SVT gör en drive om jämställdhet.
Där bygger de alla resonemang på Jämställdhetsmyndigheten, så
jag tänkte att det är dags för någon att balansera upp
diskussionen. Först vill jag poängtera att jag till skillnad från
både SVT och Jämställdhetsmyndigheten tycker att varje förhållande
är i sin fulla rätt att bestämma vem som ska göra vad där hemma.
Men jag vänder mig emot formuleringen
”obetalt hemarbete” för den vittnar om okunskap. Så
här är det. I svenska heteropar är mannen i snitt 2,5 år äldre
än kvinnan. Han har därför kommit 2,5 år längre i sin karriär, men
eftersom kvinnor av biologiska skäl tar en större del av
föräldraledigheten är skillnaden ofta ännu större.
Oavsett om paret har gemensam (det
vanliga) eller delad ekonomi är det rimligt och vanligt att den som
tjänar mer betalar mer av hushållsutgifterna. Jag är fullt
medveten om att det finns skithögar av bägge kön som ser sin egen
inkomst som sin och partnerns som gemensam, men nu pratar jag om
ansvarstagande vuxna, inte knarkare och psykfall.
Om den ena partnern, A, jobbar och
tjänar mer än partnern, B, innebär det att B genom att ta större
ansvar för hushållsarbetet kan leva med en högre ekonomisk
standard än vad som annars vore möjligt. Således är
hushållsarbetet inte alls obetalt.
Avslutningsvis funderar jag på bakgrunden till begreppet ”rutinmässigt hushållsarbete”:
”En undersökning från 2021 visar att kvinnor i genomsnitt lägger två timmar och 40 minuter per dag på rutinmässigt hushållsarbete, medan män lägger en timme och 53 minuter.”
Denna undersökning länkas inte, så
jag vet inte vem som gjort den och vad som ingår, men när SCB gjorde en tidsstudie tog man med poster som ”Hantera ekonomi och kontanter kring
hushållet”, ”Installationer, underhåll och reparationer av
bostad och möbler” och ”Underhåll och reparationer av fordon”,
och jag tvivlar på att dessa ingår i siffrorna ovan. Åtminstone i den gängse debatten tycks hemarbete betyda matlagning och blöjbyten medan renovering och däckbyten är ... något annat.
Så där, nu kan felfria och objektiva
människor börja svinga mot mig och varandra i kommentarsfältet,
men låt oss hjälpas åt att hålla det på en vuxen nivå.
Även om du påstår att jobbet hemma inte är obetalt i och med högre standard, så innebär det ju mindre fritid och mindre tid till återhämtning för den som har lägre lön som alltså skulle bidra mer hemma. Det känd ju inte jämlikt.
SvaraRaderaVi har hyfsat lika lön här hemma, men när vi var föräldralediga så sparar jag dagar åt min man, således fick jag ut ca 3000 i månaden för att han skulle kunna vara hemma lika länge som mig sen. Skulle jag då behöva göra mer jobb hemma. Ologiskt.
Vi har löst det enkelt, vi ser till att vi kan spara lika mkt pengar o det spelar ingen roll vem som gör vad hemma, men vi ska ha lika mkt tid för återhämtning. Noll tjafs o bägge är nöjda.
Samtidigt kan man ju hävda att det är en del av fritiden att ta hand om sina barn, laga mat osv. Oavsett om det är mannen eller kvinnan som gör det.
RaderaNej, varför ska du göra mer jobb hemma? Lägg upp det som ni vill. Är bägge nöjda är det kanon.
"Även om du påstår att jobbet hemma inte är obetalt i och med högre standard, så innebär det ju mindre fritid och mindre tid till återhämtning för den som har lägre lön som alltså skulle bidra mer hemma."
RaderaDitt resonemang förutsätter att män och kvinnor arbetar lika många timmar utanför hemmet men så är inte fallet. Det hade tvärtom varit ganska sjukt om kvinnor och män hade gjort hälften var av hushållsarbetet sett till att männen arbetar fler timmar utanför hemmet.
"För män i åldern 30–49 år finns en tendens att ligga nära en normal arbetstidsvecka på 41–50 timmar, medan kvinnor i samma ålder betydligt oftare arbetar deltid med 20–40 timmars veckoarbetstid."
https://www.gu.se/nyheter/man-arbetar-overtid-och-kvinnor-arbetar-deltid
Målet med "jämställdhetsbonusen" är inte att kvinnorna ska få mer tid för återhämtning även om det inte skulle förvåna mig om man försöker sälja in jämställdhetspolitiken med det argumentet. Man skulle lite krasst kunna säga att jämställdhetsbonusen handlar om var någonstans kvinnorna ska stressa sönder sig, inte om de ska göra det. Ska de drabbas av stressrelaterade sjukdomar på grund av hushållsarbetet eller på grund av lönearbetet?
Tom-Hjördis
Kvinnor stressas väl mest sönder av att ha en man. Flera studier visar att ensamstående kvinnor är de lyckligaste medan det för män tvärtom är de sammanboende männen som är lyckligast.
RaderaÄr det så? Hittar du en länk vill jag gärna se det, sånt här roar mig.
Raderahttps://www.expressen.se/halsoliv/halsa/barn/kvinnor-ar-lyckligast-utan-make-och-barn/
RaderaDet kan nog stämma, jag har aldrig under 40 år i yrkeslivet aldrig träffat på en kvinna utan man och barn som varit sjukskriven för utbrändhet.
