag är därför noga med att jag använder telefon restriktivt. T ex tror jag hjärnan förtvinar om man rycker fram sin mobil och söker efter vartenda ord eller namn man tappat.

      Radera
  2. Jag skulle snarare säga att det är exakt så lätt som det låter, det är jag som avgör hur mycket skärm barnen får, ingen barnen. Visst är dom inte alltid glada på oss, men det är inte min uppgift som förälder att hålla barnen glada varje sekund, om jag som förälder hela tiden ska finjustera deras känslor så lär det sig för det första aldrig att själv förstå och reglera
    sina känslor. För det andra är det sjukt att det hela tiden ska underhållas och distraheras, deras hjärnor behöver ha tråkigt så de börjar använda sin fantasi. Folk skakade på huvet över hur strikta vi var tidigare, men jag tycker inte det är strikt, mer vanligt vett. Och nu när barnen är lite större så är jag ännu mer övertygad om att det vi gjort varit rätt. (Och nej jag är inte teknikfientligt, jobbar själv inom den sektorn)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant - förälderns uppgift är inte att hålla barnen glada och visst tusan behöver barn ha tråkigt! Jag läste någon förälder som "försökte" håller nere småbarnens skärmtid, som att det inte var säkert att det skulle gå. Den treåring som aldrig fått en Ipad att leka med lär heller inte tjata sig hes om att få det.

      Radera
    2. Dedär med att försöka, fysiskt är det ju bara att låsa in datorn eller paddan, eller stänga ner wifi. Problemet är väl att man inte vågar ta det fruktansvärda känsloutbrottet som följer. Som ju inte handlar om dem som förälder alls, utan att barnets hjärnor fråntas dedär snabba dopaminkickarna som de blivit beroende av.
      Bara vetskapen av att det finns ett beroende borde motivera varje förälder att ta tag i det.

      Radera
    3. Klarar man inte att se barnen rasande - skaffa inte barn. För de blir det emellanåt, vilket såklart kan vara ett helvete, men sånt är livet. Det är så att man undrar om dessa föräldrar själva hade en barndom där föräldrarna använde minsta motståndets lågaffektiva lag.

      Radera
    4. Precis, hur ska de lära sig hantera känslor om det aldrig får öva på det, i tryggheten av sina föräldrar. Det tillhör uppväxten. Och när man sen som förälder inser att barn o vuxna är rätt lika, att det bästa man kan göra är att låta barnen vara o lugna ner sig ifred så är det plötsligt inte så illa. Dom lugnar sig o kommer o pratar när de är redo. Så det behöver inte vara så komplicerat eller svårt. (Lätt o säga när man provat sig fram genom att först göra fel ett antal gånger :D

      Radera
    5. Ännu lättare för mig som aldrig provat, men ska man ha barn bör man uppfostra dem, det fattar även jag.

      Radera
  3. Haha, håller med om att dessa rekommendationer verkar cirkulera och framstå som nyheter med jämna mellanrum.

    Två saker jag stör mig på i dessa ”studier”.

    1 De är tagna ur sitt sammanhang. Ett barn som är fysiskt aktivt flera gånger i veckan och går- och cyklar till sina aktiviteter samt har ett socialt liv i verkligheten parallellt med skärmandet är inte samma sak som ett barn där enda fysiska aktiviteten är att plocka fram och undan skärmenheterna.

    2 Jag är själv uppväxt med massivt med skärmtid. Men jag är, trots det, normalviktig, hade höga betyg, inte asocial och har ett kvalificerat jobb där jag haft stor nytta av det jag lärde mig under all skärmtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart att det är bättre att surfa om det balanseras med fysisk aktivitet och självklart finns det enskilda exempel där barn under fem år till och med dragit nytta av att sitta framför en surfplatta, men generellt tycks det vara en jättedålig idé.

      Radera
  4. Fritt efter Wilmer X: "Du kan lita på teknikens under - du kan glömma dina ensamma stunder". Skrevs väl långt innan de smarta telefonernas tidevarv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var innan internet t o m. Samma med Kjell Höglunds: "Maskinerna är våra vänner, utan dem inget paradis."

      Radera
  5. Växte upp med bara två kanaler på dagtid med en liten blinkande triangel i rutan när något började på andra kanalen. Tittade på halvfem, teknikmagasinet och tecknade ”Mordillo” på Godmorgon Sverige om jag minns rätt, plus Ingemar Stenmark i sändning från Eurovision då.

    Tror intuitivt utan att ha på fötterna att det är vettigt att begränsa barn tid framför TVn.

