lördag 5 augusti 2017

Vardag hela veckan

I mitt inlägg om utlandsboende för en dryg vecka sedan påtalades i kommentarerna att många affärer i såväl Norge som Österrike (och fler länder som inte nämndes) är stängda på söndagar. Det där har jag tänkt mycket på, även tidigare.

När jag var liten stängde matbutikerna vid 18-19 på vardagar. På helgerna hade de bara öppet några timmar. Systembolaget och andra specialiserade butiker hade stängt från fredag eftermiddag till måndag morgon och inte bara Hasse & Tage undrade: ”Vad i helvete har de för sig inne i banken efter tre?


Alla har inte samma möjligheter som jag att göra bankärenden mitt på dagen och många småbarnsföräldrar är glada att kunna gå på apoteket direkt även när ungarna insjuknar efter kontorstid, men hur kommer det sig att allt måste ha öppet jämt nuförtiden? Trots att de flesta handlar det mesta på nätet ska butikerna finnas standby dygnet runt.

Det är marknaden som styr, men jag har ett förslag för att få en större del av marknaden nöjd. Handelsanställda har 50-100 procent ob-tillägg kvällar och helger. För att det ska löna sig att ha öppet dessa tider måste någon betala. Varför inte differentiera priserna, så kan den som vill ha denna service betala för den och jag slipper?

Säg att den ökade personalkostnaden skulle göra priserna 2 procent dyrare på kvällar och 3 procent på helger. På prislapparnas tid hade det inte varit genomförbart, men med digitala prisskyltar vid hyllkanten är det ju bara att skjuta till ett ”ob-pristillägg” i datasystemet på slaget 18.00. Tycker kunderna att det är värt det för lyxen att slippa stressa till affären borde allt vara frid och fröjd. Om färre gör det kommer personalbehovet viktas om till dagtid.


Det där går aldrig att genomföra, säger säkert någon (och jag kan slå mig i backen på att denne ”någon” jobbar 9-18), men varför inte? Det funkar ju på trängselskatten t ex. Jag menar inte att man som i Norge skulle förbjuda söndagsöppet, men någon kedja kan ju testa frivilligt. Skulle den handlaren tappa kunder? Nja, de kan lika gärna vinna på det.

Med tanke på att det finns gott om människor som storhandlar på Ica Supermarket eller köper mjölk på 7-Eleven gissar jag att många inte skulle bry sig. Men jag skulle glädjas åt att slippa betala för personalens ob-tillägg när jag veckohandlar på tisdag förmiddag.

23 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja vända på det hela. Merparten av all omsättning från en livsmedelsbutik genereras ju på vardagskvällar och helger, d v s när de som jobbar 8-17 har tid att handla.

  Därför borde man stänga, alternativt höja priserna, på de tider då omsättningen är som lägst. De som handlar då kan ju istället handla på de tider då alla andra handlar. Finns ingen anledning att ha igång butikerna på dessa tider annars.

  Skulle man förmodan känna ett behov av att köpa mjölk kl 10 en tisdag kan man göra det på 7-eleven.

  I framtiden tror jag dock att livsmedelsbutikerna kommer att upphöra, alla beställer istället på Internet och får varorna levererade hem till dörren i självkörande ellastbilar. Då slipper man ha både personal i butikerna och betala för "lagerplats" i centrala delar av städerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant invändning! Men jag undrar vem som vill jobba i en butik som i princip alltid har öppet när ens familj och vänner är lediga (underförstått: de får komma till butiken om de vill se en). Jag jobbade skift ett tag, vilket var tredje vecka innebar arbete kl 16-24. Den veckan kände man sig totalt isolerad från omvärlden.

   Vidare har du butiker som jobbar både mot företag och privatpersoner.

   Internet - kanske. Jag kommer att tillhöra gruppen som kämpar emot, men det återstår att se hur många vi blir.

   Radera
  2. Tycker också att anonym hade en intressant vändning. Om prissättningen byggde på nån variabel som hade med omsättning att göra (och inte lönekostnad) så skulle det troligen vara betydligt dyrare dagtid.

   Sen vem som vill jobba när är en separat fråga. Nu utgår du från att du själv inte gillade skiftarbete och därför är det "ingen" som vill jobba konstiga tider (ref unna-inlägget häromdagen), yes?

   Det löser sig med utbud och efterfrågan. Uppenbarligen är det folk som vill jobba konstiga tider. Kanske för betalningen, kanske för att de inte har några vänner och avskyr familjen, vem vet? Plus att nuförtiden träffas man inte, man gillar bara varandras inlägg/tweets, och så var det bra så. Ingen isolering med uppkoppling tjugofyrasju. :)

   Sen tror jag det är så (utan att ha några detaljkunskaper om detaljhandeln!) att marginallönekostnaden är en ganska liten del. Dvs, har du en butik som du betalar hyra för, en massa varor på lager osv, så ska det inte till så många extra kunder innan du tjänar på att ha öppet fler timmar på dygnet. Om jag ska gissa vidare tror jag även att det finns ett visst (svårvärderat såklart) mervärde i att vara butiken som kunden vet "alltid" är öppen.

   Slut på snillen spekulerar för denna gång.

   Cheers,

   /P

   Radera
  3. "Om prissättningen byggde på nån variabel som hade med omsättning att göra (och inte lönekostnad) så skulle det troligen vara betydligt dyrare dagtid."

   Ja, men det är ju troligen just för att det inte kostar mer. Om kvällskunder skulle få betala personalens ob-tillägg skulle åtminstone en del av dem handla tidigare på dagen och då skulle omsättningen hamna tidigare på dygnet.

   Och nej, jag skrev inte att "ingen" vill jobba kvällsskift. Inte ens med hjälp av citattecken kan du tillskriva mig den åsikten.

