Då och då ser jag matbröd där gröt
är en av ingredienserna och tänkte att det måste jag prova, och nu
slumpade det så att jag fick ett recept på sådana här
grötbröd av en omtänksam människa. Nu kör vi, detta behövs:
havregryn, 3 dl
vatten, 5 dl
matfett, 75 gram
mjölk, 3 dl
jäst, 25 gram
salt, 2 tsk
sirap, 2 msk
vetemjöl, 12 dl
Först gör man gröt genom att koka
upp havregryn och vatten. Därefter klickar man i matfettet som får
smälta i gröten. Jag gör alltid havregrynsgröt i mikron, men nu
skulle det ju smältas smör och då blev det spisen. Nästa gång
blir det nog mikron igen, jag tycker att det är så mycket enklare.
Värm mjölken fingervarm och lös upp
jästen i den. Sedan blandas alla ingredienser – gröten,
jästmjölken, mjölet, saltet och sirapen. Tänk på att jästen är
värmekänslig så att du inte häller ihop den med het gröt för då dör
den.
Mixa med degkrokar eller degmaskin av
något slag och låt sedan degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela upp degen i lagom antal bitar. Jag
körde på 18 (på c:a 80 gram vardera) för att det skulle gå jämnt upp
med två plåtar. Forma dem till runda bröd, platta eventuellt till
dem lite. Mera jäsning, minst 30 minuter till.
Sätt ugnen på 200 grader (receptet sa
230, men jag vågade inte det) innan du penslar bröden med vatten
och strör på lite havregryn. Det där sista kan du hoppa över om
du inte orkar.
In i ugnen tills de ser klara ut.
För mig blev det 20 minuter.