lördag 26 augusti 2017

Pastavatten

Nu är det ju poppis att uppmana till minskad användning av vatten, så jag tänkte dra mitt strå till stacken. Jag har aldrig förstått varför folk ska använda så förtvivlat mycket vatten för att koka pasta. De flesta tillverkare, bl a Zeta och Barilla, rekommenderar minst en liter vatten till 100 gram pasta. Själv tar jag 6 dl. Naturligtvis mäter jag inte upp det utan går på känsla, men jag siktar på att inte hälla upp mer vatten än att det ska täcka pastan under hela koktiden.


Mina argument är såklart att en mindre mängd vatten går snabbare (och billigare) att koka upp och kräver mindre salt. Vad är då argumenten för mer vatten? Jag hittar främst två:

”Pastan klibbar ihop annars.”

Det har jag i och för sig inte märkt, men är det ett problem? Klibbigare pasta är snarast enklare att äta och det påverkar väl inte smaken? Steker man något vid sidan om kan man med fördel röra i pastan med stekspaden, så gör matfettet att pastan inte klibbar. Dessutom kommer ju en pastasås ändå höja upp klibbfaktorn.

Klibbig pasta?

Med för lite vatten blir pastan inte tillräckligt kokt.”

Va? Jag kan garantera att det går alldeles utmärkt att överkoka pastan så länge det finns vatten kvar i kastrullen. Det handlar bara om tid. Och eftersom jag sparade in tid på att inte koka upp för mycket vatten kan jag väl lägga lite extratid på slutet då. Om det skulle behövas, jag är skeptisk.

Att jag kokar under lock och stänger av plattan någon minut i förväg (nej, det påverkar inte pastan!) behöver väl knappast sägas.

Sådärja, nu är det fritt fram för matkrig i kommentarsfältet :-).

22 kommentarer:

  1. Det enda jag märkt av är att om man kokar spagetti, och framförallt billig spagetti, så har den en tendens att fastna i en stor klump om man har för lite vatten. Vilket resulterar i en 3 cm tjock okokt spagetti. Det brukar även hända om man rör om ordentligt i början.

    Men annars håller jag med dig.

    Annars är ju ett annat argument, som förvisso hör hemma i restauranger, att med mycket vatten så har man en stabilare temperatur på 100 grader när man hela tiden slänger in portioner av pasta lite då och då i en gigantisk gryta. Vattnet blir inte lika koncentrerat av stärkelse heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Drar man ett varv med en stekspade med matolja i början tycker jag att man slipper "pastaklumpen".

      Restaurangaspekten kan stämma, särskilt det där med stärkelsen. Jag utgår helt ifrån hemmakok med max 200 gram pasta.

      Radera
    2. Jo det borde gå.

      Förstår att du syftade på hemmakok. Men om du vill spara pengar och energi, borde det inte vara billigare att i så fall koka hela pastapaketet direkt, du kan då använda en ännu mindre ratio vatten. Sen värmer du på pastan i pastasåsen du tillagar varje dag.

      Radera
    3. Jag köper pasta i trekilospåsar och äter en portion kanske två gånger i veckan, så det är nog ingen bra idé.

      Radera
  2. Men jösses

    det är ju bara till att välja pasta efter rek. koktid

    Varför göra det svårare än det är

    8 minuter kräver Barillas spaggetti t ex

    Finns även makaroner som ska kokas i 3 minuter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper billigaste tänkbara, förutom snabbmakaroner för de blir ofta inget vidare. Men inlägget handlar alltså mest om vattenmängden.

      Radera
    2. Makaronerna av märket Favorit och med koktid 7-8 min är goda och av bra kvalitet. De är billigare än Kungsörnens och ibland får man två paket på 1 kg styck för 25 kr på City Gross. Ordinariepris för ett paket är 14:90. Det är ett bra pastaköp! Det går nog att få billigare pasta men knappast mer prisvärd. /Eva

      Radera
    3. Ja, Kungsörnen kan omöjligt vara värda sitt pris. Jag tror att jag brukar betala 35 kr för tre kilo gnocchi av märket Monte Castello (som bergis har sin fabrik i Flen, men tänkte att ett italienskt namn skulle sälja bättre). Jag får testa Favorit vid tillfälle, men är ganska okänslig för olika märken så egentligen borde jag nog gå strikt efter kilopris.