   Radera
  4. Men att lönekostnaden är en mindre del av butikernas utgifter har du säkert helt rätt. Att jag drog till med 2-3 procent för att kompensera är givetvis helt taget ur luften, och måste variera mycket beroende på butik.

   Radera
 2. Det där har tom de kriminella fattat. Inga intäkter under sommaren, då batikhäxorna är på semesterpalatsen, så då ger även ligorna sina tiggare ledigt. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i förorten har vi full bemanning utanför butikerna. Tiggarna kanske frilansar på sommaren. Nu var det i och för sig inte sommarsemestrar inlägget handlade om utan skillnaden mellan kontorstid kontra kvällar och helger.

   Radera
 3. Har just upptäckt att flera bibliotek inte tar emot kontanter. En kopia för tre kronor måste betalas med kort. Orsaken angavs vara den höga kostnaden för att skicka pengarna. Förr hade vi råd med mycket, ju "modernare" vi blir, desto mindre ekonomiskt utrymme får vi tydligen. Att "inte ha råd" att hantera kontanter är intressant. Den gång i tiden det var verkligt ädla metaller vi bytte, fanns nog ingen tanke på att inte ha råd att ta emot mynten. Idag verkar det fysiska inte vara i ropet precis. Det mesta ska ske under tillbedjan och beroende av teknik. Den är vår nya Gud, den från vilken vi väntar oss alla välsignelser. Effektivitetsdemonens makt säkrar att tillbedjan sker på rätt sätt och är således medlare mellan Teknikgud och människa. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag ingen aning om. Undrar om det inte vore billigast att bjuda kunderna på kopior i rimliga mängder.

   Radera
 4. Haha du är PRECIS som en girig politiker sparo. Bara bevaka dina egna ekonomiska intressen. Går du verkligen runt och funderar på att du betalar några öre extra per matvara, för att finansiera längre öppettider?
  Jag gillar sparbloggar, det lär mig mycket trots att jag alltid varit extremt ekonomisk.
  Men det här tog fan priset som snålaste inlägget någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag vill inte ta ner din glädje, men det kan tänkas att jag inte går runt och funderar över att spara några ören precis hela tiden.

   Radera
 5. Jag har tänkt samma tanke länge. Men vore nog psykologiskt och marknadsföringsmässigt smartare att ge rabatt på dagtid i stället. Annars kommer den som ska betala 18.01 protestera över att priset som stod på hyllan när varan togs inte stämmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sätt tiden till 18.05 då. Visst, folk kommer gnälla ändå, men de får väl masa sig iväg till kassan i tid.

   Radera
 6. Ditt förslag är delvis redan infört men på ett för kunden mer positivt sätt, min ICA har pesionärsrabatt vissa dagar o tider då svensson jobbar.
  Knutte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det visste jag inte. Tyvärr måste ju Ica sänka tvåsiffrigt i procent bara för att komma ner till konkurrenternas ordinarie priser.

   Radera
  2. Priset är inte allt, var nyligen i mellanstor stad där en central ICA-butik har öppet till 07.00-23.30. Kom sent och var glad att hitta en välordnad butik med bra utbud, trevlig personal, gratis kaffe och mobilladdning även om priserna troligen var kanske 10% högre än normalt.

   Vissa kundgrupper (YUPPIES?) kan för välstädad butik med modernt sortiment och centralt läge mycket väl acceptera ett premiumpris.

   Radera
  3. Välstädat, välordnat, bra utbud och mobilladdning ger mig ingenting, men gratis kaffe lät trevligt :-).

   Men du har rätt, många verkar tycka att Ica är värda högre priser. Särskilt det där med brett utbud tycks väsentligt. För andra, själv räknar jag ändå alltid ut vilket märke som har lägst kilopris och köper den.

   Radera
 7. McDonalds har detta på natten när krogkunderna skall köpa sitt fyllekäk. Priserna på natten är högre än dagarna.

  Jag tror det du närmare om differentierad prissättning kommer öka framöver. Men utgångspunkten kommer inte vara företagens kostnadsstruktur, som du nämner, utan kundernas betalningsvilja (i många fall har de samma effekt, men utgångspunkten skiljer.)

  /David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart av dem! I det läget är det troligen den minst priskänsliga grupp som finns :-).

   Du kan ha rätt där. Det blir spännande att se.

   Radera
 8. Var i Oslo 3 veckor i maj, coop var rätt billigt att handla på, som hemma i sthlm ungefär. Om du inte köper choklad eller glass som är hiskeligt dyrt. Tycker iofs att det är bra att det är dyrt så okynnesköper jag inte skräp.

  Finns iaf en kedja som hette Bunn-pris eller nåt och de har söndagsöppet. Läste att de höjer priserna på helgen eller söndagen, minns inte så noga och var inte där tillräckligt länge, men ändå bra att man kan panikköpa något om man nu har panik...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här trodde jag mig komma på en ny idé och så visar det sig att norrmännen redan infört den. Det är då själve fan ;-).

   Och visst är det bra att det går att handla på konstiga tider när nöden kräver. Som att man kan handla något på bensinmacken när det krisar, även om jag är för snål för att göra det.

   Ja, norska butikspriser verkar inte så farliga. Däremot tycks skillnaden mot Sverige vara ganska stor på utemat.

   Radera
  2. Anledningen till att godsakerna är dyrare är att de faktiskt har sockerskatt. Och vid tillfällen när jag hittat söndagsöppen affär har jag varit med om att man "handlar" i förkiosken, så fick en anställd gå in i butiken och hämta det jag ville ha :O

   Radera
  3. Jag gillar Norge mer och mer nu.

   Radera