lördag 13 oktober 2018

Stölderna ökar, men inte anmälningarna

45 procent av butikerna utsätts för brott under en slumpvis vecka, men bara 3 av 10 butiksstölder polisanmäls. Polisanmälan börjar mer och mer bli något man gör för att få ett ärendenummer att uppge till försäkringsbolaget. Så här säger en handlare:
Har försökt att ringa polisen förut men bara blivit kopplad till en röst som säger att dom skickar en blankett som vi kan fylla i och anmäla där. Vi har anmält en gång men dom la ner ärendet.


Andra förklarar att enda skillnaden mellan att anmäla och att inte göra det är ytterligare några timmars jobb. Men det kanske kan behövas för att få ut försäkringspengar. 22 procent av butikerna anger att de också utsatts för hot från kunder den senaste månaden. Den typen av brott är ju helt meningslös att anmäla om polisen ändå inte försöker lösa dem.

Jag minns när jag själv anmälde en bluffaktura och när jag anmälde ett bilinbrott. Vid bilinbrottet behövde jag utredningsnumret till försäkringsbolaget. Bluffakturan hade jag aldrig anmält idag. Varför skulle jag, för att någon polischef kan få upp statistiken så att han kan kräva mer pengar? De får sköta sina budgetförhandlingar själva.


Dock är jag imponerad att någon fortfarande orkar driva en butik i Sverige. Om kunderna inte bestämmer sig för att stjäla varorna istället för att betala för sig hotar de personalen till livet. Skulle det bli några kronor i vinst plockas de in i skatt, men inte heller då går de till polisverksamhet. Det finns ju så många andra samhällsproblem – brist på könsneutrala toaletter, breddning av folktomma cykelvägar, normkritisk granskning av kommunala hemsidor, inrikesflyg för politiker, kurser i klimatångestterapi...
Heja Sverige, friskt humör!
Cykelhjälm och testat smör!

9 kommentarer:

 1. Men glöm inte att Sverige aldrig har varit tryggare. För det står det i tidningen och sägs på oberoende SR.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först av alla att dra slutsatsen tror jag var Magnus Betnér, efter Ikeamorden, men det är möjligt att han och många andra omprövat den för man hör det allt mer sällan.

   Radera
 2. Rensat för socioekonomiska faktorer så har inga brott begåtts alls. Så sitt inte där och ljug.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag fel har Svensk Handel fört mig bakom ljuset. I så fall tar jag avstånd och fördömer :-).

   Radera
 3. Vad är det för Sverigebild du målar upp Larsson?
  Du sprider en dystopiskt svart bild av samhället, en bild som endast mörka krafter delar, de är de som står emot människovärdigt, det är de som är fascister, de är de som är emot ett demokratiskt samhälle. En av dessa är alltså du, när du påstår att du varit utsatt för brott. Du är ett mörkt troll som vill utsatta människor illa, som vill avskaffa demokratin. Det var så det började på trettiotalet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han målar upp den sanna Sverigebilden, den som förnekas. Finns ingen som helst likhet vid jämförelse med trettiotalet.Exempelvis judar och samer blev utsatta för ren och skär rasism trots att de befunnits sig länge i sina respektive geografiska områden. Då hade Sverige ingen invandring att tala om. Och om vi ska tala om rasism så frodas den mycket mer bland invandrargrupper gentemot varandra och emot svenskar. Att Sverige har fått uppenbara problem p g a invandringen som har skett i alldeles för stort antal är ju en realitet.

   Radera
  2. Jag anar viss ironi här, men jag hänvisar all smutskastning av Sverigebilden till Svensk Handel. Jag är blott en simpel budbärare.

   För övrigt har varken jag eller Svensk Handel pratat om invandring i detta sammanhang. Till viss del handlar det nog om östeuropeiska stöldligor (de som på modern svenska kallas "EU-migranter" och de kan inte betecknas som invandrare. Ett annat problem är att svensk polis verkar tycka att en bra dag på jobbet är en dag då man aldrig lämnar stationen, för gör man det finns det risk att man måste hantera brott och då måste man skriva rapporter. Det är lättare att fika och spela innebandy.

   Radera
 4. "Dock är jag imponerad att någon fortfarande orkar driva en butik i Sverige"
  Kan bara hålla med. Märkligt att inte alla lägger om till e-handel och bara har butiken som lager/utlämningsställe.
  Själv är jag imponerad över att någon överhuvudtaget orkar driva någon form av företag alls i Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl tacka för komplimangen eftersom jag tillhör den gruppen :-). Å andra sidan har jag inga anställda så det skapar inga arbetstillfällen.

   Radera