Det här är min elräkning för tre
månader. Inga stora pengar och vanligtvis betalar jag den utan att
ens reflektera över kostnaden. Och ja, jag lägger in den för
betalning manuellt. Våga vägra autogiro!
Men någon gång kan man ju titta på
den, så varför inte nu? Det första jag slås av är att det är
väldigt många olika poster. Köper jag en vara i mataffären får
jag en post på kvittot. Förutom moms, den kommer man inte undan ens
när man förklarar att man aldrig gick med. Men här har jag köpt
en produkt – elektricitet – och får den uppdelad i fyra poster
(och moms – det finns grön el, men svart el är helt omöjlig att
hitta): el, årsavgift, spotpåslag och elcertifikatskostnad.
Årsavgift skulle jag hellre få
utslaget på elen. På det här sättet blir det ju billigare el ju
mer jag köper. Spotpåslaget är vad jag förstår en justering av
dagspriset som jag får för att jag har rörligt elpris.
Men vad tusan är elcertifikatskostnad?
Energimyndigheten berättar att elcertifikatssystemet ”är ett
marknadsbaserat stödsystem som ska öka produktionen av förnybar el
på ett kostnadseffektivt sätt”. Språk är intressant.
”Marknadsbaserat stödsystem”, måste det inte vara antingen
eller? Antingen marknadsbaserat eller också ett stödsystem för att
favorisera alternativ som inte klarar sig på en fri marknad. Det kan
finnas olika skäl till det, men det här är första gången jag
hört om något som behöver ekonomiskt stöd för att vara
”kostnadseffektivt”. Klart att det blir kostnadseffektivt för
producenten om konsumenterna tvingas betala extra för det!
Totalt betalar jag alltså 390 kronor
och 61 öre. Av detta är 46 procent betalning för elen i
vägguttagen. 26 procent, över en fjärdedel av totalsumman och mer
än hälften av elkostnaden är årsavgift, som är lika hög oavsett
hur mycket el jag använder. De obegripliga avgifterna är 8 procent,
och momsen 20 (jag gick aldrig med!). Nog finns det lite att jobba på
här för miljöintresserade politiker. Om det finns några sådana.
Jag tror att du inte vill veta exakt vad alla de där avgifterna är till för, det är nog lugnast :)
SvaraRaderaÄven för oss som bor i villa går en ansenlig mängd pengar till diverse avgifter. Det enda sättet att komma runt det är ju att bli självförsörjande, vilket är knepigt på vintern...
Så är det nog. Och en vindsnurra på balkongen känns inte alls aktuell :-).
RaderaAllt som människor behöver i sin vardag är perfekt att ständigt höja skatten på, eller hur? Hur är det nu, har våra politiker redan automatiserat årliga skattehöjningar på el också, som de gjorde med drivmedel?
RaderaMvh https://investera-pengar.blogspot.com/
Va?! Jag väntar fortfarande på att Magdalena Andersson ska sänka bensinskatten, för innan hon fick jobbet tyckte hon ju att den var tillräckligt hög. Innan hon höjde.
RaderaNämen Micke, du ska inte behöva betala årsavgifter och inte heller den där elkostnaden. Dessutom undrar man vad du gör för att förbruka tresiffrigt med kilowattimmar på en månad. Här är det jag som vinner tävlingen! Förhandlar mig till noll årsavgift och ej höjt elpris för att teckna nytt treårsavtal med min leverantör. Har gjort så nu tre gånger redan. Fungerar fint och tar mindre än en minut.
SvaraRaderaAutogiro är en väldigt bra uppfinning, man slipper pyssla med räkningar och betalar ingen avgift för att betala. Internetbank har jag ingen erarenhet av, har avstått av säkerhetsskäl.
Och på tal om säkerhet så känner jag bara Swish till namnet. Förordar betalning av kontanter i så hög utsträckning som det är möjligt. Försöker bojkotta butiker med enbart kortbetalning, vilket blir svårare i och med deras hetsiga och skamlösa framryckning. /Eva
Jag tror att jag blir tvungen att anlita dig som förhandlare om det där ska bli verklighet. Jag bytte för några år sedan till den billigaste elleverantören i mitt område.
RaderaAutogiro gör att jag tappar kontroll. Om inget annat sätt finns för att slippa fakturaavgift har jag e-faktura, men det tar verkligen emot.
Lite samma sak med "kontantfria" butiker. Helst skulle jag bojkotta dem helt, men det är svårt.
