torsdag 3 augusti 2017

Tobii ki-yay, motherfucker!

Jag skrev om min frustration över kursutvecklingen i Tobii i april och aktien har inte precis rosat marknaden sedan dess heller. Men plötsligt händer det! Så här såg det ut efter gårdagens handel:


Anledningen är att Microsoft ska göra Eye Control till standardverktyg i Windows 10. Samarbetet med Microsoft tros påverka två av Tobiis tre divisioner, Tech och Dynavox. Men exakt vad som finns i pipeline är ytterst sparsamt beskrivet. Klart är endast att Microsoft tänker satsa på ögonstyrning och att Tobii är ledande på det området.

Det öppnar onekligen upp för några intressanta scenarion för oss tålmodiga Tobii-ägare som orkat vänta. En strålkastare på eyetracking tycks given, vilket rimligen bör leda till ökade försäljningsvolymer för Tobii. Man skulle också kunna tänka sig att Microsoft köper hela eller delar av företaget. Jag vet inte vad de skulle behöva hosta upp med, men gissningsvis en bra slant.

För om eyetracking är glödhett är Tobii också det. Om eyetracking blir en självklar komponent i datorer, paddor, telefoner och dataspel sitter vi på trumf nu. Oavsett vad man tycker om det finns Microsoft och Windows i nästan alla hem och företag i I-världen.

Senaste månadens kursgraf.

Jag är verkligen inte den som försöker prata upp en aktie 100 procent på en eftermiddag, men de som tyckte att Tobii-aktien var värd 80 kr i höstas (och det var ju där den stod i början av oktober) borde rimligen inte tycka att den är värd mindre nu, med Microsoft i ryggen. Det här kan bli kul!

14 kommentarer:

 1. Larsson,

  Finns det något p/e tal, eller utdelning i Tobii? Brukar vara en bra start att kolla dessa parametrar.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, negativt P/E och ingen utdelning.

   Radera
 2. Nja, jag är inte överdrivet positiv till dem på dagens nivåer faktiskt. I mina ögon tycks de har erbjuda en bra teknisk lösning på ett problem som inte finns, typ. Konkurrenterna lär inte sitta på arslet heller i denna bransch. Och pengarna, var är kassaflödet? Var det en slump att de inte nämnde ett ord om det intäktsmässiga i sitt pressmeddelande?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då tillhör du antagligen inte heller den grupp som tyckte att den var värd 80 kr i höstas.

   De skrev t o m uttryckligt (kanske inte i pressmeddelandet) att detta inte garanterar några intäkter i det korta perspektivet.

   Radera
 3. Vet inte om det är bra eller dåligt, men den gamla börsprofilen Löparn verkar ha snöat in på Tobii som sitt nya "case"

  https://www.shareville.se/medlemmar/loparn-1/feed


  Själv var jag inne i Tobii nån gång 2015-16 utan större framgång. Tror att eye tracking kommer, men är tveksam till om det blir Tobii som skördar frukterna. Risken är att de spenderar en jädra massa pengar på att ligga i framkant och sen när det går att kommersialisera så är vallgraven inte speciellt stor trots allt och nån annan (från slumpmässigt land, låt oss säga Kina) gör samma sak fast billigare.

  Som övriga skribenter är inne på, det hade varit smutt med lite vinst/kassaflöde vid det här laget.

  Uppsidan just nu tror jag är att nån jätte köper upp dem (typ Axis).

  Cheers,

  /P


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte heller om det är bra. När det handlar om löpning är hans råd fortfarande bra. Aktier... Det ger mig fortfarande en sur eftersmak att tänka på Readsoft :-(.

   Men är inte denna teknik lite för avancerad för att någon ska kunna kopiera allt "på upploppet"? Det är ju ingen Ikeavas precis. Men jag har inget emot uppköpsscenariot och det känns betydligt troligare nu än för en vecka sedan.

   Radera
 4. Off-Topic

  Kommenterade den i mina ögon minst sagt tragiska händelsen om mannen som dog under operationen där syftet var att förstora sin penis. Med tanke på vad jag läst på texttv så har landets förre finansminister var på fest och velat ha k-kmätartävling flera kvinnor hade blivit kallade horor och slampor. Stämmer detta var väl denne man bara ett barn av sin tid. Jag hade fel i min kritik av Aftonbladets rubrik.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tragiskt att människor riskerar livet för att operera fullt fungerande kroppsdelar. När det gäller Anders Borg verkar hans problem inte vara att han är barn av sin tid utan att han gått i barndom som 50-åring.

   Radera
  2. 'gått i barndom som 50-åring' var bästa beskrivningen jag hört om Anders B.

   Och när det kommer till Tobii och eyetracking ser jag både tekniken, behovet av tekniken och därmed Tobii som en lottsedel.

   Radera
  3. Personligen ser jag nästan all teknik som onödig, men folk verkar gilla sånt. Kort sagt, visst är det en lottsedel, men jag tror på den.

   Radera
  4. Själv tror jag på Videoburst och Seamless ��. ;)

   Radera
  5. En religion så god som någon annan ;-).

   Radera
 5. Mycket intressant läsning och hade helt missat detta :) Kul för aktieägarna och Tobii. Slänger med detta i min veckorapport

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att åtminstone någon delar min entusiasm :-).

   Radera