lördag 27 oktober 2018

Skäms du?

Jag hörde ett radioreportage där en man sa att han skulle skämmas över om någon såg honom gå in i en lågprisbutik. Jag tänker mig att de flesta som skulle se honom gör det för att de själva är på väg in eller ut från den butiken. Kanske hade han inte tänkt igenom det. Kanske ville han bara vara dryg. Hade frågan gällt sexshoppar eller porrvideobutiker hade jag förstått honom, men nu gällde det alltså att handla mat på Netto eller Lidl.

Försäljningen gick genom taket.

I en nätdiskussion om betalkort skrev en Visaanvändare att han skulle skämmas över att dra fram ett Mastercard ”eftersom det blivit väldigt whitetrashigt”. Flera banker har bytt sina kort från Visa till Mastercard, så då har väl Mastercard blivit vanligare. I min värld innebär det inte att det automatiskt är whitetrash-beteende att betala med det.

Men kanske, för jag är helt prestigelös jämfört med dessa trendkänsliga jetsettare. Jag handlar på Willys, har en gammal bil och köper jeans på City Gross. För mig är det helt andra saker som kräver skämskudde. Jag är hel och ren, försöker göra rätt för mig och behandla andra som jag vill bli behandlad själv. Jag är långt ifrån genomsnittlig när det kommer till ekonomi, men skäms gör jag inte.


Om jag skulle leta tomburkar i soptunnor (nu menar jag alltså inte att plocka en burk på gatan utan gå runt systematiskt med kundvagn/säck), gräva i containrar eller sy mina egna kläder av gamla tygkassar skulle jag nog skämmas, men nu kan jag inte komma på något tillfälle när jag ens är på gränsen. Skäms du för något i ditt ekonomiska beteende och i så fall vad och varför? Jag är nyfiken!

69 kommentarer:

 1. Jag brukar köpa mat som är kraftigt nedsatt pga kort hållbarhetsdatum. Det har alltså inte gått ut än men det kan vara sista dagen t.ex. Det är ju inget fel på varan än, och normalt är det helt okej ett bra tag till.
  Men skäms gör jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör jag med och skäms inte ett dugg. Skulle jag hitta en vara på bäst-före-dagen skulle jag t o m överväga att fråga personalen om de inte har lust att sänka priset på den. Samma sak gör jag med skyltexemplar på kapitalvaror när det är butikens sista.

   Radera
  2. Skämmas för att hjälpa planeten jorden att överleva? Alla vet att det slängs för mycket mat i det här landet och att då ta vara på det som kommer att gå till spillo, som kraftigt bidragit till allehanda utsläpp av alla de vidrigaste miljögaser inte bara i mänsklighetens historia utan även i planetens - här kommer en riddare, en god person, som nästan på egen hand räddar jorden från att gå under och räddar miljarder människor från en omedbar död - och du skäms??
   Jag är mållös, vet inte vad jag ska säga

   Radera
  3. Många bäckar små vet du väl. Du kan raljera så mycket du vill, det skiter vi och komposterar! Återvinningen går tillbaks till dig/ Förortsungen

   Radera
  4. Vet inte hur ofta snålhetshandlingar "hjälper planeten att överleva", men de skadar sällan.

   Radera
  5. Jag skäms också lite över det. Iaf när jag går om folk för att snabbast möjligt ta mig till kort datum-hyllan. Sen försöker jag träna bort det genom att prata öppet om att jag köper kort datum-saker men det ligger djupt inrotat att det är ett snålt beteende./P

   Radera
  6. Snålbeteende eller inte, där är jag helt skamlös :-).

   Radera
 2. Vi handlar ofta i lågprisbutiker. Visst, klientelet lämnar ibland mycket övrigt att önska, och det är inte sällan lite stökigt på hyllorna men priserna är låga och man kan göra bra fynd där.

  Plocka burkar på gatan är jag tveksam till, gjorde det mycket innan men nu brukar jag undvika det pga allt skit som kan finnas i dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger något i det, men kunderna på Ica Maxi i min degenererande förort skulle jag inte heller välja att hänga med :-).

