tisdag 29 augusti 2017

ABC

Kanske bäst att poängtera att detta blir ett inlägg om aktier. Det blir ingenting om Andning-Blödning-Chock och jag ska inte recensera Anna Books gamla hit från den starka debutplattan Killsnack 1986.


Skillnaden mellan A- och B-aktier är att de har olika röststyrka. De flesta av oss skiter i det eftersom våra hundra aktier ändå kvittar i den allmänna konkursen. För att krångla till det har en del bolag även C-aktier. Eller ja, det är väl knappast för att krångla, det är i bästa fall en bonus. SEB införde sin C-aktie för att underlätta för utländskt ägande. Förmodligen finns andra skäl för andra bolag.

Vad gör då detta? Ett problem är att omsättningen ofta blir väldigt olika i A- respektive B- och C-aktier, vilket i sin tur kan innebära att värdet drar iväg helt orimligt. Kanske är det inte där bolagen vill att fokus ska ligga.

Under fredagseftermiddagen handelstoppades Hufvudstadens C-aktie när aktien stigit nästan 300 procent. Här är en översikt över dagens handel fram till stoppet:


Vi kan väl ana hur det kändes för den sålde sina aktier för 440 kr/styck mådde när han/hon insåg att det hade gått att få 2000 kr några timmar senare. Ändå bättre än den stackare som sålde aktien för 215 kr för en vecka sedan. På måndagen var handeln öppen i 23 minuter innan den stoppades igen efter att ha tappat drygt 80 procent! Den som kallar börsen för bingo har fått vatten på sin kvarn och det riskerar inte bara att drabba bingohallarna.

I det här fallet är lösningen enkel. Fredrik Lundberg äger över 99 procent av aktierna och så länge det är så blir det såklart ingen omsättning i den. Alltså hör den inte hemma på Stockholmsbörsen utan bör avnoteras. Men är det inte dags att att införa ”alla aktiers lika värde” och ta bort B, C och alla andra bokstäver? En aktie, en andel, en röst. Enklast så.

15 kommentarer:

 1. Låter nästan lite socialistiskt det där med att lagstifta om hur företag ska göra med sina aktier ;). Det blir nog i viket fall som helst svårt att få Fredde Lundberg att rösta för att omvandla de röststarka C-aktierna till vanliga A-aktier och därmed förlora kontrollen över företaget. Ännu svårare blir det att få Wallenbergarna att gå med på det. De har byggt hela sin maktstruktur på röststarka aktier. Men jag förstår vad du menar för handeln i Hufvudstaden C har varit sjuk i några dagar. samma sak hände i Svolder A för ett tag sedan och i dag i Catella A.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inget som hindrar Stockholmsbörsen för att bara öppna upp för handel i en aktie? Om företaget vill ha en massa varianter vid sidan om får de ha det, men blanda inte in Stockholmsbörsen i tramset.

   Att Lundberg ska förlora kontrollen över Hufvudstaden, är det verkligen en reell risk? Jag vet inte, men problemet känns knappast olösligt.

   Radera
  2. Jag förstår hur du menar och håller delvis med. Mot det ska ställas företagens fria vilja att notera sina aktier på börsen. Jag är generellt emot massa tvingande lagstiftning som inte har något annat värde än att skydda folk som väljer att inte tänka själva.

   Jag helt enkelt att man får tillämpa ett visst mått av eget ansvar som aktieägare och se lite vad man köper.

   Radera
  3. Fredde sitter på 45 % av kapitalet i Hufvudstaden vilket gör det teoretiskt möjligt för en i övrigt enig aktiägarkår att gå emot honom om man skulle makulera alla C-aktier men jag håller med. Det är knappast troligt men för att sno ett citat av en gammal investerare:

   "Blanda inte ihop det omöjliga med det osannolika"

   Vet du vem?

   Radera
  4. "Tvingande lagstiftning" är ditt ordval. Jag menar att precis som företagen kan försöka notera vad som helst kan Nasdaq Stockholm AB välja att begränsa utbudet till en aktievariant per företag. Om det (som jag antar) ligger i deras intresse att ha ett så intressant utbud som möjligt borde de göra det.

   Jag är verkligen inte insatt i Hufvudstaden, men nog borde man väl kunna splitta och emissionera bort C-aktien på något smart sätt som göra alla nöjda? På lite sikt om inte förr.

   Citatet går jag bet på. Det skulle kunna vara jag :-).

   Radera
 2. Vad tråkigt att denna post handlar om aktier.... trodde det skulle handla om Anna Book och hennes starka debutplatta. Den måste ju ha varit stark eftersom hon blev så känd och folkkär artist, och fortfarande är så. En klassisk odödlig platta med andra ord! Hon är ju dessutom mycket mer känd bland vanligt folk än den där Lundberg som ingen vanlig Svensson har en aning om vem det är :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt folkkär! Men det beror ju inte bara på den där plattan utan även hennes fantastiska skådespeleri: https://www.youtube.com/watch?v=DkPHZHxLm8o

   Radera
  2. Solstollarna var ett av de största Tv-programmen i Tv i mitten av 80 talet. När Anna Book nämnde sitt älskade Munkfors inför flera miljoner en Lördagkväll tyckte man det var lite häftigt.....
   Hahahaha :-)

   Radera
  3. Hennes Munkforsreferenser hade gått mig helt förbi, men givetvis såg jag programmet. Att två medelålders gubbar satt på en strand och kollade in bikinibrudar var underhållande på ett absurt plan. Och Skumberg var ju kung!

   Radera
 3. Åh, jag som trodde att inlägget skulle handla om att du äntligen lärt dig alfabetet! Vem säger att det inte går att lära en gammal hund? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lärde jag mig redan som gällt gläfsande valp.

   Radera
 4. Jag försökte lyssna på den där plattan Killsnack men det gick bara inte - undrar hur den sålde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du?

   "Jag kan kan dansa som vind,
   jag kan brinna som eld,
   jag kan flyga, flyga högt i det blå,
   men hennes killsnack, killsnack, kommer jag aldrig att förstå."

   Det är ju poesi för bövelen :-)!

   Men jag kan tänka mig att den sålde rätt bra eftersom den tänkta målgruppen såg alla avsnitt av Solstollarna där hon fick sjunga varenda låt från skivan.

   Radera
  2. Ja.. jo.. Killsnack är ju ett av de bättre spåren. Men min mage tål inte..

   Radera
  3. Din mage är inte den enda som fått problem av Anna Books musik: http://www.expressen.se/nyheter/anna-books-mage-sprack/

   Radera