måndag 28 augusti 2017

Tvångsanslutning till statsmedia

Enligt Medierna i P1 kommer Public service-kommittén inom kort föreslå att hela svenska folket tvångsansluts till statsmedia eftersom den nuvarande licensen kommer att övergå till att täckas med skattemedel. I dagsläget verkar det bara vara ett par småpartier som vill fortsätta med licens.

Jag förstår problemet. Allt färre väljer att ta del av statsmedia, och ännu färre vill betala för det. Ändå lägger SVT, SR och UR tillsammans beslag på sju miljarder om året, men siffran minskar i takt med att allt färre vill ha deras ”oberoende radio och tv”.


Jag har ingen tv och har inga planer på att skaffa en. Jag skulle kunna tänka mig att betala för enskilda program på SVT Play, men det handlar om ett par sändningar om året. Om marknaden minskar får väl statsmedia banta utbudet, inte svårare än så!

För många år sedan valde jag att gå ur Svenska kyrkan. Jag gillar inte organisationen, tar inte del av deras verksamhet och vill således inte heller finansiera den. Jag tycker att alla skulle behöva göra ett aktivt val att gå med, men om de så önskar har jag inget emot det. Detsamma gäller för idrottsföreningar, bridgeklubbar och fackförbund. Den som vill får gå med, vi andra slipper.

Men snart ska det alltså inte gälla statsmedia. Vare sig vi tar del av deras utbud eller inte ska vi tvingas betala för det. Det tycker såväl socialdemokrater och nationalister som konservativa och liberaler i riksdagen.


Vidrigt, om man frågar mig. Men det är det alltså ingen som gör.

36 kommentarer:

  1. Sen är det väl enbart en tidsfråga innan där monteras en platskärm i alla hem, en skärm var varken bild eller ljud kan stängas av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas och tror att det är långt dit, men med tanke på detta känns det som en rimlig fortsättning att man enligt lag blir skyldig att vara utrustad med tv. Den ska tydligen försvaras till varje pris.

      Radera
  2. Vidrigt är ordet. Klart det skulle gå tekniskt att lösa så att endast betalande hade fått ta del. Kollar aldrig på SVT och vill således inte betala för det. Har en massa människor omkring mig som säger att det ju är jättebra med "oberoende" media varpå att jag alltid svarar att jag inte tittar på det och inte vill betala för det. Vill dem titta på det så är det väl mest rimligt att endast de betalar för det? Men de flesta av dem tycker det är rimligt att alla ska betala. Hoppas man kommer kunna flytta till ett annat land sinom tid. Blir bara värre och värre. Just det, oberoende media men har inte direkt tryckt på regeringen angående TS-skandalen. Väntat.

    /I blått

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, utan att ens titta märker man väldigt snabbt att detta är något av det minst oberoende media som erbjuds. Det räcker ofta med att surfa i fem sekunder på svt.se.

      Radera
  3. Det värsta är att när man väl har fastnat i Radiotjänsts nät så kommer man inte därifrån. Enda alternativen för att få avanmäla sig verkar vara döden eller att man flyttar ihop med någon som redan betala. Båda alternativen känns bökiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte bara att ringa/mejla och berätta att man inte har någon tv och därför inte tänker betala framtida räkningar?

      Radera
    2. När vi bytte till PC + projektor ringde jag bara och sa detta till Radiotjänst. Sen kom det inga fler räkningar.

      Dock fick vi en massa brev efteråt att vi inte anmält tv-innehav. Och en snubbe från Radiotjänst var här och snokade en gång också. Men senaste två åren har det varit tyst.

      SVT har ett antal program som lilla snålgris gillar men mycket finns på youtube. Bolibompa vet jag inte riktigt vad jag tycker om. Vissa fina kortfilmer och dokumentärer visar de, men mycket skräp och skrän också tyvärr. Sen är programledarna så PK att man trillar av stolen, men så är det ju med de flesta SVT-medarbetare.

      Tekniskt sett är jag inte så impad av svt. Man envisas fortfarande med 720p, och deras play-app har en hel del uppenbara brister, som att textningen efter flera månader inte fungerar som den ska i deras "beta"-app.

      Rapport och Aktuellt är om man bortser från det ibland vänstervridna tyckandet nyhetsprogram av helt okej kvalitet, långt mycket bättre än det stressiga och reklamsönderstyckade TV4.