Jag avundas dig din elräkning. Tänder du ljusstumpar och går i one piece? Jag joinar dig i rörelsen våga vägra autogiro, tycker det är mycket obehagligt av flera skäl varav endast ett är konspiratoriskt.
SvaraRaderaHär går åsikterna isär. Både i kommentaren före och efter din "hånas" jag för att jag gör av med så mycket el. Jag tycker själv att jag är sparsam. Jag har aldrig tänt i rum där jag inte är, står inte och blänger in i kyl och frys, använder eftervärme i ugnen osv. Använder varken ljusstumpar (militant vegetarian) eller one-piece.
RaderaBlir nyfiken på konspirationen :-).
Fru Eff, när du skriver "one-piece" misstänker jag att din elräkning täcker uppvärmning också? Då blir det självklart betydligt högre summor än för bara "hushållsel".
RaderaHmm jaeeeblir osäker, inte jag som betalar den, curlad fru. Den på landet betalar jag och där bakas allt samman till ohemula belopp varav 90% verkar vara Ellevio.
RaderaJag tänkte att hon bara ville ha roliga bilder i huvudet :-). Men ja, jag har fjärrvärme.
RaderaJag (med 40kWh/mån) ligger långt under din förbrukning. Första gången man kunnat kalla Sparo för Slöso. Men du håller kanske på och "minar" bitcoin?
SvaraRaderaFaktiskt är det värre än du får det att framstå i inlägget. Förutom elräkningen har man ju också en "elnätsräkning", som även den kommer med årsavgifter, skatt, moms och elkostnad (som om elektronerna sliter på elkablarna och motiverar en rörlig debitering).
Elcertifikatavgiften är den jag tycker minst illa om. Den ger ju vindsnurror möjlighet att konkurrera med brunkolseldarna...
Nej, inget bitcoinminande här, men datorn står på runt 16 timmar per dygn.
RaderaJa, räkningen för nätet tror jag är ännu rörigare. Mest imponerad är jag över moms på energiskatt. Riktigt så var det väl inte tänkt när den tillfälliga (!) omsättningsskatten infördes.
Jag är för dåligt insatt i energisektorn för att ta den diskussionen, men generellt brukar stöd av mindre konkurrenskraftiga fenomen vara ett säkert sätt att se till att de aldrig blir konkurrenskraftiga. Inte helt olikt kvotering som ju också vanligtvis skjuter den inkvoterade gruppen i foten.
Erik, har du extremt nya vitvaror och energisnål spis? Eller saknar frys kanske? Lagar aldrig mat hemma? Bara en energisnål ledlampa på i hemmet? Nyfiken på hur du fixar 40 kWh/mån. Själv ligger jag på mellan 70 och 90 kWh/mån med rätt gamla prylar i köket och helt utan ledlampor./Eva
RaderaJa, till försvar för min slösaktighet vill jag framhålla att jag jobbar hemma och lagar alla måltider här.
Raderajo, med datorn på 16 h dygnet alla dar i veckan så blir det ca 40 kWh på månadsbasis. Och alla vi läsare har ju fått ta del av Sparos intressanta matrecept och bakningstips, och är det något som drar upp förbrukningen så är det ugn, men även såklart vanlig spisanvändning på daglig basis.
RaderaAllt är ju relativt, men om vi nu räknar bort datoranvändningen (40 kWh) från redovisad månadsförbrukning (100 kWh) så återstår 60 kWh och då är matlagning om kanske 10-20 kWh per månad en större andel dvs 20-30%
Daglig spis- och åtminstone halvflitig ugnsanvändning kommer jag fortsätta med för det blir garanterat billigare än dagens lunch och hämtpizza. På annat skulle jag kunna snåla lite, men det är ju detta som är min poäng, att det inte riktigt lönar sig att vara elsnål pga alla fasta avgifter.
RaderaPåminner mig om ett elbolag som hade en tävling för småhusboende i just att förbruka så lite som möjligt (möjligen var det att minska sin förbrukning så mycket som möjligt).
RaderaDen som vann visade det sig duscha på gymmet istället för hemma, slutade laga mat hemma och åt alltid hämtmat, laddade alla batterier/telefoner mm på jobbet och sänkte innetemperaturen till 17 grader. Osv, osv. Troligtvis inget sätt att fortsatt leva på när väl tävlingen var över.
Kan tycka det var lite väl konstigt att utse dem till vinnare i den tävlingen, men det var väl knappast något tävlingsledningen (dvs marknadsavdelningen) tänkt på i förväg, så man fick stå sitt kast.