   Beror kanske på hur burken ser ut. Jag skulle inte ta upp en som kräver att man har plasthandskar på sig.

   Radera
 3. Ha ha det gör jag nog lite grann om jag tänker efter. Klipper sönder gamla lakan till disktrasor, men vankas det främmande åker wettexduken fram, fånigt egentligen, är disktrasan bättre för att man köper den istället för att återanvända lakan. Dessutom blir det så att jag byter disktrasa varje dag( mer hygieniskt) i o m att det blir oändligt mycket trasor av lakan . Detsamma med tvål, vid besök åker den flytande tvålen fram,själv använder jag endast barnängens hårdtvål. Plockar varje tomburk jag ser liggandes på marken men kan tycka att det är lite skämmigt. När Jag pantar kommer skammen igen för då tar jag pengarna själv och skänker inte bort dem. Å andra sidan är jag inte speciellt rik så lite ursäktad är jag/ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sönderklippta trasorna får mina gäster leva med och flytande tvål har jag ingen. Däremot tar jag fram en hel hård tvål istället för de åtta småbitar av tvålrester jag själv kan tvätta mig med.

   Det är du, jag och Ove Sundberg som trycker på den gröna knappen. De andra tar "sosseknappen": https://www.youtube.com/watch?v=q9XKKg1-TjY

   Radera
  2. Jag har löst problemet med att jag låter min dotter plocka burkarna och så pratar vi alltid om att gamla burkar blir nya genom pantandet så på så vis är jag miljövänlig och inte snål. Innan tog jag burkar och beklagade mig högt om hur vidriga folk som kastar burkar i naturen. Återigen miljövänlig inte snål ;) /P

   Radera
  3. Det låter som Günther Mårders "skattjakter" med barnen. Undrar vid vilken ålder det börjar bli ansträngt tydligt att det är pappa som är mest road :-).

   Radera
  4. Och har man inte barn men hund kan man alltid säga att det är hunden som gillar att bära hem saker ;) Jag plockar massor av burkar och skäms lite för det. Men inte tillräckligt för att sluta ;)

   Tycker folk borde skämmas som tycker det är värt att betala (mycket) mer för att inte framstå som fattig, alltså bara av den orsaken. Som du säger, det finns väl betydligt värre saker att tycka är pinsamt. Hade en kollega som tyckte det var pinsamt att få billiga strumpor som kostade mindre än 250 kronor i julklapp, för vem ville synas i så billigt skit liksom? Å där satt jag i min Ullaredsoutfit :P

   Radera
  5. 250 kronor för strumpor?! Jag skulle ha svårt att svara i det läget :-).

   Radera
 4. Flytande tvål kör vi, både privat och till våra gäster .(erkänner dock refill) pant plockar jag när jag ser det (gräver dock inte) och utan att skämmas förklarar jag för folk att det är en krona närmare pensionen. (de som känner mig vet jag är miljonär och jag tror mina bekanta accepterar mer att jag är "ekonomisk" då än om jag varit en genomsnittlig medelsvensson?)
  /putte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänner måste acceptera hur man är, annars är de inte vänner. De behöver inte hålla med en, göra likadant eller tycker att man har rätt i alla lägen, men de måste acceptera.

   Sedan önskar jag att jag kunde säga att jag inte bryr mig om vad människor jag inte känner tycker, men det gör jag.

   Radera
  2. Är mer ekonomiskt en genomsnittet och skäms inte för det, att köpa nedsatta varor nära bäst före datum är bra både för plånboken och miljön. Men ibland är sänkningen bara 30 procent, då avstår jag oftast om det inte är något jag skulle köpt ändå eller om middagen inte redan är planerad.
   Tvålresterna var ett finfint tips, en sak till. Flytande två från eldorado och ica basic är typ omöjliga att ta lite två från. Trycker du ner pumpen kommer nästa halva flaskan ut oavsett hur försiktig du är. Tillverkarna är helt klart listiga!