      Radera
  3. http://www.seriouseats.com/2010/05/how-to-cook-pasta-salt-water-boiling-tips-the-food-lab.html

    Läsvärd artikel från en av mästerkockarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Temperaturdelen var intressant, men här har han ju bara fel:

      "The pasta will stick together. The starch will become too concentrated. It will cook unevenly. It will become mushy. It will be nine different sorts of horrible, each one worse than the one before."

      Om det sedan beror på att det inte hinner bli så mycket stärkelse på bara en portion eller om en droppe matolja neutraliserar klibbrisken vet jag inte, men det blir inte klibbigt.

      Radera
    2. Men, men, men, det är ju det han kommer fram till. Att det bara är en myt att man skall ha mycket vatten. Dessutom skall man inte ha i olja i kokningen (slöseri då det bara är en myt det också, enligt seriouseats-gänget).

      Radera
    3. Om man exempelvis steker lök vid sidan av (alla pastarätter kräver lök) och sedan drar stekspaden ett varv genom pastan blir det oljigt så det räcker och då har man inte direkt slösat på olja.

      Radera
  4. En gång när jag kokade pasta i begränsad kastrull och extremt lite vatten så råkade det bli mest en gröt av det hela, men annars kör jag också på lite vatten. Men mest för att jag inte heller förstått de hemliga fördelarna. Men med lock har jag inte kört på (varför då?!) måste ju givetvis provas!

    Nu är ju inte det ett jättetips ekonomiskt om man inte har dyra vattennotor, men min mormor berättade att hon inte saltar sin potatis när hon kokar den för då kan hon använda spat som vatten till blommorna och då slipper hon använda gödsel. Svalnat alltså, annars får det ganska motsatt effekt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Argumentet mot lock brukar vara att det är lättare att koka över då, men i sitt eget kök är det ju lätt att ha koll på hur mycket värme man kan ha utan att det händer.

      Att använda avkok som gödsel har jag hört flera använda, men tar blommorna (eller grönsaksplantorna, att odla blommor tycker jag är slöseri med tid) illa upp om vattnet är lite salt?

      Radera
    2. Jämför saltkoncentrationen i en stor människokropp efter intag av ett par dl saltat vatten och vad salthalten blir för en tunn liten planta som består av ytterst lite vatten... Det blir alltför stor koncentration av natrium. Växter vill ha syrerikt vatten, dvs vatten som stått framme i luften. Direkt från kranen är alltså inte att föredra. /Eva

      Radera
    3. Och växterna klarar inte av att separera natrium från vattnet? Jämförelsen med människa förstår jag inte riktigt. Även om en del människor verkar vara plantor är det ju mycket som skiljer.

      Radera
  5. Att koka med lock sparar energi. Vattnet kokar upp fortare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag använder lock till alla kastruller i alla lägen. Antar att det inte är stora pengar eller lång tid som sparas, men alltid något.

      Radera
  6. Jag fyller ett par mm vatten i min 3-liters kastrull och sätter på plattan på max. Sedan fyller jag vattenkokaren med 1 liter vatten. De kokar upp ungefär samtidigt. Häll över allt vatten i kastrullen. I med 3-4 dl makaroner. Slå av plattan och på med locket. Sätt timern på 8 min enligt paketet. Rör eventuellt om lite efter halva tiden. /Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant metod, som jag läst om men aldrig provat. Det finns någon liknande lösning för att koka ägg helt eller delvis på eftervärme.

      Men jag antar att du inte har induktionshäll för då hade kastrullen kokat torr innan vattenkokaren ens är fylld :-).

      Radera
    2. Nej, jag har en traditionell glashäll. Men om jag har förstått rätt så kan inte min metod användas på induktion då den inte har någon eftervärme. /Johan

      Radera
    3. Ah, det har du rätt i, det tänkte jag inte på. Och induktionshäll har så mycket annat till sin fördel, så den vill jag inte byta bort för att kunna koka pasta på ett fiffigt sätt.

      Radera