      Att betala via skattsedeln låter dock helt vansinnigt!!!!

      Radera
    3. Ja, ett och annat brev skickar de till mig med. Jag blir mest irriterad att de i formuleringarna förutsätter att man använder deras produkt, trots att ju allt färre gör det.

      De har inte knackat på dörren, men jag skulle inte låta dem komma in och leta tv-apparater trots att det kanske skulle få slut på brevtjatet. De har inga som helst rättigheter att gå in i folks hem.

      Radera
    4. Jag får testa. Hoppas de inte kollar med Bredbandsbolaget och ser att vi får TV via fiber. Jag kollar aldrig på SVT, och vill helst inte betala för det.

      Radera
    5. Spelar det någon roll? Jag har en dosa på väggen i vilken jag teoretiskt skulle kunna stoppa en antennkabel med en tv i andra änden. Jag har varken tv eller antennkabel, men förutsättningarna finns.

      "Alla hushåll/företag som äger, hyr eller lånar en tv-mottagare (exempelvis tv, digitalbox, video med kanalväljare, inspelningsbar dvd-spelare, dator med tv-kort) ska betala radio- och tv-avgift (enligt 2a § lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst)."

      Jag har också en spis hemma, på vilken jag skulle kunna ställa en hembränningsapparat, men även där är jag oskyldig så länge jag inte har en sådan.

      Radera
  4. Men, men, men, vem skulle annars avlöna alla stackars kulturarbetare som syns i teve och hörs i radio? Vi måste ta hand om de som inte klarar av att annars få ihop pengar till mat, hyra, utekvällar och middagar med alla andra kulturarbetare. Det ryms inte så många på Skansen.

    Och tänk på Sveriges radios vd, utbudsdirektör, kommunikationsdirektör, programdirektör, strategidirektör, personaldirektör, innovationsdirektör, teknikdirektör. Och styrelsen. Och alla områdeschefer. Och alla andra som är beroende av licenspengarna.

    Undrar hur många personaltimmar och personalkronor det går åt för en timmes teve och radio?

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har den där gamla tråkiga inställningen att kulturarbetare i möjligaste mån ska försörja sig själva. Antingen genom att göra sin kultur lättillgänglig eller genom att dra in pengar vid sidan om.

      Chefer och mellanchefer är värre, för jag är rädd att många av dem helt enkelt inte kan klara sitt uppehälle på den öppna marknaden.

      Radera
    2. Att kulturarbetare skall försörja sig själva, stavas inte det "oxymoron" på engelska?

      Wien-Lars

      Radera
    3. Jag har jobbat mycket som kulturarbetare (med väldigt dålig ersättning...).

      Radera
  5. Det är väl samma med sjukvård, bibliotek, äldrevård osv, varför betala för något när man inte använder det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag respekterar dem som tycker det, men jag gillar tanken att vi tillsammans bidrar till allmännyttiga tjänster som vård och skola. Bibliotek tror jag gynnar hela samhället. SVT och SR kanske fyllde en funktion någon gång i tiden. Nu känns de som två aktörer i mängden, stadigt parkerade på nedre halvan. Reklamfinansiera eller låt dem som vill lyssna/titta betala för det.

      Radera
  6. Ganska tydligt att Sveriges Riksdag tycks ha Nordkorea och Venezuela som förebild. Att tvinga folk betala för dynga de inte vill ha. Att vi ska betala för deras vänsterpropaganda, smart upplägg eller hur. Det märkliga är att Alliansen inte tycks vara smarta nog att stoppa denna högst odemokratiska dynga.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag tror inte att de själva ser Nordkorea och Venezuela som förebilder, men ser man diktaturer som 0 % frihet är SVT-konceptet definitivt närmare 0 än 100.

      Det parti som tydligast uttalat vill behålla licensen och därmed friheten att slippa tv-avgift för dem som inte har tv är Vänsterpartiet.

