måndag 21 augusti 2017

Sista renoveringen?

Jag har retat mig på tapeterna i arbetsrummet ända sedan jag satte upp dem. Trots att jag enligt konstens alla regler var noga med att alla rullar skulle ha samma batch- och serienummer hade vissa rullar en avvikande nyans.

"Det är Rusta det..."

Dags att göra något nu när jag trodde mig ha tid över. Så fort jag satte igång bröt naturligtvis helvetet lös med tokmycket att göra på alla möjliga sätt, men det är ju en naturlag så det var bara att gilla läget. Planen var att använda mig av gipsputs, precis som jag gjorde i vardagsrummet.


Men istället för bröstpanel och träreglar tänkte jag köra gipsputs på hela väggarna. Så här såg rummet ut innan:
Och så här efter att jag tömt rummet och gått loss på väggarna:
Sedan var det dags för gipsputs. Först ska pulvret blandas med vatten. Lite åt gången eftersom det annars hinner stelna, och då gäller det att vara noga med blandningen för att få samma klet överallt.


Upp med puts och sedan mönstra med en borste.


Här är området längst till höger borstat och klart medan den vänstra delen av väggen är slät:Med putsen på plats rollade jag väggarna i en lite mörkare nyans. Så här såg golvet ut när jag var som mest less.


Färdiga väggar:
Och det färdiga rummet:


För den som inte ledsnat lika mycket som jag ledsnade när jag höll på finns en film också.


Så till kostnaden:

Naturgips (50 kilo): 498 kr
Färg: 1396 kr
Maskeringstejp: 20 kr
Sättlim: 69 kr
Latexfog: 9 kr
TOTALT: 1992 kr

Lite mer än jag räknat med. Trodde t ex att jag skulle klara mig med 25 kilo gips och även färgen drog iväg, men det var inom felmarginalen. Pengamässigt alltså, tidsmässigt tog det precis som vanligt otroligt mycket mer tid än väntat. Jag är ändå nöjd i efterhand. Jag hade kunnat (funderade på det) spackla och måla istället. Det hade blivit billigare och snabbare, men jag hade aldrig blivit lika nöjd med slutresultatet. Och att leja bort jobbet fanns inte som alternativ. Själv är bäste dräng (trots tummen mitt i handen).

Nytt inlägg i morgon, det är "hösttidtabell" nu.

10 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat Micke! Tänk att du skulle visa dig vara en sån inredare! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är märkligt. Det här kändes rätt enkelt och inte särskilt nydanande, men när jag byggde vardagsrum blev jag rent förvånad över vad jag kunde hitta på: https://sparosverige.blogspot.se/2016/05/annu-mer-hemma-hos.html

   Radera
 2. En bekant (då fortfarande tonåring) putsade också väggarna med gips i sitt rum fast direkt på tapeterna, trots sina föräldrars envetna tjat om att det inte skulle gå. Det gick utmärkt! I alla fall stora delar av första natten, sedan rullade taperna ner från väggarna. Ändå gick han och blev en riktigt duktig snickare, murare, byggare som vuxen. Så kan det gå.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övning ger färdighet :-). Själv tycker jag att tapetrester har en förmåga att ge luftbubblor. Proffsen säger att bubblorna försvinner när det torkat, men det gör aldrig mina, så jag vill helst ha bort alla lager oavsett om jag ska putsa, måla eller tapetsera.

   Radera
 3. Om Arga snickaren behöver en ny programledare tycker jag du borde vara en kandidat.
  Riktigt snyggt jobbat! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men jag är rädd att det skulle trigga igång en ny karaktär, Arga producenten:
   "Du har spacklat fem gånger nu och det är fortfarande inte klart! Vi ska göra tolv avsnitt den här säsongen! I det här tempot lutar det mer åt två, din JÄVLA KLANT!!!"

   Radera
  2. Du har missuppfattat det där. Programledaren går mest omkring och är arg och skriker på alla andra, sen finns det kompetenta människor som faktiskt gör själva jobbet. Du är bra på att vara arg menar jag!

   Radera
  3. Nu när du säger det kommer jag ihåg. Att gå omkring och skrika åt folk att de måste ha en plan borde jag fixa.

   Radera
 4. Ha ha ha .....

  Bland alla arga glömde du .... Arga Sajoma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon är väldigt arg: https://www.youtube.com/watch?v=JAiJMn4JLb4

   Radera