tisdag 1 augusti 2017

Unna

Ett problem när man diskuterar ekonomiska val, snålande och slösande är oförmåga att inse att våra ideal inte är andras. ”Du borde unna dig” betyder ofta ”Du borde göra mina val”. Men om jag tycker att dina val är ren skit då?


Om jag fick unna mig vad jag ville just nu skulle det vara en ledig dag utan måsten eller dåligt samvete. Jag trodde jag skulle hinna ikapp i sommar. Istället har det blivit tvärtom med en att-göra-lista som tycks bli längre hur många punkter jag än betar av.

Med på önskelistan finns också ett och annat inköp som jag av någon anledning väntar med att unna mig. Priset kanske är för högt, jag är inte klar över bästa alternativet eller så skaver något i största allmänhet.


Andra vill unna sig en ”lyxweekend” med krogshow, spa och dyr restaurangmat, eller en sportbil eller racerbåt. Inget fel i det, men jag skulle inte vilja ha de där grejerna om de så vore gratis. Kan man då inte bara översätta andras begär med eget? Jag tror inte det.

Person A säger att B kunde gå på fotbollsderby och B ska tänka om det till att betyda inköp av en Webergrill. Funkar inte. Istället kommer B tycka att A förordar slöseri (eftersom fotboll i B:s tycke är skittrist), medan A tycker att B är en asket som inte unnar sig fotbollsbiljetter för att han sparar till något så meningslöst som en grill.


Hur löser vi det här då? Det gör vi inte. Vi kan försöka ge våra vänner verktyg att göra bra val och uppmana dem att tänka smart. Så fort vi ska ”konkretisera” genom att exemplifiera hamnar vi i pajkastningsläge. Varje gång. Eller har jag fel?

28 kommentarer:

 1. Alla gör sina egna val, finns inget rätt eller fel. Vi tllhör nog de mer extrama snålspararna i bloggosfären med ~70% sparkvot, men vi "unnar" oss en barnfri spaweekend på något överdådigt hotell nån gång då och då enbart för att vi tycker det är så jäkla härligt att bada i 35gradigt vatten med skön musik, att sitta och käka ett äpple och titta på havet och prata och bara koppla av osv. Vi är båda heltidsarbetande småbarnsföräldrar och jag kan lova dig att ibland vill man bara checka ut från det livet och bara "vara"... och då är en spa-resort det perfekta valet, en atmosfär som passar oss perfekt helt enkelt, och kostnaden tar vi utan att blinka, trots att vi kanske hade kunnat få 500 kr mer i årlig utdelning. Ibland finns det saker som är viktigare... enligt oss... :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad lustigt! Jag slängde ur mig just spaweekend eftersom det troligen är sist på min lista :-).

   Ja, det viktiga måste vara att man gör aktiva val och väljer det som verkligen känns rätt för en själv, och det tycks ju verkligen vara spa för er, så då är det rätt.

   Radera
 2. Den enes bröd är den andres ....

  Det är alltid fint att reflektera över mottagarens perspektiv. Jag gör så gott jag kan men de flesta i min direkta närhet har nog ganska svårt att förstå vad som driver mig när jag inte köper massa nya kläder eller åker på utlandssemestrar.

  Det faktum att jag hatar stressen som det för mig innebär att flyga och att utsätta mig för nya, och för mig obekanta, obekväma situationer är irrelevant. Jag föredrar att ta cykeln eller bilen till ett mysigt picknickställe och slappa en eftermiddag. Det gör mig inte till snål, det betyder bara att jag har andra intressen.

  Som en passus skrev jag ett inlägg om spa som kommer publiceras om någon vecka :-) Jag har köpt ett sådant (i dubbel bemärkelse).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan man försöka reflektera över andras perspektiv, men att sätta sig in i precis hur de tänker är fullständigt omöjligt. Det är därför jag menar att det alltid blir fel när man försöker "prognostisera" andras behov.