   Radera
  3. Låter som att de sett Stellan Skarsgårds schampotips från P&B: "Vi tar bort droppkorken, så går det åt mer varje gång. Och så spär vi med hälften vatten och skriver 'Nytt recept' på etiketten."

   Radera
 5. Vad lyssnar du på för märkliga program? :)
  Men den där personen borde väl fundera över vad hans eget uttalande beror på? Vad bottnar sådan problem i, lågt egenvärde kanske, vad vet jag? Snacka om att vara beroende av att vara "lite mer" än andra, och vad andra ska tycka.
  https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där radioprogrammet var flera år sedan, så jag är inte säker. Men jag undrar om det inte var Plånboken i P1. Jag fattar inte heller. Det gällde alltså att gå in i - att vistas på - en lågprisbutik, som han tyckte vore vansinnigt skämmigt. Helt galet i min värld.

   Radera
 6. Att omge sig hemma med hushållsvaror av billiga märken är lite känsligt för mig. I alla fall om de blir för många samtidigt. En eller två är okej, men om allt är märken från Lidl blir det för mycket! Brukar tänka att helheten ska tåla min petiga svägerskas blick. Eller snarare ska jag tåla känslan av min tolkning av hennes missnöjesnivå. Blivit bättre på det med åren dock. Plocka pantburkar vid en promenad är lite skämmigt, men om ingen ser en kan jag ibland göra det. Köpa mat på kort datum är inget problem. Att gå i kläder jag gillar oavsett märken är heller inga problem.

  Men skulle absolut skämmas av att visa upp fina märken och skryta med sådant jag är stolt över. Min stolthet är för mig själv och ingen annan. Den som måste skryta saknar inre övertygelse om sin betydelse och söker den där ute. Ytterst skämmigt, bland det värsta jag kan tänka mig! Men det har lett till att jag jobbat på ställen där kollegor inte vetat om att jag har relevant utbildning och blivit bemött som en dumskalle och idiot i flera år. Har låtit det ske eftersom jag ju vet vem jag är och vad jag gör. När jag slutat har jag däremot informerat dem hur det ligger till och de har i sanning skämts för sitt beteende! De har fått en tankeställare vad gäller förutfattade meningar och arbetsplatsens kraftigt bristande kommunikation.

  Är alltså relativt skamtålig tror jag. Detta kan däremot försätta andra i skamtillstånd. Vet inte om det är moraliskt riktigt att bidra till andras skam, men är det något jag är duktig på, är det just att få andra att skämmas! /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har många hushållsvaror av märket Menuett. Det måste vara det billigaste skitmärket som finns :-).

   Man kan absolut vända på det. Jag skulle nog skämmas lite över att gå runt med en fet Rolexklocka. Även om jag skulle ha råd och de antagligen behåller sitt värde rätt bra tycker jag ett armbandsur för hundratusen vore lite pinsamt.

   Jag ser inget moraliskt problem där. Skäms det beror det ju på att de inte står för sina egna val, inte att du synliggör dem.

   Radera
  2. Menuett må vara ett "skitmärke". Trots det fungerar mitt våffeljärn av detta märke fint sedan femton år tillbaka. Skäms inte för den! Ärligt talat, visste jag inte ens om att det var ett billigmärke, så billig var den inte vad jag minns. Nu kanske du har fått mig att skämmas! ;) /Eva

   Radera
  3. Stora problemet med feta Rolexklockor är att många andra även verkar vilja ha - just din klocka och också ser till att "få" den.
   Är det ett problem? Nä, kanske inte men man får vara väldigt tät om den sortens solidaritetshandlingar ska - och de ska de ju absolut - omfatta större delen av befolkningen, jag vet inte om vi i Sverige har någon så rik person som kan ge bort miljontals Rolexklockor i månghundratusenkronorsklassen.

   Fram för ett mer jämlikt samhälle, lagar som gör detta möjligt måste stiftad nu! Speciella klocklagar måste prioriteras omedelbart, i rättvisans och solidaritetens namn, amen

   Radera
  4. Eva: Menuett verkar säljas mycket på Jula, som ju inte är känd för sin höga kvalitet, men de kan ju funka bra ändå. Jag har inte sämre erfarenhet av det en av andra märken och brukar resonera så att om jag kan köpa något för en hundring istället för tre håller den antagligen mer än en tredjedel av tiden som den dyrare hade hållit.