RaderaTack för länken, men frustrerande att MSM nästan aldrig länkar till de studier de pratar om.
RaderaJag känner åtminstone en barnlös singelkvinna som just nu är sjukskriven för utbrändhet.
Tom-Hjördis: många kvinnor arbetar inom vården med oregelbundna arbetstider och där är heltid 37 t/v, de hamnar i undersökningen sannolikt som deltidsarbetade.
Radera"Flera studier visar att ensamstående kvinnor är de lyckligaste medan det för män tvärtom är de sammanboende männen som är lyckligast."
RaderaArtikeln säger nog mer om vilket narrativ den "obundna liberala" tidningen Expressen försöker pådyvla sina kvinnliga läsare än den säger om verkligheten. Det behövs inte mer än en snabb titt i Wikipedia för att se att att forskaren har tagit tillbaka sitt påstående.
"Dolan toned down his claims significantly but maintained that "it still seems fair to say that men benefit more from marriage than women," adding that he respects that "other people can reach a different conclusion" from the evidence base. Dolan had previously said, "We do have some good longitudinal data following the same people over time, but I am going to do a massive disservice to that science and just say: if you're a man, you should probably get married; if you're a woman, don't bother.""
https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Dolan_(behavioural_scientist)#Happy_Ever_After
Slutsatsen är alltså att en man tjänar mer på att gifta sig än en kvinna gör men att det inte är säkert att slutsatsen håller över tid och att det går att komma till andra slutsatser utifrån samma data.
Tom-Hjördis
"Det kan nog stämma, jag har aldrig under 40 år i yrkeslivet aldrig träffat på en kvinna utan man och barn som varit sjukskriven för utbrändhet."
RaderaDet är väntat. Det är jobbigt att både förvärvsarbeta på del- eller heltid och samtidigt vara småbarnsförälder. Kvinnor är av naturen mer stresskänsliga än männen. Självklart knäcker man många kvinnor genom att lura på dem en omänsklig arbetsbörda. Enbart en sådan sak som att mammor lämnar bort sina barn till förskolan när barnet är 18 månader går emot allt vad en kvinna är biologiskt. Det är kodat i kvinnornas DNA att inte lämna sitt barn (att dö). För att inte tala om hur barnen upplever situationen. Enligt barnens DNA är det en dödsdom att överges av sin mor. Om vi hade haft en kvinnovänlig familjepolitik hade kvinnorna kunnat vara kvinnor och mödrar och ändå förvärvsarbeta (men inte de stressiga småbarnsåren).
Tom-Hjördis
"Tom-Hjördis: många kvinnor arbetar inom vården med oregelbundna arbetstider och där är heltid 37 t/v, de hamnar i undersökningen sannolikt som deltidsarbetade."
RaderaDet är möjligt men det innebär fortfarande att de förvärvsarbetar 4-13 timmar mindre varje vecka. Då är det väl inte orimligt att de lägger ca en timme mer på hushållsarbete varje vecka än vad männen gör? Och då räknar vi ändå med Jämställdhetsmyndighetens förmodat falska statistik. Precis som Sparo skriver i blogginlägget utför män många uppgifter i hushållet som Jämställdhetsmyndigheten troligtvis "glömt" att ta med i beräkningen. Det kan till och med vara så att männens arbetstid i och utanför hemmet övergår kvinnornas arbetstid i och utanför hemmet. Det skulle inte förvåna mig om det är så men det skulle förvåna mig väldigt mycket om de politiska aktivisterna på Jämställdhetsmyndigheten hade rapporterat om det.
Tom-Hjördis
*ca en timme mer på hushållsarbete VARJE DAG än vad männen gör?
RaderaTom-Hjördis
esonemang förutsätter att män och kvinnor arbetar lika många timmar utanför hemmet men så är inte fallet
RaderaJag vet att så är fallet i min familj, min mam ochbjag jobbar heltid bägge två. När jag var barn så jobbade mamma mer än pappa. Den stora skillnaden är att jagbichmin man delar på arbetet hemma till skillnad från min mamma som skötte allt hemma.
Jag är heltidsarbetande småbarnsförälder, och aldrig varit sjukskriven för utbrändhet.
Och har ej dyslexi men väl autocorrect som är bångstyriga och tydligen tjocka tummar
Radera@Hanna
RaderaDet är synd att din pappa inte gjorde mer hemma om din mamma arbetade mer. Jag är dock tveksam till att lösningen är att staten ska tvinga fram en jämställd fördelning med en så kallad "jämställdhetsbonus". Du och din man är ett exempel på att vuxna människor kan fördela arbetet mellan sig utan att staten tvingar sig på.
Tom-Hjördis
Jag argumenterar inte för eller emot bonusen, den togs väl bort för att den dessutom inte hade önskad effekt. Jag är helt emot statligt tvång. Och ja det är upp till varje familj att välja sitt egna upplägg. Det jag vände mig emot att du hävdar att kvinnor inte yrkesarbetar lika många timmar som män. De flesta jag känner jobbar heltid bägge två, blir lite hånfullt att hävda att kvinnor ändå inte skulle jobba lika många timmar trots heltidstjänst.
