måndag 30 april 2018

Hur handlingsförlamad får man bli?

Läser att 59 procent av barnen i åldern 7-16 år skulle vilja vistas mer i naturen. Ja, men gör det då! Det finns ingen åldersgräns på att ge sig ut i skogen, ingen entréavgift eller andra kostnader, det är bara att gå!


Jag fattar att det är mycket med skolan och kompisar, men att skylla på tidsbrist, som både ungdomar och forskare gör i artikeln, köper jag inte. 13-15-åringar ägnar många timmar framför datorn och åt tablå-tv. Runt 30 procent av dem över fyra timmar per dag! Att då påstå att man inte hinner gå en skogspromenad på tjugo minuter blir fånigt. För de allra, allra flesta handlar det bara om prioriteringar.

Jag var sannerligen ingen leka-ute-unge, men idag hade jag nog framstått som en skogsmulle. Nu avslöjar jag nog hur gammal jag är och vilken gammaldags uppfostran jag fick, men en av anledningarna till att jag trots allt rörde mig mycket var för att transportera mig. Ville man som barn komma någonstans på 80-talet fick man gå eller cykla. Man gick till skolan, träning, kompisar och fester. Det var aldrig trafikstockning utanför skolorna av hämtande/lämnande föräldrars bilar.


Dagens barn lider av ryggproblem, fetma, psykosomatisk stress och ADHD i en lavinartad utveckling. Jag är övertygad om att alla dessa besvär skulle minska om ungarna tog sig ut mer. Och ”var fan är föräldraansvaret?!”, som skrikjournalisten Joakim Lamotte brukar ropa in i sin Iphone. Ta med barnen ut på helgerna när de fortfarande är så små att de inte kan välja. Har ni inte tid med det kan ni skaffa en guldhamster istället för barn, de motionerar sig själva.

23 kommentarer:

  1. Bra skrivet, visst var det annorlunda förr i tiden när varken mobiler eller internet fanns! Då var man ju ute ganska mycket eftersom alternativen var färre. Men att skylla på att det finns annat att göra nu, för att välja bort att röra sig och få frisk luft, det duger ju inte som argument. Håller helt med dig att det behövs mer handlingskraft!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av fördelarna med att man "tvingades" transportera sig själv var att man automatiskt fick motion, frisk luft och naturupplevelser. Visst kunde jag också få skjuts till tävlingar och evenemang långt borta, men det var fullständigt självklart att som mellanstadiebarn ta sig till sina vardagsaktiviteter själv.

      Radera
  2. Lite lustigt är det att man som tonåring inte kunde tänka dig att det fanns något tristare än att gå i skogen medan man idag tycker det är kul att vandra eller ta en cykeltur. Sen vandrar jag inte tillräckligt ofta för att jag inte ids ta mig till ett naturreservat med buss etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag förstå. Jag har två minuter till skogen. Lite väl långt kan jag tycka, så det ska jag tänka på för nästa boende.

      Radera
  3. Ja, fast du och jag växte tyvärr upp i ett helt annorlunda Sverige Micke. Idag ökar brottsligheten lavinartat. När småbarn rånas upprepat av andra barn i tex Nacka på väg hem från träningen, vad ska man då göra?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller rösta rätt. Kampanja och engagera sig politiskt. Prata politik med vänner. Skicka brev till politiker och kräv lag och ordning. Varför vi inte har en nolltolerans för brott när vi har det för trafikolyckor med dödlig utgång är dåligt, men inte förvånande med sossar och vänsterfolk i regerande ställning.

      Radera
    2. Jag har inte hittat något rätt att rösta på, bara mer eller mindre fel. Fast inlägget handlar i första hand om att vi rör oss för lite, inte hur vi röstar ;-).

      Radera
    3. Larsson, du anger att man ska flytta. Kan du ge några bra exempel på vart man ska flytta? Som i exemplet Nacka

      Jag har av debatten förstått att skatterna är för låga, det är därför brottsligheten och otryggheten breder ut sig. Däremot har jag inte hört hur hög skatten ska vara, så vi kan väl anta ju mer desto bättre, frågan man ställer sig är om en höjning till endast 165 procents skattetryck räcker eller om vi kanske måste gå upp till 850 procent?

      Radera
    4. ”Så många procent f i n n s ju inte!”
      För hon var inte särskilt hemma i den högre matematiken nämligen.