   För övrigt är jag helt med på hur du tänker kring utlandsresor kontra picknick. Men spa... där sprack det ;-).

   Radera
 3. Det är ett säkert tecken på att man umgås i fel kretsar om det blir alltför mycket käbbel kring vad man väljer att lägga pengar och energi på. Det blir ju förstås svårare om det är nära familjemedlemmar men som vuxen behöver man ju inte umgås varje vecka heller med syskon och föräldrar.

  Däremot tror jag valet av partner kanske borde vara lite annorlunda. Det är ju fint om båda lär sig av varandra, den mer snåla att lätta på plånboken och upptäcka att energi flödar in om den också har en visst utflöde. Den spendersamma får lära sig att avstå från snabb behovstillfredsställelse genom att upptäcka verkliga nödvändigheter. Att avstå en person, som väcker ens kärlek, för att den inte agerar som en själv på ekonomins område, är det klokt? Jag vet en man som gjort det flera gånger. Men då är det förstås inte kärlek antar jag. Och med detta menar jag förstås inte att någon borde godta ytterligheter, till exempel svår skuldsatthet och lyxfälletyper för "kärlekens skull". Då är man ju dum åt andra hållet istället. Men det finns väl ingen risk för att sådana läser denna blogg! ;)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag har inga problem att umgås med någon som glatt lägger pengar på vad jag anser meningslösheter. Jag skulle nog inte kunna ha det så i ett förhållande, men med vänner funkar det (så länge de inte går helt bananas). Tricket är nog att man inte ska "käbbla" om det utan bara acceptera att det inte går att förstå.

   Radera
  2. OK, men "inga problem att umgås" betyder ju inte att man har så trevligt som man skulle kunna ha om man var mer lika. Att vara nöjd med frånvaron av problem, och att kunna acceptera det inte helt önskvärda, låter passivt. /Eva

   Radera
  3. Det är sant förstås, men det är relativt. Det kan ju vara trevligt att umgås med människor som gör helt andra val. Idealet är sällan att de ska vara så lika en själv som möjligt för då kan man ju lika gärna stanna hemma och umgås med sig själv :-).

   Radera
 4. Larsson,

  Svar på din fråga: Du har så rätt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om det alltid vore så enkelt :-)!

   Radera
 5. Larsson,

  Var och handlade på eftermiddagen, och såg Aftonbladets krigsrubriker om penisförstorningen. Påminner om den stackars kvinna som med sin man åkte till Polen för att "fixa tuttarna" kvinnan är nu en grönsak, och mannen har gift om sig. Din definition på fullt frisk har en otroligt större trovärdighet än Aftonbladets.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det. Det är nog naturligt att inte vara toppnöjd med sin kropp, men för att genomföra avancerad och riskabel kirurgi behöver man vara bra trasig på det ena eller andra sättet.

   Radera
 6. Det är tur att var å en får välja själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Det är illa nog att försöka förstå andras val. Att leva efter dem vore förödande.

   Radera
 7. Vi är väldigt duktiga på att leva ANDRAS liv :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag med. Det är lättare att följa grupptrycket och inrätta sitt liv på samma sätt som alla andra än att ställa sig frågan vad man själv vill ha ut av livet.

   Radera
  2. Jo på det viset med fast här tänkte jag mig närmast att vi tycker oss kunna leva andras liv ... veta vad hen ska el göra el inte göra osv. Hen borde "unna" sig det el det osv

   Radera
  3. Så är det också, och eftersom vi inte kan sätta oss in i vad som är att unna sig för den personen är det bäst att låta den komma fram till det själv.

   Radera
 8. Man kan inte översätta andras begär till sitt eget. Jag skulle som du aldrig i hela mitt liv åka på en sparesa, båtkryssning eller liknande. .. usch o fy .. men jag har överseende med de som anser att det är det de behöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Det vore skittrist om alla ville samma saker.