RaderaOch i något annat inlägg stod det något om att kvinnor är mindre stresståliga. Vet inte vad som gäller i samhället i stort, men på mitt jobb är det rätt 50/50 med vilka som har stressymptom och blir sjukskrivna. Däremot tror jag det är mer legitimt för kvinnor att prata om det, äldre män säger inget o smackar bara in i väggen. Yngre män är bättre på att våga prata om det.
@Hanna
Radera"Det jag vände mig emot att du hävdar att kvinnor inte yrkesarbetar lika många timmar som män. De flesta jag känner jobbar heltid bägge två, blir lite hånfullt att hävda att kvinnor ändå inte skulle jobba lika många timmar trots heltidstjänst."
Kvinnor förvärvsarbetar inte lika många timmar. Att de flesta du känner gör det säger nog mer om ditt umgänge än om hur fördelningen är i samhället.
"För första gången på drygt fyra decennier visar Statistikcentralens siffror att kvinnor och män sätter ner lika mycket tid totalt på förvärvsarbete plus hushållsarbete."
https://svenska.yle.fi/a/7-10022787
Min poäng är att den så kallade jämställdhetsbonusen inte handlar om att kvinnor ska få mer tid för återhämtning. Den handlar om att kvinnor och män ska förvärvsarbeta lika många timmar och lägga lika många timmar på hushållsuppgifter. I nuläget förvärvsarbetar män mer än kvinnor och kvinnor arbetar med med hushållsuppgifter än män gör. Sparos blogginlägg handlade om att det inte är sant att kvinnor inte får betalt för att utföra hushållsuppgifter.
Den som tror att jämställdhet kommer att avlasta kvinnorna tror fel. Kvinnorna kommer att jobba (minst) lika mycket i ett jämställt Sverige som i ett ojämställt Sverige. Jämställdheten handlar bara om var kvinnorna (och männen) ska arbeta och om de ska få betalt direkt eller indirekt. Självklart bluffar Jämställdhetsmyndigheten när den påstår att kvinnor arbetar obetalt i hemmen. Den politiska makten har en dold agenda. Det förklarar narrativet i media och myndigheternas statistikfiffel.
Tom-Hjördis
@Hanna
Radera"Och i något annat inlägg stod det något om att kvinnor är mindre stresståliga."
Kvinnors hjärnor är känsligare för stress och män är mindre benägna att söka vård. Det är inget motsatsförhållande.
"Women are roughly twice as likely as men to suffer from stress-related psychiatric disorders, according to epidemiological analyses. The big question has always been: Why? Some experts argue that cultural factors are at least partly responsible. For instance, women may be more willing than men to seek help for mental illness, making their cases more likely to be counted. But evidence from animal research suggests that biology may also play an important role. Scientists are uncovering telling differences in the ways that male and female brains react and adapt to stress."
https://www.scientificamerican.com/article/female-stress-a-faster-stronger-response/
Dagens jämställdhetspolitik tar ingen hänsyn till att män och kvinnor har olika biologiska förutsättningar. Det drabbar framförallt kvinnor eftersom arbetslivet är skapat av män för män.
Tom-Hjördis
@Hanna
Radera"... blir lite hånfullt att hävda att kvinnor ändå inte skulle jobba lika många timmar trots heltidstjänst."
Jag har aldrig påstått att kvinnor inte skulle jobba lika många timmar trots heltidstjänst. Jag har påstått att kvinnor förvärvsarbetar färre timmar och då är det rimligt att de lägger fler timmar på hushållsarbete. Särskilt om kvinnor har högre krav på ordning och reda. Det är inte rimligt att männen ska förvärvsarbeta 40 timmar/vecka och utföra hälften av hushållsarbetet när kvinnorna förvärvsarbetar 30 timmar/vecka.
Tom-Hjördis
Statistiken i min förra länken gällde Finland men även i Sverige förvärvsarbetar männen mer än kvinnorna.
Radera"För kvinnor var antalet timmar 29,3 och för män 33,8, en ökning med 0,8."
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/arbetskraftsundersokningar/arbetskraftsundersokningarna-aku/pong/statistiknyhet/namnlos/
Männen förvärvsarbetar alltså 4,5 timmar mer än kvinnorna per vecka. Enligt Jämställdhetsmyndighetens förmodat falska statistik lägger kvinnor 47 minuter mer per dag på "rutinmässigt hushållsarbete". 47 minuter per dag blir 3,9 timmar mer per vecka (5 arbetsdagar) dvs ungefär lika många fler timmar som män förvärvsarbetar mer än kvinnor.
Jag står fast vi datt jämställdhetspolitiken inte går ut på att kvinnor ska få mer fritid eller tid till återhämtning. Den går ut på att män och kvinnor ska arbeta lika mycket i som utanför hemmet. Troligtvis kommer kvinnorna i praktiken att arbeta mer än idag för det går nog inte jämnt ut som i mitt exempel. För att uppnå detta hittar Jämställdhetsmyndigheten på att kvinnor utför oavlönat hushållsarbete men den bluffen har Sparo avslöjat i blogginlägget.
Tom-Hjördis
"Den går ut på att män och kvinnor ska arbeta lika mycket i som utanför hemmet."
RaderaDet tror jag på och jag fattar inte värdet av det. Vill man sträva mot det i sitt förhållande ska man naturligtvis göra det, men det behöver man knappast en jämställdhetsmyndighet för, det är upp till var och en.
