söndag 25 september 2016

Bli din egen kritiker

För väldigt länge sedan var jag en hyfsad schackjunior. För att sätta in det i ett börssammanhang fick jag regelmässigt stryk av Gottodix, men brukade vinna mot Cevianmannen. På den tiden hade de riktiga namn, men nu glider jag ifrån ämnet (är på väg mot börsen faktiskt, ha tålamod).

I schack gäller det att tänka så många drag som möjligt i förväg. ”Gör min motståndare så gör jag så och då måste han gå emellan med tornet, jag slår, han slår tillbaka och sen kan jag spela runt mitt andra torn till kungsflygeln...” Det vore naturligtvis enklare om man kunde fokusera på sitt eget spel utan att behöva ta hänsyn till motståndare, men verkligheten funkar inte så.


En politiker måste innan en debatt fundera över och slipa på sina argument, men ännu viktigare är det att fundera över motståndarens och hur dessa ska tacklas. Andra kommer att ifrågasätta nyttan av dina reformer och då är det upp till dig att påvisa att fördelarna överväger nackdelarna.

På börsen finns ingen motståndare på det sättet, vilket kan vara riktigt farligt. Confirmation bias (typ bekräftelsefel på svenska) innebär att man selektivt tar in sånt som bekräftar den världsbild man redan har. Politikerns motsvarighet är nog att omge sig med ja-sägare och när så någon ifrågasätter dina åsikter blir du svarslös.


För att utveckla min syn på börsen ifrågasätter jag mig själv. Precis som schackspelaren försöker tänka ut hur motspelaren ska göra för att bli maximalt farlig försöker jag komma på nackdelar med nuvarande eller tänkta börsinnehav. Det slipar de egna argumenten för dessa papper. Har ingen annan formulerat problem får man göra det själv.

Har man inte tillräckligt bra argument för sina innehav (nu och längre fram i ”spelet”) bör man överväga att ta sig ur positionerna. Det är i så fall inget misslyckande utan tvärtom något bra. Vi lever i en föränderlig värld och det som möjligen var sant igår behöver inte vara det idag, och definitivt inte imorgon.

2 kommentarer:

  1. Intressant parallell och tänkvärt.

    Detta verkar dock gå lite stick i stäv med "buy and hold" som många bloggare ägnar sig, i synnerhet s.k. utdelningsinvesterare och i ärlighetens namn även jag själv. Kanske borde man införa att man utvärderar sina innehav regelbundet, t ex en gång per år.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag behåller mina innehav längre tid nu än förr, men hur långsiktig man än är tycker jag inte att det skadar att utvärdera. Att fundera över varje enskild portföljpost en gång om året tycker jag ändå låter ganska lite. Jag utvärderar nog även de långsiktigaste investeringarna åtminstone i samband med kvartalsrapporter. Fast sedan har jag kanske en mer överslätande attityd till en långsiktig post i H&M än om det vore ett icke-utdelande förhoppningsbolag.

      Radera