onsdag 8 juni 2016

Kryddträdgård i köksfönstret

Det är svårt att sikta på att bli självförsörjande på mat som modern människa utanför jordbrukssektorn. Särskilt när man bor i lägenhet. Det går ju liksom inte att bryta upp parketten för att odla potatis. Inte hos mig i alla fall, den är limmad hur bra som helst.

Men några kronor kan man spara. Inte främst på pengarna de odlade grödorna hade kostat utan för att det blir roligare att laga mat från grunden när man till och med skapat grunden själv genom att odla fram råvarorna.

Idag tänkte jag fokusera på kryddor. De har ett relativt högt kilopris och är ofta godare färska än torkade. Dessutom känner man sig som Ernst Hirschenkellersteigerberger när man kan garnera sina anrättningar med egna kryddor.

Kryddor funkar bra att odla i kruka och är inte särskilt utrymmeskrävande, vilket gör dem optimala att odla i lägenhet. Många kryddor går dessutom utmärkt för den trångbodde att samplantera i en och samma kruka.

Jag brukar börja med att förkultivera i mindre kärl. På så vis slipper jag bränna jord och tid på frön med för dålig livskraft. Jag har fri tillgång till gratis kompostjord, men den riskerar att vara för stark för att så i. Nu är visserligen inte planteringsjord heller särskilt dyr, men den är dyrare än gratis. Apropå gratis kan man förkultivera i vilket plastkärl som helst. Här är det två matförpackningar som fått ett extra liv innan återvinningen.


Om du inte gör hål i botten får du vara noga med att vattna lagom, men se till att hålla jorden fuktig. Varma dagar kan jag ge dem en skvätt både morgon, middag och kväll. Ett alternativt odlingskärl är äggkartong, som ju praktiskt taget är ett flerpack av såkrukor i papp. Toarullar funkar också, om man inte vill vara riktigt hardcore och tillverka egna krukor av tidningspapper.


Och eftersom Sverige är ett av världens kallaste länder kan odlingen må bra av lite extra schwung genom att stå varmt. Ett sätt är att ställa växterna innanför ett söderfönster, ett annat är att bygga egna drivhusanordningar, som detta – världens minsta växthus i form av en tomatask (färdig med andnings- och ventilationshål direkt från butik).


Vad kan man odla? Kryddor är generellt lättodlade, men varför inte bättra på oddsen genom att odla tåliga växter. En sådan är gräslök. Den växer som ogräs, kommer år efter år och verkar i princip odödlig. Ska du på semester är det bara att låta bli att vattna den. När du kommer hem ger du den vatten och vips så är ni goda vänner igen.


Andra perenna (fleråriga – för oss som vill låta odlingskunniga) kryddor är oregano, dragon, citronmeliss och mynta. För ny plantering varje år kan man t ex köra persilja, dill, timjan, krasse... Ett tips är att i första hand odla sånt du vill äta, i andra hand det som är lättodlat och i tredje hand estetiskt vackra växter. Så tänker jag, men så ser jag också oätliga blommor som kompost.


För mig är basilika en given klassiker, som är en helt annan grej färsk än torkad. Bakar jag pizza kan jag lika gärna köra torkad, men färsk funkar till mycket mer, även i sallader. Och i år testar jag chilipeppar. Där snålade jag in på fröpåsen (den kostade typ femton spänn) och torkade fröna från en färsk chili istället. Det ska bli spännande, men som synes har den inte hunnit så långt än.


Eftersom jag har en odlingsbar balkong finns möjlighet till lite mer utrymmeskrävande odling också, som squash, tomat, paprika, potatis, ruccola... Men det känns som en annan text.

21 kommentarer:

  1. Visst är det kul att ha egna örter att skörda av när man ska laga mat! Jag har haft citronmeliss och basilika på fönsterbrädan, och det har funkat bra. Myntan fick löss,så den trivs nog bättre utomhus. När jag hade balkong hade jag gurkört, gräslök, timjan och oregano. Gurkört kan verkligen rekommenderas. Den är både lättodlad, dekorativ och god.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar mynta, men då ska jag vara försiktig med att odla den. Gurkört visste jag inte ens fanns, så jag fick googla. "Svag smak av gurka" - kan det bli svagare än gurkan i original :-)?

      Radera
    2. Ja, gurkörtens smak är nog en aning svagare än gurkans men den doftar lite gurka också - fräscht. Du får tänka dig en smakrik gurka och dra av lite smak från den, och inte från en smaklös vintergurka. Man kan äta blommorna, och de är fina att dekorera en sallad eller drink med.

      Radera
    3. "Du får tänka dig en smakrik gurka"

      Det är där det faller. Jag tycker att gurka brukar vara ganska smaklös. Förvisso fräscht, men en mycket diskret smak. Att då dra av smak - då blir det ju inget kvar.

      Radera
    4. Ja, om man gillar chilipeppar så är gurkmeja mesig i jämförelse förstås men den har som sagt andra kvaliteter.