"Det tror jag på och jag fattar inte värdet av det. Vill man sträva mot det i sitt förhållande ska man naturligtvis göra det, men det behöver man knappast en jämställdhetsmyndighet för, det är upp till var och en."
RaderaJag tror jämställdhetspolitiken handlar om:
1. Att öka produktiviteten genom att massproducera vård och omsorg och på så sätt frigöra kvinnliga arbetskraft (inte frigöra kvinnorna!). I bästa fall kommer produktivitetsökningen befolkningen till godo i form av ett högre välstånd men risken är att den ekonomiska/politiska makten stoppar pengarna i egen ficka eller helt enkelt slösar bort dem. Myndigheterna publicerar den ena meningslösa jämställdhetsrapporter efter den andra men det är sämre ställt med rapporter som redogör för kvoten mellan ökad välfärd och ökat kvinnligt förvärvsarbete. Hur mycket mer arbetsbörda har jämställdhetspolitiken påfört familjen och hur mycket mer välfärd har vi fått för den extra arbetsbördan? Det är förstås svårt att räkna på men det är djävligt viktigt att göra det sett priset befolkningen har fått betala i form av mindre kontakt med sina barn, sina föräldrar, stress, psykisk ohälsa mm.
2. En befolkning som förvärvsarbetar på heltid istället för att varannan invånare arbetar med "obetalt rutinmässigt hushållsarbete" är enklare att kontrollera politiskt (läs: med bidrag). Det är viktigt att man förstår att jämställdhetspolitiken framförallt handlar om att flytta kontrollen över kvinnorna från männen till politikerna. Inte att kvinnorna ska bli fria på riktigt. Inga makthavare förutom möjligtvis äkta liberaler och anarkister driver en politik som skulle göra halva befolkningen oberoende av makten.
3. Det skulle inte förvåna mig om makthavarna även kommer att öka den totala arbetsbördan på män och kvinnor när graden av kvinnligt förvärvsarbete ökar. Jag tvivlar på att jämställdhetspolitiken är ett nollsummespel där tiden män och kvinnor för 50 år sedan la på "obetalt rutinmässigt hushållsarbete" och förvärvsarbete motsvarar tiden män och kvinnor idag tillsammans lägger på förvärvsarbete och hemmet. Det skulle inte förvåna mig om mannens förvärvsarbete på heltid och kvinnans arbete i hemmet förr i tiden motsvarar två förvärvsarbeten på heltid plus en deltid i hemmet idag. Om makthavarna dessutom roffar åt sig en del av värdet av produktivitetsökningen (se punkt 1) så blir jämställdhetspolitiken en lysande affär för den ekonomiska och politiska makten. Männen och kvinnorna får i praktiken betala (kvoten välstånd/arbete) för att slippa utföra "obetalt" arbete i hemmen.
Tom-Hjördis
Familjen är absolut ett hot mot ett samhälle där politiker bestämmer det mesta, så då passar det bra att försöka krossa dessa potentiellt illojala enheter.
RaderaJa, att familjen är potentiellt farlig för staten ser vi inte minst i de samhällen där problemet är det motsatta dvs att familjen (klanen) har för mycket makt jämfört med staten, t ex i Afghanistan, Somalia och svenska förortsområden.
Raderahttps://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-tar-klanerna-%C3%B6ver-i-v%C3%A4stra-sverige-1.72030367
Lagom är bäst?
Tom-Hjördis
Jag är inte riktigt villig att jämställa svenska kärnfamiljer med afrikanska klaner ;-)
RaderaOm båda arbetar till 100%, och den ena gör det mesta i hemmet också, så är det såklart obetalt arbete som båda borde dela på. Nu vid juletid så vet man att många kvinnor blir utarbetade för att dom får dra ett alldeles för stort lass när det gäller både arbete och hemarbete.
SvaraRaderaJa, har man en fördelning som känns orättvis får man diskutera det. Kan man inte lösa det - byt partner.
RaderaDet är ju det som händer i Sverige. Landet med mest ensamhusåll i världen.
Radera"Om båda arbetar till 100%, och den ena gör det mesta i hemmet också, så är det såklart obetalt arbete som båda borde dela på."
RaderaDet är inte alls "såklart". Om män och kvinnor har olika krav på standarden i hemmet så är det inte självklart att man ska dela lika på hushållsarbetet. Att begära att mannen ska städa lika mycket som kvinnan bara för att hon har högre renlighetsbehov än mannen är som om mannen hade krävt av kvinnan att hon ska putsa hans motorcykel i garaget för att han tycker om när den skiner i solen.
Tom-Hjördis
"Det är ju det som händer i Sverige. Landet med mest ensamhusåll i världen. "
RaderaDen höga andelen ensamhushåll beror nog på två saker:
1. Vi har råd att driva runt ett hushåll med en heltidsinkomst.
2. Vi har elektronisk hushållsutrustning som gör att vi hinner både arbeta heltid utanför hemmet och sköta hushållsarbetet.
Jämställdhet bidrar knappast till färre ensamhushåll. Att man kompletterar varandra gör det däremot. Mannen är bra på några saker medan kvinnan är bra på några andra saker. Tillsammans bildar de ett vinnande lag. Jämställdhet går ut på att alla ska spela på alla positioner och vara lika dåliga på allting. Det spelarmaterialet bygger man inget vinnande lag på.