   Anonym: Hade jag haft en Rolex hade jag slagits till döden för den vid ett personrån. Kanske tur att jag inte använder armbandsur, och min mobil lär de inte vilja ha :-).

   Radera
  5. Sparo, med tanke på hur många det är på Kungsholmen och östermalm blivit av med sina mycket dyra armbandsur den senaste tiden är det kanske tur att "folk" inte är som du - då hade det legat lik i drivor nu i dessa stadsdelar.
   Å andra sidan hade ju arvsvinsterna i tex ppm ökat när vi andra får dela på deras intjänade ppm-pengar, och kanske även lägenhetspriserna hade sjunkit en smula då utbudet ökat när dödsbona sålt de fd innehavarnas lägenheter.

   Radera
  6. Eftersom det inte hänt vet jag inte säkert hur jag skulle reagera, jag bara gissar. Men nu kommer jag på att det nog är ämne för ett helt eget inlägg. Så får det bli!

   Radera
 7. Ett tecken på osäkerhet om man skäms för att göra något man vill göra och något som dessutom inte är det minsta konstigt.. En stor del av sortimentet i Willys och Hemköp är likadant. Sen tyder det också på att man har en dömande bekantskapskrets som har frambringat det här beteendet. Haha, minns att jag på högstadiet och gymnasiet skämdes för att gå till biblioteket. Tittade mig omkring lite innan jag gick in.. Glad att jag växt ifrån det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och i den mån det skiljer sig skulle åtminstone inte jag kunna skilja Willysmjölk från Ica- eller Konsum-.

   Biblioteket skämdes jag inte för att gå på ens då, men så hade jag en nördimage att slå vakt om :-).

   Radera
 8. Skämmas för att shoppa i lågprisbutiker? Aldrig hänt! Å andra sidan skäms jag inte heller för att gå i sexshoppar, så det kanske är jag som är lite konstig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du förstår vet jag inte ens hur en sexshop ser ut :-). Antar att det inte står "SEXSHOP!!!" på skyltfönstret fullt av dildos.

   Radera
  2. Haha, det gör det verkligen inte (även om det är svårt att missa vad det är för typ av butik om man bara är lite vaken)! Antar att du har traskat längst Drottninggatan åtminstone en gång i ditt liv eller runt omkring på Söder? Då har du garanterat spatserat förbi minst en sexshop :) Och nej, det har aldrig varit mörka källarlokaler med en flåsande herre bakom disken om det är vad du tror ;)

   Radera
  3. Jag har traskat både Drottninggatan och på Söder (mer Södermalm än Drottninggatan), men inte sett någon misstänkt butik. I så fall mer på Andra Långgatan i Göteborg. Göteborgarna har ju alltid varit mer rättframma och passar säkert på att dra till med någon ordvitsig neonskylt av typen "Porr Salut".

   Radera
  4. Andra Långgatan i Göteborg är en favorit. Bra sexshoppar! Göteborgarna gillar sina sexshoppar, det är helt sant. Stockholmarna är helt enkelt prydare!

   Radera
  5. Aldrig har jag känt mig så Stockholmsk :-).

   Radera
 9. Jag skäms när min sparsamhet får mig att påpeka för min fru att det hon just köpt till sig själv är ett slösaktigt köp. Tur för mig att hon är en mycket förstående kvinna och sållar bort de värsta dumheterna som rinner ur truten på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ju alltid knepigt. Man vill ju att andra ska välja som man gör själv. Men kvinnor är ju kvinnor och inte ens de är likadana, och definitivt inte manlika.

   Radera
 10. Plocka upp tomburkar, även platta som då lämpas i metallåtervinningen har jag inget problem med. Tre skräp om dagen ska man också plocka upp enligt kungen (och håll Sverige rent). Billighetsaffärer är inga problem. Däremot känns det lite jobbigt när man handlar tredje gången samma vecka hos samma kassörska och då köpt nästan bara nedsatta varor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig suttit i kassan, men gissar att de inte kommer ihåg dig. När jag (mitt utstickande utseende till trots) glömt någon vara och kommit tillbaka efter tre minuter är det aldrig någon som känner igen mig. Så det är nog bara att handla på.