Så visst, för att återknyta till ämnet, att dra ner elförbrukningen i sig är ju inte så svårt. Men det är sällan ekonomiskt fördelaktigt när man kommer ner i låga nivåer som 70-80-90 kWh per månad.
Ibland kan det vara det, men om man tänker att man ska spara in 2 kWh med el om jag istället för att baka bröd hemma istället köper det färdigbakat i affären så är det väl korrekt, men räknat på vad du betalar för elen och vad du betalar för brödet i affären så är det en riktigt dålig affär.
Jag skulle möjligen kunna ladda mobilen i motorvärmaruttaget för där är det fri el, men så snål är inte ens jag.
RaderaGjorde ibland storkok på jobbet när jag jobbade själv på nätterna, men det var mer för att spara tid än pga elförbrukning.
Fri el i motorvärmaruttaget! Din bloggranne "miljonär innan 30" har gått helt bananas över den möjligheten.....
RaderaHaha! Det är klart, teoretiskt skulle man ju kunna ha en mikro och en 220 volts bänkspis i skuffen. Kanske en liten frys också :-).
RaderaEva, jag har ett ganska nytt kyl/frys komboskåp. Jag lagar i princip all mat hemma, oftast storkok med några mikroburkar till en annan dag. Även spisen är relativt ny. Alla lampor hemma är LED men jag släcker ändå när jag lämnar ett rum. Inget står på stand-by heller. Jag har en laptop som används ganska 2-3timmar per dag. Jag snålar inte medvetet med strömmen, utan det går inte åt mer än så helt enkelt.
RaderaMicke, jag är rätt dåligt insatt i det där certifikatsystemet också. Men jag trodde det hängde ihop med utsläppsrätter och liknande -ett stöd för miljövänliga alternativ alltså. Jag håller med om att det är problem med kvoteringar, och stöd och straff och annat när myndigheterna ska in och reglera den "fria marknaden". Men bl.a miljön är ju en "extern effekt" (som det kallas i nationalekonomin) och behöver någon form av reglering.
RaderaSå har jag också fattat det, som ett stöd för miljövänliga alternativ. Jag är bara inte säker på att det är rätt metod. Allt måste löna sig för att vara ekonomiskt hållbart på sikt, och ett av de bästa sätten att se till att saker inte lönar sig är att ge det ekonomiskt stöd när det inte lönar sig. Sedan kan det gälla kultur, glesbygd eller vad som helst (t o m energi). Uppmuntra ekonomiskt när det inte lönar sig - och det kommer aldrig att göra det.
RaderaLarsson, när jag stoppar in din elförbrukning (12*110 = 1300 kWh) och postnummer (sollentuna) och rörligt elpris på eljämförarsiten elskling.se så ser jag med årskostnader kring 900 kr. Din nuvarande är ca 1550, dvs du kan här med några klick på datorn spara in 600 kr.
SvaraRaderaDet är väl en vad du lägger på mat för en hel månad? Eller ett par nya löparskor (köpta utomlands)?
När du bytt bör du lägga in en påminnelse i kalendern så att du nästa år gör om samma procedur, annars jackar elbolaget upp priset (de tar bort rabatten) när avtalet går ut. Men det tar ju någon minut att göra detta så timpenningen är ju väldigt bra, tänk om du hade en kund där du kunde debiterar denna sorts timpenning! Och det är ju skattefritt och utan arbetsgivaravgifter.
Bra tips! Möjligen lite knappt en månads mat eller ett knappt par skor, i alla lägen värt att ta tag i. Drabbas man inte av någon uppkopplings-/startavgift som gör det mindre värt?
RaderaNäe, inga sådana avgifter alls. Men du kan ju alltid tipsa elbolagen om "missade möjligheter" så ska du se att det nog kan komma sådana i framtiden ;-)
RaderaFast om du ligger i och tjatar ordentligt så kanske de är snälla och debiterar dig lite extra redan nu - de kanske kan kalla det för "konsultavgift" eller dylikt?
Nej, på det sättet är jag inte tjatig :-).
RaderaSå förutom din kostnad som du visat här på elhandel så betalar du, som några påpekat ovan, en elnätskostnad - antar fakturan kommer från Sollentuna energi. Just Sollentuna energi verkar vara lite knepiga vad gäller s.k. effektavgift och därmed svårbedömt för en utomstående vad kostnaden är för den delen.
SvaraRaderaMen om vi t.ex. tar ellevio som jämförelse så innebär en 109 kWh förbrukning en elnätskostnad om ca 160 kr, dvs mer än elhandeln som du visat på bloggen.