Tom-Hjördis
*tre saker:
Radera3. Feministerna har iscensatt ett könskrig för att sko sig politiskt och ekonomiskt på befolkningen. Söndra och härska. Könskriget gör att män och kvinnor tjafsar om småsaker istället för att tillsammans uppnå gemensamma mål.
Tom-Hjördis
Män är helt enkelt latare än kvinnor när det gäller hushållsarbete.
SvaraRaderaPäron är helt enkelt godare än äpplen.
RaderaHär i huset är det jag som får göra allt. Matlagning, städning, tvätt men även bilmekande, målning och byggande hamnar på mig. Obetalt är det också. Så är det att vara enastående.
SvaraRaderaÅ värst av alla är barnen, de gör i princip INGENTING. Bara leker och tittar på tv. Kan eventuellt vara behjälpliga att plocka i/ur diskmaskinen, eller "gå i skolan". Dessutom tjänar de inga pengar som de kan bidra med, upprörande är vad det är. Annat var det på 1800-talet, när barnarbete var vanligt. Idag vägrar föräldrar ens att släppa iväg ungarna till kolgruvorna, även om de ligger inom nån' mils avstånd..
RaderaSamma här och inte gnäller jag för det :-)
RaderaJa, fram för mer barnarbete! På riktigt, jag tror att många svenska barn skulle bli bättre människor som vuxna om de lärde sig att en familj är en enhet där alla måste hjälpas åt.
Vilket hem behöver mer än 4h hushållsarbete per DAG? Vad sysslar ni med..? Misstänker att det är samma personer som uppskattat tid för hushållsarbete som uppskattat matkostnader för person/familj. Alla som lägger så mycket tid på hushållsarbete har ju andra problem utöver jämställdhet.
SvaraRaderaJag vet en person som bedömde att h*n hade diskat i två timmar efter att ha satt igång diskmaskinen.
RaderaSom sagt, det är en komplex problematik. Målade om husets träsidor, det tog ca 40 h plus köpa färg, hämta ställning och lastbil med lift ytterligare 20 h. Utslaget per dag på ett år blir det 10 minuter per dag. Om jag målar var tionde år blir det 1 minut per dag.
RaderaJag ska måla om min 450 kvm stora lada i sommar. Jag har redan lätt ångest över hur många timmar det kommer att ta.
RaderaDet är inget att gråta över. Jag höll själv på 2 år /säsonger att måla om hus och staket nyligen. Dock blev jag desto gladare sen när jag tänkte på hur många tusenlappar det där besparade mig, för att inte tala om all skatt jag därmed undvek att betala in till all skit de strösslar våra medel på! Det sistnämnda var nästa det absolut bästa.
RaderaJag betalar ändå ingen reavinstskatt om jag säljer huset så för mig är det ren förlust.
RaderaÄr det 450 kvm väggar du menar
SvaraRaderaNej, jag menar 450 kvm yta i huset. Jag har inte vågat räkna ut hur stor väggytan är, men åtminstone mindre.
RaderaJag har en känsla av att den som gör mest är den som har högst ambitioner när det gäller "rent och snyggt".
SvaraRaderaInte sällan är det nog kvinnan i paret av någon anledning.
Lite av en "shower thought" appropå ordet jämställdhet. Har ordet någonsin stavats med ett n, dvs "jämnställd"? Det låter på något sätt som ett rimligare ord. Samma sak med jäm(n)likhet.
Det blir ett problem när ena parten har större behov av perfektion, vare sig det gäller renlighet, underhållsgrad eller något annat. Men då får man prata om det och försöka komma överens.
RaderaVet inte om jämnställdhet funnits. Jag pratar nu rätt mycket norska där många ord verkligen inte känns rätt i munnen, men nog måste man säga att jämställdhet känns naturligare att säga än jämn-.
"Jag har en känsla av att den som gör mest är den som har högst ambitioner när det gäller "rent och snyggt"."
RaderaDet kallas för social affordance. Affordance är samspelet mellan människan och omgivningen, dvs vad som krävs för att en människa ska göra någonting.
"Analysis of perceptual bias between two gender exists. With perceptual bias, gender plays a dominant role in social affordance."
https://en.wikipedia.org/wiki/Social_affordance#Factors_that_influence_social_affordance
Tänk om det är så enkelt att kvinnor lägger mer tid på hushållsarbete för att de har högre krav på renlighet?
Att staten ska lösa "problemet" (som Jämställdhetsmyndigheten kallar det) genom att ge mannen en så kallad "jämställdhetsbonus" för att han ska städa åt kvinnan blir ju, till och med för att vara Sverige, direkt löjligt.
Tom-Hjördis
Som jag var inne på tror jag att det finns en motsvarande manlig hangup i form av underhåll. Således torkar kvinnan bort dammet och mannen skruvar fast en glappande list. OBS! Grovt generaliserat, här finns garanterat stora variationer från person till person.
RaderaAbsolut finns det stora individuella variationer men det hindrar inte att det finns betydande skillnader mellan män och kvinnor på gruppnivå. Jag förstår att du skrev som du skrev för att bemöta kritiken på förhand. Det är bara en tidsfråga innan någon påstår att den minsann känner en kvinna som föredrar skruvdragare framför dammtrasan och en man som föredrar att byta blöjor på barnen framför att meka med bilen.
