måndag 15 oktober 2018

Tråkiga aktier

Det här med att aktier ska vara så himla roliga, vad är grejen med det egentligen? Man hör ständigt folk grymta om att den eller den aktien är tråkig, och jag är inte bättre själv utan kommer ibland på mig med att använda begreppet tråkaktie.


Det jag och andra då menar är en aktie som inte rör sig så mycket. Men tråkigast är väl de värdepapper som går åt fel håll? Det är betydligt värre än en aktie som står helt still, vilket för övrigt ingen börsnoterad aktie gör.

Investera gör man för att tjäna pengar. Bäst vore att varje morgon för alla sina pengar köpa det som ska stiga mest under dagen, men eftersom ingen vet vad det är väljer de flesta av oss att köpa en mix vi tror ska gå bättre än den risk vi tar. Ungefär. En del i denna mix är ”tråkaktier”, men ibland kommer dessa gå bättre än det mesta. Då är de inte tråkiga.

En del människor har bara fel namn...

Men min stora invändning är att man inte ska köpa aktier för att få spänning eller skratt. Vill du få ett adrenalinpåslag – hoppa bungyjump! Jag kan också känna något befriande med att pulsen bultar i hela huvudet, men börsen är inte platsen för det. Den som tycker sig ha ett tråkigt liv – ändra på det. Låt gärna investeringarna ge dig sådana möjligheter, men sök inte spänningen på börsen.

8 kommentarer:

 1. Plocka svamp under älgjaktsäsong är också ganska adrenalinstint vill jag påstå efter helgens tur :O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldans vad med svampplockare det är i skogarna i år! Kan tänka mig att de skrämmer undan alla älgar ganska långt från bebyggda områden.

   Radera
 2. Klart man skall söka spänning på börsen, finns inget roligare än att ha lekpengar. Som ny kund hos avanza får man fritt courtage upp till 50 000:-, det räcker gott för mig att "leka av mig" med :)
  Jag tror helt enkelt att man skall skilja på investeringar och spekulation. Där investeringarna är grundbulten som ger möjligheter i framtiden och spekulation är någonting man gör för att det är roligt - skulle det sedan generera avkastning så är det såklart ett plus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skulle man i och för sig kunna göra, ha tydliga gränser mellan investering och lek. Dock är jag inte helt säker på att jag klarar att göra den distinktionen (eller ens vill göra det). Jag ser nog börsen enbart som ett ställe att tjäna pengar på.

   Radera
 3. Ja, den bästa affärerna är oftast de som jäser som en deg. Inte kul att vänta på, eller stirra på. Men med ett trevligt slutresultat.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Men berg- och dalbana går ju upp och ner och det är ju kul, så då borde väl samma sak gälla för aktier? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig gillat berg- och dalbanor, blir mest illamående.

   Radera