söndag 27 augusti 2017

Quickfix-ekonomi

Magrutor på bara tio dagar, gå ner 30 kilo till badsäsongen, fem övningar som ger dig det perfekta sexlivet... Ungefär så ser löpsedlarna ut. Allt ska ske senast nu, helst igår och utan arbetsinsats. Uppenbarligen är det detta vi vill läsa för annars skulle de inte skriva så.

Samma sak med ekonomi. Det står aldrig ”Tänk långsiktigt” eller ”Många bäckar små”, det vore för trist. Snabba cash ska det vara, bli miljonär bara, spela, satsa, våga!


Precis som muskler och kondition inte går att bygga på en pisskvart gäller detsamma för en god ekonomi. Denna ständiga jakt efter genvägar blir ju bara tröttsam, men jag har en känsla av att allt fler lägger allt mer tid på att leta efter dem och det är synd.

För det är ju inte så att det krävs flera generationer för att bli rik, det kommer bara inte hända från nu till årsskiftet. Gör förändringar som håller långsiktigt och var medveten om att det tar tid att få resultat. Ränta-på-ränta-effekten blir större med tiden.


Det var och en kan göra direkt är att börja bygga ett startkapital. Hur stort det blir beror på hur mycket man är villig att offra och satsa. Alla kan sälja sånt man inte använder, leta efter billigare abonnemang och dra ner på onödig konsumtion. Men det ska göras, det räcker inte att kunna. Precis på samma sätt som alla kan motionera, men också välja att skjuta upp det.

Är man hardcore kan man leta efter ett mer välbetalt jobb eller andra sidoinkomster, byta till ett billigare boende och sälja bilen. Det kan ta emot lite mer eftersom det innebär anpassning och omställning. Fast det är inte skrivet i sten att det blir jobbigt, det kan vara en lättnad också.


Lika viktigt är det att placera kapitalet så att det ger en okej avkastning. Åtminstone de senaste hundra åren har börsen varit den bästa platsen för detta. Man kan också köpa lotter eller gå in i en galen startup, men statistiken är lika usel som för kvällstidningarnas bantningstips.

Men alla har sin metod. Det enda vi vet säkert är att det inte funkar att sitta på arslet och tro att ekonomin ska bli bättre av sig själv. I verkligheten kommer inget Lyxfällan-team att sälja den begagnade bilen till en bilfirma för fyrtiotusen mer än den är värd eftersom Hederlige Harrys Bilskojaraktiebolag ”vill hjälpa till”. Så det första vi kan göra är att sluta att köpa tidningen som påstår att de får oss i form på åtta veckor, för hade det varit så enkelt hade vi redan gjort det.

8 kommentarer:

 1. Yes, precis så! Sanningen är att det är att det är mycket lättare att fixa sin ekonomi än att bli vältränad eftersom man egentligen bara behöver avstå lite saker. Man behöver inte ens anstränga sig! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Ekonomin har jag ordnat, men magrutorna lyser med sin frånvaro trots tre träningspass i veckan vid sidan av dagliga långpromenader.

   Radera
 2. Ekonomi och träning påminner om varandra. Jag tror de flesta vet hur det går till. Det brukar dock alltid stupa på genomförandet. På Riskminimerarens blogg ger jag två enkla grundtips för hur du blir smal och ekonomiskt framgångsrik på aktiemarknaden. Ytterst få kommer att ha någon större användning av dessa goda råd. Det krävs arbete och disciplin och här stupar projektet.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den där lilla tröskeln att det ska genomföras också :-).

   Radera
 3. Om du vill att magrutorna ska synas så kan jag rekommendera att räkna kalorier :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt fall är det nog snarast bristen på muskler som är problemet. BMI 21, men även om jag skulle banta ner mig till 18 tror jag inte att det skulle gå att skönja rutor.

   Radera
 4. Jag skrev om det här från en annan vinkel, men du har helt rätt. Problemet är som vanligt - ingen vill egentligen anstränga sig. Menar man allvar med något måste man lägga ner lite tid och ge sig tusan på det man vill uppnå. Men det är mycket enklare om Dr Phil eller Ernst kommer och fixar allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kommer jag få en mardröm i natt om hur Dr Phil OCH Ernst stormar in i mitt hem. Dr Phil mumlar och pekar med hela handen medan Ernst "känner in" ett rum och börjar prata om att bära in några skottkärror natursten att sprida ut över parketten.

   Radera