RaderaTom-Hjördis
Ja, det tål att påpekas, men i ärlighetens namn har vi väl alla en grundbild av vad vi förväntar oss. Jag hajar till när jag träffar en kvinnlig truckförare eller ett manligt hemtjänstbiträde.
RaderaJa, det är naturligt att generalisera. Att klassa massor av träd som en skog istället för som individuella träd är ett sätt att navigera i verkligheten. Utan generalisering blir världen fragmentarisk och obegriplig.
Raderahttps://en.wikipedia.org/wiki/Generalization_(learning)
Tom-Hjördis
Här hemma har vi en uppdelning som jag tycker fungerar bra. Skit samma om det är jämställt. Nu är ju jag för närvarande förtidspensionär på prov, så jag gör lite mer än vad jag gjorde när jag jobbade... men det såg ungefär ut som så här även när jag jobbade:
SvaraRaderaBåda:
- Plockar ur disk/lägger in disk
- Tvättar och viker tvätt
Jag:
- Städar hus, dammsuger, toaletter, dammtorkar,
- Sköter och städar kamin
- Sköter och städar pool
- Sköter trädgård, klipper träd, buskar, rensar och grejar
- Sköter ekonomi, räkningar
- Sköter om huset, byter lampor, lagar saker, målar etc
- Tar hand om bilarna, tvättar, byter däck, mindre rep, håller i gott skick.
- Reparerar leksaker och annat som gått sönder
- Hämtar och lämnar Lilla Snålgris med bil på skola de dagar hon inte kan/vill cykla, ofta på vintern. 3 km bort.
- Lagar lite mat, kanske 1-2 dagar i veckan. Bakar frallor ibland.
- Kör plast, papp etc till återvinningsstationen.
- Är med på merparten av Lilla Snålgris fritidsaktiviteter.
Fru Snålgris:
- Sköter alla matinköp (ofta många olika besök pga rabatter, extrapris)
- Lagar merparten av maten, säg 80%.
- Tar hand om klädinköp till Lilla Snålgris
- Sköter presenter, bjudningar och sånt till fester och barnkalas.
- När Lillan var mindre tog frun ofta tidiga mornar så jag kunde sova ut på helgerna.
- Är ibland med på Lilla Snålgris aktiviteter när jag har förhinder.
Oj, det låter väldigt tydligt uppdelat. Bra så länge ni är nöjda såklart. Min enda invändning är att tre kilometers gångväg till skola är en nyttig gång- eller cykeltur, lite beroende på barnets ålder såklart.
RaderaPå min tid gjorde alla män lumpen cirka 1 år och sen en massa repövningar på det. DET var obetalt arbete.
SvaraRaderaVa, fick ni inte 30 kr om dagen ;-)?
RaderaWhat a fuck? Hur vågar du ens ifrågasätta de normer som Sveriges Vänster Television har dikterat som de enda rätta?
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Vet inte, jag begriper väl inte bättre :-)
RaderaOch när vi ändå är inne på ämnet jämställdhet så kan vi fråga oss varför samma SVT absolut inte anser att det gör något för jämställdheten att man kan köpa in städ- eller andra tjänster till hemmet, så att vissa får jobb och andra avlastas. Sånt ska vi inte ha, där går absolut gränsen. Det är som om vi enbart skulle nöja oss med vänster skinka.
SvaraRaderaJag tycker inte SVT, eller för den delen staten i stort, ska ha så mycket åsikter om hur folk lägger upp sitt liv och vem som gör vad.
RaderaOm det går åt mer än en timme till hushållsarbete per dag kan man börja med att omvärdera allt man håller på med där hemma. Har inte folk disk- och tvättmaskin?
SvaraRaderaJag har visserligen en diskmaskin, men jag använder den inte. Men nog tusan kan man ägna mer än en timme på hushållsarbete. Bara matlagning bränner jag ganska mycket tid på.
RaderaDu har rätt. Här hade jag lite otur då jag tänkte ;) Visst tar matlagning tid, men utöver matlagningen så finns det få "obligatoriska" sysslor som tar så himla länge. Att en del tvättar kläder och/eller städar varje dag förstår jag inte.
RaderaDet förstår inte jag heller, men med barn i viss ålder hemma verkar man kunna köra tvättmaskin dygnet runt.
RaderaNär jag var pappaledig i sex veckor under sommaren satte min fru mig i arbete i sommarstugan. Först skulle jag lägga om taket, måla om huset utvändigt, tapetsera, bygga ett uthus och sätta upp ett staket. Hon gick en promenad då och då med barnvagnen men mest låg hon och solade på stranden med barnen.
SvaraRaderaLåter som att du drog det kortaste strået där :-)
RaderaNåväl, det viktigaste var att ni bidrog till jämställdhetsstatistiken genom att du var pappaledig. Vem som tog hand om barnen i praktiken är inte så viktigt.
RaderaTom-Hjördis
SVT är så fruktansvärt sinnessjuka. Jag undrar vilken agenda det ligger bakom egentligen att det är så viktigt att få ut kvinnan/mamman från hemmet och från sina barn.
SvaraRaderaVilket jobb i hela världen är viktigare än att finnas där och uppfostra sina barn ?!? Som mamman burit på i 9 månader och fått ett mycket närmare band till än pappan av helt NATURLIGA skäl.