   Radera
  2. Så är det nog; vi ska inte göra oss själva mer betydelsefulla än vi är. :-)

   Radera
  3. I våra egna liv är vi betydelsefulla, men det verkar som att de flesta har nog med sitt eget och att inte någon ska titta snett på dem att de inte hinner snedtitta på oss andra :-).

   Radera
 11. Att stå o titta i korgen med nedsatta varor kan jag tyvärr känna lite pinsamt, sneglar lite över axeln - samtidigt som jag säger till mig själv att det inte är något att skämmas för.
  Plockar pant friskt om ingen ser, är jag i sällskap med någon eller mycket folk runt om så låter jag oftast bli.
  Har alltid flytande tvål till gästerna och vanlig tvål till mig själv - det går fint att ha båda framme på handfatet tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker verkligen att det BARA är fördelar med att köpa nedsatta varor. Det är ju inte en korg med uttjänt, mögligt bröd som knappt duger att mata svanar med utan helt vanliga varor som kommer funka helt perfekt under förutsättning att man använder eller fryser in dem samma dag.

   Visst kan man ha flytande tvål till gästerna, men hos mig får de ta med egen tvål om de vill ha flytande. Annars får de leva med att tvätta sig på gammalt vis :-).

   Radera
 12. Kan "skämmas" lite över att jag inte orkar vara så himla fixad och snygg i snygga kläder, smink, hår jämnt som många tjejer är.

  För mig finns lixom två sidor. En där jag får betalt för att vara snygg och passa in i samhället, äta luncher på fina ställen, ha kläder och skor som inte sticker ut, vara borstad, sminkad, helt enkelt ha gjort väldigt mkt som många kvinnor gör varenda dag för att bara passa in. Sen ska man vara trevlig, smart o normal, säga bra saker. Tjänar naturligvis pengar på detta iform av jobb, kontakter.

  2. Den sidan som ger blanka fan i detta. Knappt orkar dra en borste i håret på flera dagar, struntar i vad jag har på mig, inte sminkar mig och bryr mig om utifall man ser ut som ett lik har fel kläder vid fel tillfällen och tycker alla är jobbiga, haha

  Orka vara perfekt jämnt. Fast hade ju vart trevligt om man orkat? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj just det, är en kostnadsfråga med. Varför anstränga sig om man inte tjänar pengar på det? Kostar massa pengar, slitage kläder o skor, kanske taxiresor/sl-resor pga skoskav - you name it..

   med ryggsäck o bekväma kläder och skor man inte fryser i lever man billigare...

   Samt kosmetika i alla former är dyrt!

   Radera
  2. Utan att vara kvinna (fast om jag minns filmen Mrs Doubtfire rätt var inte "hon" det heller) kan jag känna igen mig i det där, men till skillnad från dig har jag inte dåligt samvete.

   För det mesta jobbar jag hemifrån, sitter vid datorn och producerar. Ibland reser jag mig upp, tar en paus då jag sjavar runt i lägenheten eller tar en skogspromenad. Om jag då har en tjugo år gammal t-shirt med taskig passform och trasiga jeans spelar ingen roll alls. Ska jag göra träffa folk, göra intryck och passa in lägger jag däremot manken till.

   Jag trivs ganska bra med bägge sidorna, ombyte förnöjer.

   Radera
  3. Hej Micke!

   Tack för svar.

   Har lite kluvet förhållande till detta.. vilket jag skäms lite för. Skönt. Då är du redan fri? Måste vara "snygg" och se välvårdad ut i jobbet.. sen får vi se vad det blir;)

   Radera
  4. Kluvet förhållande betyder ju att man reflekterar och omvärderar, vilket sällan är fel.