Så för att sammanfatta: beräknad total kostnad för el ca 300 kr/mån (varav elhandel ca 130 kr och elnät ca 160 kr)
Ungefärlig årskostnad totalt för el nu är då ca 3600 kr/år
Efter byte med elskling.se : ca 3000 kr/år
17% minskning av kostnaden på årsbasis (obs estimat, du kan säkert göra ett bättre estimat då du har alla fakturor och övriga detaljer)
Svårbedömt eller inte, omöjlig att byta, så på den fasta nätdelen är det bara att "gilla läget".
RaderaJa, så är det. Enda sättet att byta elnätsbolag är att flytta och det är väl knappast aktuellt just nu?
RaderaJag tror inte ens att det skulle hjälpa att hota med det: "Sänk mina kostnader, annars flyttar jag och ni får en ny och mer slösaktig kund..."
RaderaDu som bor i stor BRF har däremot kanske en möjlighet här, och det är att istället för att alla enskilda lägenhetsinnehavare har ett abonnemang var, dvs att ni var och en är enskilda kunder hos elbolaget, så är BRF det istället. Dvs en (stor) kund hos elbolaget istället för många (700 st?) små.
RaderaDet innebär naturligtvis att BRF (styrelsen/arbetsgrupper) måste dela upp den totala förbrukningen internt på lägenheterna och fakturera föreningens medlemmar. Det kan låta som en hel del jobb, men det finns ett flertal BRF som redan gör det, och dom sparar in ordentligt med pengar på det, naturligtvis till föreningens medlemmars stora glädje.
Observera att det alltså gäller inbesparingar både för elnätsdelen såväl som för elhandelssidan.
Det här är ju kanske ett lite mer långsiktigt perspektiv, men det kan vara något att föra upp på kommande årsmöte - ni har väl ett i vår?
Med det antal lägenheter ni har i er förening så skulle jag inte förvånas om vi talar om besparingar på minst en halv miljon kronor, antagligen mer, eller väsentligt mer. Sänkta månadsavgifter säger väl ingen nej till?
Sen finns det ytterligare en fördel, och det är om BRF tex beslutar om att sätta upp solceller på taket. Det kommer då alla tillgodo direkt då det kan avräknas på totala förbrukningen och inte endast el som används i föreningens gemensamma lokaler (tvättstugor, belysning i gemensamma utrymmen, ventilation mm mm).
Det låter rimligt, men det kräver engagemang från bostadsrättsföreningen och då faller det. Skulle aldrig hinna bli något under min tid. Men för alla som bor i andra bostadsrättsföreningar tror jag stenhårt på idén.
RaderaDet är bara det att att det förmodligen blir ett höjt ampereantal för föreningen som den får betala, kan säkert röra sig om ganska mycket pengar om det rör sig 700 lägenheter, då får ändå bostadsrättsinnehavarna betala i slutändan.Sedan ska det också räknas ut vad var och en ska betala, vilket tar tid. Mycket möjligt att det går att göra smidigare än vad vi gjorde i våran förening.
SvaraRaderaVi gick tillbaka till det gamla eftersom vi tyckte att pengarna gör bättre nytta i fastigheten än att var och en ska tjäna några hundralappar.För föreningen blev det en förlust/ME
Ja, det låter ju inget vidare. Jag tänker mig att ett bolag som på ett bräde kan få 700 nya kunder är villiga att förhandla lite mer än när Svenne Banan dyker upp och vill pruta på sina futtiga hundralappar, men det måste såklart vägas mot eventuellt merarbete.
RaderaAntar att du förutom 400 kr/kvartal för 100 kWh i el får betala nästan lika mycket i nätavgift.
SvaraRaderaDet bästa för kostnaden är att få din bostadsrättsförening att införa gemensam el så att ni slipper årsavgifterna (dvs delar på dem). Känner till föreningar som infört detta. Med avläsning i efterhand kostar det då ca 1kr/kWh. Skriv en motion till nästa stämma (om ni är en tillräckligt stor förening)!
Angående det här med säkringar så finns det ju en huvudsäkring för fastigheten alternativt en per hus (genom vilken all el går) som föreningen redan betalar för pga gemensamhetsel, tvättstugor mm så en så stor skillnad lär det inte bli. Det är väl snarare avläsningen och utdebiteringen som kommer att kräva extra arbetskraft.
Ja, något liknande. Den fakturan intresserar mig mindre eftersom jag inte kommer undan den.
RaderaNär det gäller föreningsidén svarade jag på den en bit upp, igår kl 13.37.