      Radera
  7. Men Svenska kyrkan blir man bara medlem i om man döps. Då många äldre är döpta som barn så måste man däremot aktivt välja att gå ur om man inte vill vara med längre. Man får då vara beredd på en kostnad för anhöriga om man/de vill ha begravning i kyrkan, om kyrkan överhuvudtaget godtar det, för de har ingen skyldighet att utföra kyrkliga ceremonier för icke-medlemmar. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. När barnet blir medlem vid ett par månaders ålder kan det omöjligt vara ett fritt val. Aningens bättre att föräldrarna bestämmer än staten, men självklart ska man inte tvingas in utan att själv välja aktivt, i vuxen ålder.

      De extrakostnader man eventuellt får vid begravning skiljer lite från kommun till kommun, men det är småpengar jämfört med kyrkoskatten. Begravningen i sig, med kista och sånt är klart dyrare än transport till och från kremering osv. Vill man inte drabba sina anhöriga med det får man väl lägga undan några tusenlappar.

      Radera
  8. En oberoende tv anser jag är viktigt i dagens samhälle. SR är också mkt bra. Favorit P1 som håller hög kvalite.

    Hur många lyssnar inte på radio(SR) utan att ha licens för det. Jag undrar...

    Tage Danielssons dikt:

    Livet är kort

    BB
    GB TV
    IQ AB Ba BC C TV
    FF LP EP UKV LSD
    SSU RFSU TV vpl OP
    SKF LO ABF TV
    SKF PR TCO DN TV
    SKF VD SAF SvD TV
    ATP KDS TV
    GB TV
    TV
    TV

    STOP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, oberoende tv vore en fantastiskt intressant idé som man skulle kunna införa.

      Jag har själv gett upp Sveriges Radios tablåradio, men laddar ner 1-2 program som poddar. Skulle det kosta skulle jag sluta, men om jag minns rätt får man väl lyssna på radio utan licens?

      Radera
  9. ps.

    UKV. Jag tror att det står för Stiftelsen Unga Kvinnors Värn. De driver ett kris- och motivationshem i Stockholm för kvinnor mellan 18 och 30 år sedan 1914. Ett kvinnohus således.
    Jag trodde först det var frekvensområden som populärmusikradiokanaler sände på. Ultrakortvåg (UKV) används vid radiosändningar med frekvenser över 30 MHz.
    Sveriges första ”piratradiostation” Radio Nord sände bl.a. populärmusik 1961-1962 från en båt ute i havet utanför Stockholm. De sände på mellanvåg, frekvenser mellan 300 kHz och 3 MHz. Därefter trodde jag det var den populära radiokanalen Radio Luxembourg som spelade mycket ny pop- och rockmusik mellan 1946-1992. De sände också på mellanvåg, så då kan det inte heller vara det som Tage syftar på med UKV.
    ds.

    Vet ej vad som gäller ang SR.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och inte går det att fråga honom heller :-(.

      Radera
  10. Angående dikten se: http://matsordenruntresa.blogspot.se/2011/02/livet-ar-kort-skrev-tage.html

    i kommentarerna diskuteras speciellt UKV och STOP. Att UKV skulle syfta på ett kvinnohus i Stockholm och STOP på den internationella STOP-skylt som infördes många år senare (1973) ser jag som osannolikt.

    Den svenska skylten hade texten STOPP.

    Det mest sannolika är att UKV syftar på den nya moderna radion som börjat sändas lokalt sedan ca 1955, den som vi kallar FM. Uppbygganden av dikten har formen av ett telegram med i princip bara stora bokstäver, där ordet STOP normalt avslutar en mening men här i stället avslutar dikten och livet självt. Att välja telegramformen för att beskriva hur kort livet verkligen är visar på en viss underfundighet hos författaren.

    Mvh/Bilmek

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är detta jag gillar med kommentarsfält. Plötsligt analyserar vi poesi efter en text där jag i terapeutiskt syfte ville vädra mitt hat mot maktgalna politiker. Love it :-)!

      Radera
  11. Jag tycker systemet är fel som det är idag. Varför ska ett hushåll med med två vuxna och 17 ungar betala samma avgift som singelhushållet? Varför ska den som är fräck nog att blåneka till att ha en TV slippa betala? Finansiering via skattsedeln känns mindre orättvist tycker jag, dessutom kommer det bli billigare när den enorma kontrollorganisationen kan slopas.
    Men visst håller jag med dig om att det bästa vore att SVT ordnar sin finansiering på marknadsmässiga villkor. Då skulle de ju kunna fortsätta bedriva sin vänsterpropaganda med gott samvete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut rättvisa blir det aldrig, men var finns rättvisan i att jag som inte har tv ska tvingas betala för en produkt jag inte utnyttjar? Om tv vore en slags allmännytta i klass med vård vore det en annan sak, men nu är det ju bara en mediekanal bland tusentals.