   Radera
 9. Jag har en kompis som är smal som ett streck, hon verkar kunna smocka i sig prinsessbakelser och kakor utan några problem. Hon vill gärna dra med mig i sitt unnande, vi ska synda ihop helt enkelt. Det verkar vara ett beroende. Hon pratar ofta om vad hon har unnat sig i kakväg och beskriver konditorier och bakelser med stor inlevelse och engagemang. Jag däremot unnar mig mest när jag avstår att bli sockerstinn och rundare. ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker också "unna" mig att inte bli tjock, men det är med viss sorg och irritation jag noterat att det blir lite svårare för varje år.

   Radera
 10. Intressant och tänkvärt inlägg Sparo!

  Jag tror att det inte handlar om 'att lösa det här'. Vi kommer nämligen aldrig att kunna lära alla de andra att vi människor är olika och vi gör olika val och väljer att leva olika av just den anledning du skriver om; vi tycker om olika saker. Folk kommer fortsätta värdera andra utifrån sig själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vi värderar andras val utifrån egna intressen och förutsättningar och det kan aldrig bli rätt.

   Radera
  2. Det roliga är att folk inte ens förstår att det är det de gör. Eller roligt och roligt. Tragiskt snarare.

   Radera
  3. En del fattar nog inte att deras val inte är för alla. Det är ingen slump att jag tog fotboll som exempel. Jag begriper verkligen inte tjusningen med den sporten. Av hundra slumpvis utvalda sporter skulle fotboll aldrig vara topp-90 för mig. Men jag tror mig ändå förstå att folk vill lägga både tid och pengar på att se på fotboll, även om jag inte förstår varför.

   Radera
 11. Hmm, lite sen på (fot)bollen här kanske (man måste ju jobba ibland också), men jag tycker du har fel!

  Brukar inte herr Sparo vara ganska bra på att konkretisera saker han tycker att folk inte borde unna sig? (retorisk, dryg fråga, jo, det brukar du minsann)

  Diskmaskiner för singlar, att leja ut däckbyten, köpa blåbär i affär osv.

  För mig är det inte pajkastning, bara din åsikt. Så ja, du har fel! :) Man måste få konkretisera. Skulle vara ganska trist med en blogg där kontentan av varenda inlägg var att allt funkar och alla får göra som de vill. Självklart ska du ställa olika saker mot varandra och på sin spets (samtidigt om möjligt).


  Och som alltid har du fel när det gäller fotboll. Det är sen gammalt. Fel!

  Cheers,

  /P

  Ps. Du vill alltså inte ha lyxweekend, sportbil eller racerbåt gratis? Fel! Du kan alltid sälja grejerna ju. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att konkretisera vad man INTE behöver tycker jag är lättare och mer allmängiltigt, så jag tycker faktiskt inte att jag sagt emot mig själv här. Men även där finns såklart undantag. Även ensamstående kanske bör köpa diskmaskin om de exempelvis lider av diskmedelsfobi eller har ett personligt intresse för just diskmaskiner. Letar man tillräckligt länge finns alltid en felande länk.

   Men ska man kunna föreslå någon att unna sig det här [konkret exempel] måste man känna den personen väldigt väl för att pricka rätt. Och det är min bestämda uppfattning att om man föreslår något den andre inte uppskattar hamnar diskussionen där istället för att unna sig eller inte unna sig.

   Jag tänkte tanken att påpeka att jag såklart vill ha dyra grejer gratis om det betyder att jag kan sälja dem vidare, men tyckte att det gick utan sägning :-). Vad jag menade var att jag inte vill ha dem. Lyxweekend har jag inte tid med, båt har jag inget intresse av och tycker det verkar bökigt med sjösättning och vadnumotsatsenkanheta. Sportbil funkar, men eftersom jag håller hastighetsbegränsningarna betyder ju det bara en vanlig bil fast mindre, lägre och dyrare omkostnader.

   Så nej, jag hade rätt i allt (även fotboll).

   Radera