    Samtidigt är skärmtid brett, min egna fascinering av datorer sedan en vän hade en egen ZX81 och jag hade sporadisk tillgång till en ABC80 vid 8-9 år, senare en egen Spectravideo SV318 har på många vis gett mig min yrkeskarriär, vilken jag måste säga varit intressant och bra på alla vis, även om det krävdes en nystart i livet runt 40 för mig att få förståndet att bygga ett ”nest egg”.

    All skärmtid är ej likadan och en del är konstruktiv är väl min poäng!

    Sedan att jag är något av en cineast och tittar på väldigt mycket film på dumburken, där kan väl ifrågasätta konstruktiviteten. Men det ger mig mycket.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle dessutom säga att ABC80, Vic-64 osv var mindre skadliga. Man var helt enkelt tvungen att vara lite mer aktiv för att få ut något av dem.

      Radera
    2. Det roligaste med SV-318 (hade minimalt med spel och lämpade sig utmärkt att skriva grafikvisningar på) och senare VIC64 var inte ”köpe”spelen man spelade utan när man stångades med polarna att skriva de ballaste programmen.
      Jag var inte helt dum på musikprogram och textäventyr. =)
      /JB

      Radera
    3. Det var jag. Minns att man skrev av långa koder från datortidningar som man inte fattade och det funkade nästan aldrig.

      Radera
    4. …man hade alltid missat något jädrans komma eller något någonstans och det tog evigheter att hitta…
      /JB

      Radera
    5. Som jag minns det gav jag alltid upp. Spelade ingen roll hur länge jag letade.

      Radera
  6. När jag påtalade det för en bekant med ettåring framför skärm sa hon att då kan man inte gå på toa eller göra något annat. Nä, men folk klarade det alldeles utmärkt förr när mobilerna inte fanns. Och barn (och djur) märker att man är borta när man sitter med mobilen, så jag tycker det är respektlöst att plocka upp mobilen när man är med sitt barn. Man kanske har något man behöver fixa, men sedan får det vara klart. Föräldrarna kan inte vara helt lobotomerade robotar genom hela uppväxten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga - hur tusan gick föräldrar på toa innan man kunde manipulera barnen med hemelektronik?!

      Det blir lika dumt som när Alex i Solsidan hävdade att en mysig parmiddag kräver Bo Kaspers-musik i bakgrunden och på frågan om det inte fanns parmiddagar innan Bo Kaspers svarade han tvärsäkert: "Jo, men det var inte mysigt."

      Radera
    2. Vadå inte kunna gå på toa, givetvis behöver barnen passas även då, dvs man tar in barnen + leksaker i badrummet. (Sen får man uppleva lyxen av att efter några år duscha eller gå på toa med stängd o låst dörr igen!) Spännande hur skärmtid verkar vara lösningen på de mesta.

      Radera
    3. Ja, ska det vara ursäkt och charte blanch för föräldrar är det illa.
      /JB

      Radera
  7. Vafalls! Stopp och belägg. Nu tycker jag att du inte framför åsikter som gynnar alla oss som naturligtvis äger aktier i Novo Nordisk sedan många år. Tv, tidningar, fetma, soffa, skärm, lobotomi osv. Allt hänger ihop :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kan jag säga, jag har sålt mina Novo.

      Radera
    2. Det är aldrig försent att köpa tillbaks? Du är ju gammal nog att minnas Astras storhetstid, eller hur. Det tog bra många år innan peak på Losec.

      Radera
    3. Sant. Jag sålde alla mina aktier och har nu bara fonder. Inget permanent beslut, det bara blev så.

      Radera
  8. Apropå skärmtid för den yngre generationen. Är inte den här videon rätt "speciell", särskilt då den står kategoriserad under kategori "Bolibompa baby"?

    Gå in på SVT play och sök på: "Crazy hits: Bä bä vita lamm"

    /Torsten Rufusson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad fint att statstelevisionen försöker konkurrera med Crazy frog...

      Radera
  9. En annan dimension av skärmtid; I grannkommunen har nu de första årskullarna, som fick iPads tidigt i skolan, kommit upp till gymnasiet. Och se - antalet godkända elever sjunker nu i gymnasiet. Ska digitala hjälpmedel användas måste man även veta hur och inte bara låta tekniken ersätta vedertagen inlärning och kunskap och hoppas på det bästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte jätteförvånad. Även om väl antalet godkända elever sjunker överallt, och dessutom undrar jag om de inte godkänner en lägre nivå än de hade gjort för några decennier sedan.

      Radera