      Radera
    2. Betala för en produkt man inte nyttjar drabbas man av redan idag. Tittar man enbart på t.ex Al-Jazeera så måste man betala till SVT.

      Radera
    3. Visst, det bästa vore en kod för SVT så kan alla välja, men snart ska vi som inte ens har tv betala för det.

      Radera
    4. Det finns ju hur mycket skit som helst som finansieras med skattemedel och som man inte har någon nytta av. Varför ska SVT särbehandlas med en dyr avgiftslösning?

      Radera
    5. Meningen med skattemedel är att samhället i stort ska ha nytta av det man använder pengarna till, inte att varje enskild individ har nytta av allt. Jag vill t ex betala för hemtjänst trots att jag inte nyttjar den.

      Tv känns som ett smalt särintresse som borde särbehandlas på samma sätt som exempelvis tobak och alkohol. Jag tycker inte att det vore rimligt att tobaksskatten skulle bankas ihop med inkomstskatt istället för att läggas på cigarettpaketen. I den mån staten ska sända radio och tv (vilket jag personligen är väldigt tveksam till) tycker jag att de som vill ta del av Så ska det låta, På spåret, Ligga med P3 och alla andra kvalitetsprodukter får betala för det. Om det görs med licens eller mer tekniskt hållbara lösningar lämnar jag åt experterna.

      Radera
  12. Hej! Jag har för mig att jag läst dig kommentera t ex Nobel på tv och Sommar i P1 & andra poddar på SR. Ingen ser på tv eller lyssnar på radio om man får tro vad man hör. Vi har råd att vara med & finansiera media utan tramisg reklam & fjantiga värdar. Man får pröjsa. Allt är inte bra som sänds - det är väl lite idén med media för alla? Kom loss & var med & stöd något som är för alla.
    Jag så gott som aldrig på sjukan - men jag är med o pröjsar. hej hopp // Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nobel har jag inte sett och vet inte vad det är, så jag hoppas att jag inte kommenterat det :-). Sommar laddar jag ner som podd om det är någon intressant värd, i år hörde jag två. Snedtänkt med Kalle Lind brukar jag höra, det är en fiffig kille. Sedan skulle jag vilja säga att jag lyssnar på Plånboken, men tänker jag efter är det nog ett halvår sedan senast, så det får jag nog stryka.

      "Vi har råd att vara med & finansiera media utan tramisg reklam & fjantiga värdar."

      Och med fjantiga värdar menar du inte Lennart Persson, Gina Dirawi, Alexandra Pascalidou, Claes Elfsberg...? Men det handlar inte om att jag inte har råd. Det har jag, men jag vill inte. Och bara för att du skriver "för alla" flera gånger i samma stycke blir det inte mer sant för det, SVT och SR är ytterst smal och för många, mig själv inkluderat, helt irrelevant media.

      Att du (trots att jag redan gjort min differentierade inställning tydlig) gör kopplingen till sjukvård får mig att tro att du tycker dig utföra någon slags solidaritet genom att betala tv-licens. Där är vi i så fall inte heller överens.

      Radera
    2. :) Man gillar inte alltid grejer som går på skatten, men oj vi har ju fått så mycket avdrag o lättnader att visst finns utrymme. Jag diggar inte opera så mycket, men det skulle aldrig kunna hållas om det inte subventionerades. Utan public service tror jag övrig media skulle sjunka ytterligare till bottenlösa djup. //Micke

      Radera
    3. Jag tror tvärtom. Statsmedia (jag ogillar begreppet public service eftersom det antyder någon slags allmännytta) har effektivt dödat all konkurrens under många år genom att de har sju miljarder mer att leka med än alla privata alternativ, men tack vare internet och att statsmedia blivit ännu mer irrelevant än tidigare har alternativen växt fram och gått förbi. En gång kunde man argumentera för ett existensberättigande för skattefinansierad media, men jag ser inte det längre.

      Radera