      Jo då, fick hon höra, i Monismanien fanns det hur många procent som helst
      "

      Radera
    5. Jag anger inte att någon "ska" någonting. Jag uppfattade frågeställningen som vad man ska göra om man bor i ett område där det inte är möjligt för ens barn att fritt röra sig utomhus. Och ja, i ett sådant läge ser jag inget annat alternativ än att ta sig därifrån.

      Den som tycker att skatterna är för låga för att trygga medborgarna kanske kan förklara hur länder med lägre skattetryck kan ha mer trygghet.

      Radera
  4. Jag vill bara knyta an till ditt sista stycke att ohälsan ökar bland barn. Detsamma gäller även vuxna. Titta på dina barndomsvänner som också cyklade överallt, lekte ute, inte hade telefoner eller skärmar etc. Hur ser dom ut? Statistiskt så är varannan överviktig, trots sin aktiva ungdom.

    Min poäng är bara att de flesta tycker att barn måste aktiveras när egentligen människor i alla åldrar behöver det (du hade ett bra exempel med pensionärsgympan). Barn gör som vuxna och så länge vi tar bilen två kilometer kommer det anses vara jobbigt att cykla eller gå samma sträcka.

    /Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan alla behöver röra sig mer, men den som rörde sig som barn och hade rörliga föräldrar har ett bättre utgångsläge.

      Den friska person som tar bilen för att åka två kilometer borde skämmas (ifall inte packningen överstiger tjugo kilo OCH det är snöstorm).

      Radera
  5. Intressant inlägg, ett tips för den som vill är att läsa Anders Hansens bok ”Hjärnstark” så får man en förståelse för att många förstör sig själva i den tid vi lever i.
    Att investera i sin hälsa och röra på sig är inte bara bra för kroppen utan även för sin och statens plånbok i framtiden. (detta är ju en ekonomiblogg) ;)
    Tyvärr är människan ett lat djur i sin natur...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dålig hälsa kostar pengar, helt klart. Och dör man tappar man en jävla massa ränta-på-ränta-effekt.

      Radera
  6. Håller med om att det är sämre idag, men ett bekymmer är fria skolvalet. Föräldrar kanske inte tycker den närmaste skolan är något att ha, då väljer man någon längre bort där det inte lämpar sig för 10-åringar att gå elelr cykla till. DÅ blir det bilen. Detta problem existerade inte på 80-talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Generellt undrar jag om barnen har längre till skolan nu än på 80-talet. En del har det såklart, men genomsnittligt tror jag inte det.

      Radera
  7. Säger bara orientering. Finns nivåer för alla åldrar, kunskaper och man kan springa eller gå om man vill. Nästan varje helg är vi med våra tonåringar i någon skog och tävlar. Frisk luft, motion, natur och lite matsäck och socialt med övriga i klubben. Inte så dyrt heller. Efteråt kan barnen få sitta vid sina skärmar för de har fått sin dos av utevistelse. Måste vara den perfekta familjesporten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tänka mig. Mitt intresse för sporten lyckades tyvärr dödas effektivt på mellanstadiets friluftsdagar.

      Radera
  8. Appropå ohälsa och sjunkande PISA-resultat, där borde mer obligatorisk motion vara första årgärden. Kanske 30-40 min några gånger i veckan med tvång även för lärarna. Här hade Frigolit verkligen kunnat förändrat skolan på bara 100 dagar.

    Vilket organ kommer har störst nytta av motionen? (hint: det är inte muskler, lungor eller hjärta... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid varit tveksam till mer idrott i skolan. Du har säkert rätt i att det skulle behövas, men det känns som något man bör klara på fritiden. Om vi inte ska öka på studietiden måste annars andra ämnen stryka på foten och det tycker jag vore olyckligt.

      Radera
    2. Lite vardagsmotion ökar främst hjärnaktiviteten, vissa rastlösa elever kanske kan hålla sig lugna lite längre. Jag tänkte mig att hela klassen tar en rask promenad på 2-3km. Jag tror att åtminstone några timmar med hygglig koncentration och inlärning är bättre än hela dagar med usel dito. Oklart om detta är testat, borde kunna finnas studier.

      Radera
    3. Ja, jag vill inte avförda förslaget helt, det ligger mycket i det. Jag tycker bara att det borde sorteras in under personligt ansvar. På samma sätt kan man ju tycka att unga ofta är för trötta för att tillgodogöra sig undervisningen, men jag vill ändå inte lägga in en siesta.

      Radera