   Radera
 13. Skäms gör jag inte men går inte heller och talar vitt och brett om att jag ofta köper begagnade tröjor via fb. En del av mina bekanta är väldigt förtjusta i att åka till Ullared och fynda. Problemet är bara att de måste göra plats i garderoben först.. Mitt senaste fynd var en kasse med 4 tröjor för 40kr. Två oanvända som fungerar bra på jobbet, en lång tskirt som får bli nattlinne och en som inte passar mig till en insamling. Köpte var sin Investor till barnens portfölj istället för pengarna jag "sparade" och nöjde mig med att njuta av att slippa affärsspring och spara tid till mig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit i Ullared, men jag ger mig fan på att jag skulle kunna gå runt där timme efter timme utan att handla. Så brukar det bli om jag går på loppis.

   Investor har garanterat bättre andrahandsvärde än tröjor.

   Radera
 14. Jag tycker det kan kännas pinsamt om man går in i "finbutiken" och köper någonting kraftigt överprisat som inte har någon märkbar skillnad i kvalitet. För att inte tala om att gå in på macken och handla mjölk och basvaror. I min stad ligger överskottsbolaget mitt emot en cirkleK och likaväl ser man folk gå in på macken (utan att ha handlat bensin) för att köpa chips och läsk när samma vara finns 50 meter bort till minst halva priset. DET är pinsamt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag med! Det var ett av skälen att jag slutade gå till min lokala Icabutik för att handla enstaka varor jag glömt. Jag har såklart råd att betala 20 kr för en matvara, men när jag vet att den kostar 8 kr någon annanstans idiotförklarar jag mig själv.

   Radera
 15. Dom här människorna måste på i väldigt specifika och heterogena typ orter kring Stockholm typ Djursholm. Jag kan känna igen mig dock inom sport/friluftsliv/gym att man kan skämmas lite om man har lite billigare utusting, billigare märke och lågbudgetprylar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där märks det nog lite mer än annars. Kanske tur att jag kan köra Craft för en billig penning (https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/gratis-traningsklader.html), men jag tror inte att jag skulle skämmas att springa runt med Lidl-kläder bara de ser okej ut.

   Radera
  2. Känner verkligen igen mig i det där med träningskläder. Var i förrgår i simhallen och passade också på att träna på det nya gymmet. (Borde skämmas över det faktum att det var över två år sedan sist.) Men mer närliggande skam kände jag över att jag inte var säker på vilken typ av träningskläder som gäller nu. Jag blev arg på dessa mesiga tankar och gick dit i mina gamla paltor och ett par väl använda skor. Bara skorna var jag säker på var "okej märke och stil". Nå, när jag väl var där var ansträngningen för en otränad kropp värre än fåniga tankar om kläder. När jag väl simmat och gymmat var ruset större än skammen tidigare, haha! Hela grejen var inte bara tänkt som en kroppsträning, utan minst lika mycket skamträning, att våga gå till gymmet utan att handla nya träningskläder först. Kommer inte heller att köpa nya förrän dessa rasar. /Eva

   Radera
  3. Jag har i stort sett ingen gymerfarenhet, men med det sagt är min gissning att det är likadant där som i samhället i övrigt: De flesta bryr sig bara om hur de själva uppfattas och har varken tid eller lust att titta på andra. Och de som har det intresset skiter vi andra i, så de kan gott få sitta där och fnissa åt att man har fel märke eller färg på kläderna.

   Radera
 16. Det jag skäms för är att ibland tacka nej till luncher som annars hade varit trevliga eftersom det blir för mycket pengar över hela månaden. Har ju ofta andra skäl som att det är mycket att stå i på jobbet ändå eller att jag har matlåda men känns tråkigt att tacka nej. Försöker bli bättre på att planera in medvetna luncher några gånger i månaden för att få en bra balans på det hela.

  Skäms ibland också för att jag överanvänder mina kostymer och jobbskor även när de börjar bli lite slitna men samtidigt kostar det mycket pengar att köpa och det är ju jag själv som tar den kostnaden så finns det inget särskilt högtidligt skäl får det vara så. Det rör sig trots allt om en tusenlapp extra per år om jag inte skulle slita skorna och flera tusenlappar extra per år om jag skulle köpa en ny kostym årligen. Man kan helt klart ha roligare för de pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du kan inte försöka styra in de där luncherna på billigare ställen?