      Radera
  2. Om man nu ska dra paralleller, så ger ruccola en ruskigt bra avkastning, förmodligen långt över 100% på investeringen. Vi planterade det i hälften av våra ena pallkragsodling för 3-4 år sen, och nu har den i princip tagit över hela pallkragen pga eller tack vare vårt bristande intresse.

    Ruccola är perfekt att lägga ovanpå en hemlagad pizza, pastarätter eller så gör man ruccola-pesto. Även om det kräver ungefär ett fullt durkslag för en sats pesto, så kommer den i vårt fall aldrig att ta slut ändå, för innan du har hunnit tillbaka till köket har den växt sig högre än den var innan du skördade ...

    Pesto:
    - Ruccola, rejäl mängd av helst små blad
    - Nötter (pinje, mandel, cashew unt so weiter)
    - Olja av något slag, beroende på hur mycket smak man vill ha
    - Ost (funkar med vanliga svenska ostar, eller såklart parmesan)
    - Vitlök
    - Salt och peppar
    - Bröd (några bitar för att tjocka upp konsistensen)

    Blanda i lämpliga proportioner, mixa till ätbar konsistens.

    /Robban

    SvaraRadera
    Svar
    1. Över 100 procent på investerat kapital vill jag ha på allt jag odlar, men det där låter verkligen kanon. I och för sig skrev jag i ett tidigare inlägg (https://sparosverige.blogspot.se/2016/05/maskrosor-ar-mat.html) att maskrosblad sägs smaka som ruccola, men jag är inte helt övertygad om att det stämmer.

      Radera
  3. Kör med devisen att det ska vara ätbart i köksfönstret.
    Olika sorters mindre chilli :)
    nu beror det ju på var man bor samt solläge men jag har kompletterat med led för växter i fönsterlamporna under december - 1/2 februari, 4-5h/dag. De ger frukt året runt men tar bort dem tidigt under januari för att öka överlevdsgraden samt gödslar i februari, annars enda man behöver göra är att vattna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en mycket bra devis! Jag har 2,5-3 meter fönsterbräda i söderläge, så grundförutsättningarna finns. Det som saknas är kunskaper och engagemang, men nu har jag fått lite blodad tand. Och chili är en trevlig växt. Lyckas jag med den pågående chiliodlingen ska jag absolut testa mer sånt.

      Radera
    2. Ofta hänger liten/stor frukt ihop med plantan, personligen föredrar jag små plantor inomhus.
      Kan du vattna? Krävs sällan mer :)

      Radera
    3. Det låter onekligen enkelt. Jag visste inte ens att det fanns olika sorters chili, men det verkar logiskt.

      Radera
    4. chili.tummelsta.se

      Svåra att veta vilken smak man vill ha men finns hur mycket som helst. En annan fördel med mindre frukter är att de är lättare att torka.

      Nja glömde sol ;(

      Radera
    5. Rätt svulstiga priser, men är man finsmakare och vill ha en massa olika sorter känns det definitivt som rätt leverantör.

      Radera
  4. Nu fick jag dåligt samvete...

    Vi har världens bästa förutsättningar att odla i vår rätt stora trädgård men har inte orkat tagit oss för det än :/ Nej det är dags att ta tag i det. Uppskattar både att äta hemodlat och också att pyssla med det så nu är de tinga undanflykter längre... Skulle jag försöka mig på en undanflykt så är det den att jag tycker pallkragar ( som vi vill odla i) är så jäkla dyrt;)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du känner ingen i pall- eller skrotbranschen som kan få loss pallkragar till ett förmånligt pris (helst gratis)? Som odlare har man ju mycket lägre krav på dem. Tänker mig därför att skeva eller spruckna kragar går att tigga till sig.

      Radera
    2. Gjorde ett blocket-svep efter att du fick upp odlingslustan och vips så var man fyra pallkragar rikare. Fick betala en fjärdedel av vad dom säljs för på typ Granngården så då slog jag till:)

      MvH Pengaregn

      Radera
    3. Kanon! Och jag kan avslöja att de fyra pallkragar som hittills figurerat i denna blogg (https://sparosverige.blogspot.se/2016/05/inred-med-containerfynd.html) kostade mig en bilresa och en kopp kaffe, så i det fallet lever jag som jag lär.

      Radera
  5. Vill du handla frön billigt är Aliexpress ett tips. Hittade många roliga frön där. Billigt och hem i brevlådan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle jag behöva, men hemsidan är ju vidrig och helt omöjlig att hitta något på. Men okej, de ska få en chans till, för jag tycker fröer är onödigt dyra i butik.

      Radera
    2. Frö med Posten har jag köpt från ett par gånger, men jag vet inte hur de klarar en prisjämförelse. Det är i alla fall bekvämt att kunna kolla runt bland sortimentet där istället för att springa runt och leta i olika butiker.

      Radera
    3. Vid en snabbkoll tycker jag priserna ser helt okej ut, och lättnavigerad hemsida. Tack för tipset!

      Radera