lördag 19 augusti 2017

Köpa Opus och Nibe efter svaga Q2:or?

Igår rapporterade två av mina gamla favoritbolag sina Q2:or, Opus och Nibe. Jag har skrivit om dem tidigare och står alltjämt för mina åsikter. Opus i slutet av förra året och Nibe i våras.

Opus

Bilbesiktningsbolaget med internationella ambitioner. Jag har köpt och sålt aktien ett stort antal gånger de senaste åren, ett perfekt swingtradingcase som aldrig känts riktigt jobbigt att sitta på eftersom bolaget känns långsiktigt hållbart.

Men rapporten var ingen höjdare. Ebitda-resultatet var +90 Mkr mot förväntade 116 Mkr, marginalen var 19 procent mot förväntade 24, omsättningen var en smärre besvikelse och lite oväntade engångskostnader har dykt upp. Kort sagt, sämre på alla sätt. Och något som inte är nytt är att Opus konstant jämt drabbas av valutaeffekter, så ock nu.

På plussidan går det enligt plan i Sverige och även om kostnaderna för de internationella bilprovningssatsningarna blivit högre än väntat är det fortfarande bra med vinst och tillväxt. Får de ordning på kostnaderna kan det här bli riktigt bra.

-28 % från toppen

Nibe

Värmeteknikgiganten som genom smarta förvärv alltid tjänar massor av pengar. Framförallt handlar det om värmepumpar, men här finns även kaminer, kakelugnar, braskassetter och varmvattenberedare. Till skillnad från Opus har jag aldrig ägt Nibe, eftersom jag alltid tyckt att den varit lite för dyr.

Men nu kanske, för även Nibe har kommit ner ordentligt efter gårdagsrapporten. Resultatet före skatt blev +481 Mkr istället för analytikernas förhoppning +518 Mkr och marginalen blev 11,4 procent istället för 12,0. Å andra sidan var omsättningen och försäljningen lite högre än väntat och bolaget förväntar sig ökad efterfrågan i Europa, Nordamerika och Asien. Särskilt gäller detta det största affärsområdet Climate Solutions.

Vidare räknar Nibe med fortsatta förvärv, som ju varit bolagets stora trumfkort. Själv skulle jag säga att vd Gerteric Lindquist, 65, också varit och är en framgångsnyckel, och ni fattar vad jag vill ha sagt med att skriva ut hans ålder. Även om han inte sagt ett ord om pensionering blir han ju inte yngre.

Slopade subventioner på USA:s villamarknad är ett orosmoment, men kanske kan det vägas upp av ett stigande oljepris (som jag tror kommer). Jag tror på värmepumpar och därför också på Nibe. Kanske är det rätt läge nu?

-21 % från toppen

Jag gillar både Opus och Nibe, ännu mer efter att aktierna kommit ner i pris. Samtidigt är jag orolig för börsläget i stort. Jag blir inte klok på vilken av dessa känslor jag borde följa.

Något annat jag inte begriper är vart sommaren tog vägen, men efter helgen kör jag dagliga blogginlägg igen, fram till jul åtminstone.

19 kommentarer:

 1. haft lite funderingar på just nibe. kanske är dags att slå slag i saken och köpa en liten post.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lutar också åt det. Opus hoppas jag får ner några ören till, men är inte säker på att Nibe har så mycket mer nedsida.

   Radera
 2. Dåligt insatt i opus men har de tänkt att gå in i danmark hade jag inte rört dem långsiktigt.

  Är det något svenskt bolag som lyckas bra där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstått det satsar de inte alls på Danmark, men på Europa i stort, så det kan ju hända framöver. Just nu verkar det vara Nord- och Sydamerika som lockar mest.

   Radera
 3. Jag har redan lite Nibe och funderar på att öka, vilket nog sker nästa vecka. Klart impad av Nibe och Gerteric!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också imponerad, men samtidigt lite skrämd. Vad händer när Gerteric lägger av, blir det en "Gerteric-effekt" då?

   Radera
  2. Skulle gissa att det blir ett dyk kortsiktigt, men han har ju varit VD i väldigt många år, så han har definitivt infört sin kultur på företaget, så jag tror företaget kommer fortsätta utvecklas efter att han slutat. Han kanske dessutom blir styrelseordförande?

   Radera
  3. Hoppas att du har rätt, fast helt säkert är det inte. Det beror ju också på hur han slutar. Man vet ju inte hur ordnade former det blir.

   Radera
 4. Du skulle köpt NIBE för 20 år sedan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! Men den var ju så "dyr" då :-).

   Radera
 5. Intressanta case men förutom traditionell affärsrisk (lyckas expansion/uppköp) och teknisk risk (produktutveckling) finns här även ett icke försumbart inslag av politisk risk.

  Nu klarade sig Opus och den årliga bilbesiktningen lever vidare även om intervallet för nyare bilar troligen kunde vara betydligt längre. Vad gäller Nibe och värmepumpar finns också ett spel bakom oljepriset, OPEC, subventioner av energisparåtgärder och liknande.

  Skulle själv vara försiktig med branscher där statliga förändringar av regler snabbt kan påverka affärsmöjligheterna, på gott och ont.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns politiska risker med bägge, men jag tänker så här:

   Opus: Genom att expandera över världen minskar den politiska risken. I Sverige skulle det kunna bli lite mindre besiktning (även om det nyligen bestämts att man inte ska göra så), men i länder som Chile och Indien lär det bara bli mer.

   Nibe: Oljepriset går upp och ner pga oligopol och politiker, men risken för väsentligt lägre oljepris på lång sikt tror jag är liten. Det är därför jag har olja också. Och när det gäller politisk inblandning för Nibe borde den kunna slå åt "rätt" håll. Värmepumpar är ju bland det miljövänligaste vi kan värma villor med och många politiker har ju tvärsemot fakta och forskning fått för sig att klimathotet är ett stort problem. Hur länge kommer det t ex vara tillåtet att installera nya oljepannor i Sverige? Jag är inte så rädd för politikerna just i detta fall.

   Radera
 6. Båda är fina bolag som fått mycket stryk, så det är nog inte anledning till oro att gå in i något utav dem om man kan tänka sig att hänga med ett litet tag. Opus äger jag redan, och nu är det Nibe-tillfälle :) 5-10% Nibe i portföljen borde kunna vara vettigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För hög procentandel för mig, men så är jag en feg jävel.

   Radera
 7. Värdefulla reflektioner. Har själv varit fundersam kring Nibe men är så fruktansvärt grön inom området så jag väntar nog till jag skaffat hus eller på andra vägar lärt mig mer om värmepumpar ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får tacka för berömmet!

   Det är värmepumparnas förträfflighet som gjorde mig intresserad av Nibe från början. Att utan pellets eller olja få värme genom en fläkt på väggen som drar betydligt mindre ström än direktverkande elelement är snudd på magi. Och inte behöver man borra i marken eller sätta in någon stor tank. Allt är klart på ett par timmar. På våra breddgrader borde det finnas i vartenda hus, åtminstone utanför fjärrvärmestråken.

   Radera
 8. Som vanligt intressant läsning. I dag låg dock den stora behållningen i det sista stycket - jag har sett fram emot att läsa dina inlägg dagligen igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Ja, inte för att jag fattar hur det ska gå till för under sommaren hade jag bara inte hunnit producera ett inlägg per dag och hösten är vanligen stressigare. Men på något vis ska det väl gå, jag får sluta lata mig på nätterna helt enkelt :-).

   Radera