   På skor och kläder är det min fasta övertygelse om att andra lägger märke till mindre än man tror. Om vi inte snackar riktiga modelejon som lever för den där skiten, men fundera själv över hur den senaste personen du träffade var klädd. Mitt svar är nio gånger av tio att jag inte har en aning.

   Radera
 17. Jag känner mig stolt över min/vår snålhet och sparsamhet. Det enda jag kan skämmas över är när jag eller frugan plockar upp en pantburk när vi är ute och går. Men svårt att låta gratis pengar ligga på marken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl låtsas knyta skorna ;-). Men oavsett vad någon tycker, där gör ni ju tveklöst en miljöinsats.

   Radera
 18. Ja, jag skäms över att jag skäms. Skulle vilja vara mkt bättre på att aldrig skämmas. Men det har blivit bättre - mkt som var viktig i en karriärsfas i livet där man umgicks mkt med människor med viss typ av bakgrund är inte alls viktigt längre. Men jag kan irritera mig på att jag kan tex tycka det är jobbigt att gå ut till ICA med all pant. Eftersom jag inte jobbar längre så gör jag det på dagtid och eftersom jag inte är övernitisk med städning etc så blir det ganska mkt pant och eftersom jag oftast är på väg till någon friluftsaktivitet så ser kläderna kanske inte så representabla ut -då kommer de där irriterande skämstankarna - tänk om jag möter grannarna och de ser att jag går där och ser lite lodig ut med XX plastpåsar med pant på måndagsförmiddagen. Killen har nog inget jobb och inget liv. Stackarn.

  Sen att jag har det bättre ekonomiskt än alla grannar som springer till jobbet i kostym är ju en trygghet. Därför extra irriterande att jag ändå kan skämmas för löjliga saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har åtminstone sjukdomsinsikt :-).

   Numera jobbar ju folk lite när som helst under veckan och på dygnet, så att man har tid att gå till affären mitt på dagen är nog inte lika stigmatiserande nu.

   Radera
 19. Var längesedan jag slutade skämmas för att plocka upp pant när jag är ute och cyklar. Känns dumt att strunta i gratis pengar, tänker jag. Ibland kan jag t om plocka burkar om de ligger nyslängda högst upp i papperskorgen vid t ex busshållplatsen (och ingen är i närheten), men då kan det kännas lite skämmigt. Fast då tänker jag att varje sparad krona är en krona jag kan investera på börsen och då känns det genast bättre =P.

  Handla i lågprisbutiker etc har jag inga problem med. Var till Ö&B så sent som i helgen och bunkrade upp med tandkräm. 90 kronor sparat på tio tuber jämfört med att köpa dem på Willys. Blir pengar det med, i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge man inte skulle se ner på någon som gör det man själv gör borde det inte vara pinsamt, och att återvinna aluminium är ju en välgärning. Jag skulle skämmas för att slänga en pantburk i en soptunna.

   Köp inte för mycket tandkräm bara. Blir tuben liggande för länge riskerar man att knappt få ut innehållet. Har jag hört ;-).

   Radera
  2. Sparo, hur lång tid är det på ett ungefär till "bäst före"-datum för tandkräm itub anser du?

   Verkar tyvärr som tandkrämskrämarna har lobbat framgångsrikt för att slippa sätta ut dylika datum på sina produkter?

   Radera
  3. Ingen aning, men på mina tuber är det instansat längst ner på tuben, precis i svetsen. En av dem håller till sommaren 2020 och jag har inte köpt den nyligen så minst ett par år.

   Radera
 20. Skämmas? Låter som att folk i det här landet bara skulle må bra av en ordentlig lågkonjunktur. Men oroa er inte, den kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör den, men vi kan väl hålla tummarna för att det inte blir Venezuela-style så att folk tvingas träna på att inte skämmas när de letar mat i containrar.

   Radera