fredag 5 maj 2017

Storbankerna, när dammet lagt sig

För ungefär en vecka sedan rapporterade alla fyra svenska storbanker sitt första kvartal. Kort resumé i datumordning:

Swedbank

Bra rapport, rörelseresultatet tre procent bättre än väntat. Aktien tappade rejält på rapporten, men då hade den å andra sidan hoppat upp dubbelt så mycket dagen innan.

+0,91 procent sedan rapporten, +24,69 procent på ett år.

Handelsbanken

Lite dåligt räntenetto, i övrigt en bra rapport, men aktien föll initialt. Uttalandet ”Kommer att ske en kapitalkalibrering”, skulle kunna tolkas som att det blir en extrautdelning, men med denna snudd på Löfvenska tydlighet är det omöjligt att veta. Någon höjd rekommendation, men ingen verkar tro att det finns någon större uppsida.

+2,53 procent sedan rapporten, +17,38 procent på ett år.

SEB

Stark rapport av nye vd:n Johan Torgeby (och hur jag än letar lyckas jag inte ta reda på om han är släkt med löparen Markus Torgeby, men dialekter tyder inte på något närmare släktskap) med ett rörelseresultat som var nästan tio procent eller en halv miljard bättre än väntat.

+4,26 procent sedan rapporten, +40,92 procent på ett år.

Nordea

Aningen bättre resultat och lägre kreditförluster än väntat. Vd upprepade tankar på att flytta huvudkontoret till Danmark eller Finland, vilket gillas av marknaden. Börsens reaktion var till en början ganska ljum, men efter ett par köprekar dagen därpå tog det fart uppåt.

+6,93 procent sedan rapporten, +48,65 procent på ett år.


Med undantag för Nordea tycker jag att rapporterna fick ett onödigt svalt mottagande, men jag antar att det ska ses i ljuset mot att det gått bra ett tag och att fler än jag tänker att börsen kanske behöver återhämta sig (rasa) snart.

Jag har SEB sedan länge och i den mån man ska sitta med storbanksaktier nu tycker jag att det är den bästa. Den har visserligen högst P/E-tal och har spöat index sedan i höstas, men resultatet var bra, innebar få frågetecken och jag uppskattar deras företagsinriktning jämfört med främst Handelsbanken och Swedbank. Skulle bostadspriserna sjunka nu vill jag inte vara delägare i en massa privatkrediter.

Nordea, den tyngsta banken, har varit ett bättre val historiskt, men nu är det mycket som hänger i luften där. Flyttar de huvudkontoret och fortsätter trampa på är det säkert en fin investering över tid, men det återstår att se. Lite så tänker jag.

8 kommentarer:

  1. Snygg sammanställning. Bra att ställa bankerna bredvid varandra för en enkel jämförelse. Jag sålde SEB i höstas och trodde då att de var nära toppen men där hade man ju fel. I dagsläget är det egentligen bara SHB jag tycker känns vettigt värderade. De delar dock ut lite för dåligt. Men det kanske löser dig nu när Fredrik Lundberg stärker sitt grepp om dem. Fredde gillar utdelning. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det skulle absolut gå att göra en seriösare jämförelse med nyckeltal osv, men jag ville mest göra en snabb koll. Personligen tror jag att det snart är dags att lämna banksektorn, men jag är glad att jag inte gjort det än.

      SHB har jag aldrig riktigt gillat, varken som kund eller investerare, men "Fredde" är duktig.

      Radera
  2. Det känns väl snarare som de svenska bankerna överlag har lite för hög utdelningsandel i ett internationellt perspektiv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone hög, om den är för hög vet jag inte.

      Radera
  3. Kul sammanställning för mig, har 3 av bankerna och gillar dom ordentligt. Köpte SEB och Nordea efter Brexit vilket visat sig rätt, vilket hjälpt mig till ATH:)
    Jag tror även på Nordea om de flyttar, folk glömmer snabbt! Känns som banker kommer utvecklas även med höjd ränta, eller tror du annorlunda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brexit var en bra dag att köpa :-).

      Glömmer? Jag tror inte att marknaden skulle försöka straffa Nordea på något sätt om de flyttar, tvärtom skulle en flytt innebära lägre skatt och bättre företagsklimat för dem.

      När Riksbanken väl får upp räntan på plus, men eftersom Ingves verkar vilja vara tydlig med att han ska vara sist i världen med räntehöjningar tror jag börsen kan gå riktigt dåligt redan innan dess. På lång sikt har banker alltid varit bra och det kommer säkert fortsätta.

      Radera
    2. Kanske så, men sv börsen verkar mest bry sig om hur andra börser går, oftast...

      Radera
    3. Det är det jag menar. Om FED börjar höja kanske USA-börsen dippar, och då hänger Sverige med innan Ingves ens hunnit ansa mustaschen och förstå vad som händer.

      Radera