Kvinnors psykiska ohälsa skjuter i höjden men detta vansinniga narrativ drivs på konstant i alla vänstermedier. Man ska göra karriär, förverkliga sig själv mm mm. Nej detta har spårat ur totalt. Alla naturlagar ska brytas. Man kan numera bestämma vilket kön man vill vara 😂
Jag tror att denna tid kommer det skrivas om länge i framtida historieböcker.
Radera"SVT är så fruktansvärt sinnessjuka. Jag undrar vilken agenda det ligger bakom egentligen att det är så viktigt att få ut kvinnan/mamman från hemmet och från sina barn."
RaderaDet kan jag svara på. Jämställdhetspolitiken är ett politiskt projekt för att flytta makten över kvinnorna från männen till staten. Det är alltså ett sätt att socialisera kvinnorna. I den här GP-artikeln får du en bild av hur socialisterna tog kontrollen över kvinnornas röster genom att lura ut kvinnorna i arbetslivet. https://www.gp.se/ledare/d%C3%A4rf%C3%B6r-%C3%A4r-kvinnor-mer-politiskt-korrekta-%C3%A4n-m%C3%A4n-1.46603933
"Kvinnors psykiska ohälsa skjuter i höjden men detta vansinniga narrativ drivs på konstant i alla vänstermedier. Man ska göra karriär, förverkliga sig själv mm mm."
Självklart. Kvinnans hjärna är mer stresskänslig än mannens hjärna vilket medför att kvinnor drabbas av fler stressrelaterade sjukdomar när samhället ställer likadana krav på kvinnorna som det gör på männen. Detta förnekar den politiska makten genom att låtsas som att det inte finns några avgörande biologiska skillnader mellan grupperna.
Även det jämställdhetsmåttet 50/50 män och kvinnor är en del av blåsningen. 50/50 säger inte ett dugg om jämställdhet eftersom gruppen män och gruppen kvinnor inte har likadana biologiska förutsättningar att bli lika bra på allting. Det är endast om de biologiska förutsättningarna är 50/50 som utfallet 50/50 säger någonting om jämställdheten i samhället. Om förutsättningarna att bli bra på olika områden skiljer sig åt mellan män och kvinnor så kan 50/50 tvärtom vara ett bevis på ojämställdhet. För att ta ett konkret exempel så är det väldigt osannolikt att 50/50 skulle vara ett bra jämställdhetsmått på vårdbiträden och ingenjörer eftersom män och kvinnor presterar väldigt olika på begåvningsområdena empati och logik.
Tom-Hjördis
Agendan är väl makthavarnas, som SVT är en förlängning av. Politikerna vill att både kvinnor och män jobbar så mycket som möjligt. Att bryta ner familjens betydelse är en viktig sten i detta bygge.
RaderaTycker denna bild är så passande för nutiden.
SvaraRaderahttps://9gag.com/gag/aM4X4O6
Haha!
RaderaSen undrar jag varför det ses ner på hushållsarbete? I min värld vill jag ha ordning, reda och städat hemma. Inte kaos med diskberg, kläder osv. Om jag eller sambon fixar det spelar mindre roll, vi båda hjälps åt och ser det inte som ett straff att ha en trevlig miljö i hemmet.
SvaraRaderaStädning är livsuppehållande och en lisa för själen. Att städa är som konst av det skönaste slaget. Man åstadkommer något rent vacker och estetisk som gör tillvaron njutbar och underbar. Vackra tavlor i ett pärlband i vardagens gråa tristess. Älskar att städa. städa, städa.
Radera"Sen undrar jag varför det ses ner på hushållsarbete?"
RaderaFör att hushållsarbete inte är samhällsekonomiskt särskilt produktivt. Syftet med jämställdhetspolitiken är inte att frigöra kvinnor utan att öka andelen förvärvsarbetande i samhället. För att frigöra* kvinnliga arbetskraft åt arbetsmarknaden behöver man nedvärdera samhällsekonomisk mindre produktiva uppgifter som hushållsarbete och haussa förvärvsarbete, industriell barnomsorg och äldreomsorg.
*Jämställdhetspolitiken handlar om att frigöra kvinnlig arbetskraft, inte om att frigöra kvinnor! Ingen makthavare skulle få för sig att göra halva befolkningen oberoende av makten!
Tom-Hjördis
Jag håller med. Hushållsarbete, ordning och reda är viktigt för mitt psykiska välbefinnande. Jag älskar inte att städa, men jag älskar resultatet.
RaderaAtt rapporten vill "råda bot på problemet" genom att införa en ny "jämställdhetsbonus" för att få föräldrar att dela lika på föräldrapenningen avslöjar allt. Vem har sagt att skillnaden är ett problem? Har man frågat männen och kvinnorna vad de själva vill?
SvaraRaderaMålet med jämställdhetspolitiken är inte och har aldrig varit att frigöra kvinnor utan målet har hela tiden varit att öka produktiviteten. I bästa fall kommer produktivitetsökningen hela samhället till godo och i värsta fall hamnar den i fickorna på den ekonomiska och politiska eliten. Men oavsett vilket får barnen betala ett högt pris när de behandlas som massproducerade enheter i en socialistisk barnomsorgsindustri. Usch!
https://www.gp.se/debatt/dumf%C3%B6rklara-inte-oss-kvinnor-som-valt-att-vara-hemma-l%C3%A4ngre-med-barnen-1.92214517
Tom-Hjördis
Ja, det är en tråkig inställning att skillnader mellan könen alltid är något som måste rättas till.
RaderaDen absoluta bästa egenskapen med min sambo som är mamma till mitt barn är att hon alltid sätter dottern först. Hon älskar att vara hemma med henne och skiter fullständigt i ”karriär” och yrkestitel. (Jag också) Att göra karriär som förälder är det viktigaste för oss, allt annat kommer i andra hand. Jag tänker ofta när jag ser speciellt kvinnor i någon högre befattning med mkt ansvar att dom ser inte lyckliga ut.
SvaraRaderaDet låter sunt.
RaderaViktig observation det där. Livet handlar om prioriteringar. Karriär framför allt annat. Visst, varsågod. Men du måste offra något någonstanns vanligtvis. För det finns få superstålmänniskor. Sen finns galningar som tror du löser den aspekten med inkvotering. Det funkar inte så, livet.
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Man kan nog aldrig göra rätt i andras ögon. Att skita i sin karriär innebär andra (ekonomiska) uppoffringar. Jag tillhör dem som tror att min generation inte kommer få någon pension alls, således pensionssparar jag för att inte ligga mina barn till last senare. Det har jag min karriär o lön att tacka för.
RaderaJag tillhör den speciella gruppen som inte tror att det blir någon pension, men som ändå inte pensionssparar :-)
RaderaFörstår att du inte låser pengarna på ett traditionellt pensionskonto, det gör givetvis inte jag heller. Men jag tror du fattar min poäng ändå.
RaderaDå tillhör vi samma grupp, Sparo. I det vi tror att pensionen från staten inte blir av, givet hur de strösslar iväg pengarna som finns i AB Sverige. Men, var och en kan lösa det, om man prioriterar det.
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, det är ju inte så att jag bränner pengarna nu och hoppas vinna på lotto när jag fyller 68, eller vad det är för ålder som gäller nu.
RaderaJag hoppas lite på AB Norge, men verkligen inget jag räknar med.
"Jag hoppas lite på AB Norge, men verkligen inget jag räknar med."
RaderaDu kan nog räkna med att Norge AB finns där för dig i framtiden. Syftet med "oljefonden" lär delvis vara att garantera välståndet för kommande generationer norrmän.
Tom-Hjördis
Jag räknar ändå inte med pension. Men händer det så gör det.
RaderaMan försöker ändra på natur och biologi med dessa sjuka experiment i västvärlden men det är omöjligt. Ohälsan kommer bara bli värre.
SvaraRaderaSäg inte det, det kommer alltid bakslag på sånt här.
RaderaTa en titt hur det ser ut i djurvärlden och har gjort sen begynnelsen.
SvaraRaderaJag imponeras alltid av mina bin. Var man (fast vanligtvis kvinna i det fallet) på sin plats, alla jobbar effektivt för gruppen. Eller familjen om man så vill.
RaderaHanna - både jag o sambon har ju såklart vanliga löner och sparar på ISK så det är ju inte antingen eller när det gäller ”karriär”
SvaraRaderaVi väljer dock att jobba mindre än traditionell heltid, lever bra med låga utgifter.
Vi kommer klara oss lätt på varsin allmän pension, utgifterna lär ju knappast öka för oss i 70 års ålder. Då är vårt hus avbetalt sedan ungefär 25 år tillbaka :-)
Men man ska aldrig ta något för givet, finns ingen garanti för morgondagen ens så vi försöker leva här och nu, speciellt med småbarn för att ta vara på tiden.
DET är egentligen det allra viktigaste, att man tänker igenom hur man vill har det och ser till att komma dit.
RaderaI ekonomi hör man ibland talesättet "There ain't no such thing as a free lunch", dvs att man alltid betalar för en produkt på ett eller annat sätt. Genom att påstå att kvinnorna utför "obetalt rutinmässigt hushållsarbete" så påstår Jämställdhetsmyndigheten indirekt att kvinnorna är en evighetsmaskin som producerar någonting ur ingenting. Imponerande!
SvaraRaderaTom-Hjördis
Jag tror inte att det handlar om det. Man vill nog helt enkelt få det till något dåligt att vara beroende av varandra i familjen, mycket bättre att vara beroende av staten.
RaderaSäger inte emot att det finns, precis som när jag var i utflyttningsåldern, stor spridning på vilja och engagemang att bryta sig loss o pröva vingarna.
SvaraRaderaÄven då fanns dock ett gäng tröttmössor, curlade barn och de som på ren planering bodde kvar hos föräldrarna långt efter bäst för datum, många år, av lathet eller ekonomisk planering.
Ingen hyra betaldes vad jag hörde utan det var en annan som var du i huvudet som hankade sig fram med begagnat och så.
Få saker gör mig mera kluven, förbannad över idiotin men stolt över att vara en själgående fungerande individ som reder sig.
Samt ja, det klientelet har säkerligen stigit i antal.
Men skulle ändå påsta att ja, det har såsom bostadsmarknaden havererat blivit svårare att fixa eget boende.
”På min tid” fanns det inte på kartan att föräldrar skulle betala eller låna upp sig för att betala insatser för avkommornas boende…
/JB
Nu tror jag att du svarade på gårdagens inlägg genom att fiska upp ett tre veckor gammalt.
RaderaJag vet inte om det generellt blivit tuffare, det bara låter som